A nagy esküvő téma #16 - Fotózás + videó

Orbán Szilvi | augusztus 14, 2013
Olvasgattam mások esküvői beszámolóját és kivétel nélkül mind azt mondta, hogy annyira sodródtak az árral az esküvőn, annyira jól érezték magukat, s annyira sok és sokkoló (jó értelemben) volt az élmény, hogy szinte semmire sem emlékeznek a nagy napról. Volt, aki már azt is elfelejtette, hogy milyen volt az esküvői tortája :) Éppen ezért kell, hogy fotókon, illetve videón megörökítsük a pillanatokat, amiket majd mutogatni tudunk a gyerekeinknek, unokáinknak, illetve azoknak, akik nem voltak ott. 

A fényképeknél és a videóknál is két lehetőség közül választhatunk. Fényképeknél a sima, filmes és a digitális forma közül, videónál pedig VHS és szintén digitális videó felvétel közül lehet választani, rajtunk áll, hogy melyiket szeretnénk. Praktikumból mi a digitális megoldást választjuk, hiszen nem kell azon aggódnunk, hogy kifogy a film, fényt kap a film és ezáltal tönkre megy az adott tekercs és így sok örömteli pillanatkép megy veszendőbe. Sőt, a fényképeket akár azonnal meg is lehet nézni, hogy milyen lett, esetleg törölni is lehet, ha van rá idő, természetesen. Egyébként ma már szinte csak digitálisan dolgoznak a fotósok és a videósok. 

Az biztos, hogy nem a családra és a násznépre fogjuk bízni a fotózást és videózást, ki tudja milyen felvételek készülnének. :)) Egy ilyen fontos feladatot csakis profira kell bízni, aki csak ezzel fog foglalkozni, akivel összhangban vagyunk és tuti, hogy nem fog elszalasztani egy fontos és meghitt momentumot sem a nagy napunkon :) Ezért is alapvető követelmény velük szemben, hogy ez egy munka és ugye munkavégzés közben TILOS az alkoholfogyasztás. Neki ez egy munkanap lesz, amiért pénzt kap, éppen ezért tökéletesen, precízen kell végeznie a munkáját. A profi fotós ezzel tisztában van, de azért térjünk erre ki, amikor megkötjük velük a szerződést. 
A fotózásra a legalkalmasabb időpont a kora délutáni órák, akkor a legtökéletesebbek a fényviszonyok. Ha hagyománykövetők, illetve babonásak vagyunk, és nem szeretnénk, ha még a szertartás előtt meglátna bennünket életünk szerelme, akkor a szertartás után ejtsük meg a fotózást. Ilyenkor viszont gondoljunk arra, hogy még időben kerüljön rá a sor, nehogy közben ránk sötétedjen. 
Szinte minden hely alkalmas a fotózásra, legyen az egy szép park, kastély, vagy akár egy romos épület. Ha van olyan hely, ami számunkra nagyon fontos, készíttethetünk ott is képeket :) 
Amikor fotósra, videósra vadászunk, nézzünk meg minél több ajánlatot, kérjünk referenciamunkákat. Legyenek képek a szertartásról, a pár fotózásáról, illetve a lakodalomról is, hogy teljes képet kapjunk a fotós, videós munkájáról. 

Okos ötlet, ha az asztalokon is elhelyezünk eldobható fényképezőgépeket és megkéretjük az asztalnál ülőket, hogy készítsenek képeket ők is. Legalább így akár egyedi meglátásokból született képeket is kaphatunk, hátha valaki jobban elkap egy megismételhetetlen pillanatot :) 
A buli helyszínén el lehet helyezni különféle eszközöket, vicces kiegészítőket, amikkel sajátos, vicces képeket készíthetünk, s a násznép is nyugodtan fotózkodhat :) 
Néhány ötletet összegyűjtöttem, lehet egyet-kettőt megvalósítunk mi is majd :) 



Nem muszáj ragaszkodnunk a hagyományos beállításokhoz, s ha nem féltjük a ruhánkat (mert esetleg nem kölcsönözzük), nyugodtan bevállalhatunk földön fekvős képeket is :)) 


Bevonhatjuk a násznépet is a fotózásba, de ezt is megoldhatjuk egy kicsit kreatívabban, mint pl. a bal és a jobb oldali képeken :) 

 


Ezekkel a kiegészítőkkel nagyon vicces képek készülhetnek, nekem nagyon tetszik az ötlet :) 

A képek forrása és még több fotózási ötlet az Esküvői fotózás c. Pinterest mappámban található :)) 

6 megjegyzés:

  1. Pinteresten annyi inspirációt lehet találni esküvői fotózáshoz! És ahogy látom, (ki tudja, minek a hatására) itthon is kezd megváltozni a trend esküvő terén, pozitív irányban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezek is a Pinterestről vannak, de tényleg rengeteg remek inspiráció van fenn :) esküvőszervezésre tényleg kötelezővé kellene tenni a Pinterestet :)
      Engem is inkább a modernebb trend mozgat :)

      Törlés
    2. A mai esküvők sokkal kreatívabbak, ötletesebbek, talán még visszafogottabbak is, ugyanakkor az igazi tradicionális vidéki esküvő hangulatához semmi sem fogható :)

      Törlés
    3. Főleg a kis falvakban szépek a hagyományok, amikor népi ruhákba öltöznek :) viszont ahhoz olyan környezetben kellene élni, s végig tartani a hagyományokat, mert én pl. nem érezném teljesen a magaménak, hiszen nem élek benne, nem is ismerem annyira a tradíciókat :)

      Törlés
  2. Ezek a kiegészítők tényleg nagyon szuperek!Nálunk nincs esküvői készülődés, de azt már biztosan tudom, hogy a fotós és a videós lesz az egyik legeslegfontosabb szolgáltató számomra. Sokan pedig pont ezeken spórolnak, pedig szerintem ez az amin nem szabad. Elvégre is ezek a dokumentumok megmaradnak, mutogatjuk az unokáknak.
    Fotós barátaim szerint egyébként még nagyon fontos lenne az is, hogy a párnak legyenek ötletei hogy hol szeretnének fotózkodni, vagy milyen jellegű képeket, több alternatíva (eső esetére is), mert mondják, hogy sajna sokaknak ötletük sincs, és nekik kell szinte kitalálni mindent, meg helyszíneket keresgélni. Ez meg mondjuk fura, hogy elmennek egy számukra idegen városba esküvőt fotózni, de még a helyszíneket is nekik kell felkutatni, mert a párnak nincs ötlete. Sajna van ilyen is. Ez nekem fura, mert mi még csak említés szintjén vagyunk az esküvővel, de már rengeteg ötletünk van fotózáshoz :)
    Egyébként akartam kérdezni, hogy itthon is divat lett ez a "nem láthat meg a vőlegény az esküvő előtt dolog"? Nekem ez kicsit olyan filmszerű... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még mi is csak az említés szintjén van az esküvő, azért indítottam ezt a sorozatot a blogon, hogy itt minden egy helyen legyen, s ha odajutunk, hogy már szervezzük, ne kelljen mindent az elejéről kezdeni :) így remélhetőleg nem telik majd olyan sok időbe a szervezés és csak a szolgáltatóktól fogunk függeni, hogy mikor kerül sor a nagy napra :) addig pedig marad a spórolás :)
      A helyszínekkel kapcsolatban vannak ötletek, Győrben szerencsére nagyon sok szép hely van, ahol lehet képeket készíteni, s beállításokból is van pár :)
      Ahonnan én jövök (a Nagy Alföldről), ott hagyomány, hogy a vőlegény az esküvő előtti nap látta utoljára a menyasszonyt, külön aludtak, s csak akkor látta viszont, ha a menyasszony házához mentek kikérni a szülőktől, a szertartásra pedig már együtt mentek a násznéppel, végiggyalogolva a városon, zenei kísérettel (ez nekem már sok lenne :D).
      Mivel az esküvőt itt tartanánk Győrben, nem jön szóba a kikérés, ezért a párommal majd csak a szertartás előtt fogunk találkozni először, így egy kicsit úgy jön ki a dolog, mint a filmekben :D

      Törlés