Kép/fotótuning PhotoShop nélkül

Orbán Szilvi | június 02, 2014
Most ismét egy olyan bejegyzést hoztam, ami főleg bloggereknek lehet hasznos - már ha tudok valami újat mutatni nekik :)) -, mégpedig képszerkesztéssel kapcsolatban. Megmutatom nektek, hogy én milyen programmal szoktam képeket szerkeszteni, illetve milyen trükköket vetek be, hogy olyan legyen a végeredmény, mintha a Photoshop (továbbiakban PS) programmal készült volna :) 

Nagyon sokan szeretik a PS-t, van, aki csak azt használja a képei megszerkesztéséhez, montázsokhoz, kollázsokhoz. Egy ideig én is használtam, de olyannyira lassította a gépemet - tudom, az én gépem a sz@r -, hogy csupán fél órát vártam arra, hogy betöltse és akkor még semmit nem is ügyködtem vele. Miután ezt meguntam, plusz nem is tudtam volna teljes mértékben kihasználni (retusálás és társai), így más alternatíva után kezdtem el kutatni, de végül visszatértem egy olyan progihoz, amit már pár évvel ezelőtt is használtam. Ez pedig nem más, mint a PhotoScape. Ő már biztos ismerős sokatoknak, sokat nem is szeretnék róla beszélni. Én főleg a Montázst, a Szerkesztőt és az Összekapcsolást szoktam használni, de lehet vele GIF-eket csinálni, képeket darabolni, képernyőt lementeni, stb. is. Szóval egy szupi kis ingyenes program, aki esetleg nem ismerné, de szeretne egy jó kis képszerkesztőt, azoknak bátran ajánlom :) Magyar is, egyszerű a használata is, kell ennél több? Na jó, hurkákat, szeplőket nem lehet levarázsolni magunkról, de amúgy elég sok mást lehet vele csinálni :D Ha valaki szeretne róla bővebb információt, esetleg a használatáról egy kis segítséget szóljon és akkor majd lesz arról is bejegyzés ;)

Aki használja a PS-t, az biztos szokott úgymond frameeket (kereteket) letölteni, illetve különböző brushokat (ecseteket), amikkel egy kicsit fel lehet dobni a képünket. De ezt hogyan is lehetne kikerülni egy egyszerű képszerkesztőnél? Hát betűtípussal :) Lehet, hogy sokaknak most felszaladt a szemöldöke, hogy hát hogy a fenébe lehet ez, de a megoldás pofon egyszerű. Hála azoknak az oldalaknak, ahonnan ingyenesen lehet letölteni különböző betűtípusokat, sokszor nem is gondolnánk, hogy mikre lehet lelni egy-egy ilyen oldalon :)
Én két oldalról szoktam letölteni őket, az egyik a fontspace, a másik pedig a dafont. Mindkét oldalon be lehet keresni, ha beírjuk a keresőjükbe a frame szót, egy csomó betűtípust ki fog dobni. Nemcsak kereteket találunk, hanem különböző mintákat is, mint pl. virág, muffin, méhecske, stb. Én a KG Flavor and Frames, KG Flavor and Frames Four, illetve KG Flavor and Frames Five betűtípusokat szoktam használni. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy minden betűhöz tartozik egy ábra, segítségként a letöltéskor kapunk mellé egy ún. térképet, amin feltüntetik, hogy melyik betű melyik keretet (ábrát) jelenti, így könnyebben eligazodhatunk rajta, nem kell végig próbálgatni az összes betűt, míg rálelünk a nekünk kellőre.
Miután letöltöttük, nincs más dolgunk, mint kicsomagolni (ugyanis ezek általában zip-ként kerülnek letöltésre) és a betűkészletfájlunkat - TrueType (.ttf) vagy OpenType (.otf) - bemásolni a gépünkön a fontkészletünkbe (C meghajtó, Windows mappa, Fonts almappa) és már készen is vagyunk, immáron bárhol, bármihez használhatjuk őket.

Megvan a képszerkesztő programunk és megvan a betűtípusunk, de vajon mi sül ki ebből? Ha már megszerkesztettük a képünket (megvágtuk, beállítottuk a fehéregyensúlyt, stb.), nincs más hátra, mint "felcímkézni" vagy egy kicsit felturbózni.
A PhotoScape-nél ezt úgy tudjuk megcsinálni, hogy miután megnyitottuk a kész képünket a szerkesztőben (illetve ha megszerkesztettük, mentsük el, de ne zárjuk be), rámegyünk az Objektum fülre és kiválasztjuk a Betűt (T). A betűtípusok közül kiválasztjuk azt a (keretes) betűtípust, amelyiket használni szeretnénk. Már csak a nekünk kellő keretet kell megtalálni (ehhez használhatjuk a segédletet, amit letöltéskor kaptunk), kiválasztani, hogy milyen színű legyen, és készen is vagyunk. A méretet utólag is beállíthatjuk, valamint azt is, mennyire legyen áttetsző. Mutatom a lépéseket képekben is :)

Nyissuk meg a PhotoScape-et és válasszuk ki a Szerkesztőt.
Miután megszerkesztettük a képet, válasszuk ki a Objektum fül alatt a T-t, azaz a szöveget. 
Válasszuk ki a betűtípust.
Ha kiválasztottuk, ami nekünk kell, katt az OK gombra. Ezután húzzuk az ábránkat a megfelelő helyre, majd ha még szerkeszteni szeretnénk (méret, áttetszőség, szín, stb.), kattintsunk rá duplán, így ismét meg fog nyílni az előbb használt kis ablak.
Az Átlátszóságot a csúszka jobbra, vagy balra mozgatásával változtathatjuk (jobbra a képen ellenőrizhetjük, hogy mennyire átlátszó), illetve itt beállíthatjuk még a színt is. 
Íme a végeredmény :)

Már csak egy gyors mentés és már készen is vagyunk :) Most direkt csak egy ilyen egyszerű műveletet mutattam, ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle, csak a fantáziánk és a türelmünk szabhat határt :) Ezeket a képeket is a PhotoScape progival szerkesztettem meg, nekem ez sokkal jobban bejött, mint pl. a Gimp, de ízlések és pofonok, én ezt is maximálisan ki tudom használni :)

Ti ismeritek és használjátok ezt a programot? Ismertétek ezt a trükköt? 

7 megjegyzés:

  1. nagyon jó alternatíva azoknak, akiknek nincs Photoshopja, vagy lejárt már, és nem crackelte :D ügyes dolgok ezek, hasznos bejegyzés volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szükség néha nagy úr, az ember kénytelen más alternatívák után kutatgatni :) Örülök, hogy hasznosnak találod, remélem másoknak is a segítségére lesz :)

      Törlés
  2. Én is ezt a programot használom, de ezt a funkciót még nem fedeztem fel (nem kerestem) :) De szuper ötlet :)

    VálaszTörlés
  3. Én is PhotoScapet használok, de nem is tudtam, hogy ilyen dolgokat lehet vele csinálni! Köszi Szilvi! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi a segitséget, szuper leirásaid vannak!

    VálaszTörlés