Vendégposzt - Ápolj természetesen!

Orbán Szilvi | október 08, 2013
Mostanában sok újdonság van a blogon, s most ismét hoztam egyet, mégpedig egy Vendégposztot :) Már korábban is írtam, hogy hugicám natúrkozmetikumokat készít. Igaz csak hobbiból, de nagyon jók, amiket csinál, már elfogyasztottam egy krémdezodort és egy körömvirágkrémet is, ja meg bőrradírt is. Róluk már írtam is itt a blogon :)

Most a természetes ápolásról fog nektek mesélni vagyis a különböző, drogériákban kapható, szépségápolási termékekre mutat természetes alternatívákat. Fogadjátok Őt sok szeretettel, Zoi, neked pedig üdv itt a blogon! :)


* * *
Sziasztok! Zoi vagyok, natúrkozmetikum készítő. Egyelőre még csak hobbi szinten űzöm, de nagyon szeretem ezt az elfoglaltságot, hiszen olyan, mint a sütés vagy a főzés. Mint az előbbieknél, itt is rengeteg féle receptet lehet kipróbálni, újakat írni. A másik pozitívuma pedig egyértelmű: Természetes bőrápolás. Most már a legtöbb ember tisztában van vele, hogy milyen méreganyagokat ken magára nap mint nap, mégsem foglalkozik vele, mert azt hiszi, hogy a natúrkozmetikai termékek megfizethetetlenek. Pedig ez nem igaz. Számos természetben is előforduló anyagokkal helyettesíthetjük a gyárilag elkészített termékeket, amik rövidtávon hatnak, hosszútávon pedig nagyon komoly károkat okozhatnak a szervezetünkben.

Szilvi megengedte, hogy beszemtelenkedjek a blogjába és megírjam nektek, milyen hasonló árkategóriájú natúr kozmetikumokkal lehet helyettesíteni a bolti márkás csodaszernek álcázott termékeket, amiket nap mint nap használtok, persze a teljesség igénye nélkül.   

Arcápolás

Mivel nekem kombinált bőröm van, sokszor vagyok tele pattanással és mitesszerekkel, pedig a serdülőkor már rég elmúlt. Régen nagyon sok lemosót, tonikot használtam. A menetrend ez volt: Szappannal arcmosás, hogy jól szárítson, majd tonik. Vajon mi lett az eredmény? Sivataggá repedezett bőr, majd újra bezsírosodott bőr, ezúttal még jobban. A bőrünk így reagál a szárításra. Minél nagyobb fokú a dehidratálás, annál jobban beizzítja a faggyúmirigyeket. Ez egy ördögi kör lesz és már nem is fogod tudni, hányadik flakont használtad már el az egyik legtrendibb arclemosóból. Persze szemmel látható eredmény nélkül. Íme egy példa:

Skin Naturals Pure Active Arclemosó (Garnier)

Pozitívum, hogy sok a zöld pöttyöske, ám nagyon nagyon szárít. Miért? Főleg azért, mert a glicerin, ami egyébként egy nagyon jó kis anyag, nagyon is elől szerepel. Legtöbben tudjátok, hogy jó vízmegkötő tulajdonsága van. De van egy bökkentő: Csak akkor, ha kis mennyiségben van jelen. Ennél pedig nem mondható el. A bőrt rendkívül szárazzá fogja tenni (pedig a zsíros bőr meglepő, de vízhiányos), ami természetesen nem fog jót tenni. Kb. 1400 Ft.

http://kremmania.hu/kremek/garnier-skin-naturals-pure-active-arclemoso



Alternatíva

Pattanásaim leszárítására afrikai (Ghana) fekete szappant használok, aminek összetevői: sheavaj, kókuszlevél, platánlevél hamu, víz. A fekete szappan egészséges működésre serkenti a bőrt, ezáltal beállítja az optimális zsírtermelést is. Eltávolítja az elhalt hámréteget és nem allergizál. Baromi ütős anyag, mert nagyon tud csípni, de egy idő után megszokja az ember. Én kétnaponta használom és egyre halványabbak a pattanásaim. Jó puha szappan, de vigyázni kell, hogy ne ázzon el. 1150 Ft.





 Hidratálás

Ehhez az Essentials Tápláló Bőrápoló Krémet választottam. (Garnier) Sok zöld pötyi, de tartalmaz a mára tüzes vasvillával üldözött ásványi olajat is. Ehhez csak annyit fűznék hozzá: A patikai szerek már több száz éve tartalmazzák. Rendkívül jó hidratáló és biztonságos, de nagy negatívuma, hogy eltömíti a pórusokat és a bőrt nem hagyja lélegezni. Valamit valamiért. Másodikként szerepel a glicerin, amiből már lehet arra következtetni, hogy szárítani fogja a bőrt. Az értékes rózsavíz pedig csak hátul bandukol, ami azt jelenti, hogy kb. csak 1 – 3%-ban lehet benne.  1299 forint.

http://kremmania.hu/kremek/garnier-essentials-taplalo-borapolo-krem

Alternatíva

Zsíros bőrűeknek (de minden bőrre igazából) az egyik legszuperebb hidratáló anyag a kakaóvaj. Beleszerettem. Imádom. Megzabálnám. Szó szerint. Nem csakhogy remekül hidratálja a bőrt, magas az E - vitamin tartalma és azonnal beszívódik. És iiiisteniii csoki illata van! 100 gr 990 forint. Így borsosnak tűnhet, de gondolj bele, ha az arcodra használod, mennyi idő alatt fog az elfogyni?





 Fürdés

Mi a fontos egy tusinál? Legyen jó sok hab, puha bőr, meg jó illat. A puhaság garantált (de csak egy ideig), a jó illat is meg a hab is. Miért váltanánk át drágább natúrcuccra? Azért, mert a puhaság csak átmeneti. Mint minden nem natúrkozmetikum, a BŐRÜNK ALÓL veszi ki a nedvességet. Mi örülünk, hogy juppí, de puha, aztán meg kenjük magunkat a testápolóval, mert szárad. Minden este. Nem lesz jobb, ugye? A bőrünk pedig szépen lassan belülről kifelé kiszárad, és nagyon nehéz lesz rendbe tenni.
Itt a Dove Deeply Nouri shing Bőrtápláló Krémtusfürdőt (Dove) választottam, ami az egyik kedvenc márkám volt, de szégyen nem szégyen, lemondtam róla, mert drága. Nekem már ez is. Második helyen a glicerin, nem tiszta mandulaolajat tartalmaz és tele van tartósítószerrel. És ezt reklámozzák mély hidratálónak. 750 Ft.

http://kremmania.hu/kremek/dove-deeply-nourishing-bortaplalo-kremtusfurdo

Alternatíva

Amit baromi nehéz volt megszoknom az az, hogy nincs jó illatom fürdés után. Ez nem azt jelenti, hogy bűzlök, hanem azt, hogy nincs illata bőrömnek. Mivel nem vagyok egy pénzeszsák, nem tehetem meg a 2000 – 3000 forintos tusfürdők használatát, így olcsóbb alternatívát választottam, amit már Kleopátra is tudott: A kecsketej szappant. Több féle változatban lehet kapni, de ne várjunk illatfelhőt, sőt. Nem habzik, inkább nyálkásnak mondható, de rendkívül jól tisztít és hidratál.
TIPP: A habzást úgy érheted el, ha vizes szivacsra dörzsölöd – máris isteni krémes habbal kényeztetheted magad! Nekem Sövénykúti van. Vigyázni kell rá, nem szabad szabadlevegőn hagyni, mert így hamar elfogy! Jól záródó szappantartó kell neki.  795 Ft.


Hajápolás

Sampon terén nagyon nehezen adtam meg magamat, mert nekem kell a habzás! Sokáig a Schaumát használtam, ezért is választottam ki a Schauma 7 gyógynövény sampont. Nagyon sok gyógynövény van benne, ami dicséretes, SLS helyett kisebb kockázatú felületaktív mosóanyag van benne. Összességében egy nagyon jó kis sampon, bár kinek mi válik be.  680 Ft.

 http://kremmania.hu/kremek/schauma-7-gyogynoveny-sampon





Alternatíva

Sokáig szemeztem a samponszappanokkal. Végül kiválasztottam az Olivia teafa – menta típust ami zsíros hajra jó. Nagyon jó, friss illata van, és szuperül habzik. Szinte nyikorog a hajam mosás után.  Ami fontos, hogy kötelező a citromos – vagy ecetes öblítés, hogy a hajunk PH-ja helyrejöjjön!  990 Ft.




Dióhéjban ennyi lett volna, remélem kedvet kaptatok a természetes bőrápoláshoz!  Higgyétek el, a bőrötök megköszöni majd, még ha sokáig is fog tartani a tisztulási folyamat!

***

Remélem tetszett ez a poszt és hasznosnak találtátok! Ha valami kérdésetek, óhaj-sóhaj van, ne tartsátok magatokban! :) 

3 megjegyzés:

  1. Megkerdezhetem, h a kakaovajat hogy hasznalod? Csak ugy magaban? Mert ugy nagyon kemeny, nem?

    VálaszTörlés
  2. Szia! Arcra simán, magában használom. Testhőmérsékleten olvad, tehát rögtön kenhető is. Könnyen el lehet oszlatni a bőrön. Ezért lesz sokáig elég. De mindenhova tökéletes, arcra, sarokra, könyökre, kézre.

    VálaszTörlés
  3. Én így használom: Török/vágok egy kis darabot belőle és azt végigdörzsölöm az arcomon.

    VálaszTörlés