52 hetes könyvkihívás - vagy legalábbis valami olyasmi

Orbán Szilvi | február 06, 2017

A személyes tervek között szerepelt többek között az is, hogy elolvasok 52 könyvet 52 hét alatt, ami tulajdonképp egy kihívás, és amire Éva blogján a 365letszikra c. blogon akadtam. Nagyon megtetszett az ötlet, mert szégyen, nem szégyen eddig nagyon keveset olvastam, annak ellenére, hogy imádom a könyveket. 

Nagyon nehezen választok olvasnivalót, néha egy fülszöveg után sem tudom eldönteni, hogy az adott könyv jó-e vagy sem, érdemes-e rákölteni vagy sem. Eddig szerencsére jól választottam, az utóbbi 4-5 év beszerzéseit egyáltalán nem bántam meg, imádom minden egyes darabját :)

A könyvtár nem az én világom, utoljára általános iskolában voltam beíratkozva. Jobban szeretem a könyveket "birtokolni", gyönyörködni bennük a könyvespolcomon, szeretem, hogy bármikor elolvashatom őket, nem áll fenn az esélye, hogy valaki összefirkálja, összegyűrje, stb. 

Ennek tekintetében eléggé költségesnek mutatkozik számomra ez a kihívás, hiszen manapság nem olcsók a könyvek - igaz egy-egy jó akció kifogásával sokat spórolhatunk -, de ez egyáltalán nem tántorít el. Az, hogy meglesz-e az 52 könyv az év végére vagy sem, sokmindentől, de főleg az időtől függ. Vagyis inkább az én időbeosztásomtól, amire ráfér egy alapos megregulázás :) 
Nem tudom, hogy más hogyan van vele, de én utazás közben tudok a legjobban az olvasásra koncentrálni, így telik el a leggyorsabban a menetidő, ilyenkor mindent kizárok magam körül. Na, most ha ebből indulunk ki, akkor egy könyvet kb. egy év alatt olvasnék el, ugyanis nagyon ritkán utazunk, a munkahelyemre kb. 10 perc alatt beérek - a buszon állva amúgy sem kényelmes olvasni -, így marad az itthon olvasás. 
Annyiszor elképzeltem egy idilli képet, amelyen kényelmesen bekuckózok a kanapén, egy bögre innivaló társaságában és csak olvasok, olvasok és olvasok. 

A valóság azonban nálam sokkal komplikáltabb:
1. nincs egy kényelmes kanapénk
2. az ágyban is csak ideig-óráig kényelmes az olvasás
3. egy idő után megfájdul a derekam, ha oldalra fekszek akkor elzsibbad a karom
4. ha hanyatt fekszek, elfárad a kezem, mert nem bírom tartani a könyvet
5. az előző pont eredménye sokszor, hogy ráesik az arcomra a könyv és az bizony roppant fájdalmas tud lenni...
6. jól mutatnak a képeken az ágyban elhelyezett kávéscsészék, teásbögrék, de én az első adandó alkalommal beborítanám az ágyba
7. ülve, asztalnál szintén nem tudok olvasni, mert a hájas vádlim és combom miatt nem tudom keresztbe tenni a lábam, s ez idegesít, elvonja a figyelmemet a könyvről, másrészt pedig a derekam szintén nem bírja a görnyedést (khm, a rossz tartás...).

Szóval ezen a tortúrán szoktam én keresztül menni olvasás közben, de mindezek ellenére lelkesen falom a könyveket, a kívánságlistám egyre csak növekszik, csak győzzem anyagilag és idővel :) 


A fenti kép az épp aktuális olvasmánylistámat mutatja be, ebben a kis kupacban vannak, amiket már elolvastam, vannak, amiket épp olvasok és vannak, amik még elolvasásra várnak. 

Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! - Még nem olvastam, de Deményéék után nagyon kíváncsi vagyok Erzsébet Fenevadova kalandjaira és iránymutatásaira is, hiszen a macskuszokat is imádom :) 

Marie Kondo: Tiszta öröm - A boldogságterv keretében már írtam róla egy pár sort, azóta egy kicsit megálltam az olvasásával, most pont a ruhákat kellene átválogatnom... :) 

Sir Arthur Conan Doyle: A négyek jele (BBC, Sherlock kiadás) - Húgomtól kaptam szülinapomra, és már el is olvastam. Én először láttam a Sherlock sorozatot és csak utána kezdtem el olvasni a regényeket, de ez nem is baj. Igaz az agyam nehezen veszi rá, hogy a helyes időbe helyezzem el a történetet, mindenáron a modern sorozatbéli szereplőkként azonosítom Holmsékat, de még így is nagyon érdekes és izgalmas történetekről van szó. Egyre-másra esnek le dolgok a sorozat és a könyv vonatkozásában, érdekes látni, hogy a BBC-s sorozat forgatókönyvírói miket emeltek át a regényekből a sorozatba. 

Kordos Szabolcs: Airport, Hungary - Kordos Szabolcs könyveit imádom, általuk beleshetünk egy kicsit a kulisszák mögé, legyen az egy luxus szálloda, vagy egy étterem vagy éppen a reptér. Szintén elolvasásra vár :) 

Malala Juszufzai: Én vagyok Malala - Ez azóta a kívánságlistámon van, mióta Viánál megláttam az egyik ajánlójában. Ez egy nagyobb lélegzetvételű olvasmány lesz - azok alapján legalábbis, amiket róla hallottam -, de tuti, hogy még idén elolvasom. 

Graeme Simsion: A Rosie-projekt - Erről már írtam itt a blogon egy ajánlót, nagyon szuper kis olvasmány, csak javasolni tudom mindenkinek ;)

Graeme Simsion: Rosie update - A Rosie-projekt folytatása, már belekezdtem, jelenleg ezt olvasom és máris bizton állíthatom, hogy legalább ugyanolyan jó, mint az első rész. Bár még csak első pár fejezetnél tartok, de nagyon olvastatja magát és már most sokat nevettem, mi lesz még később? :D 

Kepes András: Világkép - Egy DTK-s, Elviszlek magammal részben láttam Kepes Andrást és ott volt szó a könyvéről. Én nagyon szeretem Kepes András személyiségét, olyan, mint egy bölcs nagyapa, akinek minden szavára jó odafigyelni. Elolvasásra vár. 

Amint elolvasom valamelyiket - és lesz rá igény -, megosztom a gondolataimat vele kapcsolatban, valamint a kihívással kapcsolatosan is lesznek frissítések pl. hogy hogy haladok, milyen új könyveket szereztem be, stb. 

Ti részt vesztek ebben a kihívásban? Olvastátok ezek közül valamelyiket?

4 megjegyzés:

  1. Nekem is sok bajom volt a helyezkedéssel, de szívből ajánlom olvasáshoz a "relax fotelt". Tök kényelmes, bele lehet kuckózni és nem is drága, ráadásul jól mutat a lakásban. Amióta ilyenben olvasok (és hasalva az ágyban), azóta sokkal kényelmesebben tudok belefeledkezni a könyvekbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uhh, hasalva sosem tudtam olvasni, de ezt a fotelt megnézem, köszi :*

      Törlés
  2. Hú, 52 könyvet nem tudnék elovasni 1 év alatt sajnos, pedig mindig olvasok könyvet (bár inkább könyvtár-párti vagyok mert itthon kevés a hely és pénzem sincs annyi, mint ahány könyv érdekel), de így is mindig igénybe kell vennem a plusz kölcsönzési-hosszabbítást, mert 1 hónap nme elég, h bármit is kiolvassak (sosincs rá időm). Azt viszont mindig tervezem, hogy leírom, miket olvastam adott évben, hogy utólag lássam -talán idén véghez is viszem, nem csak tervezem (akkor legalább látnám, összesen hány darab könyv volt)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is az a bajom a könyvtári könyvekkel, hogy hosszabítani kell, mert a megadott idő alatt tuti, hogy nem tudom elolvasni. Így meg akkor és annyi idő alatt olvasom el, amennyi alatt tudom/akarom, magamnak nem kell hosszabítani (vagy ami még jobb, nem kell visszavinnem és ha netán késnék vele, késedelmi díajt fizetnem...) :D

      Törlés