A nagy esküvő téma #9 - Dekoráció (2. rész)

Orbán Szilvi | július 29, 2013
Az első részben az asztalszámokra mutattam pár ötletet, most pedig a virág dekorációval kapcsolatosan hoztam néhány inspirációt.

Gondolom nem árulok el újat, ha azt mondom, hogy minden évszaknak megvan a jellemző virága, amik abban az évszakban nyílnak, éppen ezért akkor a legkönnyebb és legolcsóbb a beszerzésük, de vannak olyanok, is, amik egész évnem elérhetőek.

Tavasz: almavirág, amarillisz, aranyeső, azálea, árvácska, barka, bazsarózsa, bergénia, boglárkacserje, cseresznyevirág, frézia, fürtös gyöngyike, gardénia, gerbera, gyöngyvessző, gyöngyvirág, gyűszűvirág, hangafű, harangláb, hortenzia, hóvirág, ibolya, írisz, jácint, jázmin, kamélia, kankalin, kalla, kardvirág, klemátisz, koszorúfutóka, krizantém, krókusz, liliom, mahónia, mimóza, nárcisz, nefelejcs, orchidea, orgona, primula, rododentron, sárga viola, százszorszép, szegfű, szellőrózsa, szívvirág, tulipán, viaszvirág

Nyár: aszter, bazsarózsa, bugás lángvirág, cserjés margaréta, fátyolka, frézia, fukszia, hangafű, írisz, jázmin, kardvirág, kasszia, klemátisz, körömvirág, küllőrojt, levendula, margaréta, mályvarózsa, napfényvirág, napraforgó, orchidea, pillangóvirág, rozmaring, rózsa, sarkantyúka, sásliliom, sötétkék szamárkenyér, szarkaláb, szegfű, tarkaverbéna, tigrisliliom, törökszegfű, viola

Ősz: aszter, bogyós termések, cserjés margaréta, dália, frézia, gardénia, hibiszkusz, hortenzia, írisz, kardvirág, kasszia, körömvirág, liliom, margaréta, orchidea, őszi sisakvirág, őszirózsa, rozmaring, rózsa, sarkantyúka, szarkaláb, szegfű, szellőrózsa, tarka verbéna

Tél: amarillisz, bogyós termések, ciklámen, frézia, hóvirág, írisz, kalla, koszorúfutóka, liliom, margaréta, magyal, mikulásvirág, orchidea, rózsa, szegfű, téli jázmin, tulipán

Ha kiválasztottuk a kedvenc virágunkat, a dekorálást már bízzuk szakemberre, ne próbáljuk meg saját kezűleg megoldani. A virágkötők már profik ebben, tudják, hogy miket érdemes kiemelni és miket elrejteni, ezáltal kialakítani a tökéletes dekorációt.

Fontos, hogy a virágdekoráció harmonizáljon a helyszín adottságaival, éppen ezért akkor foglalkozzunk ezzel a kérdéssel, ha már megvan a helyszín, s a dekoratőrrel is a helyszínen tárgyaljunk a dekorációról, felmérve a terepet, hova milyen virág kerüljön, stb. Ekkor kérhetünk árajánlatot is.

Amikben szerepet kap a kiválasztott virág:
1. menyasszonyi csokor
2. dobócsokor
3. vőlegény kitűzője
4. szülőköszöntő csokor
5. a ceremónia helyszínek (polgári és templomi szertartás)
6. teremdekoráció
7. asztaldekoráció (főleg a főasztal)
8. autódekoráció (a menyasszonyt szállító autó)

A csokrokról egy későbbi bejegyzésben fogok írni részletesebben, most inkább a virágok dekorációs funkciójáról szedtem össze néhány gondolatot :)

A virágdekorációnál figyelembe kell venni a helyszín adottságait, a természetes környezetet, s ez alapján tervezzük meg a dekoráció többi elemeit is, az anyagokat és a színeket is. Mindennek harmonizálnia kell egymással, ezért jó, ha szakembert is bevonunk, hiszen könnyen elragadhat bennünket a hév, s nem árt, ha valaki visszahúz bennünket a földre (de anyagi szempontból vagyunk hajlamosan elragadtatni magunkat).


A polgári szertartások virágdekorációját (ha házasságkötő teremben tartjuk) a helyszín biztosítja, főleg a fehér szín dominál, s főleg az asztaldíszt foglalja magában. Ha szeretnénk még plusz díszítést, azt is megrendelhetjük, ilyenkor a bevonulás útvonalát is beszórhatjuk virágszirmokkal, a sorok szélső székeit is díszíthetjük.
Ha külső helyszínt választottunk a ceremóniának, oda külön rendelhetjük meg a dekorációt, általában a virágkapu a legnépszerűbb.
Templomi esküvőknél az esetben az oltárt, a bevonulási útvonalat (az azt szegélyező padsorokat) szokták dekorálni. Olyan díszek a legmegfelelőbbek, amiket gyorsan fel lehet tenni és gyorsan le is lehet szedni, hiszen általában nagyon szoros  a templomi beosztás, van, hogy egymást érik a házasodni készülők :)


Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha felvesszük a kapcsolatot a velünk egy napon házasulandókkal, egyeztetve a dekorációt és megosztozva a költségeken, közösen kérünk fel egy dekoratőrt.

Teremdekoráción főleg az asztaldíszeket értjük, a legnagyobb hangsúlyt a főasztal kapja. A helyszínt feldobhatjuk virággirlandokkal, asztaldíszekkel, ügyelve arra, hogy ne takarjuk ki egymás arcát, ez zavaró lehet a beszélgetéseknél (már ha van egyáltalán idő erre a nagy buli közben :)).


Autódekorációnál a legtöbb virág a menyasszonyt szállító autóra kerül, lehetőleg azért ne vigyük túlzásba, lásson ki a sofőr rendesen :)) A többi kísérő kocsira elég egy-egy szalag is, a színt a násznépre bízhatjuk :))

Képek forrása és még több ötlet az Esküvői virágdekoráció c. Pinterest táblámon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése