Kakaós csiga

Orbán Szilvi | február 01, 2014
Tegnap ismét előjött az az érzés, hogy olyan jó lenne valami kis édesség. De mi? Süssek vagy vegyünk? Hó vége van, szóval a bolt nem jöhetett szóba, így maradt a sütés. Mi van itthon? Szinte semmi. Szuper. S mikor már majdnem lemondtam róla, bevillant az isteni szikra, hogy van a fagyasztóban egy adag kelt tészta, ami még egy pizzasütés alkalmával maradt meg. S hogy mi legyen belőle? Hát kakaós csiga. Gyerekkorom óta imádom ezt a péksüteményt, de nagyon nehéz igazán finomat kifogni belőle. Egyedül a Sparban ettem finomat, kellően ropogós (de nem azért, mert száraz), sok a kakaó benne és sok a porcukor rajta. Imádom. 
Itthon készítettem már leveles tésztából is, úgy is nagyon finom, de hamar kiszárad, úgyhogy még frissen, melegen jó. De azt viszont nem ehetek, mert görcs vagy gyomorfájás lesz belőle. De akkor milyen tésztából legyen? Itt jön képbe a sógornőmtől kapott univerzális recept, ami egyaránt jó sós és édes tésztának, ráadásul anélkül, hogy plusz sót vagy cukrot kellene hozzáadni attól függően, hogy mihez szeretnénk felhasználni. Az elkészítése is egyszerű, nekünk nagyon bevált, kelt tésztának én már csak ezt használom. :) Már csak azt kell kibírnom, hogy kihűljön a süti, mert melegen azt sem ehetem...

Figyelem: hatalmas adag lesz belőle, nemhiába jutott még nálunk is a fagyasztóba, pedig 2 nagy tepsi pizzát készítettem ebből az adagból :) 

Hozzávalók
5 ek cukor
1 csipet só
2 dl olaj
6,5 dl meleg tej
1 kg liszt
1 tojás
1 élesztő (én egy csomag instant élesztőt szoktam elkeverni a liszttel)

Ahogy egymás után következnek a hozzávalók, úgy tesszük őket bele egy nagy tálba. Miután minden egy helyen van, fogjuk a dagasztó karral felszerelt kézi mixerünket, akik ennél elvetemültebbek, használhatják a kezüket is. Dagasszuk addig, míg szép, egynemű, lágy tésztát nem kapunk, amolyan igazi kelt tésztásat :D Fél órára tegyük meleg helyre, hogy a duplájára keljen, ezután szabadon választható, hogy mit készítünk belőle. 

Amit mi szoktunk:
- pizza
- kakaós csiga
- sörkifli


Jelen esetben kakaós csiga készült. Kb. fél centis vastagságúra kinyújtottam a tésztát, megkentem olvasztott vajjal. Kikevertem sima kakaóport porcukorral (ez vált be a legjobban, de lehet instant kakaóval is), megszórtam a tésztát és szorosan feltekertem. Kb. 1 ujjnyi vastag szeleteket vágtam belőlük és fektetve a sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem. A tetejüket még meglocsoltam egy kis vajjal, de ez elhagyható :) Előmelegített sütőben, lassú tűzön (én nem légkeveréses gázsütőben) egy ideig 2-es, majd 1-es fokozaton készre sütöttem. Időben ezt nem tudom mennyi, nézzünk rá inkább többször, nehogy leégjen. 

Még ma reggel is isteni puha a tésztája, az ízéről nem is beszélve *.* Csak ajánlani tudom mindenkinek! :) Ja és mint említettem, fagyasztható, így ha nem szeretnénk mindet felhasználni, csak csomagoljuk sütőpapírba vagy más zsírpapírba, tegyük jól zárható fagyasztótasakba és nyugodtan fagyasszuk le. Amikor pedig szükségünk van rá, vegyük ki, olvasszuk fel, egyszer gyúrjuk át és már használható is. :)

6 megjegyzés:

  1. Ki fogom próbálni! Most készítettem el a túrós tésztájú kakaós csigát, de nem nőttek meg :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek sem lettek hatalmasak, de legalább a duplájára megnőtt :) Most ettem meg az utolsót belőle, de szerintem még sütni fogok :) Próbáld ki nyugodtan :)

      Törlés
  2. Na igen, tökéletes kakaós csigát már csak elvétve lehet kapni... Köszönöm a receptet, ha majd lesz időm, megpróbálom én is elkészíteni :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, nagyon egyszerű recept és tényleg bármihez tökéletesen megfelel :)

      Törlés
  3. Mmmm... Köszi a receptet! Ha vége a diétának, kipróbálom! :)

    VálaszTörlés