Karácsonyi készülődés 8. hét

Orbán Szilvi | december 03, 2012
A Rendteremtőn most a hagyományoké a főszerep.
A nagy karácsonyi idegbaj és ide-oda rohangálások közepetette most le lehet ülni egy kicsit és feleleveníteni az elmúlt karácsonyokat, milyen családi hagyományok vannak (ha vannak), mit szeretünk és mit nem a karácsonyban. Nagyon sokan vannak, akik nem szeretik, sőt utálják, mert otthon mindig az idegeskedés, a perpatvar ment, vagy épp már nem ünnepelhetett velük az, akit szerettek. Ilyenkor valahogy fokozódik az agresszivitás, sokkal morgósabbak, kötekedőbbek az emberek. Pedig az ünnep nem erről szól. De most nem megyek ebbe bele részletesebben, nem az én tisztem. :)
Mindenkinek olyan a karácsonya, amilyenné saját maga teszi. Ha mindenen stresszel, idegeskedik, akkor az a többiekre is átragad és egy apróság miatt is robban a bomba. Ismerem, mert annak idején nálunk is voltak ilyen karácsonyok. Olyankor mindenki igyekezett elhagyni a "háborús övezetet". Ha segítettünk az volt a baj, mert akkor sokan voltunk egy helyen, ha pedig nem, akkor az volt a baj. Sosem tudtunk olyat csinálni, ami mindenkinek megfelelt. De szerencsére ilyenek már régen voltak, normalizálódott a helyzet :)
Mióta elköltöztem otthonról, azóta igyekszem, igyekszünk kialakítani a saját hagyományainkat, több-kevesebb sikerrel. Már egy korábbi bejegyzésben írtam róla, hogy eddig hogyan alakultak a karácsonyaink, még egyet sem sikerült kettesben eltölteni, így nem sikerült hagyományokat kialakítani sem. Még nem tudom, hogy ez idén sikerül-e. :)

A rendteremto.hu-n Andi kérdéseket tett fel, hogy könnyebb legyen összegyűjteni a hagyományokat, amikre most én is válaszolok :) Ha gondoljátok, hozzászólásban megírhatjátok ti is ;)

Közösen díszítjük a fát, vagy a mikulás/Jézuska/angyalok hozzák?
Még akkor is feldíszítettük a fát, ha nem itthon karácsonyoztunk. Általában délután fogtunk hozzá. Aztán vacsi, egy esti séta, csomagolás és másnap utazás

Ha közösen díszítünk akkor mikor és miért díszítjük fel a fenyőfát?
Délután, egy könnyű ebéd után. 

Ha valaki hozza a fát, mikor és miért hozza?
Senki nem hozza a fát, kivesszük a dobozból :) 

Mikor van az ajándékozás?
Vacsi után, mert ha hamarabb van, akkor nehezen lehet a családot összeterelni :) 

Ki hozza az ajándékokat?
A Jézuska :D Áááá nem, egymásnak vesszük :) mikor gyerekek voltunk, sokáig hittünk a Jézuskában :) 

Mik a kedvenc karácsonyi zenéink?
Nagyon sok van, azt hiszem 3 cd-t is kiírtam :)

Mik a kedvenc karácsonyi filmjeink?
A legeslegkedvencebb az az Igazából szerelem, ezt minden évben megnézzük :)

Mik a kedvenc karácsonyi meséink? Ki mesélte el amikor gyerekek voltunk? Most melyikünk fog mesélni?
Na ilyenre nem emlékszem, hogy valaki mesélt volna nekünk karácsonykor. De ha lesz gyerekünk, mi fogunk neki :)

Hogy zajlik a karácsonyi sütés-főzés?
Otthon anya főzött, itt én. Amit el lehet készíteni korábban, azt megfőzöm vagy egy héttel előtte vagy előtte 2-3 nappal, a süteményekkel szintén ez a helyzet. 

Bevezetünk valamilyen új hagyományt idén?
Ez jó kérdés, ezen még gondolkodnunk kell :) 

A képeslapokat általában december 16 után szoktuk feladni, ami most vasárnapra esik, ezért 17-én lesznek feladva. Így még időben odaér a címzettekhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése