Karácsonyi készülődés 4. hét

Orbán Szilvi | november 18, 2013
Amikor ezt olvassátok, én már valószínűleg ott ücsörgök a dokinál  a váróban, de szerencsére van ütemezési lehetőség, így pontban 8-kor már olvashatjátok is, az e heti feladatokat! :) 

Hihhetetlen, de már félidőnél tartunk, már CSAK 4 HÉT van karácsonyig! :) Tegye fel a kezét, aki lelkiismeretesen csinálja a készülődést! o/ ;) Na jó, ezen a héten nem csináltam semmit vele kapcsolatban a derekam miatt, no meg nincs is gyerekszoba :) De a díszeket elővettem és arra az elhatározásra jutottam, hogy kidobom az összes mézeskalácsdíszt és készítek újakat (aztán meg lehet, hogy mind elfogy idő előtt, hehe), hiszen már van, ami 3 éves. De az biztos, hogy 4-et megőrzök, mert azokra a nevünk és Beni és Gerzson (ő a volt tengerimalacunk) van ráírókázva és ezek már nagyon a szívünkhöz nőttek :) Na meg vannak olyanok is, amiken az adott év dátuma van, azok is lehet, hogy maradnak. Na de a többi 100%, hogy repül, hiszen rengetegről már a máz is lekopott, néhány el van törve, stb. 
Eddig 2 színt használtunk a fán, az aranyat és a pirosat. Idén már egy kicsit változtatunk rajta, mégpedig sk. díszekkel, különböző technikákkal. Készítek gipszből (bár ez még kérdéses, de szeretnék), házi gyurmából (most van egy új receptem, azt fogom kipróbálni, állítólag olyan színű, mint a porcelán), egy másik gyurmából (fahéjas-almaszószos, de még ez sem egy kiforrott dolog, majd meglátjuk mi sül ki belőle), szóval vannak ötletek, amiket elképzelhető, hogy itt a blogon is megmutatok majd ;)

Na de térjünk vissza a 4. hét feladataira. Ezen a héten a fürdőben és a vécében tevékenykedünk, ezeket tesszük rendbe és tisztába :) Ja meg megpróbálunk néhány dolgot beszerezni a bevásárlólistáról, ami sokáig eláll ill. fagyasztható (de sokszor írtam már ezt le...). 

Mielőtt belecsapnánk a lecsóba, dobáljuk ki a lomokat a fürdőből és a vécéből, ne legyenek üres flakonok, papírgurigák, stb. Ha a fürdőben vannak a sminkcuccok, azokat is nézzük át, ami lejárt dobjuk ki.


A fürdő takarítás nálam a következőképpen zajlik:
1. pakolj le mindent a polcokról, a mosógépet pedig takard le újságpapírral*
2. végy egy hokedlit vagy más magasító alkalmatosságot
3. egy kis seprűvel seperd végig a plafont, hogy lejöjjön minden festékdarab, ami lekívánkozik** (ezzel a pókhálózás is le van tudva)
4. vizes ronggyal töröld át a polcokat, hogy eltűnjön a falfesték
5. tisztítószerrel (sk recept) fújd le a csempét mindenhol, a csapokat és kádat se hagyd ki (nyitott ajtó mellett, majd szaladj ki a fürdőből és csukd be az ajtót), kb. 20 percig a környékre se menj vagy addig mehetsz a vécébe takarítani
6. ha letelt a 20 perc, nedves mikroszálas kendővel töröld végig a csempéket és a csapokat, majd alaposan öblítsd le őket
7. a kádat sikáld át kefével, majd azt is öblítsd le
8. fújd le ablaktisztítóval vagy ecettel a tükröt és az alatta levő üvegpolcot, majd papírtörlővel töröld tisztára
9. nedves mikroszálas kendővel töröld át a fregolit és a lámpabúrát
10. pakolj vissza mindent a polcokra
11. töröld át a mosógép tetejét és az oldalát is, húzd el a helyéről és töröld át a csempét mellette is, ill. töröld fel a padlót alatta
12. a zuhanyfejet csavard le (ha le lehet) és áztasd be ecetes vagy citromsavas vízbe, ha nem lehet, egy jó erős zacsiba önts ecetet, húzd rá a fejre, hogy ellepje és kösd össze a zacsi száját, majd hagyd állni benne (az a legjobb, ha egy egész éjszaka áll, ezért ezt elég, ha fürdés után csináljuk meg)
13. mosd le az ajtót kívül-belül és töröld le a villanykapcsolót is
14. cseréld le a zuhanyfüggönyt és a szőnyeget a fürdőben
15. mosd ki a kukát és tegyél bele új szemeteszsákot

*: ezt nektek nem kell megcsinálni, ez csak nálunk van így, mindjárt azt is elmondom, hogy miért :)
**: Az történt ugyanis, hogy elkezdett penészedni a plafon és nekünk csak sárga Ultra Savo volt itthon, amit ugye csak
csempére lehet használni (nem véletlenül). Nos én szépen lefújtam vele a plafont, mire a penész eltűnt ugyan, de vele együtt a festék is úgy gondolta, hogy továbbáll és szépen elkezdett hólyagosodni és potyogni. Ezért ezt a seprűs módszert egészen addig kell alkalmazni, míg az összes festék le nem jön. 

A vécében pedig így takarítok én:
1. hajts le a wc ülőkét és a tetejét is, majd húzd le a vécét
2. ezután szórd be szódabikarbónával vagy súrolószerrel vagy wc tisztítóval (ki mit használ), és hajtsd le vissza a tetőt
3. tisztítószeres vízzel (sk. készítem) töröld át a wc tartályt, a hátsó falat (ami rétegelt lemezből van, I ♥ panel) és a csempét is
4. kefével keféld át a csészét belül, majd öblítsd le
5. töröld át az ülőkét és kívülről is a vécécsészét
6. töröld át a polcot és a lámpabúrát
7. takaríts fel
8. a kefetartóba tegyél fertőtlenítőt
9. töröld át az ajtót és a villanykapcsolót
10. mosd ki a szőnyeget 
11. mosd ki a kukát és tegyél bele új szemeteszsákot

Tadááááám, készen vagyunk! :)

Egyéb teendők a héten:
- vegyél meg minden olyan dolgot a bevásárlólistáról, ami a menühöz kell és sokáig eláll
- ha sk ajándékokat készítesz, minden nap foglalkozz velük egy keveset
- ha sk díszeket készítesz, ezekkel is foglalkozz egy kicsit minden nap
- jelentkezz be a fodrászhoz, kozmetikushoz, hogy még biztosan beférj
- tervezd meg a sminkedet 
- ha még nem szerezted be, vegyél apróságokat az adventi naptárba
- még van egy hetünk adventig, de már most elkészítheted a koszorút és a naptárt (ha így döntesz, akkor minden nap foglalkozz ezekkel is egy keveset, nem muszáj mindent egyszerre megcsinálni). A naptárhoz itt és itt mutattam pár ötletet.

Jó készülődést mindenkinek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése