Napzárta #61

Orbán Szilvi | március 11, 2015
Mi ez? A Napzárta egy olyan NAPI rovat, amely során minden este felteszek egy kérdést, amire vagy hosszan, vagy pedig röviden fogok válaszolni és ami a legjobb - és amit nagyon szeretnék -, hogy ti is beszállhattok, nagyon örülnék neki, ha ti is megválaszolnátok őket :) A rovat lényege, hogy megőrizzük azokat a pillanatokat, élményeket, érzelmeket, amik mellett sokszor elmegyünk, elfelejtjük, ha pedig valami rossz volt, akkor visszaolvasva még tanulhatunk is belőle :) Reményeim szerint ez megtanít a rendszerességre, hogy nyitott szemmel járjak a világban, s még akár jól is szórakozhatok/szórakozhatunk közben :)

 

Ki után kaptad a neved?

Nem tudok róla, hogy lett volna Szilvia nevű a családban, így valószínűleg anyáék csak úgy, hasra ütve választották ezt a nevet :) ha fiúnak születtem volna, biztos, hogy a Ferenc nevet kapom apa után, de lyányka lettem :D 

14 megjegyzés:

  1. 2 keresztnevem van. A Vivient azért kaptam, mert a szüleimnek ez tetszett és akkor még nagyon ritka névnek számított amikor születtem. A Csillát anyukám után kaptam. Ezt csak a hivatalos iratokban használom (személyi, lakcím, tb, stb.), mert amúgy abszolút nem illik hozzám. :)
    A Vivient személy szerint szeretem, annak ellenére is, hogy manapság "picsanévnek" titulálják, bár én ezeknek homlokegyenest ellentéte vagyok! :D Ha fiú lettem volna, akkor a Dániel nevet kapom.

    VálaszTörlés
  2. Két keresztnevem van. Az Andreát anyukám után kaptam, és büszkén viselem. Nagyon szeretem ezt a nevet, mert olyan határozott, nagy tekintélyű (legalábbis számomra). Továbbá sokféleképp lehet becézni, és az olasz megfelelőjét is imádom, ami ugyebár az Andreina. :) A második keresztnevem Klaudia, amit pedig anyukám szeretett volna, így az is hozzá kapcsol :) Ezt csak a hivatalos keretek között használom, de nincs vele bajom :)

    VálaszTörlés
  3. anyukámnak az unokatestvérét hívják Brigittának. amerikában élnek, nagyon ritkán látogattak haza, míg kicsi volt. mindig olyan szépnek találta anya, meg mindenki szépnek mondta azt a lányt meg meg is tetszett anyának ez a név, így lettem Brigitta. : ))
    ha fiú lettem volna akkor pedig Levente lettem volna, annak nincs semmi sztorija, szimplán jól ment volna a vezetéknevemhez : D

    VálaszTörlés
  4. Amikor születtem, a Renáta és a Nikolett név között gondolkoztak a szüleim, a Nikolett név viszont nem tetszett apukámnak. Nincs a családban másik Renáta, csupán csak tetszett nekik a név.
    Ami viszont vicces, hogy az unokatestvéreimmel kiskorunkban négyen voltunk, és mind a négyünknek R betűvel kezdődött a neve. :D

    VálaszTörlés
  5. Én nagymamámtól kaptam a nevem, aki amikor megtudta, hogy érkezik az első unokája - én - annyit mondott, hogy lesz a családnak egy Zsófikája. Ráadásul a faluban nem hívtak így senkit -azóta sem - ugyhogy a szüleim maradtak ennél a névnél. Én pedig nagyon nagyon hálás vagyok érte, mert - azt leszámítva, hogy Romániában nehezen tudják leírni - nagyon szeretem és illik hozzám.
    Ha pedig fiú lettem volna, anyum egyik gyerekkori barátja után Árpád lettem volna. :)

    VálaszTörlés
  6. Ez micsoda jó kérdés!!! ^^
    Apukám gyerekkori barátjának a kislányát hívták Timinek, három évvel idősebb nálam, és az anekdoták szerint nagyon életrevaló kiscsaj volt gyerekkorában (is :)), apukám pedig eldöntötte, hogy neki is kell egy ilyen kiscsaj, neki is kell egy Timi. :) (Bár meg kell jegyeznem, ezt inkább a húgomban kapta meg. :D)
    Érdekesség még, hogy amikor engem vártak, apukám lányt akart (a fentiek miatt), anyukám pedig nem igazán hitt neki, azt gondolta, a lelke mélyén egy férfi biztos fiút szeretne elsőszülöttnek, így ő egy fiúért szurkolt. Amikor a húgomat várták, akkor apukám már titkon tényleg szeretett volna egy fiút is, anyukám akkor már inkább a két lányért szurkolt. Úgyhogy mókából így szoktak emlegetni minket a húgommal: a te fiad, az én lányom, az én fiam, a te lányod. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj ez olyan aranyos történet :) Én még nem is kérdeztem apát, hogy mit szeretett volna, de sanszos, hogy fiút :)

      Törlés
  7. Két keresztnevem van. Anyáék mindenképpen valami "a" kezdőbetűs nevet akartak nekem, mivel apának és anyának is "a" betűvel kezdődik a nevük. Viszont semmiképp sem akarták, hogy utánuk kapjam a nevemet. Mikor kiderült, hogy lány leszek, szűkült a kör. Apának nagyon tetszett az Anett, így leszavazta anya Anna-ötletét - szerencsére, nem illene hozzám. :D
    A másodikat pedig én választottam bérmálkozásomkor Szent Johanna után. Nagyim ki is akadt mikor megtudta, hogy a második nevem nem anya neve lett. :D

    VálaszTörlés
  8. Amikor Anyu Mo-ra jött nem tudott magyarul, így a nevekben sem volt jártas. Én ő utána kaptam a nevemet, és imádom. Egyébként a szentestén született lányok kapták ezt a nevet. A szüleim nem tudták, de jól beleválasztottak :D Azt hiszem a leginkább hozzám illő név, nagyon örülök, hogy Natália lettem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is tetszik a Natália, és érdekes hagyomány, hogy ezt a nevet kapták, akik szentestén születtek :)

      Törlés
    2. Amióta ismerlek, azóta egyre jobban tetszik a Natália név :)

      Törlés
  9. nagymamám után kaptam: szüleim megállapodtam mielőtt tudták volna a nememet, hogy ha fiú leszek, akkor apum és apum apja után Miklós leszek, ha lány, akkor anyum anyja után Viktória. Lány lettem, második keresztnevem meg anyumé, de azt nem használom. Igazából egyik keresztnevem sem kedvencem, de ez van, szerencsére a lányaim azt hiszem szeretik a sajátjukat.

    VálaszTörlés
  10. Nálunk senkit nem hívnak Rékának a családban. Mivel anyum, imádja a magyar történelmet, így nem is csoda, honnan jött a keresztnevem :) Hun Attila felesége volt Réka illetve Koppány lánya is ezt a nevet viselte.

    VálaszTörlés
  11. Eredetileg Dóra lettem volna, de anyukámat zavarta, hogy valakinek már az unokáját így hívják, ezért egy barátnője rábeszélte, hogy nevezze el maga után, aztán megkaptam a Marianna nevet.

    VálaszTörlés