Körkérdés: Mit eszik a kutya nálatok?

Orbán Szilvi | augusztus 30, 2014
http://lifeandmarshmallow.tumblr.com/post/96168958601/cute-overload-what-i-imagine-is-going-through
Már annyiszor nekiszerettem volna fogni ennek a bejegyzésnek, de sosem jutottam el odáig, hogy megírjam :) Előre szólok, hogy ez nem egy tudományos cikk lesz arról, hogy hogyan és mivel etessük a kutyát. Sőt, reklámozni sem szeretnék egy tápot sem, csupán a mi tapasztalatainkat szeretném megosztani veletek, s mivel a címben szerepel a körkérdés szó, így a TI tapasztalataitokat, véleményeteket is várom akár hozzászólásban, akár emailben.

Amikor még otthon laktam, az otthoni kutyáink vegyesen kaptak házi kosztot és tápot, no meg leesett neki ez meg az az asztalról, vagy épp magukat szolgáltál ki - Marci egyszer leemelt egy kókuszkockát az asztalról. Először nem tudtuk, hogy haragudjunk rá, vagy röhögjünk, de végül az utóbbi győzött. Azóta is emlegetjük, ahogy fogheggyel szépen leemelte a sütit a tálcáról és kisétált vele az udvarra, mintha mi sem történt volna :D Ilyet Beni is csinált, a tejberizsnél az buktatta le, hogy mosogattam és szóltam Ő-nek, hogy hozza már ki a szobából a tányért, s mikor hozta ki, szólt, hogy itt valami nem okés, azon a tányéron még volt kaja. Ugyanazon az estén még elcsórta Ő májkrémes dobozát is.... Büntetés elmaradt, mert elröhögtük, meg már késő is volt hozzá, nem tudta volna összekapcsolni, hogy miért is kapta volna azt a tockost. Máskor pedig úgy bukott le, hogy megcsörrent a villa a kistányéron, miközben urasága bőszen eszegette le a tortaszeletet a tányérról. Megjegyzem ezek nem a földön voltak, hanem ágyon, kanapén, ahol elméletileg nem is szabadna neki "járnia". De lefetyelt már bele műzlistálba, beleevett már a zsemlemorzsának félretett száraz kenyérhajba is... Szóval mindent kipróbált már, mindig igyekszik kiegészíteni azt a kosztot, amit kap :) Gondolom nem elég neki, ha rajta múlna pukkadásig enné magát, látszik, hogy egy időben az utcán élt, minden alkalmat igyekszik kihasználni, hogy enni tudjon. Ha hagynánk, már gördeszkán hasalva tudna csak közlekedni, annyira kövér lenne. Erről jut eszembe, annyira szomorú és egyben dühítő látvány egy elhízott kutya, mert a "gazdája" tömi minden hülyeséggel, mindig leesik valami (általában csoki, amit eleve TILOS lenne adni a kutyának), de lemozgatni meg nem szokta. Pedig ez is állatkínzás... Nem véletlenül van a tápok csomagolásán is az ajánlott napi adag, a kutya méretéhez viszonyítva.
Mikor már biztossá vált, hogy Ő-vel kutyatulajdonosok leszünk, kikötöttem, hogy házikosztot nem fog kapni, hiszen nem tesz jót a kutyának, a fűszer. Viszont azt is bevallom, hogy lusta vagyok, hogy külön főzzek a kutyának is meg nekünk is. Tudom, hogy sokan így csinálják, de nekem ez valahogy már sok. DE ez nem jelenti azt, hogy nem szeretem a kutyámat, még ennyire sem vagyok képes. Igenis nagyon szeretem és mindig igyekszünk neki a legjobb megoldást megtalálni mindenben. Vannak, akik főznek a kutyára, vannak akik tápot adnak neki. Mi az utóbbi csapatba tartozunk, nekünk ez vált be a legjobban, s ahogy elnézem Beninek sincs ellene kifogása, ezekből is ugyanúgy megkapja a szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat, s megfelelő tápértéke is van. Konzervet eleve nem szerettünk volna neki adni, abban semmi tápanyag nincs, csak szellent tőle a kutya meg megy a hasa...

Ezalatt a 3 év alatt sok tápot kipróbáltunk, s mivel egy légtérben élünk vele, s a sétáknál is oda tudunk figyelni rá, egyből észrevettük, ha valami nem stimmelt. a kerti kutyáknál ez nem mindig lehetséges, nem mindig veszi észre az ember, ha megy a hasa a kutyának vagy épp székrekedése van, hány, örökösen ég a gyomra, stb. Ez is egy előnye a panelban való kutyatartásnak, sokkal szorosabb kötelék alakul ki a kutya és gazdája között. 
Nagyon nehéz kiválasztani a megfelelő tápot, hiszen sokféle van a piacon. A nagyon jó tápokat aranyárban mérik (bár nem biztos, hogy ami drága, az jó is), még akkor is, ha csak kevés kell belőle, mert olyan jó a tápértéke. Azonban anyagi szempontból az ember kétszer is meggondolja, hogy mit adjon a kedvencének. Szerencsére a keverék kutyák sokkal ellenállóbbak, mint a fajtatiszta társaik, nekik nem kell annyira odafigyelni, hogy olyan tápot kapjon, ami megfelel a fajta elvárásainak. Most lehet, hogy csúnyán hangzott, és ezért kapok a fejemre, de ha egyszer így van :P :)

Kezdetben Pedigree Juniort kapott, hiszen kölyökként került hozzánk, majd amikor betöltötte az 1 évet, áttértünk a Darlingra. Ez hosszútávon egyáltalán nem vált be, folyton "legelt", sokszor hányt is és a fülén is elkezdett kihullani a szőr. A sokadik hányáskupac feltakarítása a padlószőnyegről procedúra után utánanéztem egy kicsit a dolognak és rátaláltam erre az oldalra. Itt (és itt) nagyon szépen össze van gyűjtve, hogy mire kell odafigyelni a táp kiválasztásakor. Igaz itt konkrétan egy bizonyos tápot ajánlanak, de emellett sok hasznos infót lehet megtudni, hogy mikre kell odafigyelni, miket nézzünk meg a címkén. Sok jót hallottam erről az Acana tápról, de eleinte drágának tartottam. De amikor rátaláltam arra, amit most adunk neki és leosztottam kilóra, közel egy árban mozog a kettő. Most a Premiere kutyatápot adjuk, abból is a Best Meat adult, marhát. Összetevők alapján ez közel olyan jó, mint az Acana, s akkor pont akciós is volt a Fressnapfban. Ebből egy kiló 999, 75 forintra, az Acana esetében pedig 1135 forintra jön ki. Szóval nem annyira nagy a különbség. Nekünk bevált ez a Premiere táp, szépen helyre jött a füle, fényes a bundája, egészségesek a fogai és jó erőben van :) Kell ennél több? Azóta egyszer sem hányt, s legelni is lényegesebben kevesebbet legel.


Egyszerűen nem lehet úgy fotózni, hogy ne telepedjen be a képbe, pláne, ha kajáról van szó :D 
 
Most ti jöttök, mivel etetitek a kedvenceteket? Milyen táp vált be?

5 megjegyzés:

  1. Előző kutyus házi kosztot kapott táppal vegyítve (ez alatt a sima rizst kell érteni általában, ill. párolt zöldségeket, mert imádta). Az új kutyus pedigreet kezdett el enni, majd az állatorvos figyelmezetett, hogy ideje azzal le is állni, mert nagyon rossz minőség, amit itthon kapni, úgyhogy most valami lazacos csodatápot eszik a Fressnapfból, ami érzékeny gyomrú kutyáknak van kifejlesztve. Ezt most magában eszi, és a nasija is ebből van.
    Összességében nekünk eddig a halas tápok beváltak, azt szeretik mindig.

    VálaszTörlés
  2. Az enyéim nem ették meg a konzervet és a száraz tápot sem. Volt egy nápolyi masztiffunk, ő néha ráfanyalodott a kutyaszalámira és egyszer-egyszer a konzervre. Utána volt egy német juhászunk, ő meg aztán abszolút semmit nem volt hajlandó megenni, ami kutyáknak készült. A száraz tápot végképp nem. Szóval mi kilószámra vettük a csirkefarhátat és azt főztük meg mindkettőnek általában. Imádták és semmi bajuk nem volt, nem voltak tápanyaghiányosak sem és szépen kerekedtek. Néha csempésztünk bele rizst vagy valami zöldséget, na meg a házikoszt is bejött nekik. A masztiff pl imádta a milánóit, de csakis akkor, ha szórtunk sajtot a tetejére :D

    VálaszTörlés
  3. A Pedigree-ről én is hallottam, hogy az, amit ide gyártanak, az nagyon rossz. Csak az a baj, hogy még így is drágán adják, ahhoz képest...
    Nekünk úgymond szerencsénk van Benivel, mert mindenevő, bármit megeszik, amit elé teszünk/tennénk. Ha válogatós lenne, valószínűleg nem lenne ennyire egyszerű a helyzet :D Csontot nem merek neki adni, van, hogy csak hetente egyszer vagy kéthetente egyszer kap. Állítólag csak városi legenda, hogy a csont jó neki, hosszabb távon többet árt, mint használ :/ Így inkább kerülöm, szeretném, ha minél tovább velünk maradna :)

    VálaszTörlés
  4. Az enyém konzervet és száraztápot eszik keverve. De voltak nyáron a nagy melegben olyan napok, amikor semmilyen konzerv nem tetszett neki akármilyen drágát vettem. Bevallom, konzervből tescosat veszek, mert volt már olyan, hogy a drágább konzerv minősége nem volt kielégítő. Vagyis legszívesebben nem konzervet, hanem pátét (pate vagy mi, egy adagnyi van benne és kis kocka alakú) eszik a dögci. Száraztápból szoktam kereskedésben kimérőseket venni, ha úgy adódik, de mostanában szoktam nagyobb tápot egyben venni, most Friskies van itthon, leginkább a Purina felirat miatt. De a pocakkal és széklettel minden rendben. Az enyém kap csontot, de csak úgy, hogy árgus szemmel nézem közben, okosan ott hagyja a szilánkosabb részt; de két-háromhetente egyszer kap max. Jobban szeretem a rágókákat, az is tökéletes a fogaira.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden kutya másképp reagál a kajára :) Csontból én csak a lágy, nagyobb csirkecsontot adom (alsó-felső comb), ez nem törik szilánkosan. De ezt is csak elvétve. :)

      Törlés