{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Kedvenc regény

Orbán Szilvi | április 09, 2015

Az e heti fordulóban kedvenc regényünket, regényeinket kell megmutatni az olvasóknak, s bár nem olvastam még el a többiek posztját, de a Facebookon úgy láttam, hogy kevesen tudtak egy regénynél megállni :) Ennek nagyon örülök, mert végre nem állít meg senkit sem az, hogy nem tud kiemelni egyet a sok kedvenc közül, ezért inkább meg sem írja. Mindig hangsúlyozom, hogy nem szabad röghöz kötöttnek lenni, a lényeg az írói szabadság, nyugodtan el lehet rugaszkodni a címtől (a vezérfonalhoz azért kapcsolódjon).

Szia! Ha először jársz itt és nem tudod, mi is ez a Vigyázz! Kész! Posztolj! dolog, itt olvashatsz bővebben róla. Ha esetleg kedvet kaptál és szeretnél Te is csatlakozni, írj egy e-mailt az eletespillecukor@gmail.com címre és válaszban elküldök minden infót és a  következő témát is, amibe már be is tudsz majd kapcsolódni :) A megadott téma maradjon TITOK az olvasók számára! :) Az eddigi VKP bejegyzéseit itt olvashatod el :)     

Ahogy végiggondolom az olvasási szokásaimat a gyerekkoromtól egészen idáig, nem sok olyan könyvet, regényt tudok felsorakoztatni, amiket még ma is szívesen elolvasnék. De mitől is lesz kedvenc egy regény? Számomra attól, hogy bármikor, bárhol, akár századjára is úgy bele tudom magam élni a történetbe, mint amikor először vettem a kezembe a könyvet. Hiába ismerem már a történetet, a szereplőket, akkor is ugyanazzal a lelkesedéssel tudom falni a betűket, mint a legelején, ugyanúgy tudok nevetni és izgulni rajtuk.


Az első kedvenc regényemmel biztos, hogy mindenki találkozott már, hiszen általános iskolában kötelező olvasmány volt :) Nagyon szerettem az egész történetet, hogy teljesen más szemszögből ismertetett meg a Balatonnal (vagyis a Kis-Balatonnal), imádtam Tutajos szerencsétlenkedéseit az evezésnél, Matula bácsi személyiségét, Bütyök és Tutajos őszinte barátságát, egyszóval mindent. Talán ez volt az egyetlen kötelező olvasmány (az Egri csillagokon kívül), ami ennyire lekötött. 


A tipikus, pöttyös könyvek egyike. Még anya gyűjteményében akadtunk rá, elsőként hugi olvasta, s csak utána került az én kezembe. A történet Katiról szól, aki szüleivel és testvéreivel él az 1940-es évek Budapestjén. Számára nem létezik a politika, a háború, ő csak azzal van elfoglalva, hogy meglegyen az ösztöndíja, ami szerinte lehetetlen, hiszen akkor kitűnőnek kellene lennie mindenből, éppen ezért ez rendkívül nyomasztja. Az osztálytársai örökösen azon versenyeznek, hogy kinek van a legjobb pasija, s mivel ő sem akar lemaradni, kitalál magának egyet. A sors pikantériája, hogy később valóban találkozik álmai Lacijával, aki teljesen olyan, amilyennek ő elképzelte. A történet akár a mai korban is játszódhatna (már ha azt nem nézzük, hogy a szülők alig engedik el a Hófehérke és a hét törpe vetítésére), hiszen egészen addig nem nem szembesülünk a korral, amíg az első közös báljukra készülődve ki nem derül, hogy Lacit behívták katonának. A szomorú ráébredés szerencsére csak az utolsó oldalakon tör ránk, egészen addig az egész regény vicces, néha szarkasztikus, egyszerűen nem lehet nem szeretni a csetlő-botló Katit :D


A Harry Potter nevet először szakközépben (ha jól emlékszem 2000-ben), informatika órán hallottam, amikor az egyik osztálytársam egy HP olvasói versenyen vett részt. Akkoriban azt sem tudtam, hogy mi fán terem, pedig már akkor is nagyon népszerű volt. Azonban a HP sztorival először a moziban ismerkedtem meg, amikor húgom szülinapján - pont 11 éves volt -, megnéztük az első részt. Nagyon megszerettem, de még azóta sem sikerült elolvasni az összes kötetet. Szeretném, ha a polcomon sorakozna az összes, de erre biztosan várni kell még :) 

Ezek lettek volna az én kedvenceim, a többiekét az alábbi linkeken találjátok :) 


Nektek melyik a kedvenc regényetek? Osszátok meg velünk nyugodtan hozzászólásban, s akár azt is leírhatjátok, hogy miért :) Hátha találunk új kedvenceket ;)

4 megjegyzés:

  1. Szabó Magda - Születésnap
    Aranyos, szívmelengető, időtlen történet sok-sok tanulsággal. :)

    "Milyen bonyolult minden – gondolta zavartan –, a legegyszerűbb dolgok is. Mit tudunk egymásról mi, emberek? Alig valamit. Többet kellene beszélgetnünk…”

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szégyellem magam, de még egy Szabó Magda könyvet sem olvastam, most el is ásom magam :( Azt hiszem ideje lenne ezt pótolni :)

      Törlés
  2. Once a Potterhead, always a Potterhead :)
    Magyarul és angolul is meg van a sorozat itthon, a nagylányomat már sikeresen megfertőztem. (olyannyira, hogy kedden megnézte az ötös-hatos filmet egymás után, míg a kistestvérei aludtak.)

    Bezzeg az időmben is jó könyv, bár én csak tavaly találkoztam vele, pedig milyen jó kis kötelező/kiegészítő olvasmány lehetne középiskolában! Olyan jól bemutatja, hogy nem baj, ha nem biztos elsőre az ember a választott életpályájában, hogy szerény állás is lehet értékelhető - ezt kiemelten fontos lenne tanítani!

    Fekete István is jó, pláne annak tudatában, hogy mekkora csapás volt az életükben a felesége depressziója :(
    És persze Szabó Magda zseniális.
    (részemről még Virginia Woolf nagy szerelem, Neil Gaiman, Agatha Christie és mostanában Murakami Haruki)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, erre én is gondoltam, hogy jó kötelező olvasmány lenne :) De sajnos nem mi állítjuk össze ezeket :/

      Törlés