Tavaszi nagytakarítás indul

Orbán Szilvi | február 27, 2013

Már olvasható Via oldalán a márciusi zónázás menetrendje. A zónázást mostanában hanyagoltam (ejnye-bejnye), de a lakásban azért rend van, hétvégente azért takarítunk rendesen, csak nem a zónázás keretében. Most viszont, hogy jön a Húsvét is, újra belevágok, s szépen lépésről-lépésre, hétről-hétre, helyiségről-helyiségre fogok haladni a lakással. Annyira szerencsére nem dzsuvás, hogy napokat töltsek el egy szobában, de most egy kicsit több mindent is meg kell csinálni, mint eddig. Időszerű ugyanis az ablakpucolás, a függönymosás (a feltétellel szerencsére nincs gondom, Ő nagyon szépen fel tudja nekem tenni, ezt a feladatot mindig ő végzi :)), az ágyakat kiporszívózni, alattuk is, s az ágyneműtartókat is kimosni, kiszellőztetni. Ezek negyedéves feladatok, nem csinálom őket minden hónapban.

Már nagyon várom, hogy jöjjön a tavasz, s engem is elkapott a lomtalanítási láz, igazi megújulásra, kitakarításra, felfrissülésre vágyom. Jól jön most a nagytakarítás, kisöpröm a lakásból a telet (persze nem a szőnyeg alá, ahogy a néni csinálja a képen :))

Még el sem kezdtem, de már most nagyon várom, hogy végre tisztaság és frissesség legyen itthon. 
Bár a tiszta szó eléggé relatív dolog, hiszen egy kutyával együtt élni, messze nem a legtisztább dolog, annak ellenére sem, hogy nem piszkít sehova sem, viszont hullik a szőre. 

Ti elkezdtétek már a tavaszi nagytakarítást? Ti is ennyire várjátok már a Tavaszt, mint én? 

6 megjegyzés:

  1. Tavaszt várom, de kitakarítani ahogy valóban szeretnék nem lesz se időm se lehetőségem :( egy csomó lomtól sem tudok megszabadulni, kicsit pesszimistán várom a tavaszt idén de majd örülök másokkal a takarítási sikereken és igyekszem kiötölni hogyan valósíthatnám meg mégis :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy sem sikerül, ha mindig csak egy kicsit csinálod? Pl. ha van 10 szabad perced, akkor 10 percig egy kritikus helyen lomtalanítasz. Vagy a dolgoktól nem tudsz megszabadulni érzelmileg? Én is vagyok úgy néha, hogy valamit sajnálok kidobni. Viszont szokott olyan hullám jönni, hogy akkor éppen nem érzek iránta semmit sem (persze egy amúgy tök felesleges dologról van szó, Pl. egy üres dezodoros flakon), na akkor megy is kifelé rögtön a kukába. Eddig semmit nem bántam meg, hogy kidobtam :)) A takarításnál sem kell mindent egyszerre megcsinálni, erre jó a zónázás. Egy hetünk van arra, hogy a helyiséget szépen rendbe tegyük, ez akkor is kivitelezhető, ha naponta csak 15 percünk van rá.
      Igaz nincs gyerekem, gyerekek mellett persze ez még nehezebben megy :) de nálunk meg kutya van. Szépen felporszívózok, de utána 2 órával már megint lehetne, mert a drága hempergett a szőnyegen, egy rakás szőrt maga után hagyva :) De megsúgom szerencsére olyan szőnyegünk van, hogy nem látszik rajta (de elég, ha én tudom, hogy szőrös), így elég hetente egyszer vagy kétszer felporszívózni.
      Szóval ne csinálj a nagytakarításból nagy ügyet, szépen lassan, oszt be az idődet, mindig csak egy dologgal foglalkozz :)
      Fel a fejjel! Legyen szép napod! :)

      Törlés
    2. Aranyos vagy, hogy ilyen részletesen válaszoltál! Nagyon jól estek soraid :)

      Idén nagyon elszánt voltam és terveztem egy olyan igazi nagyon nagy takarítást. Tudtam, hogy lassan fog menni a gyerekek mellett, ezért elkezdtem már januárban, hogy tuti összejöjjön. Nem gondoltam, hogy így sem fog sikerülni, de összeszedtünk egy randa vírust és hol felváltva, hol egyszerre február eleje óta betegeskedünk. Valamiért ráadásul most mindenki nagyon beteg volt -egyik gyerek majdnem kórházba került, de két hétig én is alig bírtam felkelni, ronda egy vírus ez és még mindig nem vagyunk teljesen jól, de már szerencsére nem mindenki beteg és ha lassan is, de gyógyulás van, szóval nincs vész, csak ki kell bekkelni a maradék betegeskedős napokat.
      A lakás kapcsán viszont most ott tartok, hogy örülök, ha a sima hétköznapi dolgokkal utolérem magam mint a mosás, stb, és még jön márciusban három nagyobb családi ünnep is, amikre sokat kell készülnöm, így idén jobb esetben csak később lesz a tavaszi nagytakarítás. Azért apránként takarítok, de a tervezett nagyon nagy most még nem jön össze és ez nagyon bosszant. Lomokkal sem állok jól ugyanezek miatt és bosszant ez is, de biztosan elmúlik, csak még hozzá kell szoknom, hogy ez nem úgy fog összejönni ahogy terveztem és szerettem volna és gyakorolnom kell türelmesnek lenni. Lehet, ha eljön a tartós napos és jó idő, akkor -és ha már mindenki egészséges lesz- hirtelen és gyorsan menni fog ami még hátravan, csak most éppen nem könnyű ezt kivárni.

      Törlés
    3. Jaj, a betegség sosem jó, jobbulást kívánok neked és családodnak :) Ilyenkor tényleg nem a takarítás a legfontosabb, hanem, hogy mindenki egészséges legyen :) Ha már helyrejöttetek, alaposan szellőztessetek ki, mossátok ki a ruhákat, ágyneműket, ilyenkor nem árt, ha a fogkeféket is lecserélitek, nehogy visszakapjátok a vírust. Remélem mihamarabb kisüt ez a fránya nap és a kedved is jobb lesz majd :)
      Ne bosszankodj, ne hagyd, hogy a takarítás gondolata frusztráljon, nem szabad erről szólnia a dolognak. Ha nem megy, akkor nem megy, majd legközelebb :)) Senki sem áll melletted ostorral, hogy "Márpedig most addig ütlek, míg ki nem takarítasz!". Ha rend van a lakásban, sokszor szellőztetsz, nincsenek szanaszét a lakásban ruhák, ezek már a tiszta lakás látszatát keltik, nem kell tudnia senkinek sem, hogy a szekrény mögött pókok laknak, vagy az ablak sincs megpucolva, ha egy szép függöny takarja :) Egy szép vázába tett vidám virágcsokor is segíthet :)
      Mindennek eljön a maga ideje :)

      Törlés
    4. köszi az ötleteket :) meg is valósítom, ill pár már kész is :) és igazad van, jobb lett a kedvem is, no meg most is süt a nap :D Szép napot Neked is!

      Törlés
    5. Jaj de jó, örülök neki, hogy jobb a kedved :)
      Itt is süt a nap, így ma nekiesek az ablakoknak, kihasználom ezt a ragyogó időt :)
      Legyen szép napod neked is! :)

      Törlés