Karácsonyi menü 2012

Orbán Szilvi | november 19, 2012
Tegnap este nagy nehezen megszületett a menü karácsonyra :) A párom idén valami különlegeset szeretett volna, mert eddig minden karácsonykor a hagyományosat készítettük el, vagy azt ettünk, ha vendégségben voltunk.
Addig bújtuk a szakácskönyveket és az internetes oldalakat, míg rá nem akadtunk az alábbi receptekre. Nem kell nagy puccos, nehéz kajákra gondolni, elsősorban az anyagiakat vettük sorra, majd az ízvilágot.
A hal száműzve van a menüből, mert egyikőnk sem rajong érte, én akkor szoktam enni, ha otthon vagyok - anya halászlevénél nincs jobb -, de pl. tavaly karácsonykor is főztem, mert anyáék jöttek hozzánk vendégségbe karácsonykor (de jó is volt...hmmm.. ♥). Idén kimarad.

A menü 

Szenteste
Leves: Mazsolás gesztenyekrémleves
Főétel: Sült csirkecombok almaszósszal és krumplipürével

25-és 26-án:
Leves: Húsleves
Főétel: töltött káposzta

A desszertek:
1. diós és gesztenyés bejgli
2. diós rácsos
3. sajtos perec
(4. mákos guba vaníliás sodóval nekem, mert Ő nem szereti a mákot)

A recepteket megnézhetitek itt, itt, itt, itt, itt és itt.

Diós rácsos 

Hozzávalók a tésztához
30 dkg liszt
20 dkg Rama vagy más margarin, de jó a vaj is
1 tojás
1 cs sütőpor
10 dkg kristálycukor
1/2 citrom leve és reszelt héja

A töltelékhez
15 dkg kristálycukor
3 tojássárgája
15 dkg darált dió
3 tojás felvert habja
baracklekvár

A tésztához valókat összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük. Elfelezzük, a tészta egyik felét kinyújtjuk és kibélelünk vele egy tepsit. A töltelékhez valókat kikeverjük, utoljára adjuk hozzá a felvert habot. A kinyújtott tésztára baracklekvárt kenünk, erre az elkészített töltelék. A megmaradt tésztából rácsokat teszünk rá és megkenjük tojássárgával. Közepes lángon aranybarnára sütjük.

A mákos guba receptet nem kell leírnom gondolom, mindenki ismeri :))

4 megjegyzés:

  1. én pont a mákos guba receptjét hiányolom:) Ahány ház, annyi guba - legalábbis egy barátnőmmel erre jutottunk, miután megkóstolta az én gubámat. (A tejbegrízemen módosítottam, amikor leírtad azokat az arányokat, amiket te használsz:) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mákos guba elkészítése nálunk nagyon egyszerűen megy: felteszem forrni a tejet (kifli mennyiségtől függ) egy kis cukorral, s közben felkarikázom a kiflit. Ha felforrt a tej, a kiflit beleteszem egy tálba és leöntöm a tejjel, majd megszórom a cukrozott mákkal. Én úgy szeretem, ha jól el van ázva a kifli, de nem tocsog a tejben. :)
      Vaníliás sodó: az egy csomag vaníliás pudingport fél liter tejjel csomómentesre keverem, a maradék fél liter tejet meg felteszem forrni 5 evőkanál cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval. Amikor felforrt, hozzáöntöm a pudingot és addig kevergetem, míg újra felforr. Ezután hűlni hagyom.
      Én nem szoktam sütőben megsütni, ez hamarabb megvan :)

      És jobb így a tejbegríz? :)

      Törlés
    2. persze, hogy jobb a tejbegríz:) A guba nálunk más: addig egyezik, hogy a tejet cukorral felforralom, (+vaníliás cukor, +icipici vaj), belekeverem a mákot, megúsztatom benne a kiflikarikákat. Kivajazott sütőtálba teszem, a tetejére baracklekvárt pötyögtetek. Így megy a sütőbe. Akkor van kész, ha már nagyon éhesek vagyunk:)

      Törlés
    3. Így még nem csináltam mákos gubát, szerintem itt az ideje, hogy kipróbáljam :) Köszönöm, hogy megosztottad velem :) ♥

      Törlés