A bevásárlólista

Orbán Szilvi | október 29, 2013
Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki listát ír, mielőtt elmegy bevásárolni. Mióta az eszemet tudom, anya is mindig listával indult útnak, egy bevásárlás alkalmával sem hagyta otthon :) Mivel ez a példa végigkísérte az otthon töltött időt, nem volt kétséges, hogy hozom magammal ezt a (szerintem nagyon jó és praktikus) szokást. Valahányszor vásárolni megyünk (hónap elején, fizu után általában), egy papírlappal és tollal a kezemben végigjárom a lakást és felmérem, hogy mi fogyott ki, ill. miből van már kevés. Mindig igyekszünk tartani is magunkat a listához, de néha-néha olyan is becsúszik, aminek nem kellene :) De gondolom nem ismeretlen ez senkinek sem :) Az összeírásnál nagy segítséget nyújt a kamra ajtaján levő táblára feltűzött lista, így ami mellett ott a rajzszög, már megy is a listára.

Az ok, amiért most erről írok az az, hogy az egyik kedvencemnél, Dorkánál rábukkantam egy bevásárlólistára, ami nagyon megtetszett, hiszen nagyon ötletes és egyben nagyon praktikus is. :) Dorka egy alkalommal összeírta polcról-polcra, osztályról-osztályra, hogy mi hol található azok közül, amikre nekik mindig szükségük van, így értékes időt spórolhatnak, hiszen nem kell percekig kószálniuk a boltban, keresve a listán szereplő tételeket. Igaz ez időigényes, de később nagy hasznunkra válik :) A listát is így állította össze, osztályokra bontotta szét a tételeket, így mindent egy helyben megtalál.
Én most a kamralistánál használt technikát alkalmaztam, miszerint egy kategóriába tettem azokat a dolgokat, amik a sütéshez, külön kategóriába, amik főzéshez, takarításhoz, stb. Azonban ha legközelebb a Tesco-ban járunk, én is összeírom az osztályokat, hogy melyiken milyen termékek vannak, s aszerint állítom majd össze a bevásárlólistánkat :)

Az a jó ebben a listában, hogy minden rajta van, amiket venni szoktunk, így ha mindent megveszünk róla, bármit elkészíthetünk belőle, s könnyen összeállíthatjuk a heti menüt is. Ezzel a technikával elég hetente egyszer boltba menni, s felesleges dolgok sem landolnak a kosarunkban. :)

Több példányban is kinyomtathatjuk, s ha valami kifogy, kihúzhatjuk szövegkiemelővel, s amikor bevásárolni megyünk, visszük magunkkal, s bőszen pipálhatunk (én imádok pipálni), ha valami már a kosarunkban van.

Megmutatom nektek a mi listánkat, ismét megmutatva egy kis részletet az életünkből ;) Ha esetleg megtetszik, nyugodtan le is tölthetitek innen :)

Ti szoktatok listát írni bevásárlás előtt?

5 megjegyzés:

  1. Szia, én szoktam és jó dolognak tartom. Nekem a hűtőn van egy kis jegyzettömb, arra szoktam felfirkálni, ha valamiből már nincs annyi, hogy máskorra is elég legyen, vagy kifogyott. Aztán ezt a listát összenyálazom az aktuális szórólapokkal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Jaj, igen a reklámújságok! :)) Nálunk ez már szertartásszerűen zajlik: megjönnek az újságok, mind a ketten leülünk egymással szemben, megfelezzük a halmot és amelyikőnk végzett eggyel, az odaadja a másiknak :)) Van, amikor árkalkulációt is végzek bevásárlás előtt az újságok segítségével :)

      Törlés
  2. Én rendszeresen írok és ha pl a Tescoba, vagy valamelyik más uzletbe megyek, akkor az adott uzlet elrendezése szerint megírom a listát, mintegy útvonalként. Magam elé képzelem, honnét, merre megyek, mi mit kovet és abban a sorrendben írom meg a listát. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a papír egyik oldalára felírok mindent, ami kell, úgy, ahogy eszembe jut, majd a másik oldalra beírom útvonal szerint.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már mi is csináltuk így, de egyszer megjártuk, mert teljesen átrendezte a Tesco az üzletet. 10 percig kerestünk valamit, mire megtaláltuk...Azóta nem állítom össze aszerint a listát :D

      Törlés
  3. Én a mobiltelefonomra letöltöttem a Keep appot és minden listát azon vezetek. Ha kell valami, oda vezetem fel, amikor észreveszem, hogy elfogyott, vagy kevés van belőle, így biztos hogy kéznél van.

    VálaszTörlés