10 perces 'Szedd össze!' mozgalom a lakásban

Orbán Szilvi | január 16, 2014

 

Biztos megesett már mindenkivel az, hogy munka után, hulla fáradtan zuhan a kanapéra, hogy szusszanjon egy kicsit. S amint fáradt tekintetét végigvonszolja a lakáson, óriási sóhajjal konstatálja, hogy ismét mekkora kupi van, semmi sincs a helyén, de egy csepp ereje sincs arra, hogy elpakoljon. Hajlamosak vagyunk eltúlozni a dolgokat és azt hisszük, hogy órákba telne felszámolni a rendetlenséget, pedig egyáltalán nem így van. Meglepődnénk, hogy milyen hamar a végére tudunk érni, de valahogy a nap végére egyszerűen az ember elveszíti az időérzékét. Itt lép be a képbe az időzítő. 

10 perc 5 helyiségre, helyiségenként pedig csak 2 perc! Csupán ennyit kell rászánnunk a lakásra, ennyi ideje pedig szerintem mindenkinek van :) Csak szeretünk túlozni, s inkább felesleges dolgokkal húzzuk az időt, pl. csak megnézem előtte a mailjeimet, de közben már a Facebookon matatunk, stb. 
Ha viszont bekapcsoljuk az időzítőnket és megragadunk egy kosarat vagy egy dobozt és minden szobában csak 2 percet szánunk arra, hogy összegyűjtsük a szanaszét heverő holmikat, majd a helyükre tegyük, pikk-pakk rendet is vághatunk az egész lakásban. Ha kevesebb helyiségünk van, akkor talán még hamarabb is végezhetünk :)

Néhány példa:
- szennyest a szennyestartóba
- mosatlant a mosogatóba vagy mosogatógépbe
- könyveket a polcra
- ha van ruha a szárítón és még vasalni kell, akkor mehet a kosárba és majd ha lesz időnk kivasaljuk
- játékok mehetnek egy gyűjtődobozba (a gyerekeket is bevonhatjuk, rendezzünk egy versenyt, hogy 2 perc alatt ki szedi össze és teszi a helyére a legtöbb játékot)
- az esetleges szemetet a szemetesbe

Ezek nagyon gyorsan megvannak és máris rendezettebbnek néz ki a lakás. Később, ha van időnk, elmosogathatunk, kimoshatunk, kivasalhatunk, de egyelőre ennyi is megteszi, hogy a lelkünk megnyugodjon :) 
Ha letelt a 10 perc, de még nem végeztünk, akkor is hagyjuk abba, reggel ismét egy 10 perces időzítő segítségével ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk. Már annyival is előrébb vagyunk ;) 

Jól hangzik? Már én is kipróbáltam, és jelentem, bevált. Akármikor jöhetne vendég, mert mindig rend van (na tisztaság már nem mindig, de már a rend is félsiker...), s így a lelkemben is rend uralkodik a káosz helyett :)

Próbáljátok ki ti is, 10 percet mindenki rá tud szánni szerintem ;)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó! ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, én már csak így pakolok és így sikerül fenn tartani a rendet a lakásban :) van, hogy még 10 perc sem kell hozzá :)

      Törlés