Fagyasszunk! #4 - Hogyan?

Orbán Szilvi | június 13, 2013
Kép innen.
A sorozat első két részében írtam már arról, hogy mit tartsunk szem előtt, ha fagyasztót szeretnénk venni,
illetve, hogy miket lehet lefagyasztani. A mostani bejegyzésben arról szeretnék írni, hogy mit hogyan a legcélszerűbb eltenni későbbre, hogy megőrizzük a fontos vitaminokat és tápanyagokat.

Mint általában a főzésnél, itt is célszerűbb egy kis plusz időt ráfordítani az előkészítésre, hogy a későbbiekben ne találkozzunk semmilyen problémával, mint pl. több húst fagyasztottunk le egyben, mint amennyire nekünk szükségünk lenne egy alkalommal, vagy a zöldségek szottyadtak lettek kiolvasztás után stb.

Első és legfontosabb dolog az előkészítésnél (főleg a húsoknál), hogy mindig tiszta élelmiszereket fagyasszunk le. Ez miért fontos? Sokszor nem is kell megvárni, míg kiolvad a motyó, egyből mehet a levesbe vagy a forró olajba, stb. Kiolvasztás alatt meg igencsak nehéz őket megtisztítani, nem igaz? Így a legegyszerűbb, ha már azelőtt alaposan megtisztítjuk, hogy betennénk a fagyasztóba.
A másik amire figyeljünk, hogy mindent kis adagokban tegyünk el, mert később, fagyott állapotban már nem tudunk a mennyiségen változtatni!
A csomagolásra pedig mindig írjuk rá a fagyasztás dátumát és hogy mi van a csomagban, nehogy később meglepetés érjen, mert nem azt vettünk ki, amit szerettünk volna :)
Mindig a régebben betett csomagok legyenek elől, azokat használjuk fel a leghamarabb.

Húsok fagyasztása: nyugodtan lehet egyszerre több husit is vásárolni, nem kell őket azonnal elkészíteni. Elég, ha egy kicsit előre gondolkodunk, hogy majd miket szeretnénk belőlük készíteni. Ha a későbbiekben szeretnénk pörköltet főzni, vágjuk fel kockákra a húst, ha sütni szeretnénk, akár bepácolva is eltehetjük. Ha pedig rántani szeretnénk, nyugodtan be is panírozhatjuk, nem lesz nekik semmi bajuk. Ilyenkor egyszerre több szelet húst is fagyaszthatunk, közéjük tegyünk egy-egy fóliát, így pl. ha csak 2 szeletre lesz szükségünk, könnyen kiemelhetjük őket a csomagból :)
Ha csontos tarját veszek, mindig elteszem a csontot is, jó lesz később húslevesbe.
A húsok fagyasztásánál (illetve másnál is) praktikusabb, ha min. 2 személynek elegendő adagokat fagyasztunk le egyszerre (tehát egy csomagba 2 adagnyi hús), mert ennyi biztos, hogy elfogy, ha meg többen vagyunk, akkor kiveszünk még egy csomaggal.

Kenyérfélék fagyasztása: mi mindig több kenyeret veszünk, mint ami egyszerre elfogyna. Átlagban egy kenyér 2-3 napig elég. De hogy ne kelljen annyiszor boltba menni (igen, lustaságból), egyszerre 2-3 kenyeret veszünk, egyet kinn hagyunk, a többit pedig lefagyasztjuk. Ha van kedvünk és időnk, leszeleteljük, bár kenyérszelető híján ez nem sűrűn szokott megesni :)) De a legcélszerűbb szeletelve eltenni a kenyeret, így mindig annyit tudunk kivenni, amennyire szükségünk van. Ha nincs időnk kivárni míg szobahőmérsékleten kiolvad, tegyük egy kis időre a kenyérpirítóba vagy a sütőbe.

Gyümölcsök fagyasztása: a gyümölcsöket is alaposan mossuk meg, mielőtt lefagyasztanánk őket. Ha szép, egész (ún. gurulós) szemeket szeretnénk kapni, megmosás után egy tálcán szárítsuk meg őket, majd így, tálcástól tegyük a fagyasztó fiókba/polcra, várjuk meg, míg megfagynak és utána csomagoljuk, szintén kis adagokba.
A nagyobb gyümölcsöket (pl. alma, barack, körte, stb.) pucoljuk meg, majd daraboljuk fel, attól függ, hogy mibe szeretnénk őket felhasználni.
Ha szeretjük a Smoothie-kat, egyben is lefagyaszthatjuk a hozzávalókat, a zacskóra írjuk rá pl. hogy ananászos-banános smoothie. Ezeket pürésítve is lefagyaszthatjuk.
A csonthéjas gyümiket mindig szabadítsuk meg a maguktól, mert ha már kiolvadtak már nem adják olyan könnyen magukat.

Zöldségek fagyasztása: náluk is érvényes az alapos tisztítás szabály, illetve minél kisebb a zöldség nedvességtartalma, annál jobban fagyasztható. Ha húslevesbe szeretnénk őket beletenni, előre összeválogathatjuk a belevaló zöldségeket (szintén kis adagokban), így kiolvasztás nélkül mehetnek a levesbe :)
A zöldségek fagyasztásánál találkoztam először a blansírozás fogalmával. Eszerint forró, zubogó vízbe egy szűrő segítségével mártsuk a zöldségeket kb. 2-3 percre, majd egy jeges fürdőbe mártva őket hirtelen hűtsük le. Így sokkot kapnak és nem fognak tovább puhulni, hanem vitamintartalmukat és szép élénk színüket megőrizve ropogósak maradnak. Ezután csepegtessük le őket, majd kis adagokban fagyasszuk le.
Ezeknek a zöldségeknek tesz jót a blansírozás: kelkáposzta, kelbimbó, sárgarépa, zöldborsó, zöldbab, spárga, zellergumó, fehérrépa, karalábé, karfiol.
Ha sok paprikánk és/vagy paradicsomunk van (nálunk ez a veszély nem fenyeget a mai árak mellett, konyhakert híján, no meg nekem ezek tiltólistásak is), lefagyaszthatjuk, de ezeket már csak főzésre használhatjuk fel. Mossuk meg őket, szárítsuk, majd daraboljuk fel.
Ha valaki szereti a tököt,patisszont, cukkinit, legyalulva elteheti. Mi nem szeretjük... :)  
A hagymát, konyhakészen, kis adagokban, felkockázva fagyasszuk le.
A gombát is le lehet fagyasztani, takarítsuk le a tönkjéről a földes részt, mossuk, majd szárítsuk meg. Akár egészben, akár szeletelve is elrakhatjuk.
A sóskát, spenótot, mángoldot egy kis zsiradékon fonnyasszuk meg és így fagyasszuk le. Sokkal finomabb, mint a boltban manapság kapható mirelit pürék. 

Fűszernövények fagyasztása: alaposan mossuk meg őket és szárítsuk ki őket. Praktikus, ha felaprítva, jégkockatartóban először lefagyasztjuk, majd utána csomagoljuk őket, így könnyebben adagolhatóak.

Sajtok és más tejtermékek, tojás fagyasztása: a sajtokat le reszelhetjük, de kis tömbökben, leszeletelve is eltehetjük. A tejet mi műanyag üvegben szoktuk fagyasztani, itt is jó, ha kicsi az üveg, mert nemcsak hamarabb olvad ki, de nem is kell azon gondolkodnunk, hogy mit kezdjünk azzal a sok tejjel, ami megmaradt, mert ugye visszafagyasztani már mindent TILOS. A margarint, vajat elég 5 dkg-s adagokban lefagyasztani.
A tojást egyben nem szabad fagyasztani, ellenben külön-külön igen. Akár fel is verhetjük őket. Ha elég nagy jégkockatartónk van, akár egyenként bele is üthetjük a sárgáját és a fehérjét, így könnyebben átláthatóbb.

Félkész és készételek fagyasztása: gyakorlatilag bármilyen kész-vagy félkész étel fagyasztható. Ezeket is érdemes kis adagokban (1 vagy 2 fős) eltenni. Nálunk a levesfagyasztás csak úgy jött be, ha nem volt benne a tészta vagy a zöldség, mert kiolvasztás után szottyosak lettek, valamint a tésztának is fura íze lett. A főtt rizst úgy is el lehet tenni, hogy nagy muffin formába adagoljuk és miután megfagyott, utána csomagoljuk. Egy kapszli kb. 1 adag. Leveseket is lehet ebben a formában fagyasztani, valamint cipzáros tasakban, illetve üres tejesdobozban, a következőképpen: egy üres tejesdoboznak vágjuk le a tetejét, majd béleljük ki nylonzacskóval. Öntsük bele a levest (szószokat is lehet ezzel a módszerrel fagyasztani), állítsuk be a fagyasztóba. Ha megfagyott, vegyük ki a dobozból és tegyük vissza. 

Fagyasztásnál oda kell figyelni a csomagolásra is, nem mindegy ugyanis, hogy hogyan tesszük el őket. Ha az alábbiakat betartjuk, mindent fagyasztani szeretnénk majd, s nem kell attól tartanunk, hogy büdös lesz a fagyasztott kajánk, illetve valami kifolyik.
Az első és legfontosabb, hogy üvegben TILOS fagyasztani, mert a jegesedés miatt az üveg szétrobbanhat!
Fontos, hogy a doboz/zacskó jól zárható legyen, belőle ne folyjon kis semmi, de ugyanakkor helyet is takarítsunk meg.

Alternatívák a csomagolásra, mi ezeket használjuk:


1.) 1 literes fagyasztó tasak. Kis fém huzalokkal (klipszekkel) lehet légmentesen lezárni.
2.) 3 literes visszazárható tasak (ezeket szeretem a legjobban), a zár megakadályozza, hogy bármi is kifolyjon, ami benne van, az benne is marad, az aromákkal együtt :)
3.) - 4.) műanyag tárolóedények, ezeknél azonban oda kell figyelni, hogy jól rátettük-e a tetőt, jártam már úgy, hogy a kaja a fiókban landolt, mert nem záródott rendesen...

 Ti miket használtok fagyasztáshoz? Miket fagyasztotok le és hogyan? Van valami praktikátok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése