Kórház, diéta, számolgatás :)

Orbán Szilvi | május 01, 2013
Ilyen szép zöld volt a szobánk, az ablakkeret pedig lila :))
Egy kicsit eltűntem, nem voltak blogbejegyzések, amiért bocsánatot kérek :) Igaz, máskor is volt már ilyen, de most tényleg nyomós okom volt rá, hogy nem írtam. Akit érdekel, az olvasson tovább, akit nem, annak szép napot kívánok :) Nem szeretnék senkit sem traktálni a nyűgeimmel, csak azért írom le, hátha van valaki sorstárs, vagy hogy más is tanuljon a dologból :) Meg szerintem egy kis személyeskedés belefér a blog profiljába, nem? :)

Szóval a történet a következő:

A múlt héten nem voltam valami jól, voltak olyan napok, amiken semmi bajom nem volt, de voltak olyanok is, amikor az ájulás kerülgetett, görcsölt a hasam, gyenge voltam, hányingerem volt. Péntekre már megelégeltem a dolgot, s mivel késő este voltam a legrosszabbul, bementünk a győri kórház Sürgősségi Baleseti Osztályára (amit április elsején vehettek birtokba a betegek és a kórház dolgozói. 

Mi tagadás, nagyon szuper lett, minden egy helyen van, nem kell az egész kórházat bebarangolni, ha UH-ra vagy röntgenre kell menni (ez csak a sürgősségire vonatkozik, a szakrendelések az eddigi megszokott osztályokon vannak).

Hajnali fél három körül értünk oda, mire azzal fogadtak, hogy tömegbaleset volt (egy busz borult a cuhai Bakony-érbe),s azokat kell először ellátni. Kb. 4 órányi várakozás (éhen-szomjan, mert nem mertem enni-inni semmit sem, a vizsgálatok miatt) után végre bekerültem, ahol megvizsgáltak, csináltak EKG-t, volt vérvétel, UH, röntgen. A belgyógyász szerint nincs semmi baj, így hazaküldött. De a szédülés, gyengeség, hányinger maradt, így délután visszamentem. Ismét hazaküldtek, de már diétát rendeltek el, csak folyadék egy napig. Estére ismét rosszul lettem. De energiám már nem volt, hogy egyedül visszasétáljak (20 perc gyalog a kórház), egy kedves ismerősünket kértem meg (ezúton is köszönöm neki, még egyszer ;)), hogy vigyen be kocsival. Na akkor már benn tartottak éjszakára, megfigyelésre, kaptam infúziót is a kiszáradásra. Másnap reggel először a belgyógyász hazaengedett, majd 10 perc múlva már azt mondta, hogy felvesznek a belgyógyászatra.

Az osztályon egy nagyon kedves nénihez kerültem, sokat beszélgettünk és nevettünk, írtó jófej volt :)) Az első két nap kaptam infúziót, majd utána epediétára fogtak, mert nagyon úgy festett, hogy ismét azzal van a gond. Korábban 2 éve már műtöttek vele, ki is vették a hólyagomat. Tegnap délelőtt túlestem egy gyomortükrözésen, ahol egyelőre minden rendben volt. Polipok vannak a nyelőcsövemen, amiből mintát vettek, majd május végén kell visszamennem az eredményért. Remélem nem lesz semmi gond.

 A zárójelentést kedden délután kaptam kézhez, amiben az áll, hogy folyamatosan meg kell figyelnie a háziorvosomnak a májenzimjeimet, mert ha emelkednek, azonnal vissza kell mennem, s ismét megműtenek.

Szigorú epediétára fogtak, szinte minden olyan kaját kerülnöm kell, amit nagyon szeretek, így pl. csoki, paradicsom, paprika. Ezeket feltétlenül kerülnöm kell. :( A legnagyobb érvágást a csoki jelenti, odáig vagyok érte. De ha nem akarok visszamenni, akkor bizony le kell mondanom róla.

2 éve kaptam egy papírt, hogy miket lehet fogyasztani és miket kell kerülni, de sajna nem találtam meg. az interneten néztem utána, hogy mégis mik ajánlottak. Tegnap be is vásároltunk hozzá, ma pedig már el is kezdtem. Kicsit macerás számolgatni a zsírtartalmat, max. 60g-ot vihetek be naponta. A minimum pedig 7g.
Volt itthon egy üres fekete noteszem, abba vezetem mától, hogy mikor mit ettem és mennyit, mennyi benne a zsír. Csak azt kell megszoknom, hogy mindent le kell mérni, mielőtt elkészítem, vagy megeszem, a címkéket is el kell olvasnom, mielőtt megveszek valamit. Akik egészségesen étkeznek, vagy fogyókúráznak, kalóriákat számolnak, azoknak ez nem jelent akadályt, de nekem igenis jelent :) nagyon oda kell figyelnem, hogy el ne felejtsek mérni, mert utána már nem tudom, hogy mennyi zsírbevitelnél tartok :) Nagyon nem hiányoznak a görcsök, meg a kórház sem :(

Hát ez van, ezek mennek, meg a bárányfelhők :) Ha nem szeretnétek ilyen helyzetbe kerülni, ilyeneken átesni, figyeljetek oda az egészséges étkezésre. Óvatosan az alkohollal (pedig egyáltalán nem vagyok egy nagy piás, ezt a család is tanúsíthatja), a túlzott kávéfogyasztást is kerüljük.
Nagyon sok mindenre kell odafigyelni, nehogy belefussak olyanba, amitől kialakul a görcs. De remélem már nem lesz semmi baj.

 Köszönöm, hogy kiírhattam magamból, és végigolvastátok :)

Most pedig spuri ki a szabadba, tessék kihasználni ezt a jó időt és, hogy nem kell menni dolgozni! :)

További szép napot :)

5 megjegyzés:

  1. jobbulást neked!
    Én megértem a számolgatásos szenvedést, amikor az inzulinrezisztenciám kiderült, én is nekiálltam számolgatni, tökre utáltam. Aztán egy idő után rááll az ember keze a mozdulatra, hogy irány a mérleg és már nem is tűnik extrának :) Kitartááás!

    VálaszTörlés
  2. Jobbulást és drukk a számolgatáshoz, hogy jól és lehetőleg könnyen menjen! Nálunk csak tejallergia van de még azt sem tartom magamnál -nagyon rossz "beteg" vagyok, utálok minden korlátozást. Apósom cukorbeteg, amikor láttam, miket kell számolnia nagyon megdöbbentett -ebbe egészségesen bele sem gondol az ember, szóval le a kalappal mindenki előtt aki valamilyen okból számolgat!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Nektek, nagyon jól esik a biztatás! :) Most az újdonság varázsa miatt még könnyen megy, szeretem jegyzetelni a dolgokat :)) A mérleg kinn van a pulton, szem előtt, így nem felejtem el :) a notesz is az asztalon van, eddig sikerült beleírnom mindent, amit elfogyasztottam :)

    Amíg nem kellett diétázni, el sem tudtam képzelni, hogy valaha én számolgassak, nyűgnek tartottam. Szerintem ennek lett ez a következménye, s most inkább mindent számolok, csakhogy ne kelljen visszamennem oda :)

    Mindenkinek, aki számol, én is sok kitartást kívánok :)



    VálaszTörlés
  4. Jobbulást, és kitartás :) Engem szerencsére elkerültek az ilyen problémák, és remélem a jövőben is így lesz. Bő 10 évvel ezelőtt volt vesekövem, analizáltattam, és olyan diétát kaptam, amiben nem szerepelhetett vörös hús, tejtermék, élesztős tészták. Két év múlva aztán kiújult a vesekövem, másik doki kezelt, aki azt mondta, ha ilyesmire hajlamom van, akkor tök mindegy, diétázom-e, ki fog alakulni a kövesedés. Ja, és a migrénem miatt nekem is tilos a csoki, pedig nagy csoki-fan vagyok ám :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uhh, a vesekő is egy "finom" dolog :( Elterveztem, hogy ha egyszer megkívánom a csokit, az árát félreteszem. De aztán rájöttem, hogy amit ott megspórolnék, azt elköltöm az alapanyagokra :)

      Törlés