Ezúttal zöldborsólevest főztem, ami mellé nálunk nem társulhat más második fogásként, mint a palacsinta. Nem tudom, miért, így szoktam meg, oothon is ha borsóleves volt, akkor palacsinta volt utána.
Borsólevesből is sokféle változat van, a tipikus, menzás leves szigorúan csak konzerv borsóból készült. Egy ismerősömmel anno sokat vitatkoztunk, mert szerinte a borsólevesbe cukor kell és akkor jó, ha zöld (mármint a leves). Igen, lehet, hogy éttermekben így szolgálják fel (szakács és pincér a lelkem...), de én akkor sem azt az ízt szoktam meg. Nekem A borsóleves (eeegen, nagy A-val) az amit, és ahogyan anya készíti, pirospaprikával, s cérnametélttel, mert az kell hozzá :) Szerencsére ezt az egy receptet nagyon jól megtanultam tőle, ez az egyetlen, amit soha sem sikerült még elrontanom, akár csukott szemmel is meg tudnám főzni :)Bármikor jöhet egy nagy fazékkal belőle, garantáltan elfogy :)
Hozzávalók (nem írok konkrét mennyiséget, minden ízlés kérdése)
zöldborsó
sárgarépa
fehérrépa (mi nem szeretjük, ezért kihagyom belőle mindig)
krumpli
paradicsom
paprika
petrezselyemzöld
leveskocka
só, bors, pirospaprika
hagyma
olaj
A hagymát apró kockákra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a borsót, répát, fehérrépát és krumplit is. Egy ideig együtt pároljuk őket, mjd felöntjük vízzel, dobunk bele leveskockát és kb. 1 fakanálnyi pirospaprikát, de aki jobban szereti, az tehet bele többet is, csak nehogy keserű legyen. Mehet bele a paradicsom és a paprika is, no meg a petrezselyemzöld is. Nincs más dolgunk, mint szép lassú tűzön készre főzni. Ha megfőttek a zöldségek, adjuk hozzá a tésztát is (ha türelmetlenek vagyunk, a cérnametélt a legjobb, mert az gyorsan kész van), egyet forraljunk rajta és már ehetjük is.
Hátha most, hogy közeleg a tél, jobban megjön a kedvem a levesekhez és így a Soup(kul)túra rovat is gyarapodhat még bejegyzéssel :))
Ti hogy készítitek?
A fehérrépát én mindig nagy darabokban hagyom benne. Az íze kifő, utána kiveszem belole, mert senki sem eszi meg.
VálaszTörlésMi az ízét sem szeretjük, ezért sem főzöm bele :) Viszont érdekes, mert amit anya főz, legyen az húsleves vagy borsó, abban is van és azt mégis megeszem :) De ha én főzöm, igyekszem elkerülni azokat a hozzávalókat, amit nem szeretünk :)
TörlésA miénk sokkal puritánabb. Kevés olajon megpárolom a borsót, meghintem kevés liszttel, őrölt paprikával, felengedem vízzel. Sózom, belerakom a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, szintén egészben, mert mi sem esszük. Ha a gyökerek megpuhultak, galuskát szaggatok bele. Apukám a cukros változatot szokta meg gyerekkorában, de ezt is megette, viszont rakott bele cukrot. Brrr. De a palacsinta nálunk sem maradhatott el utána. Móni
VálaszTörlésHmmmm, ez így is biztos nagyon finom, imádom a galuskát, de még mindig nem szeretem csinálni :/ ritkán van nokedli is köretnek, pedig imádjuk :/ Én sem tudom elképzelni cukorral, eleve a borsó is édeskés (főleg ha jó zsenge).
TörlésHát igen, a pali az kötelező :D