Rovarcsípés elleni spray gyógynövényekből

Orbán Szilvi | július 08, 2013
kép innen
Szerencsére Győrben lelkesen irtják a szúnyogokat, szinte hetente repül el felettünk a repülő, sokszor majdnem viszi magával az egész tetőt, annyira alacsonyan száll. Hála ennek, nem sűrűn találkozunk az undok kis szörnyekkel, de esténként a tó mellett vagy a kutyafuttatón néha beléjük botolhat az ember. Ilyenkor eszeveszett csapkodásokkal és szitkozódásokkal próbáljuk magunkról elterelni a figyelmet (több-kevesebb sikerrel), hogy nem is vagyunk olyan finomak, mint ahogy azt ők gondolják.

Ha az ember kirándulásra adja a fejét, s netalántán olyan helyre megy, ahol hemzsegnek ezek a kis piszkok, jól jöhet egy kis segítség, hogy megelőzzük az önkéntes véradást. Ma már a boltokban rengeteg riasztó sprayt, kenőcsöt, stb. lehet kapni, de ezek nem biztos, hogy jót tesznek nekünk vagy a természetnek. Ha valami természeteset szeretnénk kipróbálni, nyúlhatunk illóolajokhoz, s keverhetünk belőlük különböző védő keverékeket, amik hatásosak.

Én most sima gyógynövényes receptet hoztam, ezekből általában minden háztartásban van otthon (legtöbbször a konyhakertben, erkélyen, ablakban).

Hozzávalók
3-4 ág menta (borsmenta a legjobb)
2-3 ág rozmaring (minél frissebb, annál jobb)
1-2 szem szegfűszeg
2 bögre víz

A vizet felforraljuk, majd beledobjuk a növényeket és fedő alatt addig hagyjuk állni, míg kihűl. Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy átöntjük spriccnis flakonba és használjuk :)
Mint minden rovarcsípés elleni szer elveszíti egy idő után védőképességét, úgy ennek felvitelét is ismételjük meg (legalább óránként). 

Ti milyen praktikákat használtok a nem kívánatos vérszívók ellen?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése