52 hetes pénz kihívás

Orbán Szilvi | január 21, 2013
(Annyira hülyén hangzik a cím, de egyszerűen nem tudtam neki mit kitalálni....)



A Pinteresten találtam egy spórolós taktikát, amit egy amerikai anyuka osztott meg. Erről jutott eszembe, hogy az egyik kedvenc bloggerinám, Timi oldalán láttam ma egy nagyon jó ötletet a spórolásra. Sőt, több jó ötletet is. Nem kell hozzá más, mint egy befőttes üveg, egy hely, ahova eltesszük, pénz és jóóóó adag akaraterő, kitartás. Az egyik, ami tetszik a sok ötlet közül, hogy havonta csippentsünk le 5000 Ft-ot a fizetésünkből és tegyük bele az üvegbe, tegyük fel a szekrény tetejére vagy egy olyan helyre, ahol nem látjuk. Mindez azért kell, hogy még csak egy pillanatnyira se essünk kísértésbe, hogy elköltsük. Így hatásosan tudunk spórolni arra a dologra, amit ebből a pénzből meg szeretnénk valósítani. Legyen az nyaralás, vagy hogy aktuális maradjak, esküvő. Biztos soknak hallatszik, hogy havonta 5000-et tegyünk félre, mert hát az rengeteg pénz, annyit nem lehet mindig félretenni. Pedig LEHET. Ezt egy pénzügyi szakember fogalmazta meg a legjobban, nekem legalábbis nagyon tetszik és igaza van.
Szó szerint idézem Timi oldaláról:
"Tegye fel magának mindenki a kérdést, hogy ha ma azt mondanák neki, hogy holnaptól ötezer forinttal kevesebb fizetést kap havonta, akkor holnaptól nem kelne fel reggelente és nem menne be dolgozni? Mert ha a válasz az, hogy de, akkor is bemenne dolgozni, akkor a helyzet az, hogy félre tud tenni ötezer forintot havonta. "
Ugye, hogy igaz? Mi is próbálunk minden hónapban félretenni, igaz mi 10.000 Ft-ot. Karácsonyra így gyűlt össze annyi pénz, hogy haza tudtunk belőle utazni és még ajándékokra is futotta. Persze ezt nem egész évben gyűjtöttük, hanem csak októbertől kezdve. De egész csinos összeg gyűlt volna össze, ha ezt minden hónapban meg tudtuk volna csinálni. Hmm.
Akit érdekel Timi cikke a befőttesüveges módszerről, az itt elolvashatja.

De térjünk vissza az amerikai anyuka módszeréhez. Ehhez is egy befőttes üveg kell, de tulajdonképpen bármi megfelel, ami zárható (akár egy malacpersely is, de az üveg nemcsak szép, de átlátható is, így mindig gyönyörködhetünk benne, ahogy gyűlik a pénz).
A módszert 52 hetes pénz kihívásnak hívják, ami úgy működik, hogy az első héten betesz egy dollárt az üvegbe, majd a következő héten már 2 dollárt, a harmadikon 3-at, a negyediken 4-et és így tovább. Ez megy 52 héten keresztül, az utolsó héten már 52 dollárt tesz be. Ez jól hangzik, de gondoljunk bele, hogy azért az utolsó hetekben már elég húzós összegekről van szó, nem biztos, hogy mindenki ki tudja szorítani azt a költségvetésből.
Áthelyeztem ezt a technikát magyar környezetbe, és 100 Ft-tal kezdtem. 52 hét után az üvegben 137.800 Ft fog figyelni. Persze ha pontosan betartjuk a heti letétbe helyezendő összegeket. Készítettem egy táblázatot is, ahol követni lehet, hogy mennyit kell betenni és mennyi lesz akkor az egyenleg. Itt letöltheted.
Megnéztem havi lebontásban is, mert végül is egyszer kap az ember fizetést egy hónapban (legalábbis az átlag), így abból a pénzből kell kispórolni a heti összegeket. Ha most, ezen a héten (január 21-27) szeretnénk ezt a módszert elkezdeni, a következőképpen alakulna a havi félreteendő összeg:

Január: 300 Ft
Február: 1800 Ft
Március: 3400 Ft
Április: 6500 Ft
Május: 7000 Ft
Június: 8600 Ft
Július: 13.000 Ft (innentől már nagyon húzósak az összegek)
Augusztus: 12.200 Ft
Szeptember: 17.500 Ft
Október: 15.800 Ft
November: 17.400 Ft
December: 24.000 Ft (tegye fel a kezét, aki ennyit félre tud tenni Karácsony előtt...)
Január: 10.300 Ft

Nekem eléggé soknak tűnnek ezek az összegek a havi 5000 Ft-hoz képest, de tény, hogy így sokkal több pénz - gyakorlatilag a duplája - gyűlne össze egy év alatt.

Természetesen ezt csak érdekességként mutattam meg Nektek, nem kötelező követni :) Szerintem mi sem tudnánk így félretenni, de egyszer lehet, hogy próbát teszünk :) Ha valaki mégis kipróbálná és ha nem nagy kérés, megosztaná velem? :)  

14 megjegyzés:

  1. Köszönöm, én a teljes januári 1000 forintot már be is tettem egy csinos üvegbe :)

    VálaszTörlés
  2. Én pluszmunkát vállalok, hogy összegyűljön varrógépre. A pluszmeló bevételét beleteszem egy dobozkába, és ha összejött egy varrógépre és egy varrós könyvre való, akkor meg is veszem :)
    Emellett lehet, hogy még havi ötezer is landolni fog benne :)

    Amúgy igaz, amit idéztél. Én 35ezerrel kevesebbért is elvállaltam a melót. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van, hogy az embernek tényleg valami pluszt kell bevállalni, hogy egy hőn áhított dolog vagy akár a megélhetése biztosított legyen :) Kívánom, hogy mihamarabb összegyűljön a varrógépre a pénz, biztos csodálatos dolgok fognak kikerülni a kezed alól ;)

      Törlés
  3. szia. mi 3 eve kezdtunk el penzt gyujteni egy dobozban. Mivel nem magyarorszagon elek fem 50 koronasokkal. ( 500 ft). az a lenyeg hogy a hozzank kerult ermet bedobtuk a ladaba. nem mondom hogy nem vettem ki belole idokozben...de 3 ev utan vettunk egy lg 3d tvt ..nagyon jo volt,mert ugye.a havi kiadas meg sem erezte. most ujra elkezdtuk egy keramia perselyben,amin nincs kiveheto nyilas,szoval ossze kell majd torni. Ezt az ember mindig sajnalja.

    VálaszTörlés
  4. Ez aranyos lesz :) üdv Pink Dust blog

    VálaszTörlés
  5. El fogom kezdeni ! És köszönöm a táblázatot. Kerítek egy csini dunsztos üveget :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, én elakadtam vele, idén talán összejön :) neked sok sikert :)

      Törlés
  6. Jó az ötlet! Kinyomtattam egy táblázatot, és arra az elhatározásra jutottam, hogy nem sorban fogunk haladni a hetekkel, hanem ahogy éppen tudunk pénzt félre tenni. Rezsi szempontjából pl. a nyári hónapok "lazábbak", akkor többet tudunk félre tenni, mint pl. szeptemberben a sulikezdéskor. A teljesített heteket kihúzzuk, így látjuk, mi van még hátra. Boldog új évet!!!

    VálaszTörlés
  7. Nekem van egy kalkulátorom, amelyikben bármilyen kezdő összeggel kezdhetsz és tetszés szerint összeggel tudod is növelni: http://www.penzugyiterkep.hu/hello/52-hetes-penzkihivas-2016

    VálaszTörlés