Blogger tutorial - Menüsor kialakítása | UPDATE

Orbán Szilvi | július 22, 2014

Érkezett egy hozzászólás az egyik bejegyzéshez - igazából kettőhöz, de most egyelőre csak az egyiket sikerült orvosolni -, hogy már nem állja meg a helyét az útmutató. Az egyik ilyen a sima menüsor létrehozása, aminél nincs legördülő menüsor, hanem csak egy sima menü van, s az alá, a címkék segítségével lehet összegyűjteni (kategorizálni) a bejegyzéseket. Nos, a Blogger szépen belenyúlt - ebbe is -, nem értem miért kell megbonyolítani a dolgokat, miért nem lehet úgy hagyni, ahogy régen volt?! De mindegy is, végül sikerült megtalálnom rá a megoldást, s ez a lényeg :) 

Címkézés

Mint azt már az eredeti bejegyzésben említettem, fontos, hogy legyenek már bejegyzések, hiszen csak így tudunk címkéket létrehozni és csak így tudjuk őket hozzárendelni a menüpontokhoz. Bár abban a posztban már leírtam, hogy hogyan kell, de mivel ismétlés a tudás atyja, most ismét leírom és megmutatom :)

A régi motorosok már tudják, hogy a címkéknek fontos szerepe van, így szinte nincs olyan blog, ahol ne találnánk ilyen-olyan formában címkefelhőket vagy listákat. Vannak, akik rengeteg címkét használnak, hogy minél könnyebben rátaláljanak az adott bejegyzésre az olvasók. Azonban nem árt, ha viszünk egy kis ésszerűséget is a dologba. Ha kitaláltuk, hogy milyen kategóriákat szeretnénk elhelyezni a menüsorban, címkézzük fel velük azokat a bejegyzéseket, amiket be szeretnénk sorolni alájuk. Pl. Otthon, DIY, Blog, Lomtalanítás, stb. A későbbi bejegyzéseknél is használjuk ezeket a címkéket és ezek majd automatikusan bekerülnek a helyükre, a megfelelő kategória/menüpont alá.

Ahhoz, hogy elkészítsük a menüsort, létre kell hoznunk egy ideiglenes címkefelhőt/listát a blogon, amiből majd kimásolhatjuk a nekünk kellő linkeket. Amint kész a menüsor, ki is törölhetjük majd, hisz a későbbiekben már nem lesz rá szükségünk :)



Nyissuk meg a Tervezőt és ott válasszuk ki az Elrendezés menüpontot, majd jobboldalt kattintsunk a Modul hozzáadása menüpontra.


A felugró ablakban görgessünk le addig, míg meg nem találjuk a Címkék modult és adjuk hozzá a blogunkhoz.


Itt két lehetőséget mutatok meg, akinek nincs sok címkéje, választhatja az első képet és akkor nem kell csinálnia semmit sem, csak rámenni a Mentés gombra. Akinek viszont sok a címkéje, az inkább válassza a kettes számú képen szereplő lehetőséget, így csak azok a címkék fognak megjelenni, amik a menüsorhoz kellenek majd.
Megjegyzés: a blogon én is ezt a megoldást használtam, nálam sincs kinn az összes címke, csak a legfontosabbak, így nem vesz el sok helyet az oldalsávban :)


A mind vagy egyik sem feliratnál, ha a mindre kattintunk, akkor az összes címke mellett ott lesz a pipa, ha pedig az egyik sem feliratra, akkor értelemszerűen eltűnik az összes mellől a pipa. Ha az utóbbit választjuk - mellesleg ez a legegyszerűbb -, keressük meg azokat a címkéket, amiket a menüsorba szánunk és pipáljuk ki. Ha ezzel megvagyunk, kattintsunk a Kész feliratra, majd a Mentésre.
Ezzel a címkézés le is van tudva, a blog oldalsávjában meg is jelent a kis felhőnk/listánk, így már csak az URL-jüket kell majd kimásolnunk.

Menüsor létrehozása

Az eredeti bejegyzésben a Tervező, Oldalak menüpontja segítségével hoztuk létre a menüsort, azonban ott megszűnt az a lehetőség, hogy linket rendeljünk az oldalunkhoz. De egy kis kitérővel szerencsére meg tudjuk csinálni :)


Egy új ablakban nyissuk meg a Tervezőt, és most is válasszuk az Elrendezés menüpontot. Ismét modult fogunk hozzáadni, de ezúttal nem oldalt, hanem a bejegyzés felett.


A felugró ablakban válasszuk ki az Oldalak modult és adjuk hozzá a blogunkhoz.


Ahhoz, hogy linket tudjunk hozzárendelni az oldalhoz, menjünk rá az egérrel a + Külső link hozzáadása feliratra. Itt felugrik majd egy ablak, de egyelőre tegyük le az asztalra.


A blog oldalsávjában elhelyezett címkék közül válasszuk ki az egér jobb gombjával az egyiket, majd másoljuk ki a hivatkozás címét.


A kimásolt linket másoljuk be az Internet cím rubrikába, címnek pedig adjuk meg azt, ahogyan a kategóriát szeretnénk hívni. Pl. DIY.  Ha ezzel megvagyunk, katt a Link mentése gombra.Még ne mentsük, hanem kattintsunk újra a + Külső link hozzáadása feliratra és ismételjük meg ezeket a lépéseket az összes kategóriánál is. Ha mindegyikkel megvagyunk, akkor kattintsunk a Mentés gombra.

Így néz ki a kész menüsorunk. Az oldalsávból pedig töröljük ki a címkéket, hiszen már nincs rá szükségünk :)


Ha pedig valamelyik kategóriára kattintunk, akkor megjelenik az összes olyan bejegyzés, ami oda tartozik :)


Remélem sikerült segítenem és sikerül elkészíteni :)

57 megjegyzés:

  1. Köszi Szilvi,megpróbálom így, a hétvégén elszöszölök vele :)

    VálaszTörlés
  2. Megmentettél !!!!
    Nagyon szépen köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  3. Engem a legördülő menüsor kialakítása az, ami nagyon érdekel már egy ideje. A blog legelső kialakításánál is ezt szerettem volna, de akkoriban sajnos a segítségem technikailag ezt nem tudta megoldani. Én meg picit félek belekotorászni a blogba...:S Majd arról is tudnál egy kis segítséget feltenni? Ahogyan élszrevettem érthetően magyarázol és képeket is készítesz a rész munkákról, így talán nem kontárkodnék a blogon, hanem végre tudnám mit és hogyan kéne...:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Van arról is bejegyzés, de sajna az az oldal, ahol össze kell rakni a menüsort fizetős lett, $9/év, így erre találnom kell még egy új megoldást :/ De azt a posztot belinkelem, hogy lásd hogy is megy ez :)
      Sosem volt erősségem a magyarázás, de igyekszem úgy leírni mindent, hogy az alapján én is bármikor meg tudjam csinálni :D de örülök, hogy érthetőnek tartod :)

      Törlés
    2. A linket meg elfelejtettem :D
      http://eletespillecukor.blogspot.hu/2014/03/blogger-tutorial-lenyilo-menusor_5.html

      Törlés
  4. Pont ezt kerestem, köszi :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Szilvi! Most hétvégén szerettem volna megcsinálni a menüsoromat, a nyakamat tenném rá, hogy olvastam nálad a legördülő menüsor tutorialt, de most sehol nem találom. Én vagyok béna vagy tényleg levetted? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jesszus de bamba vagyok, látom hogy felettem már megválaszoltad. Sorry :D

      Törlés
    2. Semmi gond :) keresem a megoldást, találtam is valamit, de ahhoz idő kell, hogy megcsináljam és használható bejegyzés legyen belőle :D

      Törlés
  6. Szia, huh, a bejegyzésed életet mentett, ezer köszönet érte! :) Általad jutottam el a napok óta annyira keresett megoldáshoz, csak én nem a címke-felhő eredményeit rendeltem a menüponthoz, hanem különálló oldalakat, és azokat linkek által lapozhatóvá tettem (akár egy könyv :D ), de ez nélküled nem ment volna!

    Viszont valamiben még hümmögök; az oldalakhoz menü szerint nem tudok címkéket adni, erre esetleg tudsz valami megoldást?

    VálaszTörlés
  7. Azta, jól elmentem emellett a hozzászólás mellett, bocsi :) Pontosítanál egy kicsit, hogy mire is gondolsz? Már ha olvasod még :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, egy bejegyzéshez ugye hozzá lehet adni címkéket (a bejegyzés írása során az oldalsó menüben van erre opció). De ha nem egy bejegyzést hozol létre, hanem egy oldalt, ahhoz én nem találtam ilyen opciót. :S

      Törlés
    2. Akkor az oldalnak a linkjét kell hozzáadni. Azt úgy tudod elérni, hogy közzéteszed az oldalt (ha nincs az elrendezésnél beállítva, hogy látszódik), megnyitod és a böngésződben fenn, kimásolod az URL-jét :)

      Törlés
    3. Persze, azt értem, így is csináltam, nincs ezzel gond. Szépen mennek a gombok és a menüsor is.
      Ami problémám maradt, hogy az oldalhoz nem tudok címkéket adni, pedig jó lenne, mert ez szolgálná a kategorizálást. Pl. melyik történetben van szereplő halála vagy fluff, ezt mind a címkékkel tudnám átláthatóbbá és könnyebben kereshetőbbé tenni az olvasók számára. Egyenlőre ezt úgy oldottam meg, hogy csináltam egy bejegyzést (oda tettem a linket az oldalról), hogy elkészült az adott történet, és azt címkéztem. De jó lenne, ha magát a történet főoldalát is tudnám címkézni.

      Nem tudom, hogy értetted-e ezt a nagy kuszaságot így :D Ha nem, akkor szólj és linkelem a blogot, hogy láthasd, mit is szenvedek :D

      Törlés
    4. Most már megértettem, hogy mit szeretnél :) Sajna ott tényleg nem lehet címkézni :(

      Törlés
    5. Hát azért köszönöm szépen a segítségedet! :* :)

      Törlés
    6. Szívesen, bár jobb lett volna, ha ezt is sikerül megoldani :)

      Törlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm! Hála neked, kipipálhatom ezt a listámon! már egy hete igyekszem megcsinálni ezt a funkciót, de mindenhol a régi rendszerrel volt csak segítség. DE aztán megtaláltam ezt a bejegyzésed, és egy óra alatt végeztem is! Millió puszi és köszönet! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örülök, hogy hasznos volt! :)

      Törlés
  10. Szia!

    Köszönöm a leírást. Sajnos analfabéta vagyok ezen a téren de neked hála sikerült megcsinálnom. Viszont, amikor rákattintok valamelyik fülre Ez a weboldal nem érhető el hibaüzenet jelenik. Mit csinálhattam rosszul?
    Elméletileg úgy csináltam, ahogy mutattad: link címének másolása, majd elneveztem tetszőlegesen. Aztán a tetszőleges darabszám után mentettem.

    VálaszTörlés
  11. Közben meglett a válasz. Amikor beillesztettem a link címét előtte már ott volt a http:// és a linkben is. A kettő együtt pedig kicsit sok volt. :) Még egyszer köszi az útmutatást, nagyon hasznos volt.

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm ezt a posztot, végre eljutottam odáig, hogy szeretnék menüsort, és ez a bejegyzés nagy segítség volt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örülök, hogy hasznodra vált ;)

      Törlés
  13. Szia!
    Egy kis segítséget szeretnék kérni :) Létrehoztunk oldalakat, nincs is ezzel semmi gond, simán rakunk bele bejegyzéseket, viszont oldalt a blogarchívum csak a főoldal bejegyzéseit listázza, a többiét nem. Van rá valami megoldás, hogy a többi oldalra írt bejegyzések is megjelenjenek az archívumban? Mert így félő, hogy azok a bejegyzések kevesebb emberhez jutnak el, mivel lehet, hogy van aki csak az archívumot kattintgatja végig.
    Előre is köszi a válaszod :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fú ehhez nem nagyon értek, de szerintem a külön létrehozott oldalakat az archívum eleve nem listázza :(

      Törlés
  14. Kipróbáltam, az útmutatásoddal sikerült. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  15. Nagyon szépen köszönöm. Az előző bejegyzésednél is a gyors reagálást, és ez a leírást is. Tegnap két órán keresztül próbálkoztam ezzel, de a leírásod alapján két perc alatt sikerült. :)
    Olyan kérdésem lenne még, hogy most ha belépek a blogomba ott van az összes bejegyzés amit eddig írtam. Viszont én úgy szeretném, hogy ott csak egy legyen, és lenne egy olyan fül a menü sorban (amiért ujra hálás vagyok :) ), hogy napi bejegyzés és ott szerepelne a többi írás. Ezt, hogy lehet megvalósítani?

    Előre is köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de jó, örülök, hogy sikerült megcsinálni :)
      Hát azt nem tudom, hogy így gondolod-e, de ha a Tervezőben az elrendezésre mész, s ott a Blogbejegyzés modulon rámész a Szerkesztésre, be tudod állítani, hogy hány bejegyzés látszódjon a főoldalon. Erre gondoltál? :)

      Törlés
  16. Szia! Köszönöm a segítségedet!!! Több kevesebb sikerrel,de meg tudtam csinálni a Drop Down Menus Generator-ral (http://dropdownmenugenerator.com/) a menüsort a blogomra. (mivel ugye másik fizetős ez a megoldás maradt) Na már most,ugyanabba a problémába ütköztem mint eddig az összes próbálkozásomnál... Képtelen vagyok rájönni arra (vagy inkább értelmezni azt),hogy a menüpontok alá hogyan rakjak be több bejegyzést. :/ Csak mindig az az egy bejegyzés kerül a menü alá aminek a linkjét bemásoltam. Tudnál nekem erre adni valami tippet,hogy hogy kellene megcsinálnom? Teljesen kezdő és analfabéta vagyok ehhez :)
    Köszönöm előre is!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A hiba valószínűleg a címkézésnél van :) Hoztál létre olyan címkéket, mint maguk a kategóriák? Ha igen, annak a címkének a linkjét kell megadni a menüsor kategóriájának linkjeként, majd a későbbi (meg a korábbi) bejegyzéseket is ellátni azzal a címkével, amelyik kategória (menüpont) alá szeretnéd besorolni. Nem tudom, mennyire volt ez érthető :)

      Törlés
  17. Nagyon szépen köszönöm, tényleg sokat segítettél! :)

    VálaszTörlés
  18. Szuper vagy!!!!!! Még én is meg tudtam csinálni. Még azt ugyan nem tudom, hogy most, miután rendszereztem a dolgaimat a blogon, a továbbiakat hogyan kell betennem, de majdcsak rájövök. Talán a bejegyzés cimkéje által automatikusan besorolódik az adott oldalba? Bár az nem lehet, hiszen a bejegyzésnél nem adom meg az oldal linkjét. Tehát akkor rögtön kérdezném, hogyan teszem be az új bejegyzéseket az adott oldalba? Előre is köszönöm a választ, és egyben ezt a bejegyzésedet is! Sokat segitett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha ugyanazzal a címkével látod el a bejegyzést, mint amelyik kategória (fül) alatt szeretnéd látni, akkor a blogger automatikusan beteszi oda neked :)
      Igazán nincs mit ;)

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm! Puszi

      Törlés
  19. Nagyon sokat segítettél, köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy hasznos volt, nagyon szívesen :)

      Törlés
  20. Szia!
    Nagyon hasznos segítségeket nyújtasz, és ha nincs más megoldás a "problémámra" akkor ebben a posztodban lévő remek tanácsaidat fogom használni. Viszont egy kis segítséget szeretnék, hátha van az ötletemre megoldás, csak én nem találom. Nos olyat szeretnék csinálni, hogy legyen egy állandó, statikus kezdőlapom, ami mindig megnyílik és a bejegyzéseket csak az archívum illetve a címkék segítségével lehessen megnyitni, ne szerepeljenek az állandó kezdőlapon. Remélem érthetően sikerült feltennem a kérdést, nem csak én értem mit szeretnék. :) Tudsz erre esetleg valamilyen lehetőséget?

    VálaszTörlés
  21. Szia!
    Nagyon örülök, hogy kb. 1 hete rátaláltam a blogodra. Az enyémet tavaly kezdtem el, de még nagyon sok fejlesztenivaló van rajta, elég kezdetleges. Sok hasznos dolgot megtanultam tőled, és szuper tanácsokat kapok a megvalósítást illetően. is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nagyon örülök neki, hogy hasznosak a bejegyzések, mindig van hova fejlődni, még én is sokat tanulok a mai napig ;) Sok sikert a bloghoz :)

      Törlés
  22. Nagyon köszönöm a segítséget öntől avagy tőled... mostantól megfogom gyakrabban látogatni a blogodat aminek mellesleg nagyon jó kis dizájnja van :) ;)
    Sok olvasót Kívánok továbbra is! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maradjunk a tegezésnél :D Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik, sok munka volt vele, sok sablont kipróbáltam, mégis a legegyszerűbbnél maradtam és azt alakítgattam olyanra, ami már nekem is tetszik és egy kicsit egyedi is :)

      Törlés
  23. Kedves Szilvi! Neked hála, végre sikerült megoldanom a problémám,ami az előttem hozzászólókéhoz hasonló volt, és így már én is rendszerezhetem a dolgaimat a blogomon. Nagyon szépen köszönöm! ^_^ Szép estét kívánok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy sikerült :) Sok sikert a blogoláshoz! ;)

      Törlés
  24. Köszi szépen eddig mindig azzal oldottam meg a címkéket, hogy keveset írtam oda. Most így már tudom hogy kell csinálni

    VálaszTörlés
  25. Köszönöm szépen, ez a poszt nagy segítség volt most! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, jó látni, hogy még mindig hasznos ez a poszt :)

      Törlés
  26. Nagyon szépen köszönöm!!!!

    VálaszTörlés
  27. Szia, én sajnos hibaüzenetbe üzközöm, javascript (0), Ebben tudnál segíteni? :(

    VálaszTörlés
  28. Jelenleg egyáltalán sehogyan sem enged menüpontot létrehozni. Az ideg megesz, mert másik híres oldalkészítő is kezelhetetlen. Határidővel el kell költöztetnem a blogomat.

    VálaszTörlés