Természetes tisztítószerek # 5 - A bórax

Orbán Szilvi | november 16, 2012
A Wikipédia így ír róla:
bórax (a perzsa burah szóból), (más néven nátrium-borátnátrium-tetraborát, vagy E285) a bórsav nátriummal alkotott sója. Általában puha, színtelen kristályokból álló fehér por formájában fordul elő. Vízben jól oldódik. Felhasználási területe igen sokrétű. Alkalmazzák többek között tisztítószerként, zománcként, kozmetikumokban, valamint élelmiszerekben adalékanyagként, biokémiában pufferoldatként, tűzoltó-anyagként, üvegszálakban, fémek tisztításánál, rovar- és gombaölőszerként, valamint egyéb vegyületek alapanyagaként.
Egy másik forrásból:
Színtelen, kristályos anyag. A levegőn vizet veszít és porrá mállik. Alkoholban nem, hideg vízben nehezen, forró vízben és glicerinben jól oldódik. Mint erős lúg és gyenge sav sója vízben könnyen hidrolizál, oldata lúgos kémhatású, glicerines oldatának kémhatása azonban savas. A hidrolízis során szabaddá való lúg közömbösíti a szabad zsírsavakat. A keletkezett szappanok jó emulgátorok. Gyengén zsíroldó és fertőtlenítő hatású.  
Felhasználása

Általános tisztítószerként: adjunk egy evőkanállal fél liter meleg vízhez.
Folttisztításra: cellulóz, gyapot, juta, viszkóz szálakhoz, műselyemhez, selyemhez és nylonhoz.
Fertőző szennyeződés eltávolításához: a szennyeződést kaparjuk le vagy itassuk föl, majd a ruhát fél óra hosszat áztassuk bóraxos oldatban.
Borfolt: azonnal szórjuk be sóval, majd fél óráig áztassuk bóraxos oldatban.
Tapéta tisztítására: a mosható tapéta szennyeződéseit könnyen lemoshatjuk bóraxba mártott kendővel.
Ablakmosáshoz: ha nagyon piszkos az üveg, tegyünk az ablakmosó vízbe kevés bóraxot. 
Edények vízkőlerakódását eltávolítani: az edénybe egy evőkanál bóraxot tegyünk, töltsük fel vízzel és a vizet forraljuk fel. Ha a víz kihűlt, öntsük ki és egy durva ronggyal dörzsöljük le a felületét.
Virágok szárítása: Szárazvirág készítéséhez és tartósításához a virágot helyezzük egy időre bóraxporba.
Rovarok ellen: A rovarokat nehéz kiirtani, mert eldugott helyekre fészkelik be magukat. A szőnyeg alá és a szőnyeg szélekre, sarkokba, polcokra, résekbe szórt bóraxszal védekezhetünk ellenük.
Faanyagvédőszerként: Kültéri vagy párás helyen levő új faanyagot 1: 1 arányú bórax-bórsav 10 %-os, 50 C-os oldatába mártsuk vagy permetezzük. A sóoldata a fa belsejében kikristályosodik, így a szút is kipusztítja és a gombákat is távol tartja.

Forrás innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése