Üvegbe zárt ajándékok

Ahogy azt a Facebook oldalamon ígértem, most mutatok pár olyan ajándékot, amik pikk-pakk megvannak, nem kerülnek sokba és az eredmény is mutatós. Mielőtt elkészítenénk, nem árt tájékozódni az általunk megajándékozni kívánt személy ízléséről, hogy nem-e allergiás valamelyik összetevőre, szereti-e az adott ízvilágot, fogyaszt-e alkoholt (ha igen, milyet), stb. Ha mindent kiderítettünk, már kezdhetjük is az ajándék összeállítását.
Ami egy kicsit sokba kerülhet, az az üveg, amibe tesszük. Ugyanis a gasztroajándékok lényege az, hogy olcsó, ezért a csomagolásra kell több figyelmet fordítanunk. Egy szép üveg, szép masnival, s egyéb díszítéssel nagyon feldobja az ajándékot :)
Az alábbi ajándékok közül párat én is megcsináltam tavaly, s akik kapták nagyon örültek neki, s miután elkészítették, el is kérték a recepteket :) Sajna képeket nem csináltam róluk, hiszen akkor még a blog gondolata meg sem fogant a fejemben, de idén elképzelhető, hogy ismét ilyeneket adok, így valószínűleg képek is lesznek. De sajna még homály fedi az ajándékokat...

Instant muffin

Amikre szükséged lesz
egy szép befőttes üveg (én csatos üveget használtam tavaly, 700 ml-es)
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
5 dkg kakaópor
15 dkg étcsoki
egy szépen fogó toll
kartonpapír vagy egy szép papír, amire ráírod a további tennivalókat

A hozzávalókat szépen rétegezd bele az üvegbe
pl így:   liszt
            sütőpor
            kakaópor
            porcukor
            étcsoki

A papírra írd rá a következőket:
Az üveg tartalmát öntsd bele egy tálba. Adj hozzá 2 tojást és 15 dkg olvasztott vajat. Keverd őket jól össze, és öntsd muffin formába majd süsd meg. 

A papír mellé fűzhetsz fel 12 db muffin papírt is (pl. karácsonyi mintásat) :)
Recept innen

Instant Brownie

Amik az üvegbe mennek, ebben a sorrendben:
25 dkg cukor
5 dkg cukrozatlan kakaópor (holland a legjobb)
20 dkg liszt
15 dkg apróra vágott dió
fél kávéskanál só
1 kávéskanál sütőpor

A papírra ezt írd:
Az üveg tartalmát öntsd bele egy tálba. Adj hozzá 15 dkg olvasztott vajat és 3 tojást. Keverd őket össze, majd vajazott-lisztezett sütőformában (tepsiben) süsd meg 180°C-on 30 percig. 
Recept innen

Csokis tallérok

Amik az üvegbe kerülnek sorrend szerint:
15 dkg liszt
1 evőkanál holland kakaópor
15 dkg cukor
negyed teáskanál őrölt fahéj
fél teáskanál szódabikarbóna
10 dkg étcsoki

A papírra:
Az üveg tartalmát öntsd bele egy tálba. Adj hozzá 1 tojást és 10 dkg puha vajat. Jól keverd össze őket, majd formázz belőlük diónyi gombócokat. Lapítsd le őket kb. 4 cm átmérőjű korongokra. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, de távolabb egymástól, mert a szódabikarbónától szétterülnek. Előmelegített sütőben 10-12 percig süsd meg. Akkor jó, ha már a széle kemény, az alja szépen megsült. Figyelni kell, mert gyorsan sül! Ha kihűl, szép puha, omlós lesz :)
Recept innen

Diós hókifli

Amik az üvegbe kerülnek (szintén sorrendben)
25 dkg liszt
10 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja

A papírra:
Az üveg tartalmát öntsd bele egy tálba. Adj hozzá 15 dkg puha vajat, 1 egész tojást és 1 tojássárgáját, majd gyúrd össze. 30 percig pihentesd, majd nyújtsd ki, szaggass korongokat belőle, amiket tekerj fel kifli formába. Tedd bele a megolajozott tepsibe, majd előmelegített sütőben süsd 10 percig. Még melegen forgasd meg őket por-vagy kristálycukorban.
Recept innen

Kókuszos tallér

Üvegbe:
15 dkg liszt
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor
1 kávéskanál sütőpor

A papírra:
10 dkg margarint vagy vajat keverj jó habosra. Adj hozzá egy tojást, végül add hozzá a sütiport. Keverd össze. Kis ideig pihentesd, majd formálj belőlük tallérokat. Előmelegített sütőben süsd őket aranybarnára. 
Recept innen.

Fahéjas csillagok

Az üvegbe ezek kerülnek:
15 dkg liszt
1 evőkanál étkezési keményítő
3 kávéskanál őrölt fahéj
4 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor

A papírra ezt írd:
15 dkg puha vajat vagy margarint keverj habosra. Add hozzá a sütiport, majd robotgéppel keverd tovább. Szép simára keverd ki, majd töltsd nyomózsákba, s nyomj a sütőpapírral bélelt tepsibe pici halmokat. Előmelegített sütőben süsd meg őket.
Recept innen

Málnás csokilikőr

Hozzávalók kb. 4 dl-hez:
5 dkg jó minőségű, 85%-os étcsoki
2 csapott evőkanál holland kakaópor
1 dl tejszín
15 dkg cukor
10 dkg mirelit málna
1 teáskanál rózsabors
1,5 dl barna rum (Bacardi black) ---> szerintem jobb az olcsóbb rumból is, mert nem épp olcsó a Bacardi) :)

A mirelit málnát felolvasztjuk, s szitán áttörjük. A kapott levet és pürét egy lábosban csomómentesre keverjük a kakaóporral, a cukorral, a tejszínnel, a mozsárral és kevés cukorral apróra tört rózsaborssal, majd felforraljuk. Ezután hozzáadjuk az összetört csokit is, s olvasszuk fel benne. 
Miután felolvad a csoki benne, öntsük hozzá a rumot, és töltsük üvegbe. Kihűtjük és a hűtőben tároljuk. 

Tejszínes csokoládé likőr naranccsal

Hozzávalók, kb 4 dl-hez:
5 dkg jó minőségű étcsokoládé (85%),
2 ek Holland kakaópor,
15 dkg cukor,
1 dl tejszín,
2 közepes narancs leve (1 dl) és reszelt héja,
1,5 dl sötét rum (pl Bacardi Black)

Habverővel egyneművé keverjük a narancslevet, a narancsok reszelt héját, a tejszínt, a cukrot és a kakaót. Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az apróra tördelt csokit, s addig keverjük, míg a csoki fel nem olvad benne. Hozzáadjuk a rumot, majd az üvegbe szűrjük. Miután kihűlt, hűtőben tároljuk. 

A málnás csokilikőr és a tejszínes csokilikőr naranccsal receptjét itt találtam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése