Napzárta #58

Orbán Szilvi | március 08, 2015
Egy kicsit későn, de meghoztam ezt is, a nőnap (apropó, minden kedves női olvasónak boldog nőnapot kívánok, még van belőle pár óra) nekem a napsütés mellett jó kis fejfájást hozott, még mindig jojózik a szemem, emiatt a családdal való szokásos hétvégi skype is elmaradt :( Holnap már igyekszek helyrejönni, nem tudom mi van, van valami front most? :/ A hét jó híre, hogy díjat kapott a blog, méghozzá Zsófitól, amit nagyon szépen köszönök, nagyon jól esett, hogy rám gondolt ♥ :) A kommentekre is fogok válaszolni, holnapra már összevakarom magam, de addig is köszönöm Nektek, hogy itt vagytok és kommenteltek ;) ♥ De most már ideje feltenni azt a bizonyos napi kérdést, ugye?

Mi ez? A Napzárta egy olyan NAPI rovat, amely során minden este felteszek egy kérdést, amire vagy hosszan, vagy pedig röviden fogok válaszolni és ami a legjobb - és amit nagyon szeretnék -, hogy ti is beszállhattok, nagyon örülnék neki, ha ti is megválaszolnátok őket :) A rovat lényege, hogy megőrizzük azokat a pillanatokat, élményeket, érzelmeket, amik mellett sokszor elmegyünk, elfelejtjük, ha pedig valami rossz volt, akkor visszaolvasva még tanulhatunk is belőle :) Reményeim szerint ez megtanít a rendszerességre, hogy nyitott szemmel járjak a világban, s még akár jól is szórakozhatok/szórakozhatunk közben :)

 

  Hipermarketben, szupermarketben, kis boltokban vagy inkább a piacon vásárolsz? 

Szégyellem, de a hiperben és a szupermarketekben szoktunk mindent megvenni, ezek vannak hozzánk közelebb, no meg az egyszerűség miatt is, itt minden egy helyen van... :( Pedig a fejemben ott van az az idilli kép, ahogyan a piacon sétálunk a kis fonott kosarunkkal (na jó, nem fonott, de az nem idilli), s meglátogatjuk Juliska néni standját, érdeklődünk a hogyléte felől, majd arról, hogy hogy tojnak a tyúkok, kiválasztunk 10 gyönyörű, extra sárga tojást, mosolyogva búcsúzunk, majd megyünk Jani bácsihoz, a zöldségeshez, hogy mindenféle jó és egészséges finomsággal megpakoljuk kosarunkat. Ez annyira jól hangzik, és tényleg szép lenne, ha így lenne, de mi egyszerűen és gyorsan lerendezzük a Tescoban, a Lidlben vagy épp az Aldiban, eddig azzal a minőséggel sem volt semmi bajom, csak gyorsnak kell lenni, hogy még a friss és szép árut tudjuk kikapni a ládából. 

21 megjegyzés:

  1. Hiperszuperben és piacon. Igaz mostanában nem jutottam el piacra, meg hideg van meg... De nyáron nagyon szeretünk ott vásárolni csupa zöldség, és kétnaponta járunk. Igaz közel is van. Meg itt Szegeden a Mars téren minden egy helyen van, hús, felvágott, zöldség, péksütemény, az út túloldalán meg az eurós bolt, ahol a tisztálkodószereket be lehet szerezni. De valahogy egyszerűbb elmenni a Sparba vagy kivillamosozni a Tescoba.
    Egyébként az Aldi és a Lidl termékek nagyon jó minőségűek, nem csodálom, hogy szereted. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Győrben egyszer voltunk a Vásárcsarnokban, ami már majdnem piac, de annyian voltak, hogy mihamarabb szabadulni akartam onnan :/ Nem szeretem a nagy tumultust, márpedig a piacok egyik jellemzője pontosan ez, pláne, ha még biciklit is tolnak maguk mellett, ahogy ez otthon szokás :D

      Törlés
  2. Spar, Lidl, Penny. Ezek a bevált helyek. Én szívem szerint azt tartanám a legjobbnak a világon ha mindenki tudna termeszteni otthon valamit. Mivel ugye gondok vannak a pocakkal, így csuda jó lenne mindent a háztájékról beszerezni, amiről pontosan tudom, hogy micsoda mivel volt kezelve, szóval jaaa, ilyesmi szép álmaim vannak. Viszont a piacozáshoz eléggé húz a szívem, csak a boltoktól messze van, és a lustaság nagy úr...sajnos :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anno mi termesztettünk otthon mindent, de hol a belvíz, hol pedig az aszály tette tönkre a termést, sokkal több gond volt vele, mint haszon :(

      Törlés
  3. Lidl-Aldi-Tesco-Auchan, mikor melyik.
    Amúgy online rendelek rengeteg dolgot (tesco is csak online), bioboltok, házhozszállítás rulez. Vagy összecsomagolják és csak át kell venni a cuccot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha ide is szállítana a Tesco, valószínűleg mi is úgy oldanánk meg a nagybevásárlást, de itt sajna még nem él ez a lehetőség :(

      Törlés
  4. Ne csüggedj, itt is a Lidl. :)

    VálaszTörlés
  5. Hust csak piacrol, tojast a szuleimtol, zoltseget piacrol vagy zoldsegestol, tusztitoszereket a CleanEco-tol vagy zoldboltbol. Neha Spar vagy G- Robert.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, emlékszem, amikor még a nagyimnak voltak tyúkjai, mindig volt friss tojás :) most meg azt veszem észre, hogy csak szaporodnak a tojástartók :/ :D

      Törlés
  6. Nem én intézem a nagybevásárlás, de anyáék is mindig hiperbe mennek. Ha csak valamiért boltba kell ugrani anya akkor is az intersparba megy : D ha én akarok valamit venni akkor oda megyek, ami útba esik : D lakás egyetem barátomék hármas vonalon mozgok ami egyenlő egy busz járattal es a hegyi menettel. szoval nekem 2 százas es spar és egy coop esik az utamba : D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy furcsa, nekem nincsenek ilyen idilli képeim a piacrol : D eszem ágába sincs piacra menni. Nagyimmal jártam mig kicsi voltam és annyi rémlik, hogy sokan vannak és vigyázzak a zsebeimre....meg persze ez a Julinéni megáll beszélgetni "denagyranőttél".....ja két hete is láttál... szóval nekem ez nem játszik : D inkább ne is szóljanak hozzám, nemhogy minden második eladó beszélgetni akarjon. Antiszoc vagyok tudom : DDD

      Törlés
    2. Nem vagy egyedül, én sem szeretek az eladókkal beszélgetni :D

      Törlés
  7. A zöldségeket és néhány gyümölcsöt itthon termesztjük magunknak. Ezeket a nyáron fokozatosan fagyasztjuk le, így szeptemberre teljesen tele lesz a hatalmas fagyasztóláda. Lekvárokból, befőttekből és savanyúságokból csak házit fogyasztunk. A nagymamáméknak hatalmas kertje van Győrszentivánon, ahol MINDENT megtermelnek. Amikor látogatóba megyünk, akkor annyi finomsággal lát el bennünket, hogy itthon roskadásig van tele a spejz hónapokig. Ráadásul konzervipari végzettsége van amiben évtizedekig dolgozott, szóval érti a dolgát. :D
    Illetve itthon én is szoktam üstben lekvárokat főzni (szilva,füge,szeder,alma,birsalma) és hordós savanyú is mindig van elrakva. Vannak tyúkjaink, így a tojással sincs probléma. Csak házi tojást fogyasztunk, napi 10-12 darabot szoktam behozni. Ennyit nyilván nem eszünk, szóval heti szinten rengeteget el is adunk. Amikor frissül az állomány, akkor a csirkehús kérdése is megoldódott. Minden mást ott veszünk meg, ami éppen útba esik, akció van, kupon van, stb. Tesco, Penny, Lidl (ritkán), Spar, Interspar, Aldi (ritkán), Auchan (ritkán, mert Budaörsre azért nem csak felugrunk, oda kell idő és benzin is), eurós üzletek bármelyike. Én Rossmannba és Müllerbe járok, dm-be nagyon ritkán, mert nem szeretem.
    Illetve szoktunk nagyritkán fogyasztani vadhúsokat is (szarvas,vaddisznó,muflon), mert a párom és apukám is az erdészetnél dolgozik, így van amikor ezekhez ingyen hozzájutunk. A piacokat én személy szerint nem szeretem, mert irtózom a gusztustalanul nagy tömegtől. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még sosem főztem lekvárt, azt hiszem itt lenne már az ideje :D

      Törlés
    2. Ez mennyire jó!! : ))

      Törlés
  8. Panelban lakunk, a ház aljában van egy kisbolt, ha csak pár dolog kell -kenyér, sonka- akkor ide megyünk. Itt kedvesek, ismernek minket, szólnak, ha olyan termék érkezett, amit tegnap(előtt) vettünk volna, de akkor még nem volt, félreteszik, ha kell, stb.
    Több mindenhez szupermarketbe megyek, de ha tehetem hetente egyszer a piacra is: ekkor veszek egy rakat zöldséget ebédekre (krumpli, cukkini, padlizsán, stb ami éppen szezonális). Amúgy szombatonként a bevásárlás férjemé :) Megy a piacra (húsért) és a szupermarketbe is.
    Hiperbe ritkán megyek, de ha vmi extra kell ami csak ott van vagy ott olcsó vagy vmi más akciós ami csak ott van, akkor már a napi bevásárlást is ott ejtem meg. De régebben rendeltem tescotól házhoz is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi mindig együtt intézzük a bevásárlást, könnyen megtehetjük, hiszen még nincs gyerek :) de Ő is szívesen megy, ha valami miatt én nem tudok menni, de van, hogy én is bevásárolok, bár a sérvemmel vigyázni kell...

      Törlés
  9. Te is győri vagy? Nem is tudtam. :)
    Amit lehet megtermesztünk itthon a kertben. Nagyon szeretek kertészkedni. Idén meg szeretnék próbálkozni majd a padlizsánnal és a kelkáposztával is. Egyébként sok mindent őstermelőktől veszünk, paprikát és paradicsomot amíg nekem nem terem, illetve a burgonyát is télire, mert nekünk csak annyi van mindig ami őszig elég.

    Néhány dolgot üzletben vásárolunk, de inkább Ausztriában mert ott jobb az áru minősége és olcsóbb is a Hofer és az Aldi, meg a Merkur. Spárgát, szárzellert, édesköményt, édesburgonyát (azt is meg akarom próbálni itthon termeszteni idén) meg más zöldségeket télen és tavasszal.
    Piacra ritkán járunk, mert nem mindig jön ki úgy az időbeosztás, hogy ráérünk.
    Gyümölccsel szintén úgy vagyunk, hogy szinte mindenünk van, illetve a tágabb rokonságban ellátjuk egymást. Nekünk például van szeder és málna, anyu unokatestvéréék pedig cseresznyét meg meggyet termelnek, így mindig adunk egymásnak. Én szoktam eltenni télire is mindenből, sokkal jobban megéri, mint üzletben venni. Plusz olyan jól esik ilyenkor egy jó kis málnás-meggyes-őszibarackos gyümisali, főleg mert a banánt meg a narancsot már meguntam. :D

    Régen mindenféle állatunk volt, mostanra csak pipik maradnak, de azokat is főleg a tojás miatt tartjuk. Húst is boltban veszünk főleg, megvan a jó kis baromfi és sertés-marha bolt, ahová járunk, ott mindig szuper a minőség.
    Vadhúst kapunk a vadász barátoktól. Én halat nem eszem, de anyukám általában tengeri halakat vesz, pangasiust vagy lazacot.
    Kenyeret mostanában itthon sütünk. Egyébként főleg teljes kiőrlésű ősbúza, paleo vagy rozs kenyeret veszünk üzletben.

    Van pár oldal ahonnét rendelni szoktam, nemrég írtam róla egy bejegyzést is.
    http://moonangelstories.blogspot.hu/2015/02/egeszseges-eletmod-taplalkozasi-tippek.html

    Fűszereket is termelek itthon, kakukkfüvet, zsályát, bazsalikomot, koriandert, rozmaringot. Ja és úgy néz ki idén már elég jól elterjedt a pár éve ültetett medvehagyma is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy ennyire szeretsz kertészkedni :) bennem ez valahogy nincs meg, pedig otthon volt konyhakertünk, meg tyúkjaink is, de már semmi sincs meg belőlük, belém meg nem szorult semmi affinitás a kertészkedés iránt. Sokkal egyszerűbb készen megvenni a boltban :/ Nem szép tudom, de ez van :) Mondjuk most panelben nehéz lenne kiskertet "üzemeltetni", de talán megpróbálkozok fűszernövényekkel, bár azokat sem sűrűn használunk...

      Törlés
  10. Tojást, húst kapunk a szülőktől, azt szerencsére sosem kell boltban vennem. Kis mennyiségben zöldséget, gyümölcsöt is, de az általában nem elég egész évre, úgyhogy azokból kell vennem az üzletekben is, ami általában Lidl, Interspar, ritkábban Tesco. Piacra viszonylag ritkán jutok el, mert hétközben nincsenek nyitva amikor én ráérnék, hétvégén pedig nem feltétlenül oda vágyom amikor nyitva vannak.... Ha nagyritkán mégis eljutok a piacra, akkor persze sajnálom, hogy nem járok gyakrabban

    VálaszTörlés