Teafa olaj

Orbán Szilvi | január 07, 2013
Ma a Rossmann-ban láttam, hogy 849 Ft-ért lehet kapni 30 ml-s sajátmárkás (Altapharma) Teafa olajat. Mivel annyi jót hallottam már róla, így már tettem is bele a kosaracskámba, hogy majd jó hasznát veszem. Amikor hazaértem, ki is írtam a fórumra, hogy milyen olcsón szereztem ilyet, mire megkérdezték, hogy és mire lehet ezt használni? Háááát, izéééé, őőőő nem tudtam rá pontos választ adni. Ezért fogtam magam, segítségül hívtam a Google barátomat és bepötyögtem a keresőbe. Kapásból több oldalt dobott ki, ahány oldal, annyi féle felhasználás.
Amiket most leírok, nem én találtam ki, ezekről az oldalakról, amiket forrásként meg is fogok jelölni a végén "ollóztam" össze, hogy minden egy helyen legyen, ne kelljen annyit keresgélni :) Ez főleg nekem segítség, de ha másnak is hasznosnak bizonyul, már megérte :)

A Teafa olajat sokféleképpen fel lehet használni, mind a kozmetika, mind az egészségügy, mind pedig a háztartás területén.

Kozmetika

- Pattanás és mitesszer ellen: arctisztító tejhez vagy arcvízhez adjunk néhány cseppet (20 csepp/100 ml) és kenjük be vele a bőrt.
- Száraz bőr ápolásához: hetente 1-2 alkalommal készítsünk ápoló fürdőt 10 csepp Teafa olaj és 1-2 evőkanál olívaolaj keverékéből. 
- Haj-és bőr ápolásához: száraz vagy zsíros haj ápolására adjunk néhány csepp Teafa olajat  a kedvelt samponunkhoz. A korpásodásnál és fejbőr irritációnál javulás érhető el.
- Száj-és torokápoláshoz, friss lehelethez: 3-5 csepp Teafa olajat cseppentsünk 25 ml langyos vízhez és gargalizáljunk vele.  
- Láb és hónalj szagtalanításhoz: néhány csepp Teafa olajat adjunk a fürdővízhez (10 csepp/100 ml.)
- Masszírozáshoz: a masszírozandó testrészre vigyünk fel 3 evőkanál olívaolajból és 5 csepp Teafa olajból álló keveréket. Olíva olaj helyett használhatunk sheavajat, mandulaolajat, jojoba olajat, avokádó olajat vagy bármilyen, hidegen sajtolt növényi olajat. Hat az izmokra és az idegekre, serkenti a vérkeringést, segít megakadályozni a baktériumok és vírusok terjedését. Izomláz és izomfájdalom ellen is hatásos. 

Egészségügy

/Aki finnyás az intim dolgokra, az ne figyeljen ide./

- Intim gomba: 5 csepp Teafa olajat keverjünk el 2 teáskanál élőflórás joghurtban. Mártsunk bele egy minitampont majd helyezzük fel a hüvelybe. Az illóolaj elpusztítja a kórokozókat, az élőflórás tejtermék pedig lactobacillusokat tartalmaz, melyek segítenek helyreállítani a hüvely természetes egyensúlyát. 
- Gombás láb: 10-30 csepp Teafa olajat keverjünk el szódabikarbónával vagy himalája sóval vagy mézzel és adjuk hozzá az ecetes lábfürdőhöz. 
- Húgyúti fertőzések: ülőfürdőbe tegyünk 6 cseppet. 
- Fogíny gyulladás: megakadályozza az ínysorvadáshoz vezető fogínyvérzést. Közvetlenül a fogínybe kell beledörzsölni.  
- Borogatás: cseppentsünk 2-4 csepp Teafa olajat 1 dl vízbe, majd áztassunk pamut textíliát a keverékbe. A kendővel fedjük le a problémás területet és hagyjuk rajta pár percig. 
- Megfázás, názha, arcüreggyulladás, arcszauna esetén inhaláláshoz: 2 liter forró vízbe 10 csepp Teafa olaj, csukott szemmel inhaláljunk. 

További egészségügyi problémákra 
- bőrbetegségekre (pikkelysömör, ekcéma, kiütés, szemölcs)
- nap általi leégés
- égési sérülés
- vágásokra, sebekre ( fertőtlenít, nem ég a seb tőle, nem károsítja a szöveteket és a nyálkahártyát)
- asztma, hörghurut, mandula-és gégegyulladás (oldja a nyálkát, kihajtja a váladékokat)
- visszértágulásra
- hajtetűre
- fülfájdalomra (cseppentsük a fülbe)
- fertőzések megelőzésére (nyilvános fürdőhelyek ill. wc-k használata után cseppentsünk a tisztasági betétünkre vagy a fehérneműnkre 2 csepp Teafa olajat

Háztartás

- vizes helyiségekben penész eltávolítására: teafaolajos kefével
- wc takarítására: egyszerűen illóolajos vízzel töröljük át
- felmosásra: 1 liter vízhez adjunk 3-5 csepp Teafa olajat
- ajtókilincs, asztallap, munkapad áttörlésére
- ruhák öblítésére: 2 evőkanál ecethez cseppentsünk 5 csepp Teafa olajat és a szokásos öblítőnk helyett ezt használjuk
- fehérnemű higiéniához: a folyékony mosószerünkbe cseppentsünk pár cseppet. Strandolás után a törölközőket és a fürdőruhákat is mossuk át így, illetve betegség után is a használt textíliákat (törölköző, ágynemű, hálóruha) elkülönítve mossuk ki

Egyéb 

- erősíti az immunrendszert, erőt ad, segíti a logikus gondolkodást és a koncentráló képességet
- szagtalanításra
- aromalámpába, párologtatóba, zsebkendőre, ágytakaróra, radiátorra vagy hígítva porlasztóba légtisztítóként, rovarok távoltartására
- rovarcsípésre: közvetlenül a csípést ecsetelhetjük vele, enyhíti a viszketést
- kullancs eltávolítása: cseppentsünk néhány cseppet a kullancsra (ezzel kapcsolatban van egy kis fenntartásom, mert lehet, hogy ennek hatására a kullancs beleöklendezi a méreganyagot a szervezetünkbe, de lehet, hogy ezt csak én gondolom és hülyeség)
- babaápolásnál: pelenkacserénél 1 teáskanálnyi krémbe cseppentsünk 1 csepp Teafa olajat, tejótvarnál pedig 2 teáskanál olívaolajhoz 5 cseppet cseppentsünk. 

Ellenjavallatok

- TILOS kemoterápia alatt alkalmazni
- a szem környékét kerülni kell
- gyermekek ellen elzárva tartandó
- lenyelve veszélyes lehet
- gyermekeknél hígítva használjuk
- az előírtnál hosszabb ideig tárolt illóolaj allergiát válthat ki

A Teafa olaj sajátságos (szerintem büdös*) illatát közömbösíthetjük néhány csepp levendulaolajjal vagy citromolajjal.

*: a fórumon mondták, hogy a Naturland Teafa olaja nem büdös :)

Csak 100%-os tisztaságú illóolajat használjunk.

Jól keveredik cajeputtal, citrommal, kakukkfűvel, levendulával, niaoulival, pálmarózsával és rózsával. 
 
Források:

8 megjegyzés:

  1. Na, a levendula olajad már adott! :)))

    VálaszTörlés
  2. Tök véletlenül keveredtem az oldaladra, és rögtön találtam ezt a nekem pont aktuális cikket :) először is, hogy már régóta szeretnék venni teafaolajat, és ennyiért tényleg megéri, kösz a tippet :) másodszor pedig, hogy nem is gondoltam volna, hogy ennyiféle felhasználási lehetőség van :) szuper
    köszönöm szépen :)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Magam is meglepődtem, hogy milyen sokféleképpen lehet felhasználni :)
    Tényleg csak ajánlani tudom, én már ki is próbáltam, a házi öblítőhöz csepegtettem pár cseppet (tényleg csak pár csepp, kb. 2-3 is elég, mert intenzív szaga van - ennek legalábbis, de azt mondják, hogy a Naturlandos jobb illatú - a fertőtlenítéshez elég ennyi is).
    Örülök, hogy hasznos volt és Isten hozott az oldalon! :)

    VálaszTörlés
  4. Kevesen tudják, de herpeszre is tökéletes a teafaolaj!

    Én már 4 éve használom, a legfontosabb, hogy amint érzem a herpesz legkisebb jelét is, azonnal el kell kezdeni kenegetni vele a viszkető, vörös részt az ajkon. Eleinte 2-3 óránként szoktam bekenni, illetve evés/ivás után azonnal. Így jó esetben ki sem jön a herpesz, csírájában visszafolytja, vagy ha ki is jön, akkor csak nagyon apró, kb. 1 mm-es hólyagok lesznek, amik 2-3 nap alatt teljesen leszáradnak a folyamatos kenegetéstől. :)
    Fontos az azonnali kenegetés a legelső tüneteknél, ha csak fél-egy nap késéssel tudom elkezdeni kenni, akkor már késő, akkor már gyakran kijönnek teljesen a hólyagok. És jó minőségű, 100%-os ausztrál készítésű eredeti olajat használok.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó hogy így összeszedted az alkalmozásokat, jól áttekinthető.Köszi

    VálaszTörlés
  6. Szeretném tudni kõröm gombára is jó? Hogyan kell használni?

    VálaszTörlés
  7. TÖMÉNYEN SOHA! Mell alatti gombás fertőzésre alkalmaztam, töményen pár cseppet elkenve a bőr felületén, és kb. 1 hetes kezelés után, kisebesedett a bőröm.

    VálaszTörlés