Ősz = Nátha?

Orbán Szilvi | október 11, 2012
Ma reggel, amikor levittem Benit sétálni, a saját bőrömön éreztem, hogy bizony tényleg itt az ősz. A reggeli köd felszállta után ugyani kisütött a Nap, de nem sokkal lett melegebb.

Az Ősz magával hozza a náthát és az influenzát is. Ilyenkor megtelnek az orvosi rendelők köhögő, tüsszögő, orrukat fújó emberekkel. Egészséges embernek nem is ajánlott arra járni, hacsak nem valami nyomós oka van rá.
Összeszedtem pár alternatívát, amikkel átvészelhetjük ezt az időszakot.

A megelőzés a legeslegfontosabb. Öltözzünk az évszaknak (de mindenképp a hőmérsékletnek) megfelelően. Jól felöltözve is lehet az ember trendi és csinos, nem kell ahhoz rövid kiskabát vagy miniszoknya.

Az immunrendszerünket vitaminokkal izmosíthatjuk meg. Ezt megtehetjük a gyógyszertárakban, vagy most már a drogáriákban vény nélkül kapható vitamin bogyókkal, illetve ha sok vitamindús gyümölcsöt (pl. citrom, narancs, grapefruit, kiwi, alma, szőlő, mandarin, banán) fogyasztunk.

Ha ennek ellenére mégis elkapott bennünket a takonykór, a következő módszerekkel enyhíthetünk a helyzetünket.


1. Citrom és méz

Ez a legelső, ami ilyenkor az ember eszébe jut. A méz méregtelenít, erősíti az immunrendszert és antioxidáns ereje a citrom C-vitamin tartalmával kombinálva vírusölő és antibakteriális gyógyír torokfájás esetén.
Vigyázzunk vele, hogy sose keverjük forró teába, mert mindkettő veszít értékes összetevőiből.

2. Eukaliptusz

Ideális köhögés, torokfájás, orrdugulás, homloküreg gyulladás tüneteinek kezelésére. 3 féle módon lehet alkalmazni: 

a.) A gyógyszertárakban és a drogériákban kapható úgymond eukaliptusz balzsam, amivel a mellkast és a hátat kell bedörzsölni. 
b.) Inhalálással: pár csepp eukaliptusz olajt cseppentsünk egy tál forró vízbe, a fejünket takarjuk le törölközővel és hajoljunk a tál felé, majd lélegezzünk mélyeket. Már pár perc után érezhető a jótékony hatása, a légutak tisztulnak és a közérzetünk is jobb lesz.
c.) A szoba párásításakor is használhatjuk. Csepegtessünk egy vízzel teli edénybe és tegyük a fűtőtestre. Már a boltokban is lehet kapni kifejezetten erre a célra szolgáló edénykéket, párásító készülékeket.

3. Borsmenta

Leginkább a fejfájás megszüntetésére szokták alkalmazni, de szélhajtó, emésztéssegítő és antiszeptikus hatásairól is ismert.
Fejfájásra a borsmenta olajt használjunk. Egy zsebkendőre csepegtessünk egy kis illóolajat, és finoman dörzsöljük be a halántékunkat és a tarkónkat.

4. Fokhagyma

A szagát alkotó illóolaja kiváló baktérium-és vírusölő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatású.
Tegyünk az ételbe vagy pirítóssal is fogyaszthatjuk. A hatást erősíthetjük, ha mellé meleg, mézes teát iszunk. Elmúlik az orrdugulás és az étvágy is javulni fog.

5. Gyógyteák

Megfázás esetén nagyon fontos a sok folyadék bevitel. A legjobb, ha gyógyteákat iszunk. Ilyenkor a leghatásosabbak a hársfa, csipkebogyó, kamilla, menta, gyömbér, zsálya, bodza, borsmenta tea.  

Tovább praktikumok, amik segíthetnek:
  • "Talán kellemetlen, de a felaprított hagyma illóolaja megkönnyíti alváskor a légzést.
  • Gondoskodjon meleg ágyról! A jól bevált meleg vizes gumitömlő kellemes érzést kelt és megkönnyíti az elalvást.
  • A zsályás, ánizsos és malátás cukorkák enyhítik a köhögési ingert. Csak arra ügyeljen, hogy ne legyen bennük sok cukor.
  • A gargarizálás enyhíti a kínzó, száraz köhögési ingert. Már a sós víz is jó, persze hatásosabb a zsályatea.
  • A mellkasra tett meleg borogatás hatásosabb a köhögés ellen, ha citrommal, burgonyával, olajjal, túróval vagy vajjal készíti.
  • Alkoholt NE igyon, ha meg van fázva, mert azzal tovább irritálja a garatot. Az alkohol ezenkívül egy kicsit mindig lehűti a szervezetet, ezért inkább elősegíti a megfázást, mintsem javítana rajta." /Dr. Balaicza Erika/ Forrás: informed.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése