Tornázzunk! - Második nap: pipa

Orbán Szilvi | január 30, 2013 6 HOZZÁSZÓLÁS
A mai edzés nagyon vidámra sikeredett, a levegővel küszködve gyakorlatilag végig röhögtem az egészet :D Kár, hogy nem tükör előtt csináltam, valószínűleg nem a mozgással lettem volna elfoglalva, hanem a nevetéssel. Adott ugyanis egy 82 kg-s, pocakos, vaskos combú nőszemély, nulla ritmusérzékkel, aki először próbálja leutánozni a mozdulatokat (több-kevesebb sikerrel), majd az egész gyakorlatra fittyet hányva elkezdi riszálni, tekerni mindenét és közben hangosan nevet :) Aztán valamennyire összeszedtem magam és sikerült végig csinálnom a hajlásokat is, a végére nagyon elfáradtam, de ilyen jól még nem szórakoztam :)))

Nem éreztem, hogy nehéz lett volna, a levegővel voltak gondok, de az majd idővel javulni fog, minél jobban megerősödök, annál könnyebb lesz majd. Heva mondta egyszer, hogy 21 nap kell ahhoz, hogy megszokjuk a rendszeres mozgást, utána már hiányozni fog, ha nem csináljuk. Remélem így lesz, és kibírom legalább 21 napig :)

A jutiperselybe mehet ismét 100 Ft! :) 

Nektek hogy alakult a mai napotok? Sikerült időt szakítani a mozgásra? Mire tornáztatok?


Tornázzunk! #2

Orbán Szilvi | január 30, 2013 2 HOZZÁSZÓLÁS
Esik az eső. Nálatok is? Ilyen időben az embernek nem sok kedve van kimozdulni vagy egyáltalán csinálni valamit. Ezzel én is így vagyok, most is a 3in1-ben kávémat iszogatom, hogy egy kicsit magamhoz térjek. Hétfőn hóesésben tornáztam, most esőben fogok. Ha lehetne választani, akkor inkább a hóesés. De a legeslegjobban egy kis napsütésnek örülnék. Ti hogy vagytok vele?

Hogy egy kicsit feldobjam a mai napot, Tiffany-t hoztam, méghozzá a jó, riszálós videóját, riszáljuk, amink van :))) (rajtam van mit :D) Igazából tegnap este akartam megírni ezt a bejegyzést, hogy aki reggel szokott tornázni, az már hozzá juthasson a napi adaghoz, de Niki (ő a hugicám) mutatott nekem egy webcamerás oldalt, ahol éppen őzikék eszegettek, s belefeledkeztem a bámulásukba. Remélem elnézitek nekem :) Nagyon szeretem az állatokat és az őzikék annyira, de annyira cukik voltak ♥

Bemelegítésnek:


Ahogy elnézem a videót, itt is gondok lesznek a légzéssel :)) Ha rendesen bemelegedtek az izmok és végtagok, essünk neki a riszának :)))


Szép napot nektek! :)

Nektek melyik edzés jön be jobban? J.M. vagy T.R.?

Esküvői letölthető: Mik legyenek a szerződésekben?

Orbán Szilvi | január 29, 2013 HOZZÁSZÓLÁS



Ezúttal azokat gyűjtöttem össze, amiknek feltétlenül benne kell lenniük a szolgáltatókkal kötött szerződésekben, hogy ne járjunk rosszul, ha valami nem úgy sül el, ahogy elterveztük. Ha mindenre részletesen kitérünk, nem érnek meglepetések :)

A listát innen letölthetitek. 

Tornázzunk! - Első nap: pipa

Orbán Szilvi | január 28, 2013 6 HOZZÁSZÓLÁS
Tegye fel a kezét, aki velem együtt szánta el magát a tornázásra! Most tegye fel az a kezét, aki meg is csinálta! :P :) Az enyém a levegőben van. :) 
Nem egészen 1 órája végeztem az edzéssel, s mit ne mondjak alaposan elfáradtam. Csak 11 perc volt az egész, de már a bemelegítésnél kiköptem a tüdőmet. 
Közben Beni is úgy gondolta, hogy beszáll, majdnem ráugrottam a terpeszugrások közepette :) Jól megölelgettem és mondtam neki, hogy ebben most nem tud segíteni, nyugodtan menjen aludni. Mikor vége lett a bemelegítésnek, muszáj volt innom egy korty vizet, mert teljesen kiszáradt a szám. Kicsit lazítottam, majd jöhetett az igazi munka. 

Töredelmesen bevallom, hogy a feléig tudtam egyfolytában csinálni, aztán meg kellett állnom pihenni. 20 kg plusz súllyal, nulla kondival már ez is csoda volt, hogy eddig bírtam. De miután egy kicsit fújtam, folytattam (ezért hasznos a Pause gomb) és befejeztem. Régen izzadtam annyit, mint most, patakokban folyt az izzadtság. :) Tudom, hogy puhány vagyok, mert már ennyitől elfáradtam, de eddig semmit nem mozogtam. A mozgás kimerült annyiban, hogy reggel meg este levittük Benit sétálni. Már azzal is sokat haladtam, hogy elhatároztam, hogy véget vetek ennek az állapotnak, felemelem a valagamat és elkezdek edzeni. Az meg, hogy kiírtam ide a blogra, még egy nagy löketet adott nekem, hiszen immáron nyoma van az elhatározásnak, visszavonhatatlan. Plusz öröm számomra, ha valaki csatlakozik hozzám. 
A holnapi nap hasznomra lesz, egy kicsit megpihenhetnek a lagymatag izmaim, s szerdán ismét az edzésé lesz a főszerep. 
Remélem akkor is velem tartotok! :) 

Most megyek hidratálni, azaz megiszok egy jó nagy pohár vizet! :) 

Egészségünkre! 

U.i.: Elsőre mehet nyugodtan egy 200-as a perselybe, nagy lépés volt nekem ez a mai! :) 

Tornázzunk! #1

Orbán Szilvi | január 28, 2013 HOZZÁSZÓLÁS
Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én már annyira be vagyok zsongva a mai nappal kapcsolatban, hogy csak na. Még sosem voltam ennyire elszánt valamivel kapcsolatban. A szervezetem már javában termeli a boldogsághormonokat, pedig még el sem kezdtem edzeni :D Épp ezért nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon a mai nap után is ennyire lelkes leszek-e. Persze elsőre nem egy egy órás edzésbe fogok bele, kezdetnek (a mostani fizikai állapotomat nézve) elég lesz negyed óra is. De ki tudja, lehet, hogy kevés lesz. Ezt majd csak utána vagy már közben fogom megtudni :))

A kezdő paramétereket felírtam egy füzetbe, hogy a későbbiekben legyen mihez viszonyítani. Arra döntöttem, hogy nem fogom sokszor elővenni, csak a méretkőzéseknél és ha nincs semmi változás, akkor sem fogok elkeseredni :)

Elsőként Jilliant hoztam, s a későbbiekben váltogatjuk majd az edzésprogramokat, egyszer Jillian, egyszer pedig Tiffany lesz terítéken.
J.M.-től a 'No more trouble zones'-t választottam. Azt mondták, hogy kezdésnek nehéz, de szerencsére vannak fenn részek belőle, így 7 részre lebontva lehet edzeni. Egyenként 5-7 percesek, bemelegítéssel pedig 11-15 perc. Elsőre szerintem megfelelnek. Ha még érzünk magunkban erőt vagy úgy érezzük, hogy kevés volt, újra lehet kezdeni az edzést, mindenki a saját tempója, tűrőképessége, kitartása alapján végezze :))

Most pedig jöjjön először a bemelegítés:



Ha kellően bemelegedtünk, akkor jöhet a Circuit 1 :)


Hát kezdetnek ennyi lenne, jó tornázást vagy legalábbis valami hasonlót kívánok mindenkinek és persze magamnak is :)) Kitartás, ha van kedvetek, írjátok meg, hogy milyen volt! :)

További szép napot mindenkinek!

Jutalompersely :)

Orbán Szilvi | január 27, 2013 1 HOZZÁSZÓLÁS
Hogy még nagyobb legyen a motiváció - és hogy a fogyás mellett legyen még egy haszna a mozgásnak - bevezethetünk egy jutalomperselyt, amiben minden edzés után beledobunk egy 100-ast vagy egy nehezebb edzés után 200 Ft-ot. 


Ahogy egyre több edzés van mögöttünk, nemcsak rajtunk fog látszódni az eredmény, hanem az üveg vagy doboz tartalmán is :) Aztán, ha elértük célunkat, az összegből megjutalmazhatjuk magunkat :) 


Lekváros piskóta tekercs

Orbán Szilvi | január 27, 2013 HOZZÁSZÓLÁS
Még a holnapi nap előtt megsütöttem az egyik kedvenc sütimet, amit igazán anya tud istenien elkészíteni. :) Bár ez is nagyon finom lett, és végre nem tört el a piskóta, miközben tekertem felfelé, s csak egy icipicit lett sötétbarna az alja :) 

A képen csokikrémnek látszik, pedig igazi, házi baracklekvár van benne (otthon, anyáéknál termett a barack is), nyammm.
Épp anyáékkal beszéltem Skype-on, amikor eszembe jutott, hogy valamit sütni kéne. Otthon sosem telt el (és még most sem telik) úgy hétvége, hogy ne süssön anya vagy hugom valami finom sütit. Mivel ehhez minden alapanyag volt itthon, nem volt kérdéses, hogy nekiállok és megsütöm :) 

Hozzávalók
6 tojás
12 dkg liszt
12 dkg cukor

A cukor 2/3-ával (8 dkg) kemény habbá verem a tojásfehérjét (így nem kell elmosni a habverőt), majd a maradék cukorral felverem a sárgáját is. A felvert sárgájához óvatosan összekeverem a habot, elkeverem, majd beleszitálom a lisztet. Ezt is jól elkeverem, majd tepsibe öntöm a tésztát. Én sütőpapírral szoktam kibélelni, de aki akarja ki is kenheti. Gázsütőben 3-as fokozaton előmelegített sütőben megsütöttem és még forrón cukrozott konyharuhára borítottam és feltekertem. Ezután megkentem baracklekvárral, de tulajdonképpen bármivel meg lehet kenni, pl. csokikrém, tejszínes krém, stb, a fantáziánkra van bízva :) 

Nem szórtam meg porcukorral, mert Ő nem szereti, így csak a már azokat a szeleteket szórtam meg, amiket magamnak levágtam :)) 

Jó étvágyat hozzá!

Mozgás!

Orbán Szilvi | január 26, 2013 5 HOZZÁSZÓLÁS
Az a helyzet, hogy elhíztam. Nem kicsit, nagyon. Már az is haladás nálam, hogy elismerem és ki merem jelenteni mindenki előtt. Persze nem vagyok 100 kg-s, de így is van rajtam legalább 20 kg felesleg. Amikor 2 éve megműtöttek, sikerült leadni 5 kg-t (az egy hétig történő infúzióknak köszönhető koplalások segítségével), de sajna a kétszerese jött vissza. Most ott tartok, hogy már attól is kifulladok, ha felveszem a csizmámat (a nagy hasam akadályozza a hajolást). Arról nem is beszélve, hogy a 4. emeleten lakunk, s mára már minden lépcsőzés kifulladással és légszomjjal ér véget.

Így elhatároztam, hogy ennek véget vetek és elkezdtem mindenféle edzésmódokat keresni.
Itthon van szobabiciklim, ami egy kicsit már beporosodott, mert csak a kezdeti újdonság hevében ültem rajta. Most már elszántabb vagyok, mint valaha. Beléptem a 'Fly lady tornázik' csoportba is, ahol nagyon sok hasznos infóval lehetek majd gazdagabb és ahol buzdíthatjuk, ösztönözhetjük egymást. :) Ahogy olvasgattam, nagyon sokan ajánlják Jillian Michaels videóit. Az egyik kedvenc bloggerinám, Dorka pedig Tiffany Rothes videói alapján tornázik. Nekem egyelőre mindkettő szimpatikus, de szerintem azért, mert még egyiket sem próbáltam :) A Schobert házaspár nálam már szóba sem jöhet, no nem azért, mert hülyeséget mondanak, hanem mert egyáltalán nem szimpatikusak, Rékának az az ijjesztő vigyora, meg azok a szemek...A férjének meg a hangja irritál. Szóval őket elsőre elvetettem. Maradok egyelőre Jillian-nél és Tiffany-nál.

Egyelőre úgy tervezem, hogy hetente 3 alkalommal, 1 órát fogok "edzeni", s az aznapi tervet fel is fogom tenni a blogra. Felírom a kezdeti értékeket is, hogy lássam a fejlődést (vagy a nem fejlődést). Mérni viszont csak ritkán mérek majd, a mérlegre sem fogok naponta felállni. Vannak olyanok, akiket motivál, ha naponta mérnek, de én nem tartozok közéjük. Nagyon el tud keseríteni, ha megáll a súlycsökkenés vagy a zsírpárnák csökkenése. A kedvemen és a külsőmön úgyis látszani fog, ha eredményes a dolog. Azért kéthetente kíváncsiságból megmérem majd magam :)

A "munka" HÉTFŐN kezdődik (hogy azért se legyen igaz a kép), addig összeszedem a videókat, pár motiváló képet, idézetet, zenét, amik segítenek majd fenntartani a lelkesedést és a kezdeti elszántságot.

Ha valaki szeretne hozzám csatlakozni, nyugodtan megteheti, együtt könnyebb lesz nekem is és nektek is :)

UPDATE: Na jól kezdődik, még el sem kezdtem, de már most variálok :D
Azért változtatok most, mégpedig az időtartamon (heti 3x 3 óra lett volna az eredeti terv), mert ahogy nézegettem és gyűjtögettem a videókat, csak 5-6-7 perceseket találtam. Mondjuk ahogy elnéztem őket, bőven elég ezekből az a pár perc, legyen szó akár J.M-ről vagy T.R-ról. Mindkét csajszi keményen adja :)
De a heti 3x-i mozgásból nem adok lejjebb.

Pinterest Péntek #3 - Fürdőszobák

Orbán Szilvi | január 25, 2013 8 HOZZÁSZÓLÁS
A mai válogatásnak az a titka, hogy nem a héten válogattam össze őket, no nem azért, mert lusta voltam, vagy nem volt rá időm. Az ok egyszerű, nézegettem a 'Tábláimat' és rábukkantam az alábbi képekre, s úgy gondoltam, hogy most ezeket osztom meg veletek :) Nekem nagyon tetszenek, van amelyiken csak egy pár dolog, de a legtöbbje olyan, ami szívesen megvalósítanék, ha lenne rá lehetőségem. :) A montázson látszik egyébként, hogy mi az a részlet, és mi az az egész, ami tetszik. Az, hogy egyszer valamelyik is megvalósuljon, jópár évnek el kell telnie, mert a mostani panelben nem igazán kivitelezhetőek :) De ha nem tűzünk ki magunk elé célokat, akkor nem is haladunk előre, nem igaz? ;) A legeslegjobban a türkiz fürdő tetszik, a képekkel, a mosdóval.


Nektek melyik tetszik? Ha igen, miért?

A nagy esküvő téma #3 - A szertartás

Orbán Szilvi | január 23, 2013 1 HOZZÁSZÓLÁS
Ismét itt vagyok, s most a szertartással kapcsolatban írok pár sort, illetve képeket is hoztam :)

Először is azt kell eldöntenünk, illetve az első posztnál ezt el is dönthettük már, hogy mikor is legyen a NAGY NAP. A polgári szertartásra minimum 30 nappal és maximum 6 hónappal korábban kell bejelentkezni. Szóval hirtelen elhatározásból elkövetett házasság kötésről ne is álmodozzunk.... Pedig milyen jó lenne, hogy egyik reggel felébredünk, hogy:
- Te Juli, gyere hozzám feleségül!
- Okés Gyuri, menjünk máris az anyakönyvvezető elé, hogy adjon össze bennünket!
Gyermekáldás esetén a jegyző engedélyt adhat 30 napnál hamarabbi időpontra is, de ez illetékköteles (az általános eljárási illetéket kell megfizetni), ja és meg kell indokolni.


Házasságot kötni általában az anyakönyvi hivatalban szoktak, de ma már divat lett külső helyszíneken is kimondani a boldogító igent. Azonban, ha már bejelentkeztünk a hivatalba, már nem gondolhatjuk meg magunkat, hogy de mégiscsak a parkban jobb lenne, vagy a folyóparton, stb. Ilyenkor már kénytelenek vagyunk ott megkötni a frigyet, ahova bejelentkeztünk. Éppen ezért jól gondoljuk meg, hogy hol is szeretnénk. Figyelni kell arra is, hogy a területileg nem illetékes anyakönyvvezető előtt kötött házasság nem érvényes. Ha külső helyszínen (a hivatalon kívül bárhol lehet) szeretnénk összeházasodni, annak díja van. Tök praktikus tud lenni pl. ha a lagzi helyszínéül választott helyen tartjuk meg a házasságkötést, így nem kell a násznépet pluszban utaztatni, meg így sokkal meghittebb és romantikusabb. Persze ilyenkor gondot tud szülni az, ha lesznek olyan vendégek, akiket csak az esküvőre hívtunk meg, de a vacsorára már nem. Kínos szituáció, amikor nekik gyakorlatilag csorgó nyállal kell hazabandukolni a vacsoravendégek előtt.
Vannak olyan helyek, ahol a jegyző nem engedélyezi a külső szertartást, ezért érdemes előtte érdeklődni efelől. Kérelmezni kell, ami szintén illetékköteles (hülye bürokrácia). Ami még probléma lehet, hogy számolni kell azzal is, hogy az anyakönyvvezetőnek időt kell hagyni arra, hogy egy másik helyszínről odaérjen a miénkre, valamint az esetleges csúszásokat is vegyük figyelembe (mert az előző pár késett, vagy valami akadályozta a szertartást, stb.). Mint minden különleges kérésnek, a külső helyszínnek is díja van, amit az önkormányzatnak kell befizetni, ez önkormányzatonként eltérő lehet, így jobb ha efelől is érdeklődünk. Illetve előfordulhat egy számomra kicsit extrém kikötés is, mégpedig, hogy biztosítani kell biztonsági őrt, aki az anyakönyvvezető testi épségére vigyáz. Most komolyan, attól tartanak, hogy valaki pofán dobja tortával? De azért ezt is kérdezzük meg, biztos, ami biztos. De gondolom ennek a költségét is az ifjú pár állja...

No, de ha már minden ok a külső helyszínnel kapcsolatban, akkor a következőkre kell figyelni:

1. Hangtechnika: ügyelni kell a hangerőre, hogy azok is hallják a beszédeket és a zenét, akik a hátsó sorban ülnek, de vigyázva arra, hogy az első sor ne süketüljön meg. Nem szeretnénk ugye, ha a násznép halláskárosodást szenvedne, köszönőajándékoknak meg lehetne hallókészülékeket szétküldeni. A hanganyag minőségére is figyeljünk oda, ne recsegjen, ne pattogjon, ne ugráljon a CD. Ehhez jó ha van szakértő, aki vállalja a hangszerelést, de tulajdonképpen a zenekart is megkérhetjük, egy kis plusz pénzért (vagy pusztán egy szép mosolyért) biztos elvállalják, hogy segítenek a hangosításnál (a zenéket persze nem nekik kell eljátszaniuk).

2. Dekoráció: Romantikus kelléke a külső esküvőknek a virágkapu (szinte minden filmben láthatunk ilyet). A földre érdemes valami szőnyeget vagy keményebb anyagot leborítani, mert kicsit kínos, ha a tűsarkú belesüpped a földbe, meg kicsit nehézkes is így végigvonulni. :))

Ezek után szeretne még valaki külső szertartás? :D Ha kőgazdagok lennénk, biztos Hawaii-n lenne a lagzi, de sajna erre nagyon kevés az esély, de lottózunk ezerrel, hátha :))

Mi valószínűleg a rendes, hivatali házasságkötést választjuk, ott adott a dekoráció, a hangtechnika és plusz költség sincs. Ja és a rokonság közt sem lesz vita, ha valakit csak az esküvőre hívunk meg.

Akkor vegyük sorra, mik kellenek a polgári szertartáshoz

1.) Ami a legfontosabb, az az ÉRVÉNYES személyi igazolvány és lakcímkártya vagy útlevél és lakcímkártya (ezek szerint mindegy, de lakcímkártya az mindenképp legyen), valamint a születési anyakönyvi kivonat. Ezek nélkül sajna nem köthető házasság.

Ha külföldi állampolgár szeretne itthon házasságot kötni, meg kell érdeklődni az anyakönyvvezetőnél, hogy ebben az esetben milyen papírokra van szükség az adott országból érkezőknek. Mi biztos, hogy kell, az az útlevél és a születési anyakönyvi kivonat, valamint egy tanúsítvány az országból, hogy az ottani törvények szerint házasságkötésüknek nincs törvényes akadálya. Ezt a papírt sok esetben a konzulátusokon is be lehet szerezni. A kinti papírokat az Országos Fordító Irodánál kell lefordíttatni, hitelesíttetni. Ha minden papír megvan, minél hamarabb adjuk le az anyakönyvvezetőnek, hogy átnézhesse, minden meg van-e, minden megfelelő-e. Ha minden ok, ezeket elküldi a Közigazgatási Hivatalnak. Az elbírálási idő kb. 1 hónap, így ezt is kalkuláljuk a határidőkbe, s mivel egy tanúsítvány csak fél évig érvényes, így min. 5 hónappal korábban be kell jelentkezni a hivatalba a házasságkötéshez. Ha tolmácsra is szükségünk van, azt nekünk kell állni (mily meglepő), neki pedig rendelkezni min. a személyazonosításához szükséges okmányokkal, max. pedig tolmácsigazolvánnyal. Neki is alá kell írnia az anyakönyvet, amivel vállalja a felelősséget azzal kapcsolatban, hogy a valóságot fordította le.

2.) Szükség van még tanúkra is, de szerintem ezzel nem árultam el újdonságot. Tanú bárki lehet, aki elmúlt 18 éves és cselekvőképes. Nála is nála kell lenni az ÉRVÉNYES személyi igazolványának vagy útlevelének, vagy jogosítványának (ha már az új, fényképes, kártyás jogsija van). Neki elég csak a szertartás előtt lejelentkeznie, nem kell őt is beregisztrálni.

3.) A szertartás elengedhetetlen kelléke a zene. Szerencsére már mi magunk is vihetünk zenét, ami valami miatt fontos nekünk. Az esküvő általában 3 részből áll, de ha van külön szülőköszöntő, akkor arra is válasszunk zenét. Szóval akkor kell:
- bevonuló zene
- szülőköszöntő zene (ha van)
- beszéd zene (középzene)
- gratuláció zene.
Az a legjobb, ha ezeket kiírjuk Cd-re, a megfelelő sorrendben, hogy ne legyen kavarodás. A beszéd alatt a legjobb, ha instrumentális a zene, így nem lesz zavaró, hogy az anyakönyvvezető is mondja a magáét meg az énekes is.

4.) Egyéb: ha van szülőköszöntő, gondoskodnunk kell virágcsokorról is, ami ne legyen hatalmas, ne kelljen nekik egy egész bokrot cipelniük. Ha van felkért fotósotok, videósotok, akkor érdemes a rokonokat megkérni, hogy lehetőleg ne akadályozzák őket munkájuk végzésében, ne álljanak eléjük, ne vakuzzák ki a szemüket stb. Persze attól még a násznép fotózhat, videózhat, de tegye azt normálisan. :) Lehetőleg időben érkezzünk a szertartásra, számoljunk a csúcsforgalommal, ne szúrjunk ki az utánunk következő párral. Érdemes fél órával korábbi időpontot írni a meghívóba, így a notórius késők is odaérhetnek.

A rendes szertartásnak is lehetnek plusz költségei természetesen, de az anyakönyvi hivatal ingyen áll a rendelkezésünkre. Azonban a plusz szolgáltatásokért fizetnünk kell. Ezek pedig a következők:
- a nagyobb, díszesebb termekért bérleti díj (előfordulhat)
- a zenék jogdíjai
- pezsgő
- gyertya
- versmondó, énekes

Annak, hogy miket szeretnénk igénybe venni a szertartáson csak a fantáziánk és a pénztárcánk szab határt :)

Mi maradunk az egyszerű és nagyszerűnél, semmi giccs, semmi pucc. A minimális dekoráció, zene és pezsgő a végén. Ennyi.

El ne felejtsük a névviselést sem. Még a házasság előtt döntsük el, hogy mit szeretnénk, felvesszük-e a férjünk nevét vagy megtartjuk a miénket, ha felvesszük, akkor hogyan vesszük fel, leszünk-e "nék" vagy nem, stb. Eddig én úgy vagyok vele, hogy felveszem a párom nevét és Kovács Szilvia leszek, de mivel már van egy ugyanilyen nevű családtag, így az is benne van a pakliban, hogy Kovács-Orbán Szilvia lesz a nevem. Ha összeolvassuk a Kezdőbetűket, egyszerűen csak KOSZ leszek :D De semmiféleképpen nem leszek Kovácsné :)) Eleget lehet ilyet olvasni a viccekben is :)

No, hát ennyit a szertartásról, szerintem mindent leírtam ezzel kapcsolatban, legalábbis ezeket mindenféleképpen szerettem volna elmondani. Ha valamire még kíváncsiak vagytok ezzel kapcsolatban, ne tartsátok magatokban, amire tudok válaszolni, válaszolok. ;)

Ígértem képeket is, összegyűjtöttem pár inspiráló képet a szertartáshoz (a külsőhöz főleg), szemezgessetek nyugodtan!


(A kép katt-ra nő és a Pinterestről válogattam őket össze. 
Ezt a bejegyzést Rátkai Tímea. Esküvő lépésről-lépésre c. könyve alapján állítottam össze.)

52 hetes pénz kihívás

Orbán Szilvi | január 21, 2013 14 HOZZÁSZÓLÁS
(Annyira hülyén hangzik a cím, de egyszerűen nem tudtam neki mit kitalálni....)



A Pinteresten találtam egy spórolós taktikát, amit egy amerikai anyuka osztott meg. Erről jutott eszembe, hogy az egyik kedvenc bloggerinám, Timi oldalán láttam ma egy nagyon jó ötletet a spórolásra. Sőt, több jó ötletet is. Nem kell hozzá más, mint egy befőttes üveg, egy hely, ahova eltesszük, pénz és jóóóó adag akaraterő, kitartás. Az egyik, ami tetszik a sok ötlet közül, hogy havonta csippentsünk le 5000 Ft-ot a fizetésünkből és tegyük bele az üvegbe, tegyük fel a szekrény tetejére vagy egy olyan helyre, ahol nem látjuk. Mindez azért kell, hogy még csak egy pillanatnyira se essünk kísértésbe, hogy elköltsük. Így hatásosan tudunk spórolni arra a dologra, amit ebből a pénzből meg szeretnénk valósítani. Legyen az nyaralás, vagy hogy aktuális maradjak, esküvő. Biztos soknak hallatszik, hogy havonta 5000-et tegyünk félre, mert hát az rengeteg pénz, annyit nem lehet mindig félretenni. Pedig LEHET. Ezt egy pénzügyi szakember fogalmazta meg a legjobban, nekem legalábbis nagyon tetszik és igaza van.
Szó szerint idézem Timi oldaláról:
"Tegye fel magának mindenki a kérdést, hogy ha ma azt mondanák neki, hogy holnaptól ötezer forinttal kevesebb fizetést kap havonta, akkor holnaptól nem kelne fel reggelente és nem menne be dolgozni? Mert ha a válasz az, hogy de, akkor is bemenne dolgozni, akkor a helyzet az, hogy félre tud tenni ötezer forintot havonta. "
Ugye, hogy igaz? Mi is próbálunk minden hónapban félretenni, igaz mi 10.000 Ft-ot. Karácsonyra így gyűlt össze annyi pénz, hogy haza tudtunk belőle utazni és még ajándékokra is futotta. Persze ezt nem egész évben gyűjtöttük, hanem csak októbertől kezdve. De egész csinos összeg gyűlt volna össze, ha ezt minden hónapban meg tudtuk volna csinálni. Hmm.
Akit érdekel Timi cikke a befőttesüveges módszerről, az itt elolvashatja.

De térjünk vissza az amerikai anyuka módszeréhez. Ehhez is egy befőttes üveg kell, de tulajdonképpen bármi megfelel, ami zárható (akár egy malacpersely is, de az üveg nemcsak szép, de átlátható is, így mindig gyönyörködhetünk benne, ahogy gyűlik a pénz).
A módszert 52 hetes pénz kihívásnak hívják, ami úgy működik, hogy az első héten betesz egy dollárt az üvegbe, majd a következő héten már 2 dollárt, a harmadikon 3-at, a negyediken 4-et és így tovább. Ez megy 52 héten keresztül, az utolsó héten már 52 dollárt tesz be. Ez jól hangzik, de gondoljunk bele, hogy azért az utolsó hetekben már elég húzós összegekről van szó, nem biztos, hogy mindenki ki tudja szorítani azt a költségvetésből.
Áthelyeztem ezt a technikát magyar környezetbe, és 100 Ft-tal kezdtem. 52 hét után az üvegben 137.800 Ft fog figyelni. Persze ha pontosan betartjuk a heti letétbe helyezendő összegeket. Készítettem egy táblázatot is, ahol követni lehet, hogy mennyit kell betenni és mennyi lesz akkor az egyenleg. Itt letöltheted.
Megnéztem havi lebontásban is, mert végül is egyszer kap az ember fizetést egy hónapban (legalábbis az átlag), így abból a pénzből kell kispórolni a heti összegeket. Ha most, ezen a héten (január 21-27) szeretnénk ezt a módszert elkezdeni, a következőképpen alakulna a havi félreteendő összeg:

Január: 300 Ft
Február: 1800 Ft
Március: 3400 Ft
Április: 6500 Ft
Május: 7000 Ft
Június: 8600 Ft
Július: 13.000 Ft (innentől már nagyon húzósak az összegek)
Augusztus: 12.200 Ft
Szeptember: 17.500 Ft
Október: 15.800 Ft
November: 17.400 Ft
December: 24.000 Ft (tegye fel a kezét, aki ennyit félre tud tenni Karácsony előtt...)
Január: 10.300 Ft

Nekem eléggé soknak tűnnek ezek az összegek a havi 5000 Ft-hoz képest, de tény, hogy így sokkal több pénz - gyakorlatilag a duplája - gyűlne össze egy év alatt.

Természetesen ezt csak érdekességként mutattam meg Nektek, nem kötelező követni :) Szerintem mi sem tudnánk így félretenni, de egyszer lehet, hogy próbát teszünk :) Ha valaki mégis kipróbálná és ha nem nagy kérés, megosztaná velem? :)  

Esküvői letölthetők #2

Orbán Szilvi | január 21, 2013 2 HOZZÁSZÓLÁS
Most ismét 2 letölthetőt hoztam az esküvői témával kapcsolatban. Eszembe jutott (tudom későn), hogy meg lehetne úgy is csinálni az egészet, hogy össze lehessen fűzni, mint egy könyvet az eddigi letölthetőket és amik még a későbbiekben jöhetnek. Így készítettem egy borítót az egésznek :) 

Valamint hoztam még egy táblázatot, amibe összegyűjthetjük a szolgáltatókat, elérhetőséggel, ajánlattal együtt, a végén pedig kipipálhatjuk, hogy melyiknél maradunk, szóval bevált-e. Minden szolgáltatóhoz 5 sort számoltam, remélve, hogy ennyiből már sikerül kiválasztani a legjobbat :) Ha pedig nem is kell hozzá 5, akkor az a legjobb :)

Remélem hasznos lesz és tudjátok használni :) Én ezt fogom használni, az tuti.

Ha éhes vagy, felejtsd el a Tumblr-t és társait

Orbán Szilvi | január 20, 2013 HOZZÁSZÓLÁS
Nincs is jobb időtöltés vasárnap este, mint nézelődni a neten. Én is ezt műveltem, sikerült bő egy órát eltölteni a Tumblr-ön. Miközben pörgettem lefele a képeket, bőszen ment a 'Reblog' is. Aztán egyszer csak elkezdett korogni a hasam is, jelezve, hogy itt a vacsora idő (bár még 1 óra mire kihozzák a mennyei - egyelőre csak reménykedek benne, mert még csak most rendeltünk ilyet először - tésztacsodát, ami tulajdonképpen tarja, lilahagyma, bacon, füstöltsajt keveréke tésztába töltve, koszorúvá formálva). Mikor összefoglalásként végignéztem a képeket, amiket Reblogoltam, különös dolgot vettem észre: SZINTE CSAK KAJÁS/DESSZERTES képeket válogattam össze. Ráadásul a nyáltermelésem is aktivizálódott. Ééééhes vagyok!!! Én boltba sem szeretek éhesen elmenni, mert akkor tuti, hogy más is belerepül abba a kosárba, aminek nem szabadna. Szigorúan csak listával és célirányosan, nem elcsábulva. Persze ez csak ritkán sikerül, ma is pl. csak beleesett 2 csomag mintás papír a kocsiba, pedig csak kenyérért és tejért mentem. No comment....

Szerintetek is meglátszik, hogy éhes voltam / vagyok? :)) 


Ti is jártatok már így, mint én? Megesett már veletek is, hogy éhesen vásároltatok és mást is vettetek, mint amiért eredetileg mentetek? 

A nagy esküvő téma #2 - Kérdések

Orbán Szilvi | január 18, 2013 HOZZÁSZÓLÁS
Bár az előző bejegyzésben azt írtam, hogy most a szertartásról lesz szó, de eszembe jutott, hogy a kezdetektől kellene kezdeni.

Itt megírtam, hogy feltöltésre került az esküvői költségterv és az esküvői menetrend le-és kitölthető táblázatai, amiket bátran használhattok a szervezés alatt. :)

Most a 4 legfontosabb kérdésre fogok válaszolni, ami a szervezés kezdetén felmerül és amikre alapozni lehet a későbbiekben.

A kérdések
Mikorra tervezzük az esküvőt?
Melyik városba tervezzük?
Hány vendéggel számolunk?
Milyen legyen az esküvő jellege (visszafogott vagy mulatós, hajnalig tartson vagy a vacsora után legyen vége)?


1. kérdés 

Nos, ha majd a tényleges szervezésünkre kerül sor (amikor már az anyagiak is rendelkezésre állnak, és tényleg el kezdhetjük szervezni a nagy napunkat) az esküvőnket mindenképpen nyáron szeretnénk tartani (nem szeretünk fagyoskodni), a szabadban.

2.kérdés

Az esküvőt itt, Győrben szeretnénk tartani, a násznépet így is, úgy is utaztatni kellene, mert Ő Vas megyéből én meg a Jászkunságból jöttem. Mivel itt élünk Győrben, ez tűnt a legcélszerűbb megoldásnak. Igaz, így viszont az egész násznépet ide kell utaztatni és szállást biztosítani nekik.
3.kérdés

A vendégek száma minimum 60, maximum 70 fő. Ebben benne vannak a családtagok és a barátok is :) Sajna (vagy szerencsére) nem rendelkezünk nagy baráti körrel, de akiket a barátainknak mondunk, azok komolyan azok :)

4.kérdés

Én visszafogottat, családiasat szeretnék (az Ő véleményét nem tudom ismertetni, mert
erről hallgat, bár azt mondja, hogy még nincs elképzelése az egészről). A rokonságot ismerve (Ő részéről) a buli szempontjából visszafogottságról szó sem lehet, ha az eddigi esküvőket veszem alapul :)) A visszafogottság itt a körülményekre vonatkozik, nem lesz semmi giccs, semmi fényűzés. Visszafogott dekorációt tervezünk, amiket szeretnék (erőmhöz és lehetőségemhez mérve) saját kezűleg elkészíteni. Elegáns, de mégis egyszerű. Legalábbis én így képzelem el. Ötleteim már vannak a dekorral kapcsolatban, de ez majd egy másik bejegyzés lesz.

Az esküvő többi részletét (zene, dekoráció, ruha, csokor, stb.) külön bejegyzésekben fogom taglalni, mert ez így egyszerre nagyon sok lenne :) Ezt onnan tudom, hogy mikor belekezdtem ebbe a témába, azt hittem, hogy egy bejegyzés és kész is. De be kellett látnom, hogy ez nem fog menni :) Annyi minden tartozik ebbe a témába, amiről szeretnék beszélni, hogy egy bejegyzés nem lenne elég, benneteket meg nem szeretnélek annyira leterhelni :)

Összefoglalva, mi így tervezzük az esküvőnket:
Időpont: nyár
Helyszín: Győr (vagy környéke)
Vendégek száma: 60-70 fő
Az esküvő (lagzi) jellege: visszafogott, családias

Pinterest Péntek #2

Orbán Szilvi | január 18, 2013 2 HOZZÁSZÓLÁS
Egy hét eltelt az első Pinterest Péntek óta, s most egy újabb adagot gyűjtöttem össze Nektek és persze magamnak is. Ezen a héten a DIY kategóriából szemezgettem, s sok jó ötletet találtam, amiket most meg is mutatok nektek, hátha Ti is hasznosnak találjátok :)


A bal felső kép hasznos lehet az olyanoknak, mint én, aki szereti maga megsütni a szülinapi tortát az ünnepelteknek. Sokszor annyira jó lett volna valamit írni a torta tetejére, de mindig bajban voltam, hogy vajon kifér-e majd a szöveg, s vajon hogy fog kinézni? Ezzel a trükkel bátran nekifoghatok, s egészen biztos jól fog elsülni a dolog. Nem kell mást tenni, mint egy fogpiszkálóval előre beleírjuk a szöveget a krémbe (ha mégsem fér ki, vagy nem vagyunk elégedettek a betűtípussal, csak elsatírozzuk és már írhatjuk is újra), majd már a cukormázzal (vagy csokimázzal, tejszínnel, bármivel) végigmegyünk a belekarcolt szövegen. Szerintem nagyon jó ötlet. Szerintetek? 

Nekem meg sem fordult a fejemben, hogy egy polcot fejjel lefelé is fel lehet szerelni. Így szépen el lehet szeparálni egymástól a ruhákat, így sokkal átláthatóbb és rendezettebb lesz az eredmény :) 

Kulcsokat a kulcsokra. Egyszerű és nagyszerű. Ha vannak a lakásban ide-oda pakolgatott, gazdátlan kulcsok (mert zárcsere volt, vagy találtuk, de nem tudjuk mihez tartozik), és szükségünk van kulcstartóra, egy lapra (vagy egy öreg deszkára, ha az beleillik a lakás stílusába) rögzítsük fel a kulcsokat, amiket előzőleg meghajlítottunk. Ezzel kész is a házilag elkészített és dizájnos kulcstartónk :) Természetesen mást is írhatunk a lapra, s nem feltétlenül csak kulcsokat tárolhatunk rajta :) 

Otthon sokat segítettem apának feltenni dolgokat a polcra, se sosem sikerült egyenesre, vagy nagyon nehezen tudtuk belőni, hogy hova is kell fúrni a másik lyukat, hogy passzoljon. De mindig a legkézenfekvőbb dolgok nem jutnak az ember eszébe. Ragasszunk szigetelőszalagot a két lyuk közé azon, amit fel szeretnénk tenni a falra. Majd a szalagot vegyük le és ragasszuk rá a falra. Nincs más dolgunk, mint lyukat fúrnunk a szalag két végén, s már tehetjük is fel a polcot, vagy a képet. 

Még karácsony előtt az Aldiban láttam sima, egyszínű barna csomagolópapírt. Ezzel a technikával feldobhatjuk egy kicsit (persze eredetileg is szépen mutat), így egy igazán egyedi csomagolópapírt kapunk. Nem kell hozzá más, mint egy használaton kívüli sodrófa, dekorgumi, ragasztó és festék. Vágjunk ki a dekorgumiból tetszőleges mintákat (de akár vehetünk kész mintákat is, lehet kapni ABC, virág, lepke, stb. formában), ragasszuk fel őket a sodrófára, festékezzük be és már mehet is a nyomdázás :) 

Nekem nincs sok sálam, igazából csak egy van, így ez a megoldás nem nekem lesz hasznos :) Csak egy vállfára és zuhanyfüggöny karikákra van szükségünk. A karikákra felkötjük a sálakat, a karikákat pedig ráakasztjuk a vállfára. Ez is egy egyszerű ötlet, mégis kordában tudjuk tartani a káoszt a sálak között. :) 

Hasznos volt ez a bejegyzés?

Hó van, sok :)

Orbán Szilvi | január 17, 2013 HOZZÁSZÓLÁS
Az éjjel ismét rengeteg hó hullott "kicsiny" városunkra, nagy örömömet okozva nekem és Beninek, nagy bosszúságot másoknak. :) Most egy kicsit korábban kellett lemennem Benivel (valami nagyon sürgős volt neki és már fél 9-kor az ágyam mellett vizslatott a tekintetével), de egyáltalán nem bántam, mert így tudtam pár képet készíteni a havas kutyafuttatóról. Beni is rettentően élvezte, ugrált, szaladgált a hóban, nagyon virgonc volt :) Amúgy fél 10 körül szoktunk lemenni sétálni, van, hogy a fiatalúr addig alszik (lustaság). Olyankor találkozunk más kutyákkal is, az úgymond haverokkal, akikkel szerencsére jól eljátszik, bár mostanában erősen ráillik a "futtató réme" ragadványnév, mert az utóbbi napokban igen vehemensen védi a szerelmét (merthogy az is van neki), Mollit a többi kan kutyától. Szemernyi félelem sincs benne, bátran nekimegy még a nála 3x nagyobb és erősebb kutyáknak is :) Még azoknak is, akik eddig haverok voltak. De ha nincs lenn a Molli, akkor tök jól elvan a többi kannal, játszanak, ha viszont csaj van, akkor aztán leszáll a lila köd. Szerencsére nem vérre megy a harc, csak csipkelődnek, meg morognak, vicsorognak. Annak, aki nem ismeri a kutyák viselkedését, ijesztő lehet, hiszen egymásnak esnek a kutyák, volt, aki el is ment olyankor onnan az övével. De hamar elrendezik maguk közt a dolgot, sérülés nélkül mindenki megy utána a maga dolgára :)) Egyetlen egyszer volt olyan, hogy el kellett vinnem Benit állatorvoshoz, amikor is egy amerikai bulldog szukával került összetűzésbe, akinek egyáltalán nem óhajtott behódolni (merthát miért tenné ezt egy szukával szemben, nanehogymá'), annak ellenére, hogy az sokkal dominánsabb volt. Akkor egy kicsit kilyuggatták a bundáját az Uraságnak, de akkor sem volt nagyon komoly a gond, csak ki kellett mosni a sebet, meg utána ecsetelni kellett Betadine-nal. Egy nap alatt be is gyógyult a sebe, szerencsére a keverék kutyák jobban bírják a gyűrődést. :)

Na de nem is erről akartam írni, egy kicsit elkalandoztam :)

Szóval, ma délelőtt készítettem pár képet a gyönyörű havas tájról, élvezet volt sétálni a hóesésben (merthogy még mindig esik) egyedül, csak mi ketten. :)


Nálatok is esett a hó? Szeretitek a havat?

Esküvői letölthetők

Orbán Szilvi | január 16, 2013 HOZZÁSZÓLÁS
Mivel az esküvőre készülődés két legfontosabb eleme a költségvetés és a menetrend, így most azokat készítettem el és töltöttem fel. Gyakorlatilag az egész szervezés ezekkel kezdődik.

Az első letölthető az Esküvői költségterv. Ebben a táblázatban 3 oszlop áll rendelkezésetekre, hogy be tudjátok határolni a lehetséges költségeket. A minimum oszlopba azt az összeget írhatjátok be, amit minimum költenétek rá, de be lehet írni azt is, hogy saját kezűleg is, vagy azt is, hogy ismerős vagy rokon (pl. az autó esetében, vagy akár a tortát is kaphatjátok ajándékba), a maximum oszlopba pedig a max. összeget, ami a határt jelenti, hogy még ennyi belefér, de ennél több már nem. A tervezett oszlopba az aranyközépút kerül, ennyit terveztek rászánni, de ennél lehet kevesebb vagy több is az összeg.

A második pedig az Esküvői menetrend, kezdve az eljegyzéstől az esküvő utáni teendőkig. Ebben a táblázatban vezethetitek, hogy melyik feladatot kinek kell elvégeznie, így legalább nem csak az egyikőtökre szakad rá minden, szépen megosztozhattok rajta. Hiszen mit keresne a vőlegény egy menyasszonyi ruhaüzletben és fordítva? :) Amit közösen is el tudtok végezni, mellé nyugodtan beírhatjátok, hogy "közösen" (persze vannak olyan feladatok, amiket illik közösen elvégezni). Be lehet írni egy határidőt is, ameddig el kell végezni, hogy ne csússzon el semmi sem, nehogy kapkodás legyen belőle. Ha elkészült, csak ki kell pipálni és kész. Ahogy közeledik a nagy nap, úgy szaporodnak majd a pipák is. :)

Remélem hasznos lesz mindenkinek, jó készülődést a nagy napra!

A táblázat Rátkai Tímea: Esküvő lépésről-lépésre c. könyve alapján készült.

A képek kattintásra nőnek.

Akciós kreatív cuccok az Aldiban

Orbán Szilvi | január 15, 2013 1 HOZZÁSZÓLÁS
Tegnap az Aldiban voltunk vásárolni és hoztam csütörtöktől érvényes reklámújságot. Itthon az volt az első (biztos nincs rendben velem valami), hogy átlapoztam és mit láttam? Hogy ismét akciós lesz 20-tól (vasárnaptól) a dekorációs karton. Nem tehetek róla, imádom. Imádom, hogy színes, hogy mintás, és hogy papír. Beteg vagyok, tudom :)) Szerintem az sem állíthat meg, hogy nincs rá keret, nem érdekel, kell nekem és kész. Míg más ruháért, cipőért vagy táskáért van oda, én a kreatív alapanyagokért :) Már a múltkor is szemeztem vele, de mire odaértem, már egy darab sem volt belőle. Mindenki kreatívkodik itt Győrben? Vagy sok az óvónő? Ki tudja, de egy biztos, hamar elkapkodták, ami érthető, hiszen akkor 900 Ft-ért adták, most viszont már jóval drágább.
Amin még megakadt a szemem, az a motívumlyukasztó készlet. Na ez viszont már sajna tényleg nem fér bele a keretbe, pedig ez is nagyon megéri, hiszen kb. 2 darabot kapok a mostani 10 darabos (!!!) készlet áráért. De sajna most le kell mondanom róla :( Remélem legközelebb már megkaparinthatom, hogy aztán szebbnél szebb dolgokat tudjak a segítségükkel elkészíteni. :)

Egyébként a papírkészlet 1299 Ft, a motívumlyukasztó készlet pedig 3999 Ft-ért kapható. 


(Megjegyzem nem kapok semmi jutalékot ezért, ezt csakis azért osztottam meg, hogy értesítsem a hozzám hasonló mániásokat az akcióról!)

A nagy esküvő téma #1 - Bevezető

Orbán Szilvi | január 15, 2013 4 HOZZÁSZÓLÁS
Hogy milyen apropóból írok az esküvőről? Még mielőtt a család felkapná a fejét, még nem a sajátunkkal kapcsolatban írok :) Az ötletet egy plakát adta, miszerint január 19-20-án ismét megrendezésre kerül az Árkádban az Esküvő Kiállítás. Újra elözönlik az épületet a leendő menyasszonyok vagy inkább menyasszörnyek, egymást érik a kiállítók, susognak a tüllök, csinosabbnál csinosabb hölgyemények mutatják be, hogy mi az idei sikk. Bevallom, hogy én még sosem vettem részt ilyenen, így nem is igazán érzem át az ottani légkör milyenségét. Egyszer, ha végre eljön a Mi időnk, ellátogatok, hogy felmérjem a terepet, ötletet merítsek, szert tegyek hasznosabbnál hasznosabb tanácsokra és ajánlatokra. Majd. Egyszer.

Mivel nem vagyok esküvőszervező, így profi tanácsokkal sem szolgálhatok, ehhez jobb, ha szakértő segítségét veszitek igénybe :) Én csak annyit tehetek, hogy leírom azt, amit én tudok és megmutatom, hogy nekem mik tetszenek, én hogy képzelem el a Mi nagy napunkat, hátha valaki mást is inspirálnak. A bejegyzések alatt kommentekben szabadon mehet az ötletelés, akár olyanoktól is, akik már túl vannak az esküvőn és olyanoktól is, akik még előtte vannak. :)
Segítségül egyébként Rátkai Tímea: Esküvő lépésről-lépésre c. könyvét vettem, sok hasznos infó van benne az eljegyzéstől a nagy napig.
Ő-vel 4 éve (Anyááám, de régen!!!) jegyeztük el egymást - kicsit sem csöpögősen – február 14-én. Még mindig élénken él bennem  az emlék :)  Kezdődött azzal, hogy előtte egy nappal megharagudtam Rá, mert azt mondta, hogy nem tud lejönni, mert dolgoznia kell. Mit ne mondjak, rosszul esett. Aztán másnap felhívott telefonon, hogy mi újság van, merre vagyok, mit csinálok. Én mit sem sejtve elmondtam neki, hogy otthon vagyok, tanulok. Még beszéltünk pár percet, aztán megegyeztünk, hogy még este beszélünk , s elbúcsúztunk. Én ennyivel le is tudtam a dolgot, ismét elmerültem a tudományban. Kis idő múlva csengettek, de nem én mentem ajtót nyitni, a radiátoron kuporogva melegedtem. Pár perc múlva belépett az ajtón Ő én pedig a meglepettségtől és az örömtől majd’ leestem.
/Ezért is szeretem annyira, mindig is jó volt a meglepikben :)/
Este étterembe mentünk vacsorázni, ahol elment az áram, így akaratunkon kívül egy romantikus, gyertyafényes vacsit költhettünk el, s hogy a dolog még szebb (és csöpögősebb) legyen, úton hazafelé még a hó is elkezdett nagy pelyhekben szállingózni. Miután hazaértünk, a lakás egy-egy részén kis cetlik voltak elhelyezve, amit ha összeillesztettem, egy gyönyörű verssé állt össze. Gyakorlatilag már itt végem volt, hiszen nem számítottam semmi ilyenre, annak ellenére, hogy Valentin nap volt. Benyitva a szobámba, még nagyobb volt a hatás, az ágy tele rózsaszirmokkal, a szobában rengeteg mécses világított.
(A meglepiben egyébként hugom keze is bőven benne volt, hiszen ő készítette elő a terepet, az ő műve volt a vers és a szoba feldíszítése is, de Ő volt az ötletgazda :))
A meghatódottságtól megszólalni sem tudtam, s Ő ezt használta ki. Letérdelt és ünnepélyesen megkérte a kezem. Hogy mit mondott, arra egyáltalán nem emlékeztem, a „sokktól” szinte nem is hallottam, csak a legfontosabbat, A KÉRDÉST. :)) A választ gondolom sejti már mindenki, azonnal, habozás nélkül igent mondtam. Anyáék szinte fel sem fogták, amikor mutattam nekik a gyűrűt, hiszen Ő nem kért el tőlük (pedig ez úgy lenne szokás). De nálunk amúgy sem normálisan mennek a dolgok, a hivatalos eljegyzésre július 18-án került sor, ekkor lejöttek Ő keresztszülei, testvére és unokatestvére, hogy egy családias ebéd keretében ismét felhúzzuk egymás ujjára a gyűrűt.

Hát ez volt a Mi kis történetünk, ez történt 4 éve. Boldogságunk azóta is töretlen, az esküvő halogatásának „csupán csak” anyagi akadálya van (mindig azok a piszkos anyagiak). Elképzelés már van az esküvőnkkel kapcsolatban – kettő is -, van A és van B.
„A” verzió (ezzel kalkulálok): szabadtéri lagzi, vidéken vagy legalábbis Győr közelében. Szalmabálákkal, raklapokra kihelyezett párnákkal, sátorral, svédasztallal, lampionokkal, mécsesekkel, fáklyákkal.
„B” verzió: éttermi lagzi pincérekkel, menüvel.
Ami közös a kettőben, az az élő zenekar. Nem szeretném rábízni egy DJ-re az egészet, meghibásodhat a technika, tönkremegy a lemez, stb, stb.

Bevezetésnek legyen elég ennyi, a többi elképzelésemet a többi bejegyzésben (merthogy ezzel a bejegyzéssel egy minisorozatot indítok) fogom megosztani veletek, amiket igyekszem képekkel is illusztrálni.

A következő bejegyzésben a szertartásról lesz szó: hol szeretnénk megkötni majd a házasságot, milyen zene szóljon majd (ha szóljon egyáltalán), legyen-e egyházi szertartás, ha igen, akkor milyen, mikre lesz szükségünk.

Havi bevételek és kiadások új színekben

Orbán Szilvi | január 13, 2013 HOZZÁSZÓLÁS
D. kérdezte ma, hogy nem csinálom-e meg esetleg más színben is, mire ma nekiültem és megszületett a doksi lilában, pirosban, zöldben és magentában (vagy rózsaszín). Nekem ez utóbbi lett a kedvencem, a második helyen a lila foglal helyet :))

Ha valaki más színben szeretné még letölteni, szóljon nyugodtan és már készítem is :))

Ha a képre kattintasz, megnyílik az az oldal, ahonnan le tudod tölteni. Ahogy azt az előző bejegyzésemben említettem, ahhoz, hogy le tudd tölteni, regisztrálnod kell (egy perc az egész). :)

Letölthető doksik

Orbán Szilvi | január 12, 2013 2 HOZZÁSZÓLÁS
Igazából még csak egy doksit töltöttem fel, de még bővülni fog :)
Az első, amit le lehet tölteni, az nem más, mint egy Havi bevételek és kiadások összesítő lap. Ez azoknak hasznos, akik minden hónap végén készítenek zárást a havi bevételeikről és kiadásaikról. Lehet, hogy egy kicsit túl részletesen bontottam le, de én így csinálom a havi zárásokat, így mindent átlátok, mire is ment el az a csomó pénz.



Ha hasznosnak találjátok és tetszik, töltsétek le innen nyugodtan és használjátok! :)

FONTOS: aki le szeretné tölteni, annak regisztrálnia kell (létre kell hoznia egy Acrobat ID-t). Sajna másképp nem tudtam megoldani a feltöltést, de a regisztráció nem nehéz, és csak egy percet vesz igénybe :) Ha valaki tud valami más megoldást fájlfeltöltésre (ami ingyenes), örömmel veszem :))
Ha valami miatt nem sikerül, írjatok!

Milyen listákat, táblázatokat szeretnétek még, hogy csináljak? Írjátok meg nyugodtan ;) 

Pinterest Péntek #1

Orbán Szilvi | január 11, 2013 6 HOZZÁSZÓLÁS
Új rovatot indítok ezzel a bejegyzéssel, amiben megosztom veletek, hogy mik inspirálnak, mik tetszenek szerény személyemnek :) A rovat minden pénteken fog jelentkezni, gyertek, inspirálódjunk együtt! ;)


Szerintem a bal felsőhöz nem kell sokat hozzáfűznöm, én örökösen küszködök a vasalással, pedig egy hét alatt sosem gyűlik össze olyan sok vasalni való. De mégis annyira, de annyira utálok vasalni :( Az is lehet, hogy egy jobb vasalóállvánnyal könnyebben menne a munka, mert a mostani már eléggé roskatag, folyton összecsuklik :)) Ti szerettek vasalni? Ülve vagy állva vasaltok?

A középső kép szerintem nagyon igaz, mióta az eszemet tudom, mindig volt kutyánk, s ez most sincs másképp, hogy elköltöztem otthonról :)

A bal alsónál az egyszerűség az, ami megfogott, nekem eszembe sem jutott volna ládákból asztalt csinálni :) És milyen jó tárolási lehetőség! :)

A jobb alsó kép pedig az álmom. Minden vágyam egy ilyen kreatív sarok, ahol egy helyen lehetnek a barkács cuccaim (no meg persze a felszerelést is irigylem :))

A jobb felső ötlet is szuper, minden reggel kedves üzenetet hagyhatunk a párunknak, de az sem elhanyagolható szempont, hogy fel is írhatjuk, ha valami kifogyott :) Nekem jobban tetszenek ezek a szekrényes megoldások, most csak egy polcunk van a mosdó felett, de olyan kicsi, alig fér el rajta valami, meg nem is néz ki olyan jól. A szekrényen nagyobb tükör van, a belsejében pedig jobban el lehet pakolni.

Nektek melyik tetszik és miért?

Farsang és fánk

Orbán Szilvi | január 09, 2013 HOZZÁSZÓLÁS
Az igazat megvallva sosem voltam tisztában azzal, hogy mikor kezdődik és mikor ér véget a farsang. De utánanéztem a wikipédián, ha érdekel, itt elolvashatod.
A farsang szóról mindig az óvodai és iskolai "bulik" jutnak eszembe, amikor mindenféle vicces jelmezbe (akkoriban még anyukáink saját kézzel készítették el, de ma már nagyon sokféle kész jelmezt lehet kapni) bújtunk, fánkot ettünk és táncoltunk. Az óvodai farsangból - aminek sajna nyoma is maradt videó formájában -egy jut eszembe (talán azért, mert videókazettán még mindig megvan), amikor is mindenki a saját óvodai jelének öltözött. Nos az enyém rettentő egyszerű volt, az én jelem a csillag volt. Anya sötétkék anyagból varrt nekem nadrágot és egy felsőt, amire alufóliával bevont csillagokat varrt fel. Szerintem jól nézett ki :) Igaz nem vagyok tisztában a mostani jelekkel, de akkor még a hóember, a létra, a Nap, a pöttyös labda volt a sláger. Nektek mi volt a jeletek? :))
A suli alsó osztályaiban voltam Piroska, Vilma a Frédi és Béniből (ezzel mellékesen társasjátékot is nyertem), Hókirálynő és voltam ördög is. Aztán ahogy felkerültem szakközépbe, ennek vége szakadt, már nem voltak ilyen mulatságok. Azóta sem járunk farsangi bálokra (ez ma már inkább az elit kiváltsága lett), nem tartunk jelmezes házibulikat sem. Pedig néha tuti, hogy jól szórakoznánk :D

A farsang nem múlhat el fánk nélkül, így megmutatom, hogy én milyet sütöttem :)
A receptet itt találtam, nekem ez vált be a legjobban, egyszerű és finom, bátran ajánlom mindenkinek!


Kutyabaj

Orbán Szilvi | január 08, 2013 2 HOZZÁSZÓLÁS
Már írtam azt hiszem, hogy van egy kutyusunk, akit Beninek hívnak és erdélyi kopó valamint tacskó keverék. 2011 januárjában fogadtuk örökbe állatvédőktől, akik az Illatos úti menhelyről mentették ki. Akkor volt kb. 10 hónapos a lurkó. Azzal a tanáccsal adták oda nekünk, hogy neveljük, mert különben a fejünkre nő :) A menhelyen is "terrorizálta" a nagyokat :) Először nagyon fura volt, hogy kutya van a lakásban és már nem ketten vagyunk. Annyiból szerencsénk volt, hogy szobatisztán került ide, így azzal már nem volt gond. Azért az első hetekben, hónapokban volt gond bőven, mire összeszoktunk, haajjjaaaaj azok az idők :) De most, 2 év után, büszkén mondhatom, hogy sikeresen megoldottunk minden problémát, sok haverja lett a futtatón, imád mozogni, futkosni, labdázni. Minden "hülyeségét" ismerem, ismerjük, egyből tudjuk, ha valami nem stimmel. Így történt ez ma is. Kezdődött azzal, hogy éjjel fél egykor kihányta az összes vacsoráját, majd reggelre ismét két tócsa fogadott bennünket. Levittük sétálni, a játékkal nem volt gond, vígan labdázott, nem vettünk rajta észre semmi különöset. A széklete elsőre normális volt, majd a végére már hasmenése lett. De szokott máskor is ilyen lenni, főleg ha bezabált előtte csontból vagy kajából. Csontot ritkán eszik, hetente egyszer kap, nem is kell nekik többet adni, csak szorulást kapnak tőle. Főleg tápot eszik, reggel és este kap.
Mikor felhoztuk a sétából és leültettem, hogy kap enni, egyáltalán nem is érdekelte a kaja. Megszagolta és otthagyta. Na ez lett gyanús, mert máskor már a nyála is folyik, annyira várja a kaját. :)
Vizet is csak pár kortyot ivott, s a kedve sem volt az igazi. Ekkor már kezdtem aggódni, hiszen sosem jelent jót egy kutyánál, ha nem eszik és levert. Felhívtam az egyik jóbarátunkat, aki szintén kutyás, hogy mikor rendelnek a klinikán és hogy elvinne-e oda bennünket, mert tőlünk messze van. Szerencsére volt olyan rendes és elvitt, sőt pénzt is adott kölcsön, mert Ő még nem kapta meg a fizetést. Ezúton is KÖSZÖNÖM NEKI MÉGEGYSZER, nem tudom, mi lett volna nélküle! ;)
A doki megvizsgálta és kiderült, hogy bélfertőzése van, és lázas is volt, emiatt volt annyira levert. 4 szurit kapott, köztük antibiotikumot, hasfogót. 2 napig szednie kell ezeket, s ha nem javult, továbbra is megy a hasa és hány, nem eszik, nem iszik, akkor vissza kell vinni. Remélem, hogy még idejében megfogtuk és nem lesz nagyobb baj. Most alszik a fekhelyén, de előtte sokat járkált a lakásban, hol ide feküdt, hol oda. Hihetetlen, hogy mennyire meg tud szeretni egy állatot az ember, ő is a család része, nagyon hiányozna, ha nem lenne. ♥

Gyógyulj meg Beni! ♥

Teafa olaj

Orbán Szilvi | január 07, 2013 8 HOZZÁSZÓLÁS
Ma a Rossmann-ban láttam, hogy 849 Ft-ért lehet kapni 30 ml-s sajátmárkás (Altapharma) Teafa olajat. Mivel annyi jót hallottam már róla, így már tettem is bele a kosaracskámba, hogy majd jó hasznát veszem. Amikor hazaértem, ki is írtam a fórumra, hogy milyen olcsón szereztem ilyet, mire megkérdezték, hogy és mire lehet ezt használni? Háááát, izéééé, őőőő nem tudtam rá pontos választ adni. Ezért fogtam magam, segítségül hívtam a Google barátomat és bepötyögtem a keresőbe. Kapásból több oldalt dobott ki, ahány oldal, annyi féle felhasználás.
Amiket most leírok, nem én találtam ki, ezekről az oldalakról, amiket forrásként meg is fogok jelölni a végén "ollóztam" össze, hogy minden egy helyen legyen, ne kelljen annyit keresgélni :) Ez főleg nekem segítség, de ha másnak is hasznosnak bizonyul, már megérte :)

A Teafa olajat sokféleképpen fel lehet használni, mind a kozmetika, mind az egészségügy, mind pedig a háztartás területén.

Kozmetika

- Pattanás és mitesszer ellen: arctisztító tejhez vagy arcvízhez adjunk néhány cseppet (20 csepp/100 ml) és kenjük be vele a bőrt.
- Száraz bőr ápolásához: hetente 1-2 alkalommal készítsünk ápoló fürdőt 10 csepp Teafa olaj és 1-2 evőkanál olívaolaj keverékéből. 
- Haj-és bőr ápolásához: száraz vagy zsíros haj ápolására adjunk néhány csepp Teafa olajat  a kedvelt samponunkhoz. A korpásodásnál és fejbőr irritációnál javulás érhető el.
- Száj-és torokápoláshoz, friss lehelethez: 3-5 csepp Teafa olajat cseppentsünk 25 ml langyos vízhez és gargalizáljunk vele.  
- Láb és hónalj szagtalanításhoz: néhány csepp Teafa olajat adjunk a fürdővízhez (10 csepp/100 ml.)
- Masszírozáshoz: a masszírozandó testrészre vigyünk fel 3 evőkanál olívaolajból és 5 csepp Teafa olajból álló keveréket. Olíva olaj helyett használhatunk sheavajat, mandulaolajat, jojoba olajat, avokádó olajat vagy bármilyen, hidegen sajtolt növényi olajat. Hat az izmokra és az idegekre, serkenti a vérkeringést, segít megakadályozni a baktériumok és vírusok terjedését. Izomláz és izomfájdalom ellen is hatásos. 

Egészségügy

/Aki finnyás az intim dolgokra, az ne figyeljen ide./

- Intim gomba: 5 csepp Teafa olajat keverjünk el 2 teáskanál élőflórás joghurtban. Mártsunk bele egy minitampont majd helyezzük fel a hüvelybe. Az illóolaj elpusztítja a kórokozókat, az élőflórás tejtermék pedig lactobacillusokat tartalmaz, melyek segítenek helyreállítani a hüvely természetes egyensúlyát. 
- Gombás láb: 10-30 csepp Teafa olajat keverjünk el szódabikarbónával vagy himalája sóval vagy mézzel és adjuk hozzá az ecetes lábfürdőhöz. 
- Húgyúti fertőzések: ülőfürdőbe tegyünk 6 cseppet. 
- Fogíny gyulladás: megakadályozza az ínysorvadáshoz vezető fogínyvérzést. Közvetlenül a fogínybe kell beledörzsölni.  
- Borogatás: cseppentsünk 2-4 csepp Teafa olajat 1 dl vízbe, majd áztassunk pamut textíliát a keverékbe. A kendővel fedjük le a problémás területet és hagyjuk rajta pár percig. 
- Megfázás, názha, arcüreggyulladás, arcszauna esetén inhaláláshoz: 2 liter forró vízbe 10 csepp Teafa olaj, csukott szemmel inhaláljunk. 

További egészségügyi problémákra 
- bőrbetegségekre (pikkelysömör, ekcéma, kiütés, szemölcs)
- nap általi leégés
- égési sérülés
- vágásokra, sebekre ( fertőtlenít, nem ég a seb tőle, nem károsítja a szöveteket és a nyálkahártyát)
- asztma, hörghurut, mandula-és gégegyulladás (oldja a nyálkát, kihajtja a váladékokat)
- visszértágulásra
- hajtetűre
- fülfájdalomra (cseppentsük a fülbe)
- fertőzések megelőzésére (nyilvános fürdőhelyek ill. wc-k használata után cseppentsünk a tisztasági betétünkre vagy a fehérneműnkre 2 csepp Teafa olajat

Háztartás

- vizes helyiségekben penész eltávolítására: teafaolajos kefével
- wc takarítására: egyszerűen illóolajos vízzel töröljük át
- felmosásra: 1 liter vízhez adjunk 3-5 csepp Teafa olajat
- ajtókilincs, asztallap, munkapad áttörlésére
- ruhák öblítésére: 2 evőkanál ecethez cseppentsünk 5 csepp Teafa olajat és a szokásos öblítőnk helyett ezt használjuk
- fehérnemű higiéniához: a folyékony mosószerünkbe cseppentsünk pár cseppet. Strandolás után a törölközőket és a fürdőruhákat is mossuk át így, illetve betegség után is a használt textíliákat (törölköző, ágynemű, hálóruha) elkülönítve mossuk ki

Egyéb 

- erősíti az immunrendszert, erőt ad, segíti a logikus gondolkodást és a koncentráló képességet
- szagtalanításra
- aromalámpába, párologtatóba, zsebkendőre, ágytakaróra, radiátorra vagy hígítva porlasztóba légtisztítóként, rovarok távoltartására
- rovarcsípésre: közvetlenül a csípést ecsetelhetjük vele, enyhíti a viszketést
- kullancs eltávolítása: cseppentsünk néhány cseppet a kullancsra (ezzel kapcsolatban van egy kis fenntartásom, mert lehet, hogy ennek hatására a kullancs beleöklendezi a méreganyagot a szervezetünkbe, de lehet, hogy ezt csak én gondolom és hülyeség)
- babaápolásnál: pelenkacserénél 1 teáskanálnyi krémbe cseppentsünk 1 csepp Teafa olajat, tejótvarnál pedig 2 teáskanál olívaolajhoz 5 cseppet cseppentsünk. 

Ellenjavallatok

- TILOS kemoterápia alatt alkalmazni
- a szem környékét kerülni kell
- gyermekek ellen elzárva tartandó
- lenyelve veszélyes lehet
- gyermekeknél hígítva használjuk
- az előírtnál hosszabb ideig tárolt illóolaj allergiát válthat ki

A Teafa olaj sajátságos (szerintem büdös*) illatát közömbösíthetjük néhány csepp levendulaolajjal vagy citromolajjal.

*: a fórumon mondták, hogy a Naturland Teafa olaja nem büdös :)

Csak 100%-os tisztaságú illóolajat használjunk.

Jól keveredik cajeputtal, citrommal, kakukkfűvel, levendulával, niaoulival, pálmarózsával és rózsával. 
 
Források:

Mazsolás gesztenyekrémleves a karácsonyi menüből

Orbán Szilvi | január 07, 2013 2 HOZZÁSZÓLÁS
Ez a kép tegnap készült, nem pedig karácsonykor. Ugyanis azt akkor elfelejtettem lefényképezni, mert kicsit zűrzavaros volt a vacsora, inkább Leventére (♥) figyeltem, mint a kajára :) De most elkészítettem újra, mert amit otthon csináltam, megsavanyodott, mire hazaértünk (hiába, nem bírta a meleg vonatot), de megígértem Ő-nek, hogy elkészítem neki megint. Erre tegnap került sor a vasárnapi ebéd keretében. Viszont csak a felét csináltam meg annak az adagnak, mint amit a recept írt, de még így is soknak éreztük. Persze az is lehet, hogy azért nem ment annyira, mert Ő a maradék összes rumos mazsolát beleborította a tányérba, így lehet kicsit erősebb lett a kelleténél :)) 
Viszont pudingosabb is lett, mert bár a tejet megfeleztem (8 dl helyett 4 dl-vel főztem fel), de a pudingpor ugyancsak egy egész csomag volt - úgy terveztem, hogy majd csak a felét használom fel, de akkor kellett volna a 8 dl... - így jobban érződött rajta a vaníliás puding, mint kellett volna. Én felajánlottam Ő-nek, hogy teszek még hosszá gesztenyemasszát, de azt mondta, hogy nem kell. A lényeg az, hogy így is finom lett és azért ha nehezen is, de elfogyott :) 
Mindezek ellenére én bátran ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, csak tanuljon az én esetemből és jobban figyeljen oda :)) 
Erre a levesre pont illik a már szállóigévé vált mondásom, amit mindig akkor mondtam, ha bár finom valami, de mégsem kell belőle több, és nem akartam megbántani az illetőt (na most ezzel el is árultam magam...): "Finom, de köszönöm szépen nem kérek." :)) 

Remélem nem vettem el senkinek sem a kedvét :)) Főzzétek meg nyugodtan, tényleg finom, csak nekünk elég egyszerre egy tányér belőle. 

Néhány mondat a képhez: 
1. Frissen volt kikeverve a botmixerrel, ezért habos.
2. A leves közepén nem "egérpiszok" van, hanem a mazsola, csak elsüllyedt.

Újév - Új év

Orbán Szilvi | január 03, 2013 2 HOZZÁSZÓLÁS
Már 3 nap el is telt 2013-ból, hogy repül az idő :) Ez azt jelenti, hogy 3 napja írtam utoljára, amit szégyellek is egy kicsit, hiszen a legtöbb blogger már réges rég aktív. Én idáig a Karácsony és a Szilveszter hatása alatt voltam (annak ellenére, hogy nem voltunk sehol sem), ma tértem magamhoz. A Szilveszter eltelt, egyáltalán nem bántuk meg, hogy nem mentünk fel a belvárosba, azt hallottuk, nagyon gagyi volt. Hiába, Kovács Áronék értettek a show csináláshoz ♥ ( a 2009-2010-es évzáró buli fantörpikus volt).
Éjfélkor Skype-on koccintottunk a családdal - érdekes volt, de még így is meghatódtam - s együtt kezdtünk bele egy új évbe. Így mégiscsak jobb volt, ha már egyszer távol vagyunk egymástól :(
31-én kétféle szilveszteri malacot sütöttem (nem a húsos malacra gondolok, hanem a süti félére), az egyik csak nekem készült, mivel sajttal volt megtöltve, a másik pedig Ő-nek, ragaszkodott hozzá, hogy azt süssem meg, amit egyszer anya sütött szilveszterre. El is kértem anyától a receptet és szerencsére sikerült is elkészíteni, kelt tésztám még nem sikerült ennyire jól :) ♥

A töltött malackák receptjét itt találtam, a kelt tésztás malacokét begépelem, mert úgy kaptam én is :)

Szerencsemalacok (nemcsak Szilveszterre)

Hozzávalók a tésztához
75 dkg liszt
2 dl langyos tej
15 dkg cukor
3 dkg élesztő
1,5 dl tej
15 dkg Rama margarin vagy vaj
3 tojás

A sütéshez és a díszítéshez
10 dkg mazsola
1 tojássárgája
0,5 dl tej

A lisztet egy tálba szórjuk és az öklünkkel egy mélyedést készítünk, ebbe öntjük a kevés cukorral felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejet, a többi cukrot, az olvasztott margarint és a 3 tojást. Addig gyúrjuk (én mixerrel dagasztottam), míg könnyű kelt tészta lesz belőle, amit lisztezett gyúrólapon cipó alakúra formázunk, letakarjuk és hagyjuk, hagy keljen a kétszeresére (kb. 40 perc).

Ezután egy bonyolult leírás következett a malacpofák elkészítéséről. No, én ezt leegyszerűsítettem. Fogtam egy vázát (még egyszer karácsonyra kaptam anyáéktól, piros műanyag, kb. 12 cm átmérőjű volt a szájánál) és elkezdtem azzal kiszaggatni a malacok fejét. Majd fogtam egy snapszos poharat, azzal pedig kiszaggattam az orrukat. Bekentem a malacfejeket a tejes, tojássárgájás cuccal, majd rátettem az orrokat, és azt is bekentem. A maradék tésztából elkészítettem a füleket (vagy legalábbis ahhoz hasonlókat), majd Ő szépen hozzányomkodta a fejekhez, majd ezeket is lekentem tojással. Hurkapálcával csináltam lyukakat az orrokon, Ő pedig mazsolákat tett a szemek helyére.

Ezekkel a méretekkel 14 db malacpofa lett. Persze ettől el lehet térni, lehet fánkszaggatót is használni vagy bögrét, poharat, kinek mi van otthon :))

A recept azt is írja, hogy kis papírcetlikre lehet jókívánságokat írni az újévre vonatkozóan (persze nem mérgező tintával írva) és el lehet rejteni az orr alatt. Mi ezt most idén kihagytuk, de az anya cetlijei még mindig meg vannak, eltettük emlékbe ♥ .

Előmelegített sütőben, kb. 180 °C-on, kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Ezt a fajta tésztát máshoz is nyugodtan fel lehet használni, nem feltétlenül csak szilveszterkor (ezért is bátorkodtam most bepötyögni) :)

Jó sütögetést!

(Másnap is nagyon finom, én vaníliás tejbe mártogatva ezt reggeliztem :))