Kutya meleg van!

Orbán Szilvi | június 14, 2013
Végre Természetanyánk is úgy gondolta, hogy itt az ideje a nyárnak, a napsütésnek, a melegnek :) Már tegnap délelőtt is melegünk volt Benivel, amikor lenn játszott a többi kutyával, szegénykém nem győzött az árnyékomban megpihenni. Ha nekünk ennyire melegünk van, akkor nekik még forróbb a helyzet, pláne, ha hosszú- vagy sötét színű (Beni esetében fekete) kutyusról van szó. Ám míg nekünk ott lapul Via túlélőkészlete a táskánkban, addig nekik semmi eszközük nincs, hogy lehűtsék magukat, nekik marad a lihegés és az árnyék. Már persze ha találnak maguknak. De legfőképpen ott vagyunk nekik MI. Mi, akik gondoskodunk róluk, akik iránt felelősséggel tartozunk. Éppen ezért ebben a melegben még jobban oda kell figyelnünk rájuk, főleg, ha a hőmérséklet meghaladja a 30°C-ot. Bár a kutyák belső hőmérséklete eleve magasabb, mint az emberé (38-39 °C), ilyenkor meghaladhatja a 41 °C-ot. Ez akár a szívizomzat és az idegrendszer károsodásához vezethet, de akár tüdőödémát is okozhat. Legsúlyosabb esetben bele is halhat kedvencünk.

Honnan tudjuk, hogy már bekövetkezett a baj? A következő tünetekből már következtethetünk a hőgutára:
- ijedt tekintet
- izgatottság
- fokozott nyáladzás (ez eleve nyáladzó kutyák még extrémebben nyáladzanak)
- hányás
- az oldalára fekszik
- kedvtelen
Legvégső esetben tudatvesztés és ájulás is bekövetkezhet.

Ha ezeket a tüneteket észleljük, azonnal árnyékba kell vinni, és lehűteni. Ezt megtehetjük úgy, hogy megpróbáljuk megitatni (ne sajnáljuk tőle a vizet!), lelocsoljuk, majd utána azonnal vigyük el állatorvoshoz!! Ő majd gondját viseli ebünknek, vízhajtót, infúziót és keringésjavítót ad neki.

Ha mindettől meg szeretnénk kímélni kedvencünket és persze magunkat is (engem mindig megvisel, ha valami baja van Beninek), a következőket tehetjük:
- ha hosszúszőrű kutyánk van, jobb lesz neki, ha megszabadítjuk a vastag bundától
- mindig legyen előtte friss, hideg víz (a séták alkalmával is vigyünk magunkkal)
- ha már séta: mindig a kora reggeli órákban - amikor még hűvös van - ejtsük meg, s ez vonatkozik az esti órákra is. Ne a legnagyobb melegben álljunk le vele játszani, futni. Mellesleg ez még bennünket is megvisel...
- az öreg és szívbeteg kutyákra még jobban oda kell figyelnünk, őket jobban megviseli a hőség
- soha, de soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon, akár kikötve, akár az autóban (még akkor sem, ha az árnyékban áll a kocsi és az ablak minimálisan le van engedve!!! Képzeljük magunkat a helyükbe, mi szeretünk egy átforrósodott konzervdobozban ücsörögni, ahol alig jár a levegő? Ugye nem?!)
- nyugodtan lecsökkenthetjük a kaja adagot is, ilyenkor lecsökken az étvágyuk is (Beninél mondjuk ezt nem vettem még észre, nyáron is ugyanolyan éhenkórász, mint télen)
- ha az ebünk az udvaron lakik, mindig biztosítsunk neki árnyékos, hűvös helyet, ahová elmenekülhet a hőség elől

Figyeljünk oda kedvencünkre, ha még sokáig magunk mellett szeretnénk őket tudni :)

UPDATE: volt a fagyasztónkban egy jégakku, bebugyoláltam konyharuhába, s betettem Beni ágyába a takarója alá. Először azt hittem, hogy nem fog bemenni, mert zavarni fogja, de reggel, mikor ránéztem, épp rajta feküdt :) Ez is egy megoldás lehet, ha hűvös helyet szeretnénk nekik teremteni, jégakkuhoz elég könnyen hozzá lehet jutni és az ára sem borsos, nyugodtan tárazzunk be belőle, így legalább sűrűbben lehet cserélni majd :)  

1 megjegyzés:

  1. Az én kutyám most volt kozmetikusnál, éppen megszabadítottuk a nagy bundájától, ő most jól viselte még a tegnapi napot. Berni aranyos.

    VálaszTörlés