{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Azt mondom neked, Z generáció...

Orbán Szilvi | november 02, 2016

Nagyon nagyon rég volt már a blogon {Vigyázz! Kész! Posztolj!}, jobbára csak koordináltam az egészet, minthogy én is aktívan részt vegyek benne :/ De most úgy tűnik, lett egy kis időm és ihletem is, szóval hosszú idő után most én is megszólalok a VKP keretében :)

November első témáját a hónap bloggere, azaz Ági, a Csak csináld! c. blog írója találta ki a számunkra, aki igazi sikersztorikat (is) oszt meg a blogján, interjúkat készít olyan nőkkel, akik inspirálnak, akik pozitív példák lehetnek mindannyiunk számára. A téma kapcsán viccesen meg is kérdeztem tőle, csak nem a Blogger Day (leánykori nevén Digital Divas) ihlette? :) Én nem vettem részt rajta, bár nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy elmegyek. Végül inkább hazautaztam a családhoz, hiszen anyának aznap volt a szülinapja. Ha jövőre is lesz, és még blogolni fogok, akkor talán kibújok a csigaházamból és elnézek :) 

Attól függetlenül, hogy nem voltam, még figyelemmel kísértem a rendezvényt, láttam a témákat, amikről a beszélgetések folytak, valamint olvastam a résztvevő bloggerek beszámolóit is, így talán nem vagyok teljesen tájékozatlan ezzel a rendezvénnyel kapcsolatban. A sok beszámoló alapján lehet jól is jártam, hogy kihagytam, ahogy olvasgattam, nem sok újdonsággal szolgáltak a szervezők és az előadók. A mostani témáról a Blogger Dayen Majoros Evelin, a L'Oréal média és digitális igazgatója beszélt bővebben az előadáson, azoknak, akik részt vettek ezen, nem újdonság ez a témakör, s talán felkészültebbek, mint pl. én (vagy bárki más, aki szintén nem volt ott) :)


Nagyon sokáig azt se tudtam, hogy bizonyos generációknak "nevük" is van, mégpedig vannak a Veteránok (1920-1939), a Baby-boom korszak szülöttei (1940 és 1959 között), valamint az X (1960-1979), az Y (1980-1999) és a Z (2000 -) generáció. Ezek alaján én az Y generáció táborát gyengítem erősítem az 1984-es születésnapi dátumommal :)

Annak ellenére, hogy Y generációsként már az én gyerekkoromban is komolyan fejlődött a technika, mégsem e körül forgott az életem. Bár volt otthon számítógépünk, a suliban tanultam számítástechnikát (valaki emlékszik még arra, amikor egy teknősnek kellett parancsokat adni? :D), de nem a számítógépezés tette ki a napjaim nagy részét, ha tehettem, a levegőn voltam, játszottam. Ám a Z generáció tagjai már közel sem ilyenek. Nekik már beépült a mindennapjaikba a technika, a lakásból ki sem mozdulnak az okostelefon nélkül, alig élnek szociális életet, ha mégis, azt is az online felületeken teszik. Az élet felgyorsult, hozzá vannak szokva, hogy minden információhoz szinte azonnal hozzájutnak, mindent könnyen elérhetnek.
Bevallom én is így vagyok ezzel, ha most elém tennének egy P II-es gépet, bizony a szemöldökömet is befonnám, mire betöltené a windows 95-öt :D


Nem hiába hallani arról, hogy válságban az oktatás, hiszen a tanárok (akik jobbára az X és az Y generációba tartoznak) már nem mindig tudnak lépést tartani a mai fiatalokkal, nem tudják átadni nekik úgy a tananyagot, ahogyan azt ők be tudnák fogadni. Lassan (sok helyen már most is így van, de ha így haladunk, egy idő után már teljesen felváltja a papírt a digitális felület) az e-napló után már jönnek az e-tankönyvek, már nem nyomtatott formában, hanem online vagy digitális formában kapják meg a gyerekek a tananyagot, sőt, ahogy olvastam lassan már a dolgozatokat sem papíron adják be. Az már más kérdés, hogy mi lesz ennek a következménye, szépen elfelejtenek majd kézzel írni, az írásuk jobban hasonlít majd a macskakaparáshoz, mint a szépíráshoz. Olyan, hogy gyöngybetűk? Ugyan már! Örülhetünk, ha egyáltalán el tudjuk majd olvasni, hogy mit akart az illető velünk közölni.

Nem tisztem megítélni azokat a szülőket sem, akik bébicsősznek használják a televíziót, vagy a számítógépet, hiszen ma már ez teljesen elfogadott (?!) dolognak számít. Ha a szülőnek valami dolga van, odaadja a gyerekeknek a tabletet, okostelefont, vagy leülteti a YouTube elé. Személyes tapasztalatból beszélek - van egy 4 éves keresztfiam, aki erősen a Z generáció tagja -, bár húgom odafigyel arra, hogy a gyerek hasznára váljon az, amit néz, Levi pl. már többször mondja angolul a szavakat, mint magyarul (kérdés, hogy ez mennyire pozitív vagy negatív szempont). 
Ma épp a Chef c. filmet néztem, amiben a kissrác olyan magabiztosan és gyorsan kezelte a tabletet, az okostelefont, a Twittert, hogy az apja csak bámult. Levi is már saját maga választja ki a videókat a YT-on (persze szülői felügyelet mellett), csodálkozva nézem, ahogyan pörgeti a kis ujjaival a tablet kijelzőjét. 



A nagy cégek marketingesei pont ezt, a gyors információelérés iránti éhséget használják ki, olyan bloggereket (ez leginkább a beauty bloggereknél a legfeltűnőbb, de mára már teret kapnak a csak szórakoztatni vágyó bloggerek/vloggerek is) keresnek meg és kérnek fel együttműködésre, akiknek nagyon sok követőjük van, többnyire a Z generációból. Ezek a fiatalok már szinte csak így, ezeken a csatornákon keresztül tájékozódnak a legújabb trendekről, érdekességekről. Olyannyira kell nekik a új tartalom, hogy sokszor azt sem veszik figyelembe, hogy a blog/vlog mögött is egy ember áll, akinek bizony vannak rossz napjai. Nekik nem számít, a lényeg, hogy naponta legyen fenn új videó/bejegyzés, ha pedig ezt nem kapják meg, már tovább is állnak. Ezt leginkább a gyerekkorunkban oly nagyon szeretett színes rágógumi gömbökhöz tudom hasonlítani: először szép színes, vidám és finom, de ez pár rágás után elillan, s megy a szemétbe, mi pedig vesszük be a következőt, egészen addig, míg el nem fogy a 20-as csomag...

Tartsatok régimódinak, de tartok attól, hogy ennek a fenenagy siettségnek, a világ felgyorsulásának nem lesz jó vége, de valószínűleg a régi nagy öregek is így gondolkodtak. Ki tudja hova jutunk, csak a legjobbat remélhetjük, csak bízhatunk a jövő reménységeiben, a mostani iskolásokban. Csak remélhetem, hogy kinövik azt a gondolkodásmódot, mely szerint kevés munkával rengeteg pénzt lehet majd keresni (báár szerintem minden generációban találhatunk ilyen gondolkodású egyedeket). Az azonban biztos, hogy jelentősen befolyásolják már most is a gazdaság alakulását. :)



Ti mit gondoltok a Z generációról? 

5 megjegyzés:

  1. Commenius Logo! Előre 100, jobbra kilencven, hát hogy a fenébe ne emlékeznék rá...

    A másik Y-os :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem, mert nem emlékeztem a program nevére :D Én ezt ált. isk. 2. osztályában használtam, ha jól emlékszem. Akkoriban nem így nézett ki, fekete háttér, asszem volt benne rózsaszín is a logójában és angolul kellett a parancsokat megadni a teknőcnek, pl. fw 30, r 90, stb. Amit te mondasz, az már a későbbi változat szerintem :) De a lényeg és az elv ugyanaz ;)

      Törlés
    2. Anno még a DOS alatt futott, szóval jó régen volt :D

      Törlés
  2. Nekem is nagy félelmem, hogy mi lesz a gyerekeinkkel, és nagyon sajnálom ezt a mosatni Z generációt, mert nagyon hirtelen jött ez az "okos" világ, a szülők sem tudtak felkészülni rá(ha csak a mi családunkat nézzük, én Y öcsém a megtestesült Z és egyszerűen ki sem mászik a tablet vagy atelefon mögül), és rettegek hogy mit fogok majd kezdeni, hogy ne szippantsa be a gyerkőcöket teljesen a virtuális világ. Azért reménykedem benne, hogy beáll majd valami egyensúly, és például az általad is említett oktatásban is megtalálják majd a harmóniát az új és a régi módszerek között. Mi pedig jobban beleszokunk ebbe az egészbe, és nem csak még jobban lemaradunk (bár sajnos ez a valószínűbb)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is bízom az egyensúlyban, ahogy mi is kinőttük a mi korunk hülyeségeit, úgy ők is változni fognak, mire odakerülnek :) (remélem...)

      Törlés