Wishlist - Könyvek

Orbán Szilvi | január 16, 2015
Sosem gondoltam volna, hogy én ilyen bejegyzést fogok írni, hiszen nem tartom magam olyannak, aki falja a könyveket. De ezek szerint csak nem találtam olyanokat, amikről úgy gondolom, érdekesek lehetnek :) Most olyan wishlistet hoztam, amin olyan könyvek szerepelnek, amiket szívesen látnék a nemlétező könyvespolcomon :D Ahogy állítottam össze a listát, már a közepe felé tudtam, hogy ha mindet megvenném, anyagilag csődbe mennénk, viszont továbbra is tartom magam ahhoz, hogy nem megyek könyvtárba (bár tudom jól, hogy annak is meg van a szépsége), szeretném ezeket a könyvecskéket a magaménak tudni, amiket bármikor fel tudok lapozni, ha úgy tartja kedvem. De szerintem nem vagyok ezzel egyedül :)

Színes-szagos szakácskönyvek (és majdnem szakácskönyvek)

Valószínűleg több időt töltenék főzéssel, ha ilyen könyvekből kellene elkészíteni az aznapi ebédet vagy vacsit :) Hiába, én vizuális típus vagyok, szeretem látni a kész ételt képeken, még akkor is, ha az enyém messziről sem közelíti meg látványban azt, amit profi fotósok és társaik elénk varázsoltak a könyv oldalain.
Jamie Olivert (1. Jamie Oliver: 15-, 30 perces kaják) nem kell bemutatnom senkinek sem, ha a Paprika Tv-n járok, és pont ő áll a tűzhely mellett, akkor tuti, hogy ott maradok és megnézem :) Már attól megjön az ember étvágya és "főzvágya", ahogy dobálja az alapanyagokat a serpenyőbe, ahogy folyik a szaft... nyaaamm, már be is indult a nyálelválasztásom :D
Borbás Marcsi (2. Borbás Marcsi: A sűrűje) személyiségét nagyon megszerettem a Gasztroangyal műsornak köszönhetően, kíváncsi vagyok erre a könyvére, ha csak feleannyira élvezetes, mint a műsora, megéri megvenni :)
A jó öreg Hugh (3. Hugh Fearnley-Whittingstall: River Cottage minden napra; vagy 10x néztem meg a nevét, hogy jól írom-e :D) sem ismeretlen számomra, csak pár részt láttam tőle (amikor diákoknak mutatta meg, hogy mennyivel jobb a házi fish & chips, meg kenyeret sütött pár háziasszonnyal), de nagyon megszerettem, nem olyan nagyképű, mint a Ramsay gyerek :D
Igen, én is láttam az Ízek, imák, szerelmek c. filmet, beleszerettem és most szeretném a könyveket (4. Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek; Hűség) is elolvasni, bár olvastam róla jókat is és rosszakat is.
Viánál láttam a Csokoládé trilógia (5. Joanne Harris: Csokoládé, Csokoládécipő; Csokoládés barack) harmadik részének ajánlóját és olyannyira meghozta a kedvem, hogy megszeretném szerezni a másik két részt is, bár a filmet is láttam, ohh, Johnny Depp, te drága *.* :D

Olvasmányos olvasmányok

A gasztro kategória után összegyűjtöttem azokat a könyveket is, amikbe szívesen belemerülnék egy puha pléd és egy bögre tea mellett, vagy amiket cipelhetek mindenhova, ahol várakozás várható (pl. orvos, hosszú sorok, stb.). A strandot direkt nem mondtam, hiszen nem szoktunk strandra járni, nem rémisztgetem az embereket a parton, még a végén visszatuszkolnának a vízbe, mert azt hiszik, hogy bálna vagyok :D Na a viccet félre téve, a Demény könyve hozta meg a kedvem az olvasáshoz, s végre rájöttem, hogy engem mi is érdekel valójában. A lista összeállításához végigböngésztem Via és Fanni ajánlóit, a sikerlistákat, Dorkánál is láttam olyat, amit jó lenne elolvasni, szóval ebben a kategóriában is összegyűlt pár darab :)
Viánál láttam a Turista from Hungary c. könyvet (1. Kordos Szabolcs - Turista from Hungary- A magyar, hamegindul...), tetszett az ajánlója és én mindig is szeretek benézni a kulisszák mögé, s volt már tapasztalatom, hogy egy magyar mennyire el tudja magát engedni, ha külföldön nyaral :D
A 2. számú könyvet, azaz J.K. Rowling könyvét (2. J.K. Rowling: Átmeneti üresedés) Dorka ajánlotta egy videójában, s mivel olvastam a HP könyveket, kíváncsi lettem, hogy milyen lehet egy olyan könyv tőle, amit felnőtteknek írt :)
Lauren Graham (3. Lauren Graham: Egy nap talán) nem lehet ismeretlen senki olyan számára, aki Gilmore Girls rajongó :) Az ajánló szerint ugyanolyan lendületes és szórakoztató hangvételű a könyv, mint Lauren, szóval olyan rossz nem lehet :D
A karácsonyi ajándékötletek közt megjelent már Radnóti özvegyének naplója (4. Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló), bár nagyon borsos az ára, szeretném elolvasni, hiszen Radnóti a kedvenc költőm :)
Még mindig kívánságlistás Papp Diána két könyve (5. Papp Diána: Szerdán habcsók; Kerek perec), hamarosan tényleg érik, hogy megrendeljem, ha már ismét nem kaptam meg karácsonyra :D
Meryl Streep mellett nagy kedvencem Diane Keaton, zseniális színésznő szerintem. Már az első könyvét is kinéztem magamnak, de azóta már megjelent a második is, így már 2 könyv (6. Diane Keaton: Játszd újra Diane; Elég volt a bújócskából) van tőle, amit a magaménak szeretnék tudni :) Szeretem az életrajzi regényeket, na :)
Anno, amikor még húgom nagy könyvtárba járó volt, kikölcsönözte ezt (7. Lois Lowry: Emlékek őre) a könyvet és én is elolvastam. Annyira aranyos kis történet, igaz gyerekeknek szól, de még én is szívesen olvastam és szeretném, ha ez nekem is meglenne :)


"Segítség" könyvek

Takács Nóra videóit nagyon szeretem, nagyon sok hasznos tippet adott már, s most a könyve (1. Takács Nóra: Hogyan legyek jó nő?) is felkeltette az érdeklődésemet. Szeretem a stílusát, a közvetlenségét, egyszerűen jó nézni :) 
Lakatos Márk pedig már nagyon régóta szimpatikus, szerettem nézni a műsorát, amiben nőknek mutatta meg, hogy mennyi szépség lakozik bennük, csak észre kell venni és ki kell emelni :) A könyve (2. Lakatos Márk: Divat- és stíluskalauz) szerintem sok hasznos tanáccsal szolgálna, mert bizony én is sokat küzdök magammal :/ :D 
Cameron Diaz könyvét (3. Cameron Diaz: A test könyve) Viánál láttam, egyből felkerült a listámra :) 
Via könyvét (4. Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz) már régóta szeretném magaménak tudni, hátha idén sikerül beszereznem :) 
Az utolsó könyv (5. Marie Kondo: Rend a lelke mindennek) tegnap került fel a listára, az Életszépítők oldalán láttam róla ajánlót. Olyanoknak ajánlják, akikben megvan a rendszerezési, rendrakási "kényszer", de néha elakadnak és szükségük van egy kis fenékbe billentésre. Na én pont ilyen vagyok :D

Kíváncsi vagyok, hogy ebben az évben mennyit sikerül majd beszerezni, ha valamelyiket sikerül és elolvastam, akár még ajánlót is írhatok itt a blogon :) 

Ti melyiket olvastátok már? Melyiket ajánljátok és melyiket nem? Ti melyiket vennétek meg? Melyikkel kezdenétek?

21 megjegyzés:

  1. Az olvasós kihívásos bejegyzésemben írtam róla, hogy mibe vágom a fejszém. A Lakatos Márkos könyv engem is vonz, én kifejezetten csípem a palit. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon szeretem Márkot, szimpatikus figura ;) Olvastam a kihívást, sok sikert hozzá! :) Én nem biztos, hogy tudnám teljesíteni, lévén, hogy könyvekből elég gyatrán állok :D De mg messze van az év vége, hátha sikerül :)

      Törlés
  2. hú, én most Mautner Zsófi Főzőiskola könyveit szeretném megvenni, illetve Szatmári Ferenc Főzelékes Feri könyvét.
    Takács Nóra notesze nem nagy cucc amúgy, én anno megvettem, de nem használtam, lehet most újra átnézem, hátha friss szemmel tudok ránézni.

    Ha gondolod küldök egy e-mailt. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azokat én is nézegettem, ha a amiket összeírtam meglesznek, Ő lesz a következő :D Természetesen gondolom, írj e-mailt :D

      Törlés
    2. Láttam, köszi őket :) ♥

      Törlés
  3. Az Ízek, imák szerelmek szerintem jó nagyon könyvben, utazás közben olvastam mindig és imádtam. Éés oda is adtam valakinek kölcsön, azóta sem került sajnos hozzám vissza...
    Farkas Lívia könyvével meg karácsonyra leptem meg magam, nagyon tetszik. :) De nem az a könyv, amin néhány nap alatt csak úgy átszalad az ember, jó sokáig fog tartani, míg a végére jutok a sok gyakorlat miatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Via könyve tényleg nem az az egynapalattelolvasom kategória, rá kell szánni az időt, különben nem használ semmit sem :)

      Törlés
  4. Ezekből a könyvekből nekem elég sok megvan, a nyomtatott könyv illatához, tapintásához és élményéhez én ragaszkodom. Ezen a héten Borbás Marcsi könyvét vásároltam meg, hétvégén azt fogom olvasgatni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mázlista :) Akkor ezek szerint nagyjából egy az ízlésünk a könyvek terén? :)

      Törlés
    2. Hasonló sokban, bár engem pl Via könyve nem fogott meg annyira - talán azért sem, mert én nagyon régóta élek és gondolkodom úgy, ahogy a könyv szerint kellene, így nekem sok újat már nem mondott. Meg ugye a kor... én vagyok az öregebb, több már az élettapasztalatom, mint neki :-)

      Törlés
    3. És az önségítős könyveket én nem szeretem.

      Törlés
    4. Ezek sem azok a megszokott önsegítős könyvek, azokat én sem szeretem :)

      Törlés
  5. Ezeket a megsegítős könyveket nagyon nem szeretem, pénzt se adnék soha egy ilyenre sem. A Borbás nőszemélyt ki nem állhatom! :D Ha meghallom a hangját vagy meglátom a tévében fejvesztve menekülök...a hideg ráz tőle...uhh! :DDD
    HFW-t nagyon bírom, nagy forma a pali. :)
    Nem vagyok én sem az a nagy olvasós ember (pedig ha jó a könyv, akkor imádom olvasni és nagyon hamar ledarálom), kb. fél évente jön rám, hogy azonnal olvasnom kell valamit. Akkor kiolvasok 3-4 könyvet, aztán hónapokig semmi. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy fentebb írtam, ezek sem azok a tipikus, önsegítő könyvek, azokra én is sajnálom a pénzt és az időt, no meg nem is szeretem őket. Amiket összegyűjtöttem, azok nekem a beleférnek kategória, ha megnézed, mindegyik mást segít rendbe tenni :D

      Törlés
  6. Via könyvét olvastam, jó volt, a Rend a lelkét is, az nagyon tetszett, végre elszántam magam és motivált annyira, hogy azóta több zsáknyi cuccomtól szabadultam meg (szemétbe vagy adományként), Jamie 30 percesét kaptam tavaly karácsonyra, nagyon vágytam rá, erre kiderült, hogy ételallergiám van és a receptek nagy részét nem készíthetem el :(( hüphüp. de szerintem a tvben jobb mint könyvben, a könyvből nem jött át annyira nekem mint a sorozatában. A PappDiána könyvek szuperek, pont azt a kettő olvastam, a Bodza Bisztró van csak vissza :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annál rosszabb nincs, amikor megkapod azt, amire vágytál és kiderül, hogy nem is használhatod :( Sajnálom.

      Törlés
  7. Az Ízek, imák, szerelmek nálam is rajta van a listán, bár kissé szégyenlősen vallom be, hogy a filmet sem néztem még rendesen végig. Nem tudom mi van, de akárhányszor nekiállok nézni mindig jön valami, ami miatt elúszok az idővel és aztán elfelejtődik :D Na de most, hogy felhoztad tuti megnézem a hétvégén!

    VálaszTörlés
  8. Én most Cameron Diaz könyvét olvasom, felváltva Rowling másik könyvével, a Kakukkszóval (ezeket a Kindlin, könyv formában meg a Hogyan legyünk tökös csajokat.) Még az elején vagyok, eddig úgy érzem, kicsit túl szájbarágós, nagyon leegyszerűsíti a dolgokat, de valószínűleg nagyon hasznos lesz annak, aki nem tanult ilyesmit, mert például szuperül megmagyarázza a tápanyagokat, energia, kalória, stb. fogalmát. De azt kell mondjam, azért nekem is mondd új dolgokat, és érdekesnek tartom. KonMari könyvét meg a napokban fejeztem be, imádom, nekem nagyon sokat segít, már másfél nap alatt hihetetlen sok holmitól szabadultam meg. :)

    Szakácskönyvekre nem vágyok kifejezetten, van úgy 4-5, ajándékba kaptam, de őket sem nagyon használom. Gépen van nagyon sok, több gigányi :D, de azokból sem főztem még semmit. A legtöbb nekem túl puccos, fura hozzávalókat használ és nem is hiszem, ízlenének nekem. Ramsayt nagyon bírom a Masterchefből, de neki is végignéztem két szakácskönyvét, és 1-2 desszerten kívül nem találtam semmit, amit szívesen elkészítenék. Jobban szeretem a blogokat, ott sokkal 'emberközelibb' recepteket találok. Az Eat, Pray, Love nekem nem nagyon tetszett, semmiképp ne olyanra számíts, mint a film. A Csokoládé pedig megvan, de még nem olvastam, csak az elejét pár éve.

    Az Átmeneti üresedés, Egy nap talán nálam is várólistás. Papp Diána szörnyű, a Szerdán habcsókot olvastam, de annyira klisés, soha többet nem olvasok tőle. A Diane Keaton könyveket is nagyon szeretném, az egyik már ott vár a Kindlimen. Az emlékek őre pedig örök kedvenc, számtalanszor olvastam (legutóbb nyáron, a film előtt), de a folytatásai borzalmasok, azért még elolvasom a negyediket is, állítólag az összehozza a három könyvet - mind külön történet - és azért kíváncsi vagyok rá.

    Via könyvét is olvastam, meg is van, akkor segített a talpamra állni egy fontos helyzetben. Most, hogy könyvklub indul, újra elő fogom venni.

    Jó olvasást, és bár már jó ideje nem nagyon olvasok könyves blogokat (csak a szívem fájdítják, így is rohamtempóban olvasok és sose fogom elolvasni még a töredékét sem annak, amiket szeretnék!), de ha írsz majd értékeléseket, biztos elolvasom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, hogy leírtad a tapasztalataidat :) igazából én sem tudom, hogy mit várok annyira a szakácskönyvektől, lapozgatni mindenképp szeretném :D és ha még meg tudok főzni egy-két receptet is, megérte :)
      Én a Téli fagyit és a Bodza bisztrót olvastam Diától, nekem tetszett, de nem egy világmegváltó könyv, az igaz :) Én szeretem :) Ha bármelyiket is megkaparintom a listás könyvekről, lesz róla bejegyzés ;)

      Törlés