Leégett az étel? Megoldás: mosószóda :)

Orbán Szilvi | október 09, 2013
Először egy vallomás: imádom a tejberizst. Kizárólag mazsola nélkül, nem tudom miért kell mindenbe
mazsolát pakolni. Ja és persze kakaóval. Vén fejemre nem olyan rég találtam el a tökéletes receptet, s ha rendesen odafigyelek, isteni lesz, a rizs puha s nem száraz, még van rajta egy kis tej. Imádom.

A hétvégén főztem is egy adagot (ha nem tudom, hogy mit egyek, és van itthon tej, már nem a búzadaráért nyúlok, hanem a rizsért), de sajna elfelejtkeztem róla, aminek meg is lett az eredménye. Csúnyán leégett, s ráadásul már a rizs is menthetetlen volt, teljesen átvette az éget ízt az egész és mehetett a kukába. Az edényt szépen beáztattam, hogy na majd szépen kiázik belőle. Amíg volt itthon Cif súrolószerem, azt használtam az ilyen baleseteknél (feledékenységem miatt sokszor előfordul), de múlt hónapban elfogyott, s azóta sem vettem újat.

Mivel az e havi keret igen szűkös, más megoldást kellett keresnem, lehetőleg olyat, amihez van itthon is hozzávaló. Emlékeztem rá, hogy a mosószóda jó zsíroldó, valamint a leégett ételt is könnyedén eltávolítja. Szerencsére volt is itthon, úgyhogy fogtam a 2(!) edénykémet, amiben ott figyelt az égett folt, majd elővettem a csodaszeremet is.


Jól beszórtam az égett részt mosószódával, majd félig felengedtem meleg vízzel és feltettem a tűzhelyre forrni.
Az időt nem mindig néztem, de nem mertem nagy fokozaton forralni, inkább szép csendben, minthogy gyorsan kifusson.


Egy idő után ránéztem, megkevertem és láttam, hogy szépen feloldódott az égett cucc, úgyhogy el is zártam alatta a gázt és leöntöttem róla a vizet. Mivel nagyon forró az edény, nagyon vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat! Mikor leöntöttem, láttam, hogy még maradt egy pici réteg rajta, de azt már sima mosogatószerrel is el lehetett tüntetni, így már csak elmostam őket, leöblítettem és készen is voltam. 
Az eredmény lenyűgözött, hiszen minimális erőkifejtéssel, rövid idő alatt megszabadultam az égett folttól, nem kellett semmilyen durva vegyszert bevetni és még csak sikálni sem kellett. 


Szegény lábasaim már eléggé megviseltek, igencsak meglátszik rajtuk az idő vasfoga :) de ezekben lehet a legjobban megfőzni a tejberizst, ezekben szépen megfő, s nem ég oda olyan hamar, mint egy vékonyabb falú edényben. Persze csak akkor nem, ha nem ragadok le a gép mellett és rendesen odafigyelek rá, hogy ne égjen le :) 

Ezek után már nemcsak a mosószerbe fogok tenni belőle, hanem az ilyen balesetekhez is egyből ehhez fogok nyúlni :) 

Ti szoktatok mosószódát használni? 

6 megjegyzés:

  1. Viszont megy a gáz és viszonylag sok víz is kell hozzá. :)

    VálaszTörlés
  2. En szodabikarbonaval szoktam, keves vizzel, es nem forralom.

    VálaszTörlés
  3. Ebben teljesen igazad van, de nekem most csak ez volt itthon :) egyébként elég hozzá egy kevés víz is, legközelebb kipróbálom a szódabikarbónás megoldást is, köszönöm, hogy leírtad :)

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon jó, majd egyszer kipróbálom:)!
    Díjat kaptál: http://nooci.blogspot.hu/2013/10/elso-dij.html

    VálaszTörlés
  5. Szia! Én egyszer a tojásfőző lábaskámban égettem le a tojást. Jó barna lett, de mivel másra nem használom, nem kezdtem el súrolni. Aztán hallottam az alufóliás, ecetes ezüsttisztításról, és gondoltam, hogy erre pont jó lesz az a kis lábas. Forraltam, hűtöttem, és nemcsak az ezüst tisztult meg, de az edény is visszanyerte a színét. Happy end! Móni

    VálaszTörlés