Madáretetők

Orbán Szilvi | december 11, 2012
Ma reggel, ahogy nézelődtem ki az ablakon, figyelve a hatalmas szállingózó hópelyheket, megláttam 3 kis széncinkét ugrándozni a faágakon. Ahogy figyeltem őket, azon kezdtem el gondolkodni, hogy vajon van-e mit enniük, találnak-e elég ennivalót. Sajnos itt a panelben, erkély nélkül nehéz megoldani az etetésüket, pedig én szívesen megtenném, de sehova nem tudok kiakasztani semmit sem :( Igaz a közelben van kinn több etető is, van műanyag üveg is és van rendes fából készült is.
Otthon a kertben mindig van kitéve nekik eleség, anyáék készítettek nekik etetőt is, jó hosszú oszloppal, hogy a 4 M (no nem a 4 muskétás, hanem a 4 cicánk, alias Móric, Maszat, Mátyás és Maci) ne tudja őket elérni. Olyan jó volt mindig nézni a madarakat, ahogy csipegettek a magokból :) Mára már egész szép madárarzenál jár oda, tavasztól télig tele van a kert madárfüttyel :).
Most hoztam pár ötletet, hogy mivel tudjuk megvédeni ezeket kis csöppségeket az éhhaláltól.

Először jöjjön 4 recept, ami segítségével házilag készíthetünk eleséget, de aki nem akar vele pepecselni, az nyugodtan vehet a boltokban is, egész jó áron hozzájuk lehet jutni :)

1. recept

Hozzávalók
3/4 csésze madaraknak való magkeverék
2 evőkanál liszt
2 evőkanál víz

Ezeket egy tálban összekeverjük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezett, beolajozott sütikiszúró formákba nyomogatjuk, majd lehúzzuk róluk a formát. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük őket. Akkor jók, ha már megszilárdultak, kemények. Ezután kihűtjük őket, majd dróttal vagy szalaggal felakasztjuk őket a fára.

2. recept

Hozzávalók
1 csomag tortazselatin
madaraknak való magkeverék
1 bögre víz

A zselatin feloldjuk a bögre forró vízben, majd egy tálban hozzákeverjük a magokat is. Formákba töltjük, jól belenyomkodjuk és megvárjuk, míg megszilárdulnak.

3. recept

Hozzávalók
3 dl liszt
2 dl víz
1 csomag zselatin
3 evőkanál kukorica szirup
kb. 5-6 bögre madáreleség

A zselatint feloldjuk a vízben, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót a magok kivételével és összemelegítjük. Ezután hozzáadjuk a magokat is és jól összekeverjük őket, majd hagyjuk kihűlni.

4. recept

Hozzávalók
mogyoróvaj
wcpapír guriga
magkeverék

A mogyoróvajat megmelegítjük egy kicsit, hogy jobban kenhető legyen, majd megkenjük a gurigákat, amiket végül meghempergetünk a magkeverékben és kész is. Ezután már csak fel kell akasztani vagy akár egy ágra is ráhúzhatjuk.

Most pedig következzen néhány ötlet az etetőkhöz:


A recepteket itt és itt találtam, a képek a Pinterestről vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése