Ami elmaradhatatlan ilyenkor: mézeskalács házikó

Orbán Szilvi | december 04, 2013
Emlékszem amikor ideköltöztünk szentül elhatároztam, hogy minden évben készíteni fogok házikót, otthon erre már nem futotta sem az időből, sem az alapanyagokból s ami ehhez a legfontosabb, a türelemből. Valami miatt ebből csak rá egy évre lett valami, lehet akkor éreztem magam készen arra, hogy ezzel bíbelődjek :) Mert el lehet vele bíbelődni, az biztos :D Főleg ha nem jó a recept, nem akar kemény lenni a tészta (ehhez nem igazán jó a puha tészta, hamar reped, hajlik és omlik), nem jó a ragasztás, nincs ihlet, stb. Már 3 házon vagyok túl, s szerintem az első lett a legjobb (kezdők szerencséje). Igaz picit megégett az alja, de azt ki látja, ha össze van ragasztva?! :)) Tökéletes volt a tészta, a díszítés is egészen jó volt, igaz a tető nem illeszkedett rendesen, volt egy kis hézag közöttük, de fehér vattakoronggal és tojáshabbal eltakartam, szóval senki sem vette észre, hogy ott előtte egy lyuk tátongott :) A helyzet az, hogy azóta sem tudom, hogy az melyik recept volt, mert ugye nem kell odaírni a recept mellé... Ahány év, annyiféle recept, de egyik sem volt az, amiből az első készült, s egyik sem volt tökéletes. Az elsőt úgy kellett széttörni, a többi pedig mind beomlott. 
Talán a tavalyi sikerült még úgy, ahogy szerettem volna, de ott meg a ragasztás nem volt jó. Tojáshab volt a ragasztó, de valami miatt nem fogta össze rendesen a lapokat, s hamarosan szét is esett az egész. A tészta viszont jó volt, úgyhogy maradok annál, s most nem tojással, hanem cukorral fogom összeragasztani, remélem így sokkal tartósabb lesz :) A recept egyébként innen van, nekem ez most megfelel, jó volt, úgyhogy ajánlom mindenkinek! :)

Ihletért ebben az évben imádott inspiráló oldalamhoz fordultam, azaz a Pinteresthez :) Találtam párat, ami nagyon tetszik, s amiket nektek is megmutatok, hátha akad közületek olyan, aki szokott ilyet készíteni :)

Az "egyszerűbbek" 


A "mesteriek"
 

Nem érzem magam annyira profinak, s abban sem vagyok biztos, hogy türelmem lenne az utolsó csoportból bármelyik elkészítéséhez, de ki tudja, idővel lehet eljutok majd arra a szintre :) De addig is megmaradok a jól bevált kis méretnél, nekem/nekünk az is tökéletesen megfelel :) 

Aki kíváncsi az eddig házikóimra annak itt a 2010-es (benne a 2011-es házikóval is) és a 2012-es házikókról a bejegyzés :)

A képek forrását megtaláljátok a Mézeskalács házikók c. Pinterest táblámon :)

Ti szoktatok készíteni házikót? Van erre bevált receptetek?

6 megjegyzés:

  1. A 2010-es linkben ott van a 2011-es haziko is. Nagyon szepek egyebkent! De nekem ehhez biztos nem lenne turelmem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jééé tényleg, már nem is emlékeztem rá, csak bemásoltam a linket -.- köszi :D

      Törlés
  2. Tavaly én is csináltam, de elég bénácska lett. Idén is szerettem volna, de találtam Pinteresten egy ropiházikót, ami nagyon tetszik. Most azt fogom megcsinálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az enyémek sem a legtökéletesebbek :) kicsit csálé, kicsit égett, de az enyém :D kíváncsi leszek az ideire, hogy milyenre sikerül majd, ha sikerül megmutatom, ha nem, akkor nem :D Én kekszből láttam házikót, az is nagyon aranyos volt :)

      Törlés
  3. Ezer dologgal elpepecselek, de ehhez még nem volt elég turelmem sosem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig nem nehéz :) Nem nehezebb, mint mézeskalács figurákat sütni. Először én is azt hittem, hogy el leszek vele jó sokáig, de a pihentetést és a máz száradását leszámítva nem telik sok időbe. Egyedül a ragasztásnál lehet elcsúszni, nekem a cukor vált be a legjobban, de érdemes a gáztűzhely mellett összeragasztani, hogy a cukrot folyamatosan forrón tudjuk tartani, mert hamar szilárdul. :)

      Törlés