Halloween, muhahahahahaha

Orbán Szilvi | október 31, 2012
Október 31-e van, melynek estéjén a hiedelem szerint életre kelnek a kóbor lelkek. Ilyenkor ünnepséget tartanak (általában jelmezbált), ahol beöltöznek különböző állatoknak (főleg a macska), szellemeknek, boszorkányoknak, vagy egyéb más félelmetes jelmezekbe bújnak. Manapság már elég vicces jelmezeket is látni (pl. szappan, fürdőpamacs, stb.).
Bár nem vagyok egy nagy Halloween fun, nem is szeretem azokat a szokásokat, amiket külföldről, főleg Amerikából hoztak be (kivétel talán a Valentin nap, de azt sem annyira giccsesen ünnepeljük meg, mint ahogy máshol szokás).

De azért valljuk be, a töklámpás készítés és a jelmezbál jó móka :) Otthon mindig faragtunk tököt, egyszer fel is gyulladt az ablak majdnem :D Azóta óvatosabbak vagyunk.
Én még nem faragtam, mióta itt lakunk, talán majd jövőre.

Aki nem tudná, honnan ered a töklámpás, íme:

A töklámpás eredete egy nagyon régi ír mondából származik, amiben Lámpás Jacknek egy részeges, ám csalafinta naplopónak sikerült rászednie az ördögöt. A bohókás szeszkazán, Jack, templomnak még a közelébe sem ment, jólesett ehelyett a meleg kocsmában duhajkodni, és részeg cimborákkal mulatozni.
Sajnálatos módon a tivornyák végén maga az ördög is megjelent, és folyton zaklatta a derék polgárt, akit szemmel láthatóan zavart az állandó kísértés, és a boroskancsón kívül nem kívánt magának társaságot. A nemkívánatos személy ellen csupán egyetlen védekezési lehetősége adódott, el kellett venni a kedvét a további kísérgetéstől. Jack egy hatalmas fához vezette a pokol királyát, és rávette, mérkőzzön meg vele fáramászás tekintetében. A sátán természetesen elfogadta a kihívást, nem gondolta volna, hogy egy ilyen csekély versenyszámban képes alulmaradni: Jack megvárta, míg az ördög jó magasan felkúszik a fa tetejére, majd egy keresztet vésett a törzsbe, hogy ellenfelét megakadályozza a lejutásban.
„Bosszúból” a patás famászó bajnok Jacket, halála után nem eresztette be a jól megérdemelt Pokolba, ráadásul a Menny kapui sem nyíltak meg a haszontalan életû lélek előtt. Az örök számûzetésre ítélt Jack egy fáklyát vihetett csak magával – amelyet, a fény hatékony megőrzése miatt egy tökben helyezett el – és így járta, s járja azóta is az éjszaka sötétjét. A babonás emberek, hogy elûzzék Jacket, egy lámpást raknak a házuk elé vagy az ablakukba.
Forrás innen, ahol a Halloween eredetéről is olvashattok.

Jó tök farigcsálást mindenkinek és óvakodjatok a "gonosz lelkektől", muhahahahaha :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése