Természetes tisztítószerek #2 - Ecet

Orbán Szilvi | október 17, 2012
"Fontos kémiai reagens és ipari nyersanyag. Főleg a polietilén-tereftalát (szénsavas italok palackjai), cellulóz-acetát (fényképészeti film), polivinil-acetát (ragasztó) valamint mesterséges szálasanyagok (acetátszál) gyártásában, a textiliparban mint kikészítési segédanyagot (pl. PH beállításra) használják."
Ezek a felhasználási módok is nagyon szépek, de bennünket most nem ez érdekel, hanem az, hogy a háztartásban mire lehet felhasználni, igaz? :)  Kétféle módja van, az egyik az ételek ízesítése, a másik pedig a vízkőoldás. Azonban amellett, hogy rendkívül jól oldja a vízkövet, még foltot is tisztít és fertőtlenít is.

Alkalmazása

Mosásnál: ha már lecseréltük a bolti mosószert, lecserélhetjük az öblítőt is. Erre tökéletes megoldás az ecet, a használata pedig rendkívül egyszerű. Öntsünk 1 dl ecetet abba a tartályba, ahova az öblítőt öntenénk és ha szeretnénk, hogy a ruhának illata is legyen - az ecet maga egyébként nem érződik majd a ruhán -, cseppentsünk hozzá mosóparfümöt. Az ecet amellett, hogy olcsóbb, mint az öblítő, nem képez réteget a ruhákon, így javul pl. a törölközők nedvszívóképessége (állítólag puhábbak is lesznek tőle, de én ilyet nem tapasztaltam, de lehet azért, mert nálunk extra kemény a víz), és a mosógépet sem teszi tönkre. 

Vízkőoldásnál: minden olyan háztartási gépet, amibe vizet tölthetünk (mosógép, kávé-, és teafőző) egy idő után belepi a vízkő. Így nem árt, ha havonta elvégzünk egy alapos vízkőoldást ezeken a gépeken. Sajnos én elég gyakran elfelejtem, így már csak akkor kapok észbe, ha már orrán, száján jön a víz, vagy éppen nem jön...A kávé-, és teafőzőnél öntsünk ecetet a tartályba, kapcsoljuk be és "főzzük le". Ha nagyon makacs a vízkő, ismételjük meg. Ezután öntsük ki, és töltsünk a helyére tiszta vizet és ezt is főzzük le, legalább kétszer, így távozik az ecet erős szaga. A mosógéphez sem kell a drága Calgon, elég egy üveg ecet. Ugye, hogy sokkal olcsóbb? :) Azonban ha nagyon durva vízkövesedés áll fenn a gépnél, nem lesz elég ennyi és egy kicsivel több idő is kell neki, de megéri. Öntsünk egy egész üveg (15 vagy 20%-os) ecetet a dobba, indítsuk el a főzőprogramot (ahol nincs, ott a legmagasabb fokozatot), majd mielőtt elkezdene öblíteni - vagy kb. félidőnél - kapcsoljuk le a gépet és hagyjuk állni. A legjobb, ha ezt este csináljuk és egy egész éjszakát a gépben tölthet. Másnap kapcsoljuk be a gépet és folytassuk ott, ahol abbahagyta a gép. Durva, ami ilyenkor ki szokott jönni a gépből :) Havonta egyszer ezt sem árt elvégezni :) 
A fürdőben elég hamar vízköves lesz a csempe és a csaptelep is, de ecettel könnyedén megszabadíthatjuk őket is. Csak fújjuk le, hagyjuk állni, majd öblítsük le. Ha a csaptelep nagyon vízköves, csavarjunk rá egy ecetbe beáztatott ruhát, hagyjuk rajta egy éjszakát, majd másnap öblítsük le. Ha nagyon muszáj, egy kicsit rásegíthetünk dörzsöléssel, figyelve rá, hogy ne sérüljön a szaniter. 

Szőnyegtisztításnál: az ecettel szépen fel lehet frissíteni a szőnyeg színét, de még az atkákat is elűzi. Csak ecetes vízzel dörzsöljük át a szőnyeget, majd hagyjuk megszáradni. 

Ti mikre használjátok még az ecetet?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése