A nagy esküvő téma #14 - Zenekar vagy Dj?

Orbán Szilvi | augusztus 09, 2013
Eddig csak olyan esküvőn vettem részt, ahol zenekar biztosította a jó hangulatot a lagziban. Ahol én laktam, ott hagyományosan mindig a megszokott lakodalmas zenék szóltak, néha tartottak egy kis pihenőt, de szinte egész este szolgáltatták a talpalávalót. Sosem sikerült rá normálisan táncolni, nem ismertem a lépéseket, hiszen többükre a csárdás lenne a legmegfelelőbb.

Manapság már nagyot fordult a világ, mint a szolgáltatók, mint pedig a zenei repertoár területén. Nagyon ritkák már az olyan lagzik, ahol a megszokott lakodalmas szól, nagyvárosi környezetben pedig pláne, ezek inkább már a kisebb városokra, falvakra jellemző, ahol még tartják a hagyományokat, vagy pedig ilyen a násznép és az ifjú pár zenei ízlése.
Ahogy fejlődik a világ, úgy változik a zenei ízlés is, egyre nagyobb divat retro zenéket, vagy mai slágereket játszani a lagzikon. Őszintén szólva én is jobban preferálom ezeket, mint a lakodalmas, mulatós zenéket. Nem igaz, hogy csak a mulatósra lehet jót táncolni :)

Választhatunk, hogy zenekart vagy DJ-t szeretnénk a lagzira, attól függően, hogy milyen közönség lesz majd a buliban, illetve mennyire vagyunk elengedve anyagilag. Ha a fiatalok vannak többségben, szerencsésebb választás a DJ, hiszen ők már jártasak a mai kor zenei felhozatalában, jobban ismerik a fiatalok ízlését. Azonban, ha vannak idősebbek is, gondolhatunk rájuk is, és megkérhetjük a DJ-t, hogy építsen be egy-két mulatósat is a repertoárba.
Zenekarokban is vannak olyanok, akik retro, diszkó, buli zenéket játszanak, de akár még jazz, blues, rock illetve népzenei zenekarok közül is választhatunk. Csak rajtunk és a násznépen múlik, hogy milyen bulit szeretnénk.

Ha zenekart szeretnénk, a következő szempontok alapján érdemes körülnézni

Élő zene vagy midi: Vidéken a zenekar dobosból, szintetizátorosból, szaxofonosból és harmonikásból állt, plusz még hozzá az énekes. Ezzel már általában hozzák a megszokott mulatós, lakodalmas hangulatot. Ennél több hangszer nem is kell. Azonban ha már modernebb, fiatalosabb zenét szeretnénk, már nem annyira megoldható a tiszta hangzás, hiszen nem biztos, hogy ugyanolyan technikával rendelkeznek, mint a profi együttesek egy koncerten. Ezért általában midi-ket (előre felvett zenei alapokat) használnak, s ahhoz jön hozzá az énekes, vagy szintetizátoros, stb.
Show: A zenekar kiválasztásánál a legfontosabb, hogy mennyire tud show-t csinálni, mennyire tudja belevonni a közönséget a buliba. Senki sem szeretne egy halálosan unalmas lagzit, mert a zenekar nem veszi komolyan a munkáját, hanem azt szeretnénk, ha még hetekkel később is emlegetnék a jó hangulatot :)
Bevált trükk, hogy a házasulandó párok bekéredzkednek egy-egy  lagzira, hogy szemügyre vehessék a zenekarokat egy-egy buliban, megkönnyítve ezzel a választást. Pozitívum, hogy ezáltal a zenekarral is el tudtok beszélgetni. Ha azonban a zenekar elzárkózik ez elől, akkor gondoljuk meg, hogy szeretnénk-e velük szerződést kötni, de általában nem szoktak maguk ellen dolgozni :)
Referencia CD: Minden zenekar rendelkezik demo cd-vel, amiért NEM SZABAD pénzt kérniük, ha ilyen van, akkor ne válasszátok őket. Ezek általában jó minőségű, stúdió felvételek, ezért ennél inkább azt dönthetjük el, hogy megfelel-e nekünk az a stílus, amit játszanak. Ha így nem győznek meg bennünket, akkor azon már az élő zenélés sem segíthet. Ha interneten keresgéltek zenekarok után, sokan referenciazenéket is töltenek fel, amit azonnal meg is hallgathattok, használjátok ki :)
Repertoár: Zenekarok közül a legjobb olyat keresni, akinek a repertoárja széles skálán mozog, sokféle stílusban játszanak, s ezekkel képesek mindig fenntartani a bulihangulatot. Ha van (márpedig általában van) repertoárlistája, feltétlen nézzétek meg, s ha van valami plusz zenei kívánságotok, nyugodtan írjátok le nekik. Előre nem érdemes felépíteni az egész este zenei programját, hiszen mindig az adott hangulattól függ, hogy milyen zenéket játszanak, s sokszor csak az utolsó pillanatban döntik el, hogy miket is játszanak majd. Arra is megkérhetitek őket, hogy ha a repertoárban olyan szám van, amit egyáltalán nem szeretnétek, ha elhangzana, hogy ne játsszák le, egy profi zenekar ezt is megteszi, hiszen a megrendelő a főnök :)
Tagok száma: Mielőtt kiválasztanánk a zenekart, nézzük meg, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a zenekarnak a lagzi helyszínén. Ha nagyon kevés, akkor a nagy zenekar gondolatát azonnal el is felejthetjük, hiszen csak nyomorognának, s az a minőség romlásához vezetne. A tagok száma az árnál is jelentős szerepet játszik. Minél nagyobb a zenekar, annál többe is kerül majd, hiszen annál többfelé kell osztani a gázsit. 
Időtartam: A zenekarok általában órahosszabbítási díj szerint vállalnak lakodalmakat. Ez azt jelenti, hogy meg van szabva egy adott időpont, amíg játszanak, s utána minden megkezdett óra után hosszabbítási díjat számolnak fel. Ez azért jó, mert így nekik is érdekük, hogy minél tovább zenéljenek, minél tovább tartsák fenn a jó hangulatot. Az időtartamnál fontos az is, hogy pontosan meghatározzuk a kezdés időpontját, beleszámítva azt is, hogy a zenekarnak be kell hangszerelni is, ezért érdemes jóval a vendégek megérkezése előtt megejteni, hogy a bulira már minden készen álljon.
Szünet: A szünetek ideje nagyban függ az esküvő programjától. Általában a vacsora alatt nem élőzene szól, hanem cd-ről megy, így a zenekar is tud pihenni egy kicsit. (Itt el is dönthetjük, hogy ők is kapnak-e a vacsorából, tehát meghívjuk őket is, vagy maguknak kell gondoskodni erről.) A torta alatt is zene szól, hiszen akkor ismét eszik a násznép, így akkor is tudnak pihenni egy keveset. A következő pihenési lehetőség az éjféli vacsoránál lesz. Ha olyan megegyezést szeretnének veletek létrehozni, hogy 45 perc zene és utána 15 perc szünet, ne kössetek velük szerződést, mert egy ilyen megegyezéssel könnyen tönkre lehet tenni a lakodalmat.


Ha pedig DJ mellett szeretnénk dönteni

Nagy előnye, hogy nagyon széles repertoárral rendelkeznek, hiszen a zenéket számítógépen tárolják, van olyan DJ, akinek 30-40.000 számból áll a zenei programja. Ez az a zene, ami sosem lesz hamis, sosem kell szünetet tartania, mert elfáradt, vagy a zenésznek épp nincs kedve játszani. Itt minden olyan zene elhangozhat, amiket szerettek, csak össze kell írnotok őket és átadni a DJ-nek.
A DJ-től inkább olyan anyagot érdemes kérni referenciaként, ami egy teljes esküvős munkáját tartalmazza, s ahol a násznép is látszik, hogy táncol-e vagy halálosan unja az egészet. Hiszen egy cd-nyi anyagot bárki össze tud hozni, aztán a lagziban meg megcsinálja a legunalmasabb, legrosszabb bulit.
Egy profi DJ mindig tudja, hogy mikor kell jobban lemozgatni, felpörgetni a násznépet, majd mikor kell egy kicsit lassítani a tempón. Jó, ha van a repertoárban keringő és mulatós zene is, ami kitart egy jó hosszú menyasszonytánc alatt is. Emellett a násznép is kérhet tőle zenét, amit hallani szeretne, márcsak ezért is érdemes nagy repertoárral rendelkeznie :)
Fontos, hogy megfelelő felszereléssel rendelkezzen, hiszen bármikor elszállhat a monitor vagy a winchester. Ezért nem árt, ha van belőle egy plusz, ami bármikor bevethető. De ezt egy profi már tudja :)

Tipp: Ha nem tudunk dönteni, hogy melyiket válasszuk, van egy C változat is. Ebben az esetben éjfélig a zenekar játszik, majd éjfél után a DJ veszi át a staféta botot, s hajnalig ő szórakoztatja a legkitartóbbakat.

Bármelyik megoldás mellett döntünk is, alaposan tájékozódjunk mielőtt döntenénk, hallgassunk meg minél több referenciazenét, nézzünk meg minél több esküvőt, hogy a számunkra legtökéletesebbet válasszuk ki.

Ti melyiket választanátok? Zenekar vagy DJ? Esetleg mindkettő? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése