11 ötlet húsvéti tojások díszítésére

Orbán Szilvi | március 31, 2015

Ebben a bejegyzésben olyan technikákat gyűjtöttem össze, amikkel egy kicsit túllépünk a hagyományos viaszos, sima tojásfestékes tojásdekoráláson. Félreértés ne essék, nekem nagyon tetszenek azok is, gyerekkoromban előszeretettel alkalmaztuk otthon ezeket a módszereket, főtt tojáson és kifújt tojások egyaránt, igazi közösségi program volt :) 
Azonban a mai kor lánya szeret újdonságokat kipróbálni, kísérletezni s bizony a nagy kutatás közben igazi kincsekre lel :) Így voltam ezzel én is, a Pinterest tele van jobbnál jobb és szebbnél szebb ötletekkel, néha úgy elcsodálkozok az emberi kreativitás mértékén :)

Bármelyik technikát válasszuk is, minden esetben megtisztított és kifújt tojásokat használjunk, mert csak így gyönyörködhetünk a szépségükben anélkül, hogy megbüdösödnének :) Nekem legalábbis nem lenne szívem összetörni és megenni őket :) 

 
Régi könyvekből, újságokból vágjunk ki kis csíkokat, cetliket és random ragasztgassuk a tojásokra. 

 
Mintalyukasztóval készítünk kis virágokat és vagy ragasztóval ragasszuk fel őket, vagy pedig kisfejű gombostűvel (tudjátok, amin nincs az a színes kis fej) erősítsük a tojásokra. Ha az utóbbit válasszuk, legyünk óvatosak, nehogy összetörjön a tojás.

 
Fehér alkoholos filccel vagy lakk filccel rajzoljunk egyszerű (vagy ha ügyesek vagyunk, választhatunk bonyolultabbakat is) mintázatokat. 

 
Vonjuk be a tojásokat folyékony ragasztóval (nem tudom a nevét, de a kreatív és hobbi boltokban biztos segítenek, illetve írjátok meg kommentben, hogy milyen ragasztó illik ehhez), majd hempergessük meg őket a színes glitterekben. 

 
Ismét egy filces megoldás, de ezúttal fekete színben :) 

 
Fessük be a tojásokat egyszínű festékkel (nekem ezek a pasztell színek nagyon tetszenek), majd száradás után a pehelytollakat ragasszuk fel rájuk. 

 
Ehhez talán a nagy és fehér libatojás a legmegfelelőbb, de persze a normál tyúktojás is megfelel :) Egy hegyes eszközzel (ár, vagy egy mini fúrófej) lyukasztgassuk ki a tojást. Használhatunk sablont is, amit körbelyukasztunk, de a képzeletünkre is hagyatkozhatunk :) 

 
Ragasszuk a tojásra a sablont és színes alkoholos filccel pöttyözzük körbe, majd távolítsuk el a sablont. 
Tipp: ugyanezzel a technikával pólókat is dekorálhatunk, de ebben az esetben textilfilcet használjunk ;) 

 
Vágjunk egy akkora darabot a csipkés anyagunkból, ami szépen befedi a tojásunkat, majd rögzítsük rajta. Feldobhatjuk egy kis madzagmasnival is :) 

 
Imádom a dekortapaszokat, bármire fel lehet őket használni, igen, még tojásdekorálásra is :) 

 
Cseppentsünk egy tálnyi vízbe (akkorába lehetőleg, amiben elfér egy tojás) a tetszőlege színű lakkokból, egy fogpiszkálóval keverjünk egyet rajta, hogy szép márványos legyen, majd mártsuk bele a tojást. A márványos minta szépen rásimul majd a tojásra, óvatosan vegyük ki és hagyjuk megszáradni :) 
Tipp: nemcsak tojásokat, hanem akár bögréket, tányérokat is dekorálhatunk így :) 

A képek forrását megtaláljátok ezen a táblámon, ahol akad még pár húsvéti ötlet is :)

Nektek melyik tetszik? Kipróbáljátok valamelyiket? Követitek a hagyományokat vagy szerettek újítani?

8 megjegyzés:

  1. Nálunk a gyerekek fognak nagymamával díszíteni, tavaly a márványos tojás volt a menő, meg a matricás.
    (ilyenek voltak: http://eletmod.transindex.ro/?cikk=11246)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a matricázást annyira nem szerettem, sosem sikerült szépen felragasztani őket a tojásra :D

      Törlés
  2. Én maradok a hagyományos népi tojás viasszal írókázásánál vagy a karcolásánál. Nekem zsűrizett munkáim vannak, és jártam rangos vásárokba, múzeumokba pl. a Néprajzi Múzeum vagy a budai Várban a Mesterségek Ünnepén is ott voltam a munkáimmal, de a blogomban is láthatóak az alkotásaim. Imádtam alkotni, de fárasztó volt a vásározás, ezért ma már csak a családomnak, barátainknak és magunknak készítem a tojásokat is, meg egyéb kézműves dolgokat, pl. mézeskalácsot, vagy varrott, horgolt tárgyakat, ékszereket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden tiszteletem és elismerésem azoké, akiknek van kézügyessége és türelme ehhez :) Suliban mi is kipróbáltunk több technikát, de egyik sem lett olyan szép, talán mert megragadtam a pálcika embereknél rajzórán :D

      Törlés
    2. "...pálcika embereknél..." nagyon aranyos vagy.

      Törlés
  3. De klasszak!
    Csodálkozom magamon, de a csillámporos tetszik a legjobban. :P
    Nem vagyok nagy szakértő, de nekem a tapétaragasztó ugrott be elsőre. Oké, apukám szobafestő, igazából minden ragasztóról a tapétaragasztó ugrik be elsőre. XD De az ilyen folyékonyabb állagú.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem is megleptél :D A tapétaragasztó nem is olyan rossz ötlet, bár nem hiszem, hogy minden háztartásban elérhető lenne :D

      Törlés