A nagy esküvő téma #15 - Vőfély, ceremóniamester + lakodalmas játékok

Orbán Szilvi | augusztus 12, 2013
Először is tisztázzuk, hogy melyik micsoda. Ha valaki szereti a hagyományokat, nagy lakodalmat szeretne mulatós zenével, akkor a vőfély az ő embere. Az általa levezérelt esküvőben megjelennek a hagyományok, úgy mint a lánykikérés, amikor is először a vőfély elbúcsúztatja a vőlegényt a szülői háznál, ilyenkor a vőlegény elbúcsúzik a szülőktől és a szülői háztól, hogy választottjával új életet kezdjen. Ezután elindulnak a menyasszony házához kikérni a menyasszonyt, s ahol a menyasszony is elbúcsúzik a szülőktől és a háztól. (Ilyenen már voltam, nagyon megható, bár akkor még jóval fiatalabb voltam és nem annyira értettem a lényegét, de ma már értem.) Ezután a násznép zenei kísértettel elindul a polgári szertartás helyszínére, majd irány a lakodalom. A lakodalomban a vőfély konferálja fel az este eseményeit, úgy mint az ifjú pár köszöntése a lakodalom helyszínén. Ilyenkor ún. welcome drinket iszik a násznép az ifjú párral együtt. Majd a vacsoránál ő hozza be az első tálat (általában a húslevest), ami az ifjú páré lesz. Minden fogáshoz egy verset, vagy beszédet mond. Ha alábbhagy a kedv, különböző játékokat (amik egy kicsit pikánsabbak is szoktak lenni ilyenkor) játszat a násznéppel. Ő vezérli le a menyasszonyi táncot is, ő viszi körbe a vájlingot vagy a vödröt, amibe a pénzt vagy más egyéb felajánlásokat (erről kicsit később írok majd pár sort) lehet bedobni. Éjfélkor bevezeti a menyescsketáncot, majd behozza az éjféli vacsorát is, természetesen ezt is verssel megfűszerezve :)

A ceremóniamester már a modern idők szüleménye, bár szerepe majdnem megegyezik a vőfélyével. A különbség annyi, hogy nem öltözik népi ruhába, hanem öltönyben van, nem használ különböző rigmusokat, s csak a lakodalomban van szerepe. Ugyanúgy ő vezérli le a játékokat, annak megfelelően, hogy milyen a hajlandóság rá, valamint hogy éppen milyen a hangulat. Ha mindenki jót bulizik, táncol, akkor nyilván nem fogja megzavarni egy-egy játékkal, hiszen a jókedv már megvan. :)

Bármelyiket is választjuk, van néhány dolog, amit feltétlenül beszéljünk meg velük, hogy semmilyen gyikszer ne forduljon elő.
- készítsünk velük egy részletes forgatókönyvet
- segítsetek nekik összeállítani a programot, mégpedig azzal, hogy megmondjátok pl. nagyjából milyen korú a vendégsereg, milyen tájegységekről érkeztek, milyen típusú lesz a menyasszonytánc, stb.
- tisztázzátok velük, hogy mennyire pikáns az előadásuk, milyen elemeket használ, nehogy sok vendégnek túlzás legyen egy-egy pikánsabb játék, vagy versike
- hívjátok fel a figyelmüket arra, hogy itt ti vagytok a középpontban és nem ők, ne ők szerepeljenek a legtöbbet, s ne csak a saját elképzelésük szerint alakítsák a programot
- ha nem szeretnétek, hogy alkoholt fogyasszanak az esküvőn, feltétlenül szóljatok nekik, nehogy kínos pillanatokat éljetek át, mert eláztak (és itt nem az esőre gondolok...)

Mostanában elég sok esküvő volt az ismerőseim illetve kedvenc bloggereim körében (úgy látszik, hogy tavaly a babák éve volt, az idei év pedig az esküvőké), s azt tapasztaltam az elbeszélésükből, hogy manapság már nem olyan nagy divat a hagyományos lakodalmas játékokat játszani, ma már inkább sokkal modernebb, elegánsabb játékokat kedvelik. Ez nem jelenti azt, hogy ezek már nem is olyan viccesek, mint a régebbiek :) Ezeken is ugyanolyan jól lehet mulatni, persze ha elég befogadó a vendégség és hajlandó aktívan részt venni benne. Nekem van egy rémálmom ezzel kapcsolatban, hogy nálunk nem akar majd senki ilyenben részt venni, mindenki ül majd az asztaloknál és unatkozni fog :))
Mivel mi a Honfoglalón ismerkedtünk össze, gondolkozok egy ilyenféle játékban is. Mondjuk minden asztalnak lenne egy megye neve, s az est alatt lenne egy villámháború. Az egy asztalnál ülők alkotnának egy csapatot és amelyik a legtöbb megyét elfoglalja, az nyer :) De ez csak terv, nem tudom, hogy mennyire lenne ez megvalósítható. De szerintem ez a honfoglaló játékos téma valahol visszaköszön majd az esküvőn, csak még ki kell találnom, hogy hogyan :))

A játékoknak 2 csoportja van. Vannak, amik az egész násznépet megmozgatják akár szellemileg (pl. kvízek), akár fizikailag és vannak, amik csak az ifjú párnak szólnak. Ilyet is-olyat is válogattam össze, de hogy melyiket választjuk, az legyen majd meglepetés a vendégseregnek :))


Lufitánc: minden vendégnek (uraknak és hölgyeknek egyaránt) lufit kötünk a bokájára, majd párba állítjuk őket. A feladat az, hogy igyekezzünk kilyukasztani a párunk lufiját, miközben a sajátunkat igyekszünk megvédeni az effajta támadások elől.

Újságpapírtánc: Egy jó nagy méretű újságlapra ráállnak a párok és elkezdenek táncolni. Időről-időre hajtunk egyet az újságon, ezáltal egyre kisebb felületen kell táncolni. Amelyik pár lelép róla, azonnal kiesik.

Székfoglaló: iskolában sokat játszottunk ilyet, nekem sosem jutott már az elején sem szék, aminek nagyon örültem, mert így nem kellett sokáig játszani :)) 11 vállalkozó kedvű emberre van szükség és 10 székre. Elindul a zene, mindenki körbejárja a székeket, majd amikor elhallgat a zene, gyorsan mindenki leül. Akinek nem jut szék, az kiesett. Ezután mindig elveszünk egy széket, s a játék folytatódik tovább. Aki utoljára marad, az nyert.

Kókuszcsók: ezt a játékot a Kellékfeleség c. filmben láttam és nagyon megtetszett az ötlet :)) természetesen nemcsak kókuszdió jó hozzá, tökéletesen megfelel egy labda is :) A pár egymással szemben áll, s a hasukkal  közrefognak egy kókuszdiót (vagy labdát). A feladat az, hogy bármilyen mozgással küzdjék fel a diót/labdát a szájukhoz, miközben kézzel nem érhetnek hozzá. Amelyik pár a leggyorsabban megcsókolja a kókuszt, az nyer.

Seprűtánc: a táncparketten mindenkinek van párja, egy valakinek nincs, annál van a seprű, és ő azzal táncol. Egy ideig megy a zene, majd hirtelen leáll. Ekkor gyorsan új párt kell találni, senki sem maradhat ugyanazzal. Akinek ismét nem jutott pár, azé lesz a seprű és a következő alkalomig azzal kell táncolnia.

Gyümölcstánc: a párok a homlokuk közt egy narancsot/almát/más kerek gyümölcsöt tartanak és úgy táncolnak. Aki tovább bírja, az nyer. Ugyanezt meg lehet játszani tojással, illetve lufival is.

Cipőtánc: Ennél a játéknál a hölgyvendégek leveszik a cipőjüket és egy kupacba rakják. Minden férfi választ magának egy cipőt és táncolnak egyet a gazdájával. Ez egyben jó alkalom arra is, hogy akik eddig nem vagy csak alig ismerték egymást, egy kicsit vegyüljenek, ismerkedjenek :)

Legrégebbi házaspár: minden házaspár a táncparkettre megy. Elindul a zene, majd kb. a felénél a ceremóniamester vagy a vőfély leállítja a zenét. Ezután megkéri a párokat, hogy csak az maradjon a parketten, akik már több, mint 5 éve házasok. A zene folytatódik, legközelebb már azok maradnak, akik több, mint 10 éve, és így tovább. Legvégül az a házaspár marad fenn, akik a legrégebben házasok. Van, hogy ők kapják meg a menyasszonyi csokrot, de ha már eldobtuk a lagzi előtt, akkor más ajándékkal is megajándékozhatjuk őket :)

Csípős krumpli: nem, itt nem csípős krumplit kell enni :)) A vendégek csípőjére egy lábszárközépig érő zsinórra krumplit kell kötni. Mindenki elé leraknak egy gyufásdobozt, amit a célvonalig kell ellökdösni a krumpli lóbálásával.

Házaspárbaj: ebben a játékban csak a menyasszony és a vőlegény vesz részt. A párjukkal kapcsolatos kérdésekre kell majd válaszolniuk, ezáltal kiderül, hogy mennyire ismeri egymást az ifjú pár.

Cipőkvíz: a menyasszony és a vőlegény egymásnak háttal ül le, majd kicserélik az egyik pár cipőjüket, így mindkettejüknél lesz egy a menyasszony és a vőlegény cipőjéből. Ezután kérdéseket tesznek fel nekik pl. ki a kreatívabb, ki szokott a legtöbbször mosogatni, ki a lustább, stb. s azt a cipőt kell a magasba tartaniuk, amelyikükre a legjellemzőbb a dolog. Ebben az a legviccesebb, hogy egyikük sem tudja, hogy mit mutat fel a másik, s sohasem tudják, hogy éppen min mulat a násznép. Vajon azon, hogy ugyanazt mutatják fel mind a ketten, vagy azt, hogy mindketten mást tartottak fel? :)

Vádlitapi: a menyasszony pár hölgy taggal (lehet köztük kislány és idősebb vendég is), valamint egy férfi taggal leül egy székre (nem egy darab székre ülnek rá, hanem egymás mellé külön székekre). A vőlegény szemét még azelőtt bekötötték, hogy leültek volna, így nem látta sem a résztvevőket, sem azt, hogy ki hova ült le. A vőlegény feladata megtalálni felesége lábát a vádlik megtapogatásával.

Tojásgörgetés: sokan ma már nem tartják ezt olyan jó játéknak, mert szerintük ez egy intimebb játék. A vőlegény feláll egy székre, s a menyasszonynak egy tojást kell a nadrág egyik szárából átvezetni a másik szárába anélkül, hogy leejtené vagy más "tojást" fogna meg helyette.

Ezek a klasszikus játékok voltak, de lehet lehet egyéb játékokat, versenyeket rendezni, pl.:
- hulahopp verseny
- limbó verseny
- karikadobás
- Twister
- kötélhúzás
- óriás Jenga, stb.

Ha vannak olyan vendégek, akik nem annyira szeretnek részt venni az ilyen játékokban, egy sarokban össze lehet gyűjteni kártyákat (UNO, magyar kártya, francia kártya, stb.), társasokat is, a gyerekeknek pedig rajzeszközöket, kifestőket. Őket meglehet kérni pl., hogy rajzoljanak valami szépen az ifjú párnak, amit majd eltehetnek emlékbe :) 

Én most "csak" ennyit gyűjtöttem össze, de ha ti ismertek még vicces vagy egyéb játékokat, írjátok meg kommentben :) 


Ti melyiket ismertétek? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése