Természetes tisztítószerek #4 - A citromsav & citrom

Orbán Szilvi | november 09, 2012
Remélem nem vettétek észre, hogy ebben a hónapban még nem volt ilyen bejegyzés :) 
De most itt vagyok és pótolom, mégpedig a citrommal és a citromsavval. 
Gondolom egyiket sem kell bemutatnom, mindenki ismeri, esetleg a citromsav az, ami nem minden háztartásban fordul elő. (Persze a citromban is van sav, de ez másmilyen formátumú :))

Kezdjük a citromsavval, arról nem sokat tudok ugyanis mondani. :) 
A zoldpolc.hu ennyit ír róla: 
A citromsav enyhén savas kémhatású vegyület, mely tökéletes a konyhai gépek, műanyag felületek, csempék, stb. vízkőmentesítésére. A legtöbb forgalomban lévő vízkőoldók erős vegyszerekkel érik el a kívánt hatást. A citromsav mondhatni anyagcsere barát: az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Élelmiszerekhez gyakran adagolják savanyítószerként (megjelölése: E 330).
Maga a citromsav egyébként egy kristályos anyag, gyakorlatilag olyan, mint a durva, útszóró só, csak átlátszóbb (bocsi a szakértőktől, de nem tudtam másképpen leírni :D).
Takarításra azonban nem az étkezési citromsavat szoktuk használni, ez sokkal erősebb, bioboltokban, webshopokban lehet hozzájutni. 
Nagy előnye, hogy vízkőoldásnál nem hagy annyira erős szagot, mint az ecet, teljesen szagtalan. 

Használata: attól függően, hogy mekkora vízköves felületet kell lemosni, annyi forró vízben oldjunk fel citromsavat (én 3 dl vízhez 2 ek. citromsavat szoktam tenni), öntsük spriccnis flakonba, fújjuk be a felületet és szivaccsal töröljük át. Kb. 20-30 percig hagyjuk állni, majd utána sima vízzel öblítsük, töröljük át. Arra figyeljünk, hogy ne lélegezzük be, mert sav, és mar. 
Citrom
 
A citrom a magas illóolaj-és savtartalmának köszönhetően a legjobb illatosító, tisztító és fertőtlenítő szer. 

Nagyon sok területen lehet felhasználni, lássunk néhány példát:

1.) A vágódeszka fertőtlenítése: vágj félbe egy citromot, majd dörzsöld be vele a fa vagy műanyag (ki mit használ) vágódeszkát, majd kb. 10 percig hagyd állni. Ezután vízzel öblítsd le. Ezzel a módszerrel még a vágásokban is megöli a csúnya bacikat. 

2.) Ablaktisztítás: minek ide hiperszupercsoda ablakpucoló - ami ráadásul még drága is -, amikor itt van nekünk a citrom? Nem kell mást tennünk, mint 1 liter vízbe öntsünk 4 evőkanál (lehetőleg frissen facsart) citromlevet, öntsük át spricnis flakonba (de tulajdonképpen eleve ebben is kikeverhetjük), és mehet is az ablakra, majd egy törlőkendővel vagy egy szivaccsal töröljük le. Nem csak csillogóbb és tisztább lesz az ablakunk, hanem sokkal tartósabb is lesz az eredmény.  

3.) Mosogatószer: állítólag ezzel ki lehet váltani a mosogatószert. Én még nem próbáltam, de próba cseresznye. Vágjunk félbe egy citromot, majd szórjunk rá szódabikarbónát és töröljük át az edényeket.

4.) Ruhák illatosítása mosásnál: ha a ruháknak esetleg még áztató fürdőt is kell venniük mosás előtt, tegyél az áztató vízbe 1 evőkanál citromlevet. Ha az öblítődet szeretnéd egy kicsit fellendíteni, ehhez is 1 evőkanálnyi léhez lesz szükséged, de akár a mosószeredhez is adhatod. Ruháid nemcsak illatosak lesznek, hanem eltávolítja a nehéz szennyeződéseket, a ruha is frissebb lesz, valamint a mosógépben lerakódott vízkövet is feloldja.

5.) A mikró fertőtlenítése: nemcsak az ecetet használhatjuk erre a célra (mellesleg az büdösebb is). Egy citromot karikázzunk fel, tegyük hőálló, mikrózható tálba és engedjük fel forró vízzel. Tegyük be a mikróba, legmagasabb fokozaton melegítsük legalább 1 percig (makacsabb foltok esetében mehet tovább is), majd egy nedves szivaccsal töröljük át. Voilá, az eredmény egy tiszta, bacimentes, jó illatú mikrohullámú sütő, ami ismét bevetésre kész.  

6.) Szappanlerakódás eltávolítására: az a csúnya szappanlerakódás örökösen összegyűlik a mosdó és a kád környékén? Micsoda véletlen, erre is jó a citrom :) Ehhez 6 citromra lesz szükségünk, amiket alaposan turmixoljunk össze, úgy, héjastól, mindenestől. Öntsük fel vízzel, és itt ismét vegyük elő a spriccnis flakonunkat (annyi mindenhez kell a háztartásban, hogy érdemes többet is beszerezni, én az üres hideg zsíroldó, a Clin, és egy fürdőszobai tisztító flakonját használom), öntsük bele és spricceljük rá a szappanlerakódásos területre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése