Elmélkedés: Fekete kutyát miért nem?

Orbán Szilvi | március 03, 2015

A minap épp az esti sétánkat róttuk Benivel és elment mellettünk egy család. A kislány már előre kiabált: "Nézzétek, milyen aranyos kutya, csak kár, hogy fekete. Apa, ugye te nem fekete kutyát veszel nekem?" Mire az apuka: "Neeeem, nem fekete kutyát veszek neked, hanem csakis fehéret!" - és mellé még vigyorgott is. 

WTF????!!!!


Valaki mondja meg nekem, hogy mi a baj a fekete kutyákkal? Nem merek arra gondolni, hogy már az állatok felé is működik a rasszizmus. Csak a fehér kutya a jó? A fekete miért nem? Ő mivel másabb, mint fehér társai? Ő is ugyanolyan érző lény, aki szeretetre vágyik, ő is ugyanolyan odaadó tud lenni a gazdája iránt. Az, hogy egy kutya fehér, nem jelenti azt, hogy a személyiségével minden rendben van, hogy ők sokkal jobban viselkednek, ők másabbak lennének, mint a feketék. Az az "ember", aki különbséget tesz fekete és fehér kutya között, vajon hogyan viszonyul embertársaihoz?
Nekem meg sem fordulna a fejemben, hogy szín alapján válasszak kutyát. Teljesen mindegy, hogy barna, vörös, fekete, fehér, foltos, de felőlem akár rózsaszín is lehetne, max. jobban kitűnnénk a tömegből :D Nálam nem a szín számít, hanem a kutya. Az, hogy milyen a személyisége, engem már egy nézéssel le lehet venni a lábamról, valószínűleg az összes kutyát hazahoznám a menhelyről, ha megtehetném. A futtatón is van egy fekete labi haverunk, Dorka, aki egy tünemény és aki még februárban is képes csobbanni a tóban, fittyet hányva a hidegre :D

Egy kicsit utána néztem ennek az egésznek és kiderült, hogy ennek az egész jelenségnek neve is van, mégpedig a fekete kutya szindróma (black dog syndrome). Az emberek a fekete kutyákat sokkal ijesztőbbnek, kiszámíthatatlanabbnak találják, félnek tőlük. Nem segít rajtuk az sem, hogy számos könyvben és filmben is úgy ábrázolják őket, hogy félelmetesek, nem túl bizalom gerjesztőek. A nagytestű fekete kutyáktól még jobban elzárkóznak. Egyesek szerint a fekete kutyák a depresszió metaforái, éppen ezért az emberek tudat alatt elutasítják őket. Az Egyesült Királyságban éppen ezért a menhelyek dolgozói a fekete kutyákat éppen ezért vidám, színes nyakörvekkel, kendőkkel próbálják felruházni, külön programokat és szépségversenyeket rendeznek azért, hogy eloszlassák a tévhiteket, hogy megmutassák, hogy a fekete kutyák is ugyanolyan szerető és szerethető lények, mint fehér vagy más színű társaik.

Amikor Benit megláttam, egyből tudtam, hogy ő az én kutyám lesz, ahogy nézett azokkal az ártatlan szemekkel (amit azóta is jól használ, ha kell neki valami, csak már nem dőlök be neki :D), nem volt kérdés, hogy őt választom. Nem számít, hogy fekete (na jó, van benne barna és egy kis fehér is), a lényeg, hogy szüksége van rám. Amikor sokan elhatározzák, hogy magukhoz vesznek egy kutyát (akár örökbe fogadnak, akár súlyos pénzt fizetnek érte), különböző kritériumokat állítanak fel, pl. ilyeneket:
- ne hullassa a szőrét
- kölyök legyen
- törzskönyves legyen
- nyugodt legyen
- gyerekszerető legyen
- cuki legyen
- és ott van néha az is: FEHÉR legyen

Abba most ne is menjünk bele, hogy hát a többi kutyával mi lesz? Aki nem felel meg egyik kritériumnak sem, az marad a menhelyen, vagy előbb-utóbb oda fog jutni. :( Mert sokan beleunnak az örökös takarításba, az egy évnél idősebb kutyákkal már rengeteg baj van, ha nem fordítottak sok figyelmet a neveléssel és a fejükre nőtt, az idős kutyával már sok a probléma, megmorogja a gyerekeket, ugatós, stb. Ezek mind azt eredményezik, hogy leadják a menhelyen (ez a jobbik, a rosszabbik az, hogy szabadon engedik...). Ha pedig nem kellenek senkinek sem, jön az altatás.

De egy kicsit elkalandoztam - bár ezek is megérnének egy misét -, vissza a fővonalhoz :D Komolyan, valaki tényleg elmagyarázhatná, hogy miben jobb egy fehér kutya egy feketénél ;)


Fekete kutyával az élet: 
- nincs szebb a csillogó fekete szőrnél,
- a sötétben mereszted a szemed, hogy nehogy rálépj a lakás bármely pontján fekhető kedvencedre,
- amikor a félhomályban megvillan egy szempár, de a kutya testét már nem látod
- a fekete ruhán egyáltalán nem látszik a kutyaszőr
- az esti sétán kénytelen vagy világító kütyüt ráakasztani, hogy lásd, merre kószál
- világos szürke bútor oldala már feketének látszik, ahogy állandóan nekidörgölőzik
- sokkal hamarabb megszárad a bundája
- viszont sokkal hamarabb is kap napszúrást, és sokkal hamarabb hevül fel
- nem látszik rajta, ha koszos (a sárról már nem lehet ugyanezt elmondani)

Ezzel a bejegyzéssel csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy nem számít a kutya színe, minden kutyának szüksége van a szeretetünkre, a gondoskodásunkra, nemtől, színtől, életkortól, mérettől, betegségtől függetlenül :)

Ti mit gondoltok erről?

33 megjegyzés:

  1. :( nem tudom... én már az előtt fekete kutya mániás voltam, hogy ismertem a tényt, hogy a fekete kutyákat viszik a legkevésbé a menhelyekről... csak pislogtam, amikor meghallottam ezt... nem értem én az embereket... btw. iszonyú cuki a kutyusod! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk is egy kivételével csak fekete kutyusunk volt, eszünkbe sem jutott, hogy szín szerint válasszunk :) Átadom Beninek, csak el ne bízza magát :D

      Törlés
  2. Ez mekkora butaság, te jó ég. És a szülőket meg péklapáttal kellene agyonütni, hogy még teszik is a lovat a gyerek alá. Nagyon szomorú ez az egész, nekem mindkét kutyám fekete volt és csodálatos állatok voltak.
    Én a cicákkal kapcsolatban hallottam ugyanezt, a fekete kismacskáknak képtelenség gazdát találni. Azt ugye mind tudjuk mi az oka ennek, de a 21. században ez már nevetséges.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy fekete cicánk nekünk is volt, imádtuk :) Ahogy rásütött a nap, inkább tűnt rozsdásnak, mint feketének, de annyira gyönyörű volt, kár, hogy már nincs velünk :(
      Némelyik embernek pedig tényleg jót tenne egy csapás a péklapáttal :D

      Törlés
    2. Nálunk nem volt gond a fekete cicák örökbe adásával, bár az ismeretségi körömben egyáltalán nincs ilyen szín alapján szelektálós elmeroggyant. Kutyáknál még nem hallottam erről a megkülönböztetésről, a macskáknál viszont egész biztosan a babona lehet az oka. Azt egyébként én is észrevettem, hogy a házi cicák között nincs igazán koromfekete, mindegyikük vöröses színű lesz napfényben, így még a hiedelem sem "jogos".

      Törlés
  3. Te jóságos atya úristen, ez mekkora orbitális marhaság! Komolyan ledöbbenve olvastam a sorokat, hogy van olyan aki ezt a baromságot elhiszi és a kölkét is ezzel eteti...
    Egészen kicsi koromban kaptam egy kis kölyöktacskót aki mellettünk volt 14 évig. Nagyon hasonlított a te kutyusodra, bár aztán ő úgy nézett ki idősebb korára mint egy krinolin! :D
    Az ilyen fajta kutyákról (amik fekete szőrűek és barna folt van a 2 szemük felett) hallottam azt is, hogy az ördög kutyái. Nem is kommentelném ezt, mert felhúzom magam azon, ha bármilyen állatot degradálnak akármilyen baromsággal. Most nyáron lesz a magyar vizsla kutyusom 8 éves és bután hangzik, de egy rosszcsont tündér! :)
    Minden kutya (és állat) csodálatos, az ilyen szülőknek pedig szívlapát kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az emberi hülyeség határtalan tud lenni és ennek sokszor szegény állatok látják a kárát :( Ez az 'ördög kutyája' dolgot már én is hallottam, marhaság az egész. Egy fehér vagy bármilyen más színű kutya is tud veszélyes lenni, nem kell ahhoz, hogy fekete legyen...

      Törlés
  4. Na jó, ezen most kiakadtam. Nem csak ezen az egész szindrómán, hanem azon is, hogy az apuka nem úgy reagálta le az egészet, hogy "Kislányom, a fekete kutyát is szeretni kell, ugyan olyan, mint a többi", hanem ilyen betegesen... Hova fajul ez a világ?! Az ember azt hinné, az ember a hülyeségeit nem terjeszti ki ártatlan lényekre. A sötét bőrű emberekkel szembeni előítéletek ugyanolyan alaptalanok mint ezek a babonák.
    Igazából ez a téma, kérdés nálam fel sem vetült, mert engem egy kutya jelleme fog meg, nem a kinézete. Az csak a "csomagolás". Lehet egy pincsi ugyanúgy agresszív, mint egy fekete boxer. Miért ítélünk mindig első látásra!?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először azt hittem, hogy rosszul hallottam, de a párom is megerősített benne, hogy ezt mondta o.O Egy kicsit elborult az agyam, mennyi "csirkefej" szaladgál ebben az országban... :/ Nálam is a jellem a lényeg, nem a kinézet, de úgy tűnik másoknak nem ez a természetes...

      Törlés
  5. Mr. Zs.-vel elemeztük, hogy miért is lettek az emberek ennyire rasszisták a világban, és annak ellenére, hogy ma már elvileg nem számít a bőrszín, mert nem az alapján vannak kategorizálva az emberek, még mindig jelen van, de miért? Arra jutottunk, hogy pont emiatt a nevelés vagy szájhagyomány útján terjedő hülyeség miatt. Ezzel valószínűleg majd a kicsi is arra fogja tanítani a porontyát, hogy a fekete kutya rossz.
    De remélem apuci azután is azt fogja mondani, hogy jó ötlet volt fehér kutyát venni a csemetének, miután minden tiszta fehér szőr.
    Egy hülye berögzültsége az embereknek ez az egész. Pont mint a fekete macska dolog. Jaj balszerencsét hoz. Ha jobban utána néz az ember, máris látja hogy valahol egyenesen az hoz szerencsét, vagy egyéb jó dolgokat tulajdonítanak neki. Egy hülye kitalálta anno, azóta pedig a sok hülye követi a "tanait".
    Egyáltalán nem számít a szín. (3 nagy kedvenc kutyusom van, az egyik alapból fekete és barna (roti), Pomeraniai, ami barna vagy fehér (őszintén szólva fehéret szeretnék egyszer majd belőle- lehet megkövetni :D, de inkább arról álmodom, hogy odamegyek 5-6 kölyökhöz és amelyik a legjobban bújik, vagyis tetszem neki őt választanám. :))az utolsó nagy kedvenc pedig az Akita, ami szintén több színben pompázik, nála sem számítana a szín). :)
    Ahogy mondtad minden állatot szeretni kell mindentől függetlenül. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elképzelhető, hogy továbbadja, de én reménykedek abban, hogy az idős során találkozni fog olyan cikkekkel, emberekkel, akik megváltoztatják a véleményét és a felfogását :)

      Törlés
    2. Nekem az egyik kedvenc kutyus-fajtám a mudi, az is sok színben van, és mindegyik halálcuki, de a fekete az abszolút kedvencem :) itt anyóséknál egy fekete münsterlandi vizsla van, egyrészt nagyon okos, másrészt elképesztően gyönyörű és kecses <3 ügyvéd ismerősömnek egy csodaszép fekete belga juhásza van, igazi bishi, szépfiú, díja is van a szépségéről :D és tacsiban is nagyon tetszik, ha feketés :) egyszerűen nem értem az embereket, tényleg... a fekete kutya szerintem kifejezetten elegáns! :)

      Törlés
  6. Szomorú, én magam sem értem, de sajnos tényleg így van. A menhelyek tele vannak fekete kutyákkal: ha egy fekete kutya bekerül egy menhelyre, sokkal-sokkal kisebb az esélye, hogy gazdihoz kerül, mint egy más színű ebnek :(
    Nekünk cicánk van, egy fekete és egy fehér, és ha a szín döntő szempont lenne (ahogy egyáltalán nem az), akkor inkább a fehér szőrtől ódzkodnék, mert az nagyon meglátszik a ruháinkon...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a fehér szín sokkal feltűnőbb és szerintem több a macera is vele, hogy tényleg fehér legyen :D

      Törlés
  7. Nagyon egyet ertek veled!Nem ertem miert kell mar az allatoknal is elkezdeni a rasszizmust,nem jo csak a feher kutyuska,mert az olyan edike.Es a fekete kutyakkal mi lesz?Nekem oly mindegy,hogy milyen a szine,ahogy te is irtad,csak az szamit,hogy szeressuk oket,mert sok szeretetre van szukseguk.El sem tudom kepzelni,ha az ilyen emberek mar a kutyakat is szin alapjan kulonboztetik meg,akkor mit csinalnanak a szines boru emberekkel?Nagyon szomoru,hogy ide sulyedtek le az emberek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az olyan emberek, akik különbséget tesznek már a kutyáknál is fehér és fekete közt, azok valószínűleg a baráti, ismeretségi köreiket is eszerint alakítják :(

      Törlés
  8. Atya ég. Még nem hallottam erről, de felbosszant. Úgy gondolom, annak az embernek is hatalmas probléma van a fejében, ha így vélekedik az állatokról (is).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Addig, amíg nem hallottam a saját fülemmel, és olvastam Demény könyvében, én sem tudtam róla, hogy létezik ilyen.

      Törlés
  9. hát ez azért kemény.....nem találok szavakat, de tényleg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elhiszem :/ Szerettem volna írni erről, mert szerintem nem lehet elmenni mellette :(

      Törlés
  10. Ismerem én is ezt, nálunk is ez volt. Amióta Bizsu megvan, azóta követem facebookon a helyi gyepit, és ott is mindig írják, hogy a fekete nagytestűek hatalmas hátrányból indulnak. :( Nem tudom, én nem így gondolkodom egyáltalán. Szomorú, hogy az állatokra is már fogyasztói cikkekként gondolunk. Mintha a boltban válogatnánk.. szép, nem szép... Szomorú.
    Nálunk is így ment egyébként a kutya kiválasztása. Belenéztem a szemébe, és onnantól kezdve tudtam, hogy bár megnézem a többieket, Bizsu lesz az igazi. :) Ennek szerintem mindig így kellene működnie.
    Egyébként, lovaknál ugyanez van. A lócim papíron sötétpej, gyakorlatilag fekete, és rengeteg embertől hallottam már, hogy idegenkedik tőle. Nem értem, tényleg nem. (Pedig igazán koszálló, nagyon praktikus szín lovaknál. :D)

    VálaszTörlés
  11. Ilyennel még nem találkoztam. Szerencsére. Olyan közegben nevelkedtem, ahol ilyenről sosem volt szó, mindig az állatok által adott szeretet volt a fontos. Mondjuk nekem fixációm a fekete macska (volt fekete macskám, meg apukámnak is, gyönyörűek és cukik voltak), de a lényeg az, hogy csupa szeretetbombák. Színüktől függetlenül.

    VálaszTörlés
  12. Azért én bízom benne, hogy az ok más. Lehet, hogy a kislány a fehér kutyusokért rajong, azokról álmodozik, ezért hangsúlyozták annyira, hogy feketét nem. Gondolom, megígérték már neki a szülők, hogy megkapja azt a bizonyos fehér kutyust. Szerintem ez csakis így lehetett, ha a saját gyerekeimből indulok ki. Mert ha egy gyerek mondjuk pöttyös kutyát akar, lehet szép meg cuki a hupilila is, ő a pöttyöshöz fog ragaszkodni. Nekünk egyébbként most is két fekete kutyánk van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, lehetett ez is a háttérben, hiszen nem láthatok bele a fejükbe, nem ismerem az előzményeket, de azért az még egy valós jelenség, amit leírtam :(

      Törlés
  13. WTF?!?! Ez miféle új marhaság megint? Nem gondolnám rasszizmusnak,hanem inkább ostobaságnak. Tudod mint a fekete macskáknál. Azoknak az állatoknak is sok mindenen kell keresztül menniük, csak mert feketék.
    Néha ezért nem értem hogy az embert mért sorolják a csúcsra...mert hogy egyeseknek semmi eszük és intelligenciájuk az is biztos. Egy kisállat kisállat, függetlenül a színétől. Felőlem lehetne rózsaszín is: ha cuki és beleszeretünk egymásba ,akkor az számít.
    Én ezt a családot arcon csaptam volna- vagy elástam volna őket.... Ostobák és nincs rájuk olyan földi szitok amit leírhatnék. Felhúz az ilyen. (:

    VálaszTörlés
  14. Lehetséges, hogy a Harry Potterből való ez a félelem a fekete kutyák iránt! :D

    VálaszTörlés
  15. Fekete kutyám van. Fekete dogom volt. Ilyen családdal még nem is találkoztam. Szerencsére!

    VálaszTörlés
  16. Nekem is voltak színbeli preferenciáim, mielőtt Diót választottuk. De még szerencse, hogy a szín nem volt prioritás, mert szín alapján Dió tetszett legkevésbé. :) Úgy mentem oda, hogy döntsön az első benyomás, de azért ha lehet, ne a fekete-barnát, légyszi, légyszi. Amikor aztán odahozták hozzánk kiskosárban a három kis tengerimalacot, Cesar Millan tanácsai szerint nem tettem semmi különöset, betettem közéjük a kezem és vártam a reakciókat. Volt egy kis fekete, amelyik félt tőlem, és egy barna, amelyik pedig mintha észre sem vett volna, hanem rögtön azzal volt elfoglalva, hogyan szökhet meg a kosárból. A kis fekete-barna odatotyogott hozzám, a szemembe nézett és elkezdte nyalogatni a kezem... :) Ő lett Dió. :) És ami a legviccesebb: a havanese-ek színváltók. Ahogy elkezdte levedleni a kölyökbundáját, volt egy darabig "ewok-színű" (így hívtam én azokat a piszkostarka havanese-eket, akik a legkevésbé tetszettek, de akkor már csak irtó jókat mulattunk rajta, hogy pont ilyen lett), végül pedig gyönyörű szürke lett, pont amilyet szerettem volna. Ha szín alapján választok, most valószínűleg lenne egy vajszínű bérgyilkosom, és nem ismerném Diót...
    Egyébként amit a fekete kutya elméletről írsz, nagyon érdekes. Emlékszem, hogy anyukám annak idején sokáig nem akart labradort, mert Stephen King Cujo c. könyvének a borítóján egy fekete labrador volt. Aztán megnézett néhány vakvezető kutyás dokumentumfilmet és megenyhült, érdekességképpen pedig megjegyzem, hogy a könyvben egy veszett bernáthegyi szerepelt, de a borítóra inkább raktak egy jámbor arcú fekete labradort... Ez is részben egy "lejárató kampány" jelenség a fekete kutyák ellen, ami nem segít jobban bízni bennük, részben pedig biztos, hogy egy már meglévő belső félelem tudatos megjelenítése a borítót tervezők részérő...
    A menhelyek tudatos kampánya nagyon tetszik. Egyszer talán lesz egy fekete kutyákat védő törvény is, ahogy - legalábbis így tanultuk a főiskolán - Amerikában arra is van szabályozás, hogy hacsak a történelmi hűség nem tiltja, minden filmben kell szerepelnie egy fekete karakternek pozitív szerepben, szintén a rasszizmus ellen. Talán egyszer eljutunk oda, hogy tudatformáló céllal a reklámokban és filmekbe arányos számban kell pozitív szerepben megmutatni a fekete kutyákat, és idővel elkezd kikopni ez az előítélet is...

    VálaszTörlés
  17. Úristen!
    Ez kegyetlenség... Igaz nekem is fehér kiskutyám van, de nem mi választottuk Őt, hanem Ő minket. Szóval, igen. :) Nem értem én sem ezt a "fekete kutya nem kell" taktikát. :(

    VálaszTörlés
  18. Nekünk is fekete kutyánk van, találóan Kanóc a neve. Volt már több kutyánk, sose szín alapján lettek, de ez a kis dög mindent visz eddig!!! :) Jómagam is a fekete állatokhoz vonzódok, cicából direkt feketét akartam... Szóval nem értem én sem ezt a jelenséget.

    VálaszTörlés
  19. Szomorú, de bizony tényleg valós probléma, amiről írtál :( Én is sok fórumon találkoztam már vele, meg sok állatvédő egyesületet követek és ők mindig írják, hogy a fekete kutyusok kelnek el a legkésőbb, vagy egyáltalán nem. Pedig semmivel sem rosszabbak a fehéreknél, a szőr színe nem a belső tulajdonságot mutatja. Ez a felszínesség az emberekre nagyon jellemző, de hihetetlen, hogy már a kutyusoknál is ezt csináljuk. Mi megfogadtuk a férjemmel, hogy amint lesz lehetőségünk kutyust örökbe fogadni, akkor feketét fogunk választani. Menhelyről akarunk hozni mindenképp, és mivel mind a ketten nagy metal arcok vagyunk a fekete kutyus hozzánk tökéletesen fog passzolni :P De amúgy is szívesen választanék feketét, mert szerintem gyönyörűek és különlegesek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is gyönyörűek, tiszteletparancsolóak :D akkor hozzátok tényleg passzolni fog egy fekete kutyus, biztos sok örömötöket fogjátok benne lelni :)

      Törlés
  20. De fura, erről sosem hallottam. Mondjuk itt a kislány szerintem nem emiatt nem akart feketét (a gyerekek sokszor fura szempontok alapján választanak), de elég durva hogy ez egy létező dolog. Én max mérethez kötném a dolgot, de csak azért mert egy nagy testű kutya súlyából adódón tud "baleseteket" okozni, de közben meg az a tapasztalatom, hogy pont a ksiebb testű kutyák hajlamosak tök hülyén viselkedni. Na mindegy. Mi Maszatunk is menhelyes kutyus, és pont a szomorúkutya szemeivel fogott meg minket, és ahogy a piros kendővel virított a fekete bundájával. Hihetetlenül szelíd, de tőle is ijedtek már meg amikor kiszökött az utcára, nyilván ismeretlenül sosem tudhatod milyen egy kutya. De ő csak a macskákra veszélyes, az embereket rajongásig imádja. És igen, az vicces amikor este a sötétben a sötétszürke szőnyegen nem veszem észre és elbotlok benne :D Ja és a fényképeket is sokszor csak anniy látszik hogy ott egy naagy fekete paca :D

    VálaszTörlés