10+1 dolog, amit megtanultam a blogolásról

Orbán Szilvi | december 20, 2014

2 évnyi blogolás után megtanultam néhány dolgot ezzel kapcsolatban, és nagyon örültem volna, ha valaki felvilágosít róla, mielőtt belekezdek :D Szokták mondani ugye, hogy a saját hibájából tanul az ember és ez nagyon is igaz, de ha egyszer sok mindentől megkímélhetjük magunkat, akkor miért ne tehetnénk meg? Így utólag persze már sokkal okosabb az ember, ha belegondolok hány órám ment el azzal, hogy helyreállítsak egy végzetes hibát a HTML kódban, vagy építsem fel újra az egészet, mert nem mentettem el a sablont, mielőtt belenyúltam volna. 
Most megosztom veletek a tapasztalataimat, hogy  segítséget nyújtsak azoknak, akik még csak fontolgatják a blogolást, nem tudják, hogy merre induljanak, illetve mire kell figyelniük a blogolás alatt. Ez nem a szentírás, ez csak egy kis mankóféle, amire lehet támaszkodni :) Vigyázat hosszú lesz! :P

1. A téma és a név kiválasztása

Mielőtt blogot indítana az ember, nem árt, ha már előre tudja, hogy miről fog írni. Amikor 2 éve, azon a bizonyos estén leültem és regisztráltam a Bloggeren, csak kavarogtak bennem a témák, az ötletek. Sok minden érdekel, de semmiben sem vagyok tehetséges. Jó kombináció mi? :) Nem vagyok író (még beszélni sem tudok mindig rendesen), nem sminkeltem magam, nem vagyok egy konyhatündér, nem vagyok egy kifejezett házitündér, nem vagyok tudós, nyelvész, filmkritikus, stb. De akkor mi vagyok? Egy fiatal nő, a húszas éveinek végén, akinek az érdeklődési köre sok mindenre kiterjed, sok mindenbe belefog, hogy aztán rájöjjön, hogy mit is akar valójában az élettől és hátha ráakad arra, amiben ha nem is a legjobb, de jó tud lenni. Akkoriban Via volt az első bloggerina, akinek a blogját olvastam, az ő blogja adta meg az utolsó lökést, hogy belevágjak. Ahogy ő ír mindenféléről, úgy gondoltam, hogy én is mindenféléről fogok írni, ami csak elém kerül, ami az eszembe jut, ami velem fog történni, stb. Így biztos nem fogok néha azon agyalni, hogy vajon beleillik-e ez vagy az a blog profiljába.
Ha már megvolt a téma, jöhetett a név is. Szerencsés esetben sikerül olyan nevet találni, ami tökéletesen leírja a blog profilját, amiből kiderül, hogy milyen témában ír a blogger. Pl. a beauty-blogoknál nem árt, ha ott a névben a beauty vagy a szépség szócska, ha pedig valaki gyerektémában ír, az lehetőleg ne adjon egy ezzel teljesen ellentétes nevet a blogjának.
Én azért választottam a Pillecukor nevet, mert egyrészt épp azt majszoltam közben, másrészt pedig pontosan ugyanolyan könnyűnek és habosnak képzeltem el, mint ezt az édességet :) De hogy a blogon megjelenjen a pillecukor is, megosztottam a receptjét is, nehogy valaki belekössön, hogy miért ez a neve, ha nem arról szól :D

2. Felület kiválasztása

Sokféle blogos felület közül választhatunk, ha meg kell említenem párat, akkor itt van pl. a Blogger (blogspot), a Wordpress, Cafeblog. Elsőként a Blogger mellett tettem le a voksomat, gondoltam kiindulásnak ez is megteszi. Nos, szépen itt ragadtam, szerintem ez az egyik legjobban alakítgatható, személyre szabható felület, ami ráadásul még ingyenes is. Később megfordult a fejemben, hogy átköltöztetem a blogot a Wordpress-hez, hiszen mindenki odáig van érte, állítólag könnyen használható, tökjó pluginok vannak hozzá, stb, stb, stb. Regisztráltam, és amikor szétnéztem a sablonok közt, jött az első arculcsapás: nincs olyan, ami nekem tetszik. Gondoltam semmi gond, keresek magamnak egyet a netről. Ekkor jött a második pofon: amit találtam egyáltalán nem olyan egyszerű telepíteni. Ebből jön a harmadik: ha nem elég az a sablon, és teljesítmény, amit az ingyenes verzió nyújt, vegyél magadnak tárhelyet, saját domain nevet, hajts fel egy olyan szakembert, aki ért ehhez a dologhoz (ha te esetleg nem vagy egy számítógépes guru) és akkor sok-sok átalvatlan éjszaka és gyomorgörcs után a birtokodba veheted a kis oldaladat. Erről Suz'n tud a leghitelesebben beszélni, ő nem olyan rég vehette tulajdonába a saját kis birodalmát :)
Mivel ehhez nekem nem fűlt a fogam és pénzem sem volt, így inkább maradtam a Bloggernél és onnantól kezdve saját magam kezdtem el olyanná alakítgatni, ahogyan most kinéz :) E tapasztalat alapján a kezdő bloggereknek inkább a Bloggert ajánlom, abból is a simple sablont, mert azt lehet a legjobban alakítgatni. Akik nagy olvasó táborra szeretnének szert tenni, viszonylag kevés idő alatt, azok választhatják a Cafeblogot is, hiszen náluk ott a VIP program, amibe ha bekerül az ember, még pénzt is kap érte és több olvasója is lesz, hiszen felbukkanhat a Startlap ajánlójában, a Cafeblog főoldalán is. Mivel engem nem csábít a hírnév (egyszerűen nem tudok mit kezdeni vele, sosem szerettem a középpontban lenni) - ez roppant feltörekvően hangzott -, s nem is ebből szeretnék megélni, így plusz egy érv a Blogger mellett :D

3. Anonimitás vagy személyünk felvállalása

Ezt sem árt még az elején eldönteni, valamint ez is összefügg a témaválasztással. Ha regényt, fanfictiont szeretnénk írni, akkor nyugodtan használhatunk "művésznevet", ha pl. szexuális tartalomról vagy olyan témáról szeretnénk írni, amihez nem szívesen adjuk a nevünket, mert esetleg nem szeretnénk, ha kiderülne, hogy mi írjuk a blogot, az ismerősök nem tudják, hogy blogolunk, stb, akkor szintén elbújhatunk egy kitalált név mögé. Először a Pillecukor nevet szerettem volna használni, de végül úgy döntöttem, hogy vállalom a nevem, vagyok, aki vagyok (sokszor megkaptam pl. hogy én biztos Orbán Viktor rokona vagyok, pedig erről szó sincs, hál istennek...), sőt még az arcomat is adom hozzá :) Az embereknek amúgy is állandóan furdalja az oldalát a kíváncsiság, hogy ki van a blog mögött :)

4. Hobbi vagy munka-e a blogolás

Sosem tartottam (és a mai napig sem tartom) magam írónak, attól én nagyon messze vagyok. Általános iskolában egyszer írtam 2 mesét, de ennyi volt az írói előéletem, s ez azóta is csak ebben a blogban merül ki. Amikor elkezdtem blogolni, meg sem fordult a fejemben az, hogy ebből szeretnék megélni, hiszen ismerem magam. Megélni akkor tud valaki belőle, ha nagyon jól, érthetően, lendületesen, könnyeden, ír, szereti csinálni, jól menedzseli magát és kifogyhatatlan az ötlettára. Döntsétek el ti, hogy ezekből mennyi igaz rám, mindenesetre én nem arra törekszem, hogy ezért pénzt kapjak. Az a legjobb kombináció, ha valaki azt szereti csinálni, amit szeret és még ezért meg is fizetik. A pénz nagy motiváló erő lehet a feltörekvő bloggereknek, de nagyon jól csinálni csak nagyon keveseknek sikerül. Ha meg szeretnénk élni a blogolásból, akkor 100%-osan oda kell tenni magunkat, rengeteg munkával jár, sokan bele sem gondolnak, hogy mennyivel. Azt gondolják, hogy ááá csak meg kell írni egy bejegyzést, kuncsorogni kell cégeknél ingyen termékekért, csinálni kell róla képet és majd jönnek az olvasók és minden szipi-szupi lesz, a lé pedig majd csak úgy dől.  Ez egyáltalán nem így van, de ebbe most nem fogok belemenni, a lényeg az, hogy keményen oda kell tenni magát az embernek, ha pénzt szeretne látni ebből a "munkából". Én tisztelem és becsülöm azokat, akik már megélnek belőle, bloggerként igenis tudom, hogy mennyi mindent megtesznek ezért, de ugyanakkor tudom magamról, hogy erre én nem biztos, hogy képes leszek valaha. Én a hobbimnak tartom a blogolást, egy nagyon izgalmas és szép hobbinak, aminek kapcsán megismerhetek rengeteg embert, rengeteg kedves bloggert, akikkel tapasztalatot cserélhetünk, és még barátságok is köttethetnek :)

5. Nem árt egy kis nyelvtudás

Most nem arra gondolok, hogy valaki azt gondolja magáról, hogy pörfikten beszél valamilyen nyelvet és ő bizony úgy is szeretne blogolni. Az pedig már más kérdés, hogy kiderül, nem is annyira pörfikt, sorra hibázik, de nem veszi észre... Most nem erről van szó (bár ez is megérne egy misét, sok bloggerina társam tudna erről mesélni :D), hanem a blog karbantartásával, csinosítgatásával, fejlesztésével kapcsolatban merülhetnek fel olyan problémák, lehetőségek, amikhez bizony nem árt egy alapfokú nyelvtudás. S mivel a neten található oldalak legtöbbje angol, így ez a fő nyelv, amit nem árt ismerni.

6. Alapfokú HTML ismeret

Aki belefog a blogolásba, nem árt ha ezzel is tisztában van, pláne, ha egy kicsit komolyabban szeretne vele foglalkozni és nincs szakember ismerőse, illetve nincs pénze, hogy szert tegyen egyre :) Nem arra gondolok, hogy nekünk kell megírni a blog kódsorát, hanem ha találunk egy jó plugint, egy jó sablont, vagy bármit, tudjuk, hogy hova kell beilleszteni, mi mire való, mit lehet benne megváltoztatni, mi lesz, ha belenyúlunk stb. Nem vagyok ebben én sem profi, egymagam sosem tudnék összerakni egy sablont vagy egy kódsort, de elég sok mindent megtanultam már :D

7. A biztonsági mentés felbecsülhetetlen

Erre minden kezdő blogger figyeljen oda, mindig csináljatok biztonsági mentést, mielőtt bármit is ügyködtök a blogon :) Pláne, ha a HTML-kód szerkesztőben szeretnétek garázdálkodni :D Kiscsikó koromban sokszor kellett újra építenem a blogomat, mert nem mentettem el és sikerült belenyúlnom olyan kódba, amibe nem kellett volna, vagy nem úgy kellett volna. Még mindig remegő kézzel nyúlok bele a kódba, viszont még a legelején mentem a sablont. Biztonsági mentést egyébként nemcsak a sablonról érdemes csinálni, hanem a bejegyzésekről is, pláne, ha már több száz van belőle. Hiszen ki szeretné, ha egy pillanat alatt a semmibe veszne az a rengeteg munka? A posztokról úgy készíthetünk mentést, hogy a Tervezőben a Beállításokon belül az Egyéb menüpontban kiválasztjuk a Blog exportálása opciót. Így letöltjük az összes bejegyzést egy XML fájlba, amit bármikor fel lehet tölteni a blogra. Én havonta szoktam egy ilyen biztonsági mentést csinálni, de lehet hogy áttérek a heti mentésre, sosem lehet tudni :)

8. Több közösségi portálon jelen lenni

A blogos világban - meg úgy az internet világában -, már elengedhetetlen, hogy legalább egy közösségi portálon jelen legyen a blogger. Pláne, ha olvasókat is szeretnénk gyűjteni, illetve szeretnénk tudatni a világgal, hogy itt vagyunk. A legalapvetőbb oldal a Facebook, nem sok blogot ismerek, aminek ne lenne ott oldala. Egyrészt sokkal közvetlenebb kapcsolatot alakíthatunk ki az olvasókkal, másrészt pedig még több érdekes bloggerrel találkozhatunk :) A FB mellett eldönthetjük, hogy hol szeretnénk fenn lenni, illetve mi mindent szeretnénk megmutatni a magánéletünkből. Ha szeretnénk, hogy az olvasók többet lássanak a mindennapjainkból - ezáltal jobban megismerhessenek bennünket -, regisztrálhatunk Instagramon is, ahova képeket tölthetünk fel, szinte mindenről. Itt is rengeteg szuper blogra bukkanhatunk, s nem csak magyarokra. Én pl. követek olyan oldalakat is, amik gyönyörű képeket osztanak meg, reggelente szeretem őket végigböngészni. Akkor ott van még a Twitter is, mintha sms-t lőne ki az ember a világhálóra (kb. annyi karakter fél bele egy tweetbe). Timi írt egy posztot arról, hogy hogyan lehet okosan használni, olvassátok el :) Én jelen vagyok még Tumblr-ön és Pinteresten is, ezeken az oldalakon nagyon szeretek inspirálódni, de akár kérdéseket is lehet a Tumblr-ön keresztül feltenni, bár erre ott van még az Ask.fm is.

9. Blogos csoportnak tagja lenni csudijó

9 hónapja vagyok tagja egy szuper közösségnek (Magyar Bloggerek és Blogkedvelők Közössége) a Facebookon, amit Suz'n indított. Itt tömörül a blogos élet színe-java, szó szerint. Suz'n eltökélt szándéka volt, hogy megmutassa, hogy a fanfic, 1D rajongói blogokon túl is van élet, méghozzá milyen! A szemtanúja voltam a csoport fejlődésének, sok kedves bloggert ismertem meg, akik nemcsak támogatják egymást, hanem segítik is, ha kell. Újabban bevezetésre került egy rendszer - ezáltal is a támogatás jegyében -, aminek során minden nap házi feladatot kapnak a bloggerek, amiket ha nem is aznap, de illik teljesíteni :) Mert ha nem, a Főni az ujjunkra koppint :D Naa neeem, csak vicc, de ha megcsináljuk, elérhetjük, hogy ugyanazt kapjuk vissza, amit mi adunk: kommenteket, lájkokat, kedves szavakat, ami valljuk be minden bloggernek irtózatosan jól tud esni ;) Már én is sok új bloggal ismerkedtem meg, mióta a csoportban vagyok, mintha a barátnőim lennének, ott van Nati, akit a VKP-n keresztül ismertem meg, amikor jelentkezett; Suz'n az alapító, akinek a blogját még egy csoportban az egyik tag linkelte be, de akkor csak beleolvasgattam, aztán ismét összetalálkoztam vele és onnantól kezdve hűséges követője lettem :)

10. Türelem rózsát terem

Lelkes kezdőként azt hittem, hogy majd írok és majd jó sokan olvassák. Hát nem. Nagyon sok időnek el kellett telnie, mire megjött az első feliratkozó (húgomon kívül), emlékszem, hogy hogy örültem minden egyes új emberkének :) Természetesen ez a mai napig így van. Nagyon sokszor estem abba a hibába, hogy itthon hisztiztem, hogy nem olvas senki, nem lájkolnak, nem kommentelnek, akkor minek csinálom én az egészet?! De aztán elolvastam Via egyik cikkét a blogolással kapcsolatban és alaposan visszavettem és mélységesen elszégyelltem magam. Szerencsére ezt a picsogást nem nyíltan az interneten tettem, hanem csak Ő vállán, aki türelmesen tűrte :D Azóta megtanultam, hogy mindenhez idő kell, majd eljön mindennek az ideje, ha türelmesek vagyunk és alázatosak (ezt sokan elfelejtik), jönnek majd a feliratkozók és érkeznek majd kommentek is. Meg kell adni az olvasóknak a lehetőséget, kérdezzük meg őket, ha akarnak válaszolnak, ha nem akarnak akkor nem, de kényszerítsük őket rá...
Ami még ide illik, NE nyereményjátékkal gyűjtsünk olvasókat, nem szeretem az olyan játékokat, amikor a blogger feltétellé teszi, hogy lájkold az oldalát, szólj hozzá, kövesd be itt meg ott meg amott. Ugyanez igaz arra is, hogy ha plusz esélyt lehet vele szerezni. Ez is egy kiskapu az olvasógyűjtéshez. Hiszen egy plusz esélyért ki ne kezdené el követni az illetőt? Aki nyerni akar, nyilván mindent megtesz, hogy az ő nevét sorsolják ki. Én ezért preferálom az űrlapos jelentkezést, itt elég megadni a nevet és az e-mail címet, esetleg plusz esélyért egy kérdést teszek fel. De soha nem volt és nem is lesz feltétel vagy plusz esély az oldal követése. Ha ez is hozzájárul ahhoz, hogy nincs több száz feliratkozóm, hát istenem...de akik vannak, azok legalább tényleg miattam iratkoztak fel.

+1. Kommentelni más blogon

Ezt még a mai napig is tanulom, mert még mindig nem sikerült rutinná alakítanom. Pedig pontosan tudom, hogy mennyire jól esik egy-egy komment a bloggernek, hiszen én is az vagyok :) Pont jól is jön Suz'n házi feladatos rendszere, hátha így jobban oda tudok erre figyelni :) A kommentelésről már volt egy posztom, amiben összeszedtem, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk a hozzászólásokkal kapcsolatban, olvassa el minden kezdő blogger, hasznos és tanulságos ;)

Ennyi lett volna, amit EDDIG megtanultam, de ennek a folyamatnak sosem lesz vége, hisz a jó pap is holtig tanul :) Remélem megérte végig olvasni, nem aludt be rajta senki sem :P :)

Ti mit tanultatok meg a blogolásról mióta blogoltok? Aki gondolkozik azon, hogy blogolni kezd, annak hasznos volt ez a bejegyzés?

28 megjegyzés:

  1. Hasznos bejegyzés!Nagyon tetszett!!Imádom a blogod:)

    VálaszTörlés
  2. Jelentkezem, nekem nincs Facebook oldalam és amíg el nem ballagok májusban, addig nem is tervezem, hogy lesz :) Kevésbé találnak meg így a rosszindulatú ismerősök vagy éppen ismeretlenek...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, és egyertértek veled a nyereményjátékos megosztásokban, én a privát Facebookomon soha, semmi ilyesmit nem osztok meg, úgyhogy az ilyen felejtős :) Egyébként nemrég hallottam, hogy a Facebook szabályzatába ütközik az ilyet kötelező feltétellé tenni.

      Törlés
    2. A nyereményjátékoknál ott a kiskapu, hogy plusz esély, ha lájkolod az oldalt, márpedig ki ne szeretne plusz esélyt? :/ Én is olvastam, de ennek ellenére még nagy oldalak is élnek ezzel :/

      Törlés
  3. Néha úgy érzem, hogy te nem csak 2 éve írsz blogot :D Amikor augusztusban megnyitottam a saját blogomat, egy csomó hasznos cikket olvastam itt nálad kommentelésről meg hasonlókról, és el voltam ájulva, hogy milyen jó meglátásaid vannak, és hogy a sok haszontalan blogger tippek között nálad tényleg értékes tartalomra leltem. Szóval nagyon köszi ezt a cikket, meg az előzőeket is, szerintem csudajól csinálod ezt a blog-dolgot :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök neki, ha hasznosnak találtad őket, szeretem megmutatni másnak is, ha valami megtetszik és működik, ne csak nekem legyen jó :) Nagyon jól esett ez a kommented, köszönöm szépen! :) <3

      Törlés
    2. Nincs mit, tényleg nagyon hasznosak, tervezem is, hogy alkalomadtán újra átnézek néhányat. Amúgy azt figyeltem meg, hogy számomra mostanában amúgy is azok a blogok jönnek be, ahol a személyes bejegyzések mellé keverednek jócskán olyanok is, amik valamilyen hasznos dolgot osztanak meg. Rengeteg praktikus és jó dolgot tanultam meg különböző blogokról az utóbbi fél év során.

      Törlés
    3. Tervezem én is végignézni a blogos bejegyzéseket és frissíteni ahol kell :) Én is inkább az olyan blogokat szeretem, ahonnan sokat lehet tanulni, de szeretem a vidám, olvasmányosakat is :)

      Törlés
  4. Én is jelentkeznék! Az én blogomnak sincs még facebook oldala, ez egy 2015-ös terv :D Amúgy nagyon hasznos ez s bejegyzés nem csak kezdő bloggereknek :D :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Október 4-én elkezdtem blogolni, a hónap végére pedig már FB oldalam is volt :) Vannak, akiknek nem fontos, én szerintem nem árt, ha van, bár sajnos a FB beállításai miatt nem mindenkihez jutnak el az oda feltett tartalmak :/

      Törlés
  5. Köszönöm ezt a posztot, sokat segített, és erőt adott, úgyhogy ma este megint belefogok rendesen az írásba :D Remélem, a téli szünet alatt feltudok halmozni egy párat, hogy azokat majd idővel elszórom a blogon~ :3 Nagyon köszönöm még egyszer, tényleg jól jön egy-egy ilyen poszt egy kezdő bloggernek/bloggerinának ^^

    VálaszTörlés
  6. Uhh, nem semmi kis reklámot kerítesz a csoportnak, köszönöm :)
    Annyira boldoggá tesz, hogy élvezitek a tagságot és amit a fejlődéséről írtál, az bizony jelentős.

    Ez is pl mennyire egyszerűnek tűnhet, és mégis olyan, de olyan sok kisebb-nagyobb rendezésre váró dolog van mögötte :)

    VálaszTörlés
  7. Hú, ezt nagyon jól összeszedted. És Via cikkét is nagyon szeretem, most jó volt újra elolvasni. :) Nálam még hibádzik néhány pont, de van egy informatikusom, aki mindig segít, ha elakadtam. ♥ A kommentelésbe én is most kezdtem bele (mint az látható :D), de valóban meghozza gyümölcsét. :)
    Egyébként a bejegyzésed ovlasva ez a cikk jutott eszembe:
    http://maison.blog.hu/2014/09/03/munka-e_a_blogiras

    Ebben is sok igazság van. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig jó, ha van egy informatikus ismerős :D nekem sajna nincs, így kénytelen vagyok magam kísérletezgetni, ami vagy bejön vagy nem :D

      Törlés
  8. Nagyon jól összeszedted :) Nekem is csak hobbi. Én amolyan naplónak használom a blogomat. Ha eszembe jut valami, akkor feljegyzem.
    Bár mostanában örülök neki, ha a vkp-kat meg tudom írni. Rengeteget kellett túlóráznom, és ez annyi energiát kivett belőlem, hogy már nem volt kedvem írni. Amikor meg lett volna, akkor meg a háztartást próbáltam szintre hozni. De majd kipihenem magam a 2-3 hetem alatt, aztán megtervezem a jövő évi fő témákat, amiknek a vázlatát már a szabadság alatt tervezem elkészíteni. Amit meg nagyon szeretek, az a fényképezés. Eszköz híján sajnos nem megy, de talán a Jézuska idén végre meglep egy fényképezőgéppel, és akkor annyi fényképes bejegyzésem lesz, hogy ihajj :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Jó pihenést és jó tervezgetést ;)

      Törlés
  9. Igazából nálam megvan a blogolás azon fricskája, hogy egyszerre vagyok kezdő és haladó, szóval egyszerre volt azaz érzés bennem, hogy ez új és az én fejemben is mennyire megfogrdultak már ezek a dolgok.:)) Nagyon hasznos poszt lett és még csak pár cikket olvastam tőled, de egyre inkább érzem, hogy jobban körbe kéne néznem!
    Egyébként igen, a kommentelés a legnehezebb, pedig mind azt várjuk leginkább, szóval most ezzel is pl. én is próbálkozok.:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy rám találtál, bízom benne, hogy találsz még érdekes posztot :)

      Törlés
  10. Szia Szilvi, nagyon elvezetes kis bejegyzes ez, de ne feledkezz el arrol, hogy maga a blogiras lehet csak egy terapias tevekenyseg, csak egy lap ahova leirod az eleted, akarcsak a naplodba, es nem feltetlenul celod, hogy kozossegi portalokon legy jelen, vagy html kodokat tudj szerkeszteni, vagy lajkokat gyujtsel. Tovabbi sok sikert a blogolashoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a bejegyzés főleg az én tapasztalataimon alapult, természetesen mindenki arra használja a blogfelületeket, amire akarja :) Nem feltétlenül kell hozzá html vagy angol tudás, csak azoknak nem árt, akik szintén szeretnek fejlődni ezen a téren ;)

      Törlés
  11. Köszi, hogy leírtad ezeket, mindig jó emlékeztetni magamat, hogy fő a türelem és az alázat :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, nekem sem árt néha az ismétlés :D

      Törlés
  12. Szia!
    Nekem is hasznos volt olvasni ezt a bejegyzést! Főleg amiatt, hogy írod, a bloggert használod. Már én is szemezek a Wordpressel, de lehet, hogy nem kéne.. Közben olvasom Suz'n bejegyzését is.
    Ami a nyafogást illeti, nekem nemrég volt hasonló: http://honeyaprocsodai.blogspot.hu/2015/03/a-melypontrol-felfele-avagy-egy-fonix.html
    Ami kérdésem van a Bloggerrel kapcsolatban: Nekem mostanában nagyon le van lassulva az oldal. Tudsz segíteni abban, hogy ez mért lehet?
    Sok sikert a bloghoz! Üdv, Honey*

    VálaszTörlés
  13. Kedves Szilvia!
    nagyooon tetszika blogod és a stilus is ahogy írsz.Adtál pár ötletet, hogy milyen témákkal foglalkozzak. Én magam csak kb. három hete blogolok és hasznos volt elolvasi a blogolásról szóló posztodat, és így tudom hogy még hosszú út áll előttem, amit nem bánok, mert a jó munkához idő és türelem kell.

    VálaszTörlés
  14. Tökéletes kiindulópont! Köszönöm :)

    VálaszTörlés