Üdítő szelet

Orbán Szilvi | május 13, 2014
Amikor elkezdtem gondolkodni, hogy mi legyen húsvétkor a süti, azonnal ez ugrott be. Még zsenge kislány voltam, amikor utoljára ettem ilyet, csinálni pedig még egyáltalán nem csináltam még. Gondoltam nem lehet olyan nehéz, hiszen csak piskóta kell, meg krém és egy kis üdítő. Keverem-kavarom, sütöm és kész. Nem is tévedtem, tényleg nagyon egyszerű volt :) 
"Teher alatt nő a pálma." - tartja a mondás. Ez nálunk úgy valósult meg, hogy gyakorlatilag most sütöttem úgy, hogy anya is itt volt és nem segített benne (mert megparancsoltam neki :D). Nagyon izgultam, hogy milyen lesz, legalább úgy, mintha az életem múlt volna rajta, pedig nem is :) De tudjátok, hogy megy ez :) Ha egyedül vagyunk, vagy csak magunknak sütünk, akkor sikerül, ha pedig már másnak (is), akkor tuti becsúszik valami hiba. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Niki is segített benne, megtanított egy szuper tojás szétválasztó trükkre - ami egyszer nem sikerült és emiatt újra kezdhettük az egészet, de akkor is jó muri :D - s ketten együtt gyorsan kész is lettünk. Az eredmény, pedig: nyaaaammmm....nagyon finom volt, elég gyorsan el is fogyott, anyáék még a mamáknak is vittek haza belőle. Azt viszont azóta sem kérdeztem meg, hogy ízlett-e nekik :)

Eme hosszú bevezető után, következzék is a recept, ami alapján csináltam. Megkérdeztem a fly lady csoportban a lányokat is, hogy van-e valakinek bevált receptje, de ugyanazokat kaptam, mint ami nekem is megvolt, azzal kiegészítve, hogy margarin helyett tejszínnel készítsem a túrós krémet, mert úgy sokkal finomabb. És igaza lett, tényleg sokkal jobb volt így, szóval bátran ajánlom mindenkinek :) Én üdítő szeletnek írtam, de olvastam már Mirinda, Fanta szeletnek is, attól függ, hogy ki milyen üdítővel készíti :) 

Piskóta
6 tojás
6 evőkanál porcukor
2 evőkanál kakaópor
4 evőkanál liszt
1/2 csomag sütőpor
1 dl étolaj

Túrós krém
1/2 liter tejszín
1 csomag habfixáló
1/2 kg túró
1 csomag vaníliáscukor
20 dkg porcukor

Üdítős réteg
2 csomag vaníliás puding
7 dl üdítő

A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a porcukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a kakaóport, a sütőporral elkevert lisztet és az étolajat, majd alaposan összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, óvatosan összeforgatjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük. Mivel már számtalanszor megjártam a sütővel, így inkább a legkisebb fokozaton sütöttem, hogy rendesen átsüljön, viszont ne égjen le az alja. Még így is lett egy kis fekete réteg az alján, de még elviselhető volt :D Miután megsült, hagyjuk kihűlni. 

Míg a piskóta hűl, addig készítsük el a túrós krémet. Ehhez a túrót alaposan törjük össze, adjuk hozzá a 20 dkg porcukrot, a vaníliáscukrot, végül pedig a tejszínt és a habfixálót. Jól keverjük össze kézimixerrel. Ezt a masszát kenjük rá a kihűlt piskótánkra. 

A pudingport főzzük sűrűre az üdítőre. Ez jelentette a legnagyobb munkát, ugyanis addig kellett keverni, míg nem lett szép, áttetsző sárga nem lett. Ha ezzel megvagyunk, hagyjuk kihűlni és úgy kenjük rá a krém tetejére. Hogy minél hamarabb megszilárduljon, tegyük be hűtőbe. Mi kb. fél napot vártunk vele és már ettük is :)          


Jó étvágyat! :)

2 megjegyzés:

  1. A nagymamám készítette majd minden hétvégén ezt nekünk... Erre felénk ezt Mirinda szeletnek hívtuk/hívják de én még nem készítettem. Jó volt olvasni ezt a bejegyzést és nosztalgiázni kicsit, köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett és tudtál nosztalgiázni is egy kicsit :)

      Törlés