Új alternatíva ablakpucoláshoz

Orbán Szilvi | június 16, 2013
Tudnotok kell rólam, hogy utálok ablakot mosni. De nagyon. Pedig aztán nincs is sok a lakásban, 3 nagy és 3 kicsi. Ellentétben az otthoniakkal, na ott aztán van ablak bőven, kicsi, nagy, közepes, ráadásul a legtöbbje dupla - azaz szétszedhető - ablak. Szegény anyáéknak legalább 1 nap kell, mire végig érnek mindegyiken. :(
Én meg itt vinnyogok 6 ablak miatt... Illetve eddig vinnyogtam. Kitaláltam egy (számomra) sokkal gyorsabb és anyagtakarékosabb megoldást, amivel a nappaliban levő 2 ablakot 2(!) perc alatt takarítottam meg kívül-belül.

Az előzmény: Ma a Penny-ben voltunk (a múlt hét csütörtökön nyitott, gondoltuk megnézzük), s akciós volt a nedves tisztítókendő (én a Penny sajátmárkás termékét vettem, de bármelyik márka megfelel, csak alkoholos legyen). Gondoltam jó lesz majd a turbó törléshez, szinten tartani a wc-t meg a mosdót. Miután eltettem, el is felejtkeztem róla. De ahogy ültem a nappaliban a gép előtt, egy kicsit elméláztam és megláttam, hogy milyen koszos az ablak (TE JÓ ÉG...). S akkor hirtelen bevillant, hogy mi lenne, ha megpróbálnám a törlőkendővel letakarítani az ablakot? Az elképzelést tett követte, s pár perc múlva már elégedett mosollyal az arcomon nézegettem a végeredményt :)) 

Meglepetésemre elsőre szép tiszta lett, nem kellett hozzá előtte áttörölni nedves mikroszálas kendővel (emiatt volt nekem mindig hosszadalmas, meg egy idő után már a kendő is bekoszolódott, mire végigértem). Egy ablakhoz elég volt egy tisztítókendő, belülre az egyik oldala, kívülre pedig a másik oldala. Utána áttöröltem papírtörlővel, de abból is elég volt egy. Előtte csak úgy faltam a papírtörlőket, egy ablakhoz legalább 3-4-et elhasználtam. Az újságpapíros módszert már korábban feladtam, mert a Kisalföldnek olyan erős tintája volt, hogy többet ártott, mint használt.

Íme az eszközök (használat után)

 

Ilyen volt az ablak előtte

és ilyen lett utána

Az eredmény egy tiszta, csillogó-villogó ablaküveg :))

Előnyök:
- nem kell előtte áttörölni az ablakot, amivel időt és energiát spórolunk
- nem csöpög az ablakmosó, nem folyik mindenfelé (van, hogy fúj egy kicsit a szél, amikor mosom az ablakot és olyankor bizony a szemembe és a számba is jut a folyadékból)
- 2 ablakhoz elég 2 kendő (nálunk legalábbis, ez ablakmérettől függ)
- spórolok a papírtörlővel is
 - nem marad foltos és csíkos az ablak
- nincs intenzív tisztítószer szaga, hanem kellemes citromos (annak legalábbis, amit én vettem)

Hátrányok:
- nem öko
- nem bomlik le, azaz nem természetbarát

Szerintem egy-egy ilyen tisztítószer belefér egy "zöld" háztartásba, van aki nem tud lemondani a Domestosról, én pedig innentől kezdve nem tudok lemondani erről a kendőről :))

4 megjegyzés:

  1. Én hősöm! :) Jövő hónapban megyünk tisztítószert venni. Egy ilyen is fog landolni a kosárban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha kipróbálod, a papírtörlővel egy kicsit erősebben kell áttörölni, hogy nyomtalanul eltűnjön a kendő nyoma. No nem kell megijedni, nem lesz dzsuvás, csak itt-ott látszott nálam egy-egy csík. De a papírtörlő után egy darab csík sincs az ablakon :)
      Azt elfelejtettem írni, hogy bármilyen márkájú tisztítókendő jó, csak alkoholos legyen :)

      Törlés
  2. Máris imádom ezt a megoldást, hétvégén tesztelem :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt kipróbálom, köszi! Már illő lenne nekem is ablakot pucolni, de ÚÚÚÚÚGYUUUUTÁÁÁÁÁLOOOOOM!!! :(

    VálaszTörlés