Instant zabpehely-mix rohanós reggelekre

Orbán Szilvi | április 20, 2015

Eddig még nem volt szerencsém a zabpehelyhez, azonban mostanában annyi helyen olvastam róla, hogy ilyen jó, meg olyan egészséges, így gondoltam egye fene, kipróbálom. De mint zabpehely-szűz, fogalmam sem volt, hogy ezt hogyan eszik vagy isszák, így egy kicsit kutakodni kezdtem és rengeteg receptet, ötletet találtam. Elsőként úgy gondoltam, hogy egy reggeli randevúra invitálom a zabpelyhes zacsit, aztán majd később jöhet a haladó szint, azaz a sütés, főzés ezzel az alapanyaggal :) Azt tudni kell rólam, hogy a gyorsan elkészíthető (nem szeretek sokat pepecselni), de ugyanakkor ízletes reggelik híve vagyok, s eddig bizony nem fordítottam sok figyelmet arra, hogy valamennyire egészséges is legyen. Nyugtathatna a tudat, hogy legalább reggelizek... :D 

Emlékszem, egyszer az Aldiban voltunk és kíváncsian megálltam a müzlis részleg előtt. Már ott elvesztettem  fonalat, mert többféle zabpelyhet is láttam, de fogalmam sem volt, hogy mi a különbség köztük, melyiket hogyan kell felhasználni. Azt hittem, hogy egyféle van, azt kell tejbe beáztatni és készen is vagyunk, de nem. Többféle van, van a rendes, nagy szemű zabpehely és van instant zabpehely is :)

Anno Szandra egyik videójában láttam ezt, ki volt adagolva kis tasakokba a zabpehely és csak folyadékot kellett hozzáadni, be a mikróba, plusz gyümölcs és már készen is van a pár perc alatt elkészült, egészséges és finom reggeli. Megtetszett ez az ötlet, s ahogy megnéztem a hozzávalókat, biztosra vettem, hogy ezt otthon is el lehet készíteni, mert ugye nem lehet nagy ördöngősség egy zacsiba pakolni ezt meg azt és szerintem sokkal olcsóbb is, bár az aszalt gyümölcsök azért rendesen dobnak az árán. :(
Ehhez nincs másra szükségünk, mint egy légmentesen zárható, zipzáras kis nylontasakra. Ilyeneket lehet találni az Aldiban, de láttam már a Lidlben is és biztos, hogy máshol is fellelhető, több méretben is kapható :) Én fagyasztásra használtam őket, ebben a posztban mutattam őket :)
Ezekbe a kis tasakokba kimérjük az egy fogyasztásra elegendő mixet (az elkészítését lásd később), s amikor reggelizünk csak folyadékot kell hozzáadni és készen is vagyunk :)

Hozzávalók

- légmentesen zárható tasakok
- zabpehely (instant és nagy szemű, attól függően, hogy melyik elkészítési módot választjuk)
- édesítők (cukor, méz, agáve szirup, juharszirup, barnacukor, xilit, stb.)
- só
Ízlés szerint:
- szárított illetve fagyasztva szárított gyümölcsök 
- fahéj
- keserű kakaópor
- magvak (kesudió, mogyoró, dió, pekándió, mandula)
- kókuszpehely
- kandírozott gyömbér

Én ezeket használtam:

 
1. Aldiban vettem, de akármilyen apró szemű zabpehely jó.
2. A porcukor azért jó, mert hamar oldódik, de nyugodtan lehet más édesítőt használni. 
3.  Ez pont cukrozott vörös áfonya, így az édesítésnél ezt figyelembe kell venni. 
4. Aszalt sárgabarack, ezt az Aldiban vettem.
5. Kakaóporból is nyugodtan lehet másfajtát venni, most ez volt itthon :) 
6. Nem volt itthon kandírozott gyömbér, így most őröltet használtam, de tökéletesen megfelel ez is :) 
7. A méréshez ezeket használtam, a mérőpoharakból a legnagyobbat, teáskanálnak Levi egyik itt maradt kiskanalát, plusz még egy evőkanál is, a gyümölcsök kiméréséhez.
8. A fent említett zárható tasak, ebből azt hiszem ez a legkisebb, 1 literes és a Lidlben vettem.

 Az alaprecept

1/3 bögre zabpehely
1 csipet só
por állagú édesítők (a szirupokat utólag érdemes hozzáadni)

Ezt az alapreceptet lehet tuningolni a különböző magvakkal, szárított gyümölcsökkel, fahéjjal, kakaóporral, stb. Azt olvastam, hogy az alma és banánchipsek nem jók erre a célra, mert ahogy áznak, borzalmas ízük lesz. Ha a friss gyümölcsöket preferáljuk, akkor csak az alapreceptet zacskózzuk be, s reggel, frissen adjuk hozzá őket.

 
 Vörös áfonyás zabpehely-mix: alaprecept + 2 evőkanál aszalt vörös áfonya

 
 Sárgabarackos zabpehely-mix: alaprecept + 2 evőkanál aszalt sárgabarack

 
 Sárgabarackos-gyömbéres zabpehely-mix: alaprecept + 2 evőkanál aszalt sárgabarack + 1 teáskanál őrölt gyömbér

Variációk az instant reggelikhez

Ananászos-kókuszos: alaprecept + 2 evőkanál szárított, feldarabolt ananász +1 teáskanál kókuszpehely
Sárgabarackos-gyömbéres: alaprecept + 2 evőkanál szárított feldarabolt sárgabarack + 1 teáskanál kandírozott gyömbér
Almás-juharcukros: alaprecept + 2 evőkanál szárított, felkockázott alma + juharcukor + negyed teáskanál fahéj
Áfonyás: alaprecept + 2 evőkanál szárított áfonya
Cseresznyés mandulás: alaprecept + 2 evőkanál szárított cseresznye + 1 evőkanál hántolt egész vagy mandulapehely
Kakaós-banános: alaprecept + 2 evőkanál szárított banánkarika + 2 teáskanál keserű kakaópor
Kávés: alaprecept + 1 teáskanál keserű kakaópor + 1/2 teáskanál instant kávé
Őszibarackos-makadámdiós: alaprecept + 2 evőkanál szárított, darabolt őszibarack + 1 evőkanál makadámdió
Mangós-makadámdiós: alaprecept + 2 evőkanál szárított, darabolt mangó + 1 evőkanál makadámdió
Málnás-vaníliás: alaprecept + 2 evőkanál szárított málna + 1/4 teáskanál őrölt vaníliapor
Vörös áfonyás-narancsos-pekándiós: alaprecept + 2 evőkanál szárított vörös áfonya + 1 teáskanál szárított narancshéj darabkák + 1 evőkanál pekándió

 
A tasakra írjuk rá, hogy milyen mix van benne, illetve, hogy mikor készítettük el. 

Felhasználási módok

A kis tasakok tartalmát háromféleképpen is fel lehet használni, attól függően, hogy milyen zabpelyhet használtunk, és hogy épp mihez van kedvünk :)

1. Forró vizzel: ez az elkészítési mód csak az instant zabpehelyhez ajánlott, a normál, nagy szemű nem oldódna fel rendesen. A tasak tartalmát öntsük egy hőálló edénybe, öntsünk hozzá 2/3 bögre forró vizet, majd alaposan keverjük el. Hagyjuk állni kb. 3-4 percig.

2. Mikróban: vigyázat, a zabpehely a kétszeresére duzzad, így ha nem szeretnénk a reggelt egy kis takarítással kezdeni, akkor inkább egy nagyobb edényt válasszunk :) Szóval öntsük a mixet egy tálba, öntsünk rá 3/4 bögre hideg vizet, majd magas fokozaton (igazából ezt ki kell tapasztalni) 1 percig főzzük. Keverjünk egyet rajta, ha még nem jó, tegyük vissza.

3. Hűtve: ezt a legjobb még előző este elkészíteni, hiszen jó sokat kell állnia ;) Egy befőttes üvegbe, vagy egy jól zárható edénybe öntsük bele a mixet, adjunk hozzá 1/2 bögre hideg vizet, 1/4 bögre natúr joghurtot (ha van görög joghurt, az a legjobb), zárjuk le és alaposan - de egyben óvatosan is - rázzuk össze, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek. Min. 4 órát hagyjuk állni a hűtőben, de a legjobb, ha egy egész éjszakát ott pihen :)

A legjobb ezekben a kis tasakokban, hogy gyorsan elkészíthetőek, sokáig elállnak, felhasználásuk nagyon egyszerű, bármilyen variációban elkészíthetjük, csak az ízlésünk és a képzeletünk szab neki határt (no meg valamennyire a pénztárcánk is). Akár egy egész heti adagot összeállíthatunk, bezacskózhatunk és reggelente elég csak válogatni köztük. Sietős reggeleken nagy segítség, de akár magunkkal vihetjük a munkahelyre is, hiszen nem kell más hozzá, csak forró víz, az meg szinte minden munkahelyen van :)


Ti szoktatok zabpelyhet reggelizni? Van bevált receptetek? Osszátok meg velem bátran ;)

10 megjegyzés:

  1. Én most januártól részben áttértem a paleolit érkezésre, és ha lehet kerülöm a glutént, így váltottam az amarántra, chia magra és a quinoára.
    De néha ez is belefér, mondjuk én főleg smoothie-ba vagy banán palacsintába szoktam tenni a zabpelyhet. Tápanyag bevitel szempontjából joghurthoz jobb szeretem az amarántot.
    A gyömbér porral érdemes vigyázni mert sok esetben gyömbért csak hírből ismer, jobb a friss vagy a kandírozott. Az aszalt gyümölcsökben, főleg a barackban sok a cukor, így amennyi jót teszel magadnak a zabpehellyel (bár sokak szerint a zabpehely csak az egyszerű ember számára az egészséges életmód netovábbja) annyit ártasz a cukros aszalt gyümölccsel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azt írtam is, hogy az áfonya cukros, mondjuk azt nem, hogy az aszalt gyümik általában azok :) Én azért tettem bele még cukrot, mert édesen szeretem, hiába egészségtelen, édesítő pedig nincs itthon. Akkor én nagyon egyszerű ember vagyok, de sajna csak ezt tudom úgy megfizetni, hogy állandóan fogyasszam...

      Törlés
  2. Én táblás müzlit szoktam készíteni - tudod, ami kapható csomagoltan pl. Cerbona) - és abba az aszalt gyümölcsök, mogyoró, dió, diabetikus méz stb. közé szoktam tenni a zabpelyhet, az egészet sütőben elterítve kell készíteni és hűlés után darabolható, vágható. De paradicsomlevesbe betétként is készítem, szárazon kicsit megpirítom, és a vége felé a levesbe öntöm, és puhulásig még főzöm. Én kész kevert müzlit még soha nem vettem. De házilag is összeállítható ha megveszed a neked tetsző alapanyagokat, összekevered és aztán beleteszed valamilyen folyadékba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még sosem hallottam, hogy paradicsomlevesbe beletenni, de biztos jó :) Nekem a paradicsomleveshez csak a betűtészta, de egyszer lehet kipróbálom. A táblás müzli is jó lehet :)

      Törlés
  3. Nagyon tetszenek ezek a kis egységcsomagok! Nekem sem ártana, ha lenne ilyenem... Zabpelyhem van itthon, de hozzávalók nem nagyon... Megyek is bevásárlólistát írni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pont ma reggel használtam fel az egyik ilyen kis csomagot, tejet öntöttem hozzá, mikróban készítettem el. Finom volt, nem is olyan rossz ez a zabpehely :D Fél 9kor reggeliztem, most majdnem dél van, egész jól bírtam, kezdek éhes lenni :D

      Törlés
  4. Én nagyon szeretem a zabkását, frissen főzve vagy a hűtős módszerrel szoktam elkészíteni, de én tejet teszek bele, nem vizet. Általában friss gyümölccsel eszem. Nemrég sütőtökös granolát készítettem zabpehelyből, az is jó volt, azonban az első zabpehely-szelet kísérletem eléggé kudarcba fulladt, nem lett valami finom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma én is azt reggeliztem, s tejet öntöttem rá, szimpatikusabb, mint a víz :)

      Törlés
  5. Na, a költözés után én is kipróbálom :) Még zabpehelyszűz vagyok.
    Valószínűleg a hűtött, joghurtos formáját fogom rendszeresíteni, mert vízzel nem szimpi, doktorbácsik meg azt mondták, hogy tejet csak feldolgozott állapotában (sajt, joghurt, tejszín, túró stb.) fogyaszthatok.És különben is a görög joghurt a kedvencem :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A joghurtosat még nem próbáltam, az lesz a következő :)

      Törlés