A karácsonyi készülődés alatt, ahogy az ember keresi az új ötleteket, megoldásokat, néha ráakad egy-két érdekességre is. Ez történt velem is a minap, s amikor megláttam, rögtön tudtam, hogy ezt el kell készítenem. Főleg, hogy elhatároztuk, idén nem veszünk díszeket, hanem mi készítünk párat, s a koncepcióba ez is tökéletesen beleillik. Az ötlet innen van, hihetetlen, hogy az amerikaiak mennyire leleményesek :) Az is igaz, hogy ott jobban, könnyebben hozzá lehet jutni alapanyagokhoz, mi pedig törhetjük a fejünket, hogy mivel helyettesíthetjük az adott hozzávalót, vagy épp átváltásnál kell az agyunkat megdolgoztatni :)
Ehhez a recepthez nem kell sok minden, de az is igaz, hogy nem olyan olcsó (ha nem jó helyen keressük őket).
Figyelem! Aki nem szereti az intenzív fahéj illatot a lakásban, az ne próbálja ki! Ugyanis egy nappal az elkészítése után is, többszöri szellőztetés után is érződik :) Én személy szerint szeretem, de tegnap már nekem is sok volt, olyan volt, mintha egy csomag fahéj illatú füstölőt gyújtottam volna meg :) De egy alapos szellőztetéssel mérsékelhető.
Ha viszont valaki szereti és most már kíváncsivá tettem, leírom, hogy készül :)
Hozzávalók (kb. 50 darab dísz van belőle, de kiszúró formától függ)
1 bögre almaszósz/almapüré
másfél bögre fahéj (Aldiban vettem, 70g 150 Ft volt azt hiszem akciósan)
Egy tálban keverjük össze a hozzávalókat egészen addig, míg egyneművé nem válik. Nem kell sokat gyúrni, ha pontosan mértünk, pont jó állagot kapunk :) Nem árt mellette szellőztetni (bukóra elég kinyitni az ablakot), s lehetőleg ne tüsszentsünk, vagy köhögjünk felette, mert a fahéj nagyon porzik :) Miután jól összekevertük, ezzel már nem lesz gond.
Ha ezzel megvagyunk, a gyúródeszkát szórjuk be fahéjjal (igen, fahéjjal), majd a nyújtófát is szórjuk be, mert különben ragadni és szakadni fog. Kb. fél cm vastagságúra nyújtsuk ki a "tésztát" (ha ennél vékonyabbra sikerül, akkor fel fog pöndörödni a széle), majd tetszőleges kiszúróformákkal szaggassuk ki. Figyeljünk rá, hogy mindig legyen alatta fahéj, mert különben az istennek sem lehet felimádkozni a deszkáról. Óvatosan egy szívószállal lyukasszuk ki őket, hogy majd fel tudjuk őket akasztani.
A sütésnél egy kicsit számolni kellett, mert a recept 200 Fahrenheitet ír. Ehhez ezt a kalkulátort használtuk. De ha csak a 200-at néztem, akkor 93 fokon kellett volna sütni őket, de az gyakorlatilag gázsütőn az 1-es fokozat alatt lett volna. Az én gázsütőmnek 220°C a maximuma (az a 7-es), így megnéztem a táblázatban, hogy az 423 Fahrenheitnek felel meg, ami majdnem a duplája a 200-nak. Így a hetedik fokozatnak is vettem a felét (meg egy kicsit), azaz 3-as fokon sütöttem őket, kb. 20 percig. 20 percnél meg kell őket nézni, mert különben megégnek. De ez minden sütőnél más, ki kell tapasztalni, nem árt, ha többször ránézünk :) Akkor jók, ha már kemények, ami az jelenti, hogy az almaszósz nedvessége elpárolgott belőle.
Ha megsültek, vegyük ki, és hagyjuk őket kihűlni. Díszíteni nem lehet, mert mivel a fahéj poros, így nem tapad meg rajta semmi sem, de így, önmagukban is szuperül néznek ki :)
Nekem nagyon tetszenek, alig várom, hogy megjöjjön a pékzsinegem és azzal akasszam fel őket a fára :) Majd lesz arról is kép, ígérem! :) Nagyon egyszerű, nagyon illatos és nagyon mutatós, akár ajándék kísérő is lehet a csomag mellé :)
Na, ki kapott kedvet és készíti el?
Jól értem, hogy ebben csak fahéj és almapuré van? Egyébbként nagyon látványosak.
VálaszTörlésIgen, csak ennyi van benne :)
TörlésMost sül. Amit vékonyra sodortunk, az nem szép. most egy kicsivel vastagabbal próbálkozom. de a színe nagyon szép.
VálaszTörlésMennyi az a vékony? :) Nekem a fél cm elég jó volt, de tény, hogy vastagabban szebb lesz :) csak a sütésnél kell jobban odafigyelni ;)
Törlés