Pillecukor házilag

Orbán Szilvi | július 23, 2013

Már majdnem egy éve (na jó, még van kb. 2 hónap addig), hogy elkezdtem a blogot, s azóta szerettem volna megosztani veletek ezt a receptet, aminek köszönhető a blog neve :) Éppen ezt a receptet nézegettem a neten, amikor nevet kerestem a "gyermekemnek". Egyből bevillant, hogy ez az, ez lesz az, hiszen imádom, ez a kedvenc desszertem, könnyed, lágy, könnyen fogyasztható, akárcsak amilyenre a blogot terveztem. Nem szerettem volna behatárolni a blogot semmilyen fő témára, mindenről szerettem volna írni.
Ha csak kretív lenne benne, akkor ahhoz, ha recepteket osztottam volna meg, akkor ahhoz, ha csak a háztartással kapcsolatban írtam volna, akkor ahhoz kellett volna nevet választani. Így viszont gyakorlatilag bármilyen témában írhatok, ami érdekel, ami inspirál, nem lesznek olyan megjegyzések, miszerint ez vagy az nem illik bele a profilba.

A pillecukor elkészítését mindig nagyon macerásnak tartottam, mert ragad, mi van, ha nem tudom jól kikeverni, nem szilárdul meg? De be kellett látnom, hogy feleslegesen halogattam. Wise Lady oldalán megtaláltam a tökéletes receptet s mivel egyszerűnek tűnt (olvastam olyan receptet is, amibe tojásfehérje is kell) azonnal ki is próbáltam. Az eredmény fantasztikus lett, elsőre sikerélményem volt vele :)) Puha, lágy, szinte szétolvad az ember szájában, s az íze, hmmm. (Azt hiszem ismét el kellene készítenem :))

Tetszés szerint lehet színezni, ízesíteni, aki a természetességet preferálja, az használhat gyümölcsleveket, én ételszínezékeket használtam (ejnye), de a gyümölcslével egyben letudjuk az ízesítést is :)

Hozzávalók kb egy 1 literes jégkrémdoboznyi adaghoz:
150 g cukor
50 ml víz
1 evőkanál kukoricaszirup (vagy helyette méz) - én mézet használtam
8 g zselatin + 3 evőkanál víz
csipet só
ízesítéshez, színezéshez aroma és ételfesték vagy gyümölcslé
a hempergetéshez 1 evőkanál porcukor és 1 evőkanál kukoricakeményítő

1.) Elsőként előkészítem azt az edényt, amibe majd a masszát öntöm. Kibélelem akkora sütőpapírral, ami pont akkora, mint az edény alja. Ebből a méretű papírból kettő kell, az egyik megy az edény aljára, a másik pedig majd a massza tetejére. Az alsó papírt alaposan bekenem olajjal. 
2.) Ezután elkezdem kikeverni a pillecukormasszát. A legmegfelelőbb edény erre egy jó magas falú tál. Beleszórom a zselatint (a porzselatinnal a legegyszerűbb dolgozni), amit kikeverek 3 evőkanál hideg vízzel. Ha színezni szeretnénk, ekkor adhatjuk hozzá azt is. Állni hagyom. 
3.) Egy kisebb lábosban vagy fazékban felteszem forrni a cukrot, a mézet és a vizet. Miután felforrt, még további 3-4 percig kis lángon tovább forralom. Akkor jó, ha sima, sűrű, átlátszó sziruppá alakul át.
4.) Egy keveset a forró szirupból a zselatinhoz öntök, majd alaposan elkeverem egy kézi mixerrel. Ezután hozzáadom a többi szirupot is, majd egy csipetnyi sót is csippentek bele. 
5.) Először alacsony fokozaton kezdem el keverni, majd 6-7 perc múlva emelem a fokozatot és még 1-2 percig habosítom. Akkor jó, ha a hab már kemény, nyúlós és a habverő elkezdi felfelé húzni, de vigyázzunk, hogy ne másszon fel teljesen, hiszen ha bekerül a motortérbe, búcsút inthetünk a mixertől. Hogy mikor lesz kész, függ a mixertől, egy gyengébb fordulatszámúnál tovább tarthat. 
6.) Az így elkészült masszát az előkészített dobozba teszem, legalábbis megpróbálom, mert írtóra ragad és nyúlik, de ha beolajozzuk a kanalat, könnyebben boldogulunk. A másik papírt is beolajozom és ráteszem a massza tetejére, s irány a hűtő 2-3 órára. Dermedés után szuper ruganyos, szivacsos állagú lesz. 

Egy tányéron összekeverem a porcukrot és a kukoricakeményítőt, majd feldarabolom a pillecukrot. Úgy a legegyszerűbb, ha egy ollót beolajozunk és előbb csíkokra, majd kis kockákra vagdossuk fel. Ezután meghempergetem a keményítős-porcukros keverékben és készen is van, már fogyasztható is. 

Érdemes kipróbálni, tényleg egyszerű és sokkal finomabb és egészségesebb (már amennyire egy édesség lehet az), mint amiket a boltokban lehet kapni. :)

3 megjegyzés:

  1. EZDEJÓ :) Én még arra lennék kíváncsi, hogyan készül a pillecukorból tortabevonat? Esetleg ilyet is tudnál??? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húgomnak meg van a receptje, elkérem tőle és megírom egy külön bejegyzésben, mert megér egy misét :D

      Törlés
  2. Ezt mindenképpen ki fogom próbálni! *_* Köszönjük a receptet. :)

    VálaszTörlés