Csinálj magadnak Spa élményt otthon :)

Orbán Szilvi | január 17, 2014
http://makeovermcki.blogspot.hu/2013/01/herbal-detox-teagreen-tea.htmlElkezdődött az év, mindenki ismét ezerrel pörög, rohan, stresszel. Igaz, hogy az én eddigi éveim nem voltak ennyire mozgalmasak, azonban még így is nagyon kevés időt szántam arra, hogy egy kicsit magammal foglalkozzak, hogy úgy igazán PIHENJEK. Pihenés...mindenkinek mást jelent ez a szó. Van aki a tv előtt, elnyúlva a kanapén pihen, van, akinek a kirándulás jelenti a pihenést. De igazából bármelyiket is választjuk, egyik sem kapcsol ki teljesen bennünket, s ezek közben egyáltalán nem tudunk magunkra figyelni, igazán pihenni. Pedig néha nem ártana megállni egy kicsit, odafigyelni a saját szükségleteinkre, hogy mi mit szeretnénk, egy kicsit visszavonulni, s egy napot csak arra szánni, hogy igazán kipihenjük magunkat. Akinek gyereke(i) van(nak) az nagyon is jól tudja, hogy miről beszélek, ők biztosan álmodoztak már egy ilyen napról :) 

Egy tetszőleges napot nevezz ki igazi pihenő napnak, ha úgy tetszik Spa napnak, amikor csak magaddal foglalkozol, s csupa olyan dolgot csinálsz, ami kikapcsol. Nem muszáj emiatt wellness szállodába elmenni, a spa élményt a saját otthonunkban is megvalósíthatjuk, hacsak nincsenek különleges vágyaid, pl. iszappakolás, szauna, jakuzzi, masszázs (igaz ez utóbbi megoldható egy segítőkész társ segítségével, így egy kis romantika is becsempészhető ;))

Pihentető fürdő

Nem számít, ha délelőtt, délután vagy este van, csináld akkor, amikor csak szeretnéd, amikor a kedved tartja. Nyugodtan használhatsz illóolajokat, fürdőbombákat (lehetőleg ilyenkor ne a frissítő, pezsdítő változatokat használd), gyújthatsz gyertyákat, hallgathatsz közben halk zenét is. Ne gondolj munkára, gyerekre, stb, kapcsolj ki, csak szép dolgokra gondolj, lélegezz mélyeket, lazulj el teljesen.


Pihe-puha meleg ruha

De akár pizsiben is eltöltheted a napod, rajtad áll, hogy melyiket választod. Én nem tudok sokáig pizsiben lenni, csak ha ki sem mozdulok az ágyból, de egész nap meg nem tudok feküdni, mindenem megfájdul. Igaz, hogy az évszakhoz képest enyhe az idő, de még akkor is hideg van, jól esnek a meleg holmik. 

Finom, meleg/forró ital

Egy bögre forró tea (gyümölcsös vagy gyógytea) mindig felmelegíti a lelkem. Imádom azt az érzést, amikor az ujjaimat a bögre köré fonom és becsukott szemmel hatalmasat szippantok a tea felszálló illatából.

Kényeztető arcpakolás

Nemcsak a lelkünknek, hanem a testünknek is szüksége van egy kis kényeztetésre. Az arcunknak főleg, hiszen rengeteg külső hatás éri, neki sem árt a regenerálódás. Használhatunk bolti arcpakolást/arcmaszkot, de akár kutyulhatunk is magunknak a kamrából vagy a hűtőből. 

Hangulatvilágítás

Ha odakinn szürke az idő, csinálj egy kis fényt odabenn a lakásban. Sötétíts be, s szedd elő az otthon lapuló gyertyákat (ha te is szereted eltenni az adventi gyertyákat, akkor biztos van otthon pár darab:)), gyújtsd meg őket. Használhatsz aromaterápiás gyertyákat is, minél finomabb illata van, annál jobb, válaszd a neked tetsző illatot. :)

Zene

Biztos mindenkinek megvan a kedvenc pihentető muzsikája és abban is biztos vagyok, hogy megvan annak az ellenkezője is, ami felpörgeti :) Itt most az előbbire lesz szükségünk, hiszen ez a nap a pihenést szolgálja. Akár fülhallgatóval, a kanapén, ágyban fekve vagy akár picit hangosabban (nem hangosan) is hallgathatjuk, lélegezzünk itt is mélyeket, s igyekezzünk nem gondolni semmi másra, csak hallgassuk a zenét, figyeljünk a dalszövegre, a dallamokra. Én van, hogy kiválasztok egy hangszert és csak arra figyelek, engem az is kikapcsol :)) 

Néma mobil

Egy napig mindenki tud nélkülözni, tedd el, ne is lásd, hogy még csak a kísértés se legyen meg. Nehéz lesz, tudom, de néha muszáj megszabadulni attól a kis kütyütől, ami már a mindennapjaink része lett, főleg ha okostelefonról van szó, ami még éppen kávét nem főz nekünk...

Offline üzemmód

Akinek okostelefonja van és kikapcsolja, az egyből két legyet üt egy csapásra, de aki laptopot használ az is vegyen búcsút tőle egy napra. Nincs email, nincs Facebook, Pinterest és társai. Ez nagy kihívás még nekem is, nincs olyan nap, hogy ne legyen bekapcsolva, sokszor még akkor is megy, ha nem is ülünk előtte. 

Írás vagy rajzolás

Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, vegyél tollad vagy ceruzát a kezedbe és hagyd, hogy a kezed vezessen. Írd ki magadból a rossz gondolatokat, amik aggasztanak, írd le a napodat, írj naplót, vagy csak egyszerűen írj. Nem baj az sem, ha semmi értelme sincs, így is ki tudsz kapcsolni :) De rajzolhatsz is, biztos voltál már te is úgy, hogy órán vagy telefonálás közben mindenféle rajzot pingáltál egy kezed ügyébe akadó lapra (nekem a nap és a csillagok a kedvenc motívumaim, rendre ezeket szoktam firkálgatni, ha nem figyelek oda). 

Olvasás

Kupacokban hevernek az éjjeli szekrényen a félig megkezdett könyvek? Egy bögre ital mellett, plédbe burkolózva vedd magadhoz őket és olvass. Nyugodtan belefeledkezhetsz a cselekménybe is, légy újra gyerek, képzeld el, hogy te mit tennél a főhős helyében, képzeletben írd át a történetet.

Manikűr - Lakkozás

Néha a kezünknek sem árt az ápolás. Ebben a hidegben könnyen kiszárad, így nagyon fontos a hidratálás, nem árt egy jó kézkrémet beszerezni. Kamillás vízbe áztasd pár percig a kezed, ápoló olajjal kend be a körmeidet és a körömágyad, majd alaposan kend be krémmel. Esetleg egy pamut kesztyűt is felhúzhatsz, hogy még hatékonyabb legyen az ápolás. Hidd el, a kezed megköszöni a törődést :)
Találtál egy új lakkot? Esetleg otthon hánykolódnak még a ki nem próbált színek? Itt az alkalom, hogy elővedd és kipróbáld őket. A körmökkel való bíbelődés is kikapcsolja az embert, kivéve ha nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy azt az ember szeretné (mint néha nálam szokott lenni...), de olyankor se engedd, hogy felidegesítsen, vegyél mély levegőt, lassan fújd ki és folytasd. Ha mégsem megy, akkor hagyd a csudába, majd legközelebb :) 

Lakkok a lábujjakon is

Mondhatnánk, hogy a csizma és zokni alatt nem látszik, hogy milyen az ember körme, de csupán szórakozásból is ki lehet lakkozni, nyugodtan használhatunk vidám színeket, így ha odakinn szürke és borús az idő, te akkor is tudod, hogy a körmeiden tavasz van :)
Nem csinálni semmit sem

Ez a legtutibb mód a pihenésre, azért is hagytam utoljára :) Ne csinálj semmit, csak legyél, figyelj a környezetedre, figyeld a madarakat, hallgasd, ahogy csicseregnek (itt a rigóknak egész nap be nem áll a szájuk, már ők is tavaszt éreznek), leskelődj ki az ablakon. Én néha szeretem nézni az autókat is, van, hogy számolom, hogy hány piros, fehér, kék, zöld, stb. autó megy el egy adott idő alatt :)

Ti szoktatok egy-egy ilyen kényeztető napot tartani? Miket szoktatok csinálni olyankor? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése