{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Fóbiák

Orbán Szilvi | április 22, 2015

Szerencsésnek mondhatom magam, mert csak minimálisan érintem azokat a fóbiákat - mondhatnám azt is, hogy csak egy kis szeletet kaptam belőlük -, amiket fel fogok sorolni ebben a bejegyzésben. A világon vannak olyan emberek, akiket sokkal súlyosabban érintenek ezek a problémák, míg belőlem csak egy minimális, de akkor is rossz, idegesítő érzést váltanak ki.

Szia! Ha először jársz itt és nem tudod, mi is ez a Vigyázz! Kész! Posztolj! dolog, itt olvashatsz bővebben róla. Ha esetleg kedvet kaptál és szeretnél Te is csatlakozni, írj egy e-mailt az eletespillecukor@gmail.com címre és válaszban elküldök minden infót és a  következő témát is, amibe már be is tudsz majd kapcsolódni :) A megadott téma maradjon TITOK az olvasók számára! :) Az eddigi VKP bejegyzéseit itt olvashatod el :)  

A wikipédia ezen oldalán rengeteg fóbia fel van sorolva, sokról nem is tudtam, hogy egyáltalán létezik ilyen, a listát böngészve megtaláltam azok hivatalos nevét is, amelyek engem érintenek :)

http://barlangrajz.com

Akrofóbia, altofóbia azaz magaslatfélelem: Az iskolában már attól tériszonyom volt, hogy a bordásfalon csüngtünk. Ha egy magasabb helyről nézek le, olyan, mintha húzna a mélység, s 10 körömmel kapaszkodok, nehogy magával rántson. De viszont nem esik annyira nehezemre nézelődni a negyediken az ablakból (bár az ablakpucolás már egy kicsit nehézkesebb, de muszáj megcsinálnom), azt nagyon is szeretek :D 

Demofóbia, azaz tömegiszony: egyszerűen nem tudom elviselni az olyan helyeket, ahol tömeg van, csak ha nagyon muszáj, és ezt önszántamból vállaltam, pl. koncert. Ha egy helyen sok ember gyűlik össze, tolonganak, egymáshoz nyomódnak, egyszerűen menekülni akarok onnan. A szívem hevesebben ver, ráz a hideg, izzadok és a szemeimmel végig a vészkijáratokat keresem, igyekszem minél hamarabb megtalálni a kijáratot. 


Fazmofóbia, azaz szellemektől való félelem: már gyerekkoromban elment a kedvem az ilyen témáktól, ugyanis egyszer megnéztem a Poltergeist - Kopogó szellem c. művet és sokáig rendszeresen rémálmaim voltak vele kapcsolatban. A hideg kiráz, ha csak arra gondolok, hogy valaki más, egy természetfeletti lény is tartózkodhat velem egy helyiségben, ha pedig kapcsolatba is lépne velem, hát ott f**nám össze magam szerintem :D 

Klausztrofóbia, félelem a bezártságtól: emiatt utálok liftezni és ha lehet, kerülöm is. Szűk helyeket, ahol kúszni, mászni kell, pl. barlangtúrák alkalmával, nálam olyan szóba sem jöhet. Olyankor úgy érzem, mintha össze akarna nyomni a hely, mintha mindjárt rám zuhanna a plafon, elkezdek szaporábban lélegezni, ráz a hideg, izzad a kezem.

Araknofóbia, azaz a pókoktól való félelem: ez csak kis mértékben érint, nem annyira, mint Ront a Harry Potterben :D megvagyok velük, csak ne kelljen őket fogdosni :) 

Herpetofóbia, hüllőktől való félelem: sosem sikerült velük megbirkóznom, szerintem éppen ezért nem hoz lázba egy krokodilbőrből készült táska vagy cipő sem :D

Ofidiofóbia, azaz kígyóktól való félelem: ezek is jó helyen vannak, ahol vannak, nem szeretem őket fogdosni, nem is érintettem még meg egyet sem, s valószínűleg nem is fogok. 


Ranidafóbia, békáktól való félelem: íííírtóóóózom a békáktól. Bármilyen hasznosak is, egyszerűen sosem tudok velük megbékélni. Hidegek, puhák, csúnyák, brrrrr. Fogdossa - csókolgatni meg főleg - az, aki akarja, és van gusztusa hozzá, én messze elkerülöm őket. Egyszer borsót szedtünk anyával a kertben, mezítláb, voltam és egy béka végiggyalogolt rajta, hát én úgy szaladtam ki a kertből, mint akit üldöznek. Rettenetes érzés volt. Na jó, Brekit szeretem, ő cuki :)

Ennyi borzongás elég volt, már attól rázott a hideg, hogy megírtam ezt a bejegyzést :/ Jobb is, hogy túl vagyunk rajta, ez nem egy kellemes téma volt :D A többiek bejegyzését az alábbi linkeken tudjátok elolvasni :)

Nektek van valamilyen fóbiátok? 

10 megjegyzés:

  1. Megnyugtató, hogy ezek a horrorfilmek nem csak bennem ütnek ilyen maradandó és mély félelmeket. Egyszer megnéztem az Ómen 3-at és utána hónapokig összeégett csecsemőkkel álmodtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem már az Ómen 1 is elég volt ahhoz, hogy tudjam, nem fogom megnézni a többi részt :D

      Törlés
  2. Gyerekkoromban nagyon sokmindentől féltem vagy szorongtam... A kozmikofóbia (a csillagos ég látványától való félelem) sem volt idegen a számomra, ami érdekes, mert egyébként csodálattal és érdeklődéssel töltött el a világegyetem, ugyanakkor néha hatalmas súllyal zuhant rám az, hogy mekkora a világ és milyen kicsi vagyok benne én... Hasonló érzés volt még sok természeti jelenséggel, viharral, viharos széllel.
    Egyébként épp a héten mondtam a férjemnek, hogy néha még mindig milyen kellemetlenül érzem magam, ha ki kell mennem éjszaka a mosdóba, mert szorongással tölt el az éjszakai környezet. Mondta, hogy felszerelünk majd egy éjjeli fényt a kedvemért, de elmagyaráztam neki (legalábbis megpróbáltam – azt mondta, dilis vagyok...), hogy fény ide vagy oda, maga az éjszaka tölt el szorongással. Gyerekkoromban ez is súlyosabb volt, fóbia jellegű – nem lehettek összehúzva a függönyök éjjel, mert rettegtem, mi van mögöttük, ha nem láttam, bár ha láttam, akkor is szorongtam, és nem mertem belenézni a tükörbe, hátha valami borzalmat látok ott. Szerintem ez hasonló a szellemfóbiához, valami borzalmas misztikumot éreztem az éjszakákban. Ma már szerencsére ez egészen kezelhető, tényleg inkább csak kényelmetlenség, de nem mondhatnám, hogy egészen elmúlt...
    (Na tessék, erről itt írok, pedig lehetett volna helye a saját bejegyzésemben is. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem egyáltalán nem zavar, hogy itt írtál róla :) Ha nincs fényszennyezés és tisztán látszik az égbolt, nekem is van egy olyan érzésem, hogy rám zuhan, ha nem megyek el onnan (na nem mintha tudnák előle bárhova is menni :D) De amúgy én nagyon szeretem nézegetni a csillagos eget, olyan szép, ha tiszta idő van :)
      Éjszaka én sem szeretek mosdóba menni, de ha menni kell, hát menni kell :D

      Törlés
  3. RANDIfióbiának olvastam a ranidofóbiát :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan fóbiám nincs, legalábbis nem tudok róla :D

      Törlés
  4. Nekem víziszonyom van ami a strand vizéhez kapcsolódik, de minden nagy vízzel így vagyok, legyen az a Balaton, folyó vagy a tenger. Nem is megyek ilyen vizek közelébe vagy nyaralni vizes helyekre. A hüllők, kígyók, békák nekem sem a kedvenceim, mit kedvencek félek is tőlük, meg nincs mit szeretni rajtuk. Utálom a liftet is, ha csak lehet kerülöm. Ennek ellenére voltam már cseppkőbarlangokban, de csak utólag, kijőve döbbentem rá, hogy mertem bemenni, amikor nem bírom az olyan helyeket ahol kivagyok szolgáltatva egy helyzetnek, pláne a föld alatt. Ezért kerülöm a metrót is. Ha lehet, akkor inkább a villamos vagy a busz.A szellemektől engem is kiráz a hideg, nem is olvasok, nem is nézek olyan filmeket ahol hátborzongató dolgok vannak. De nem bírom a nagy tömeget sem, nem is megyek olyan helyekre ahol nagyon sokan vannak. Nekem már a tömegközlekedés zsúfoltsága is sok, inkább gyalogolok ahol csak lehet. Hát elég sok érint engem is azokból amit felsoroltál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát a hüllőkön és a kétéltűeken tényleg nincs mit szeretni :/ Semmi pénzért nem nyúlnék hozzájuk (na jó, most lenne az a pénz...). Mintha csak én írtam volna, én sem szeretem a metrót, ha csak tehetem villamoson vagy buszon közlekedek, ha fenn vagyok a fővárosban. Nagyon nyomasztó már a tudat is, hogy föld alatt vagy. Hiába gyorsabb, inkább bevállalom a hosszabb menetidőt, csak a felszínen legyek :D

      Törlés
  5. Hű, jó sok mindent felsoroltál - szerencsére én a csúszómászóktól és hüllőktől nem félek, ez erősen leszűkíti a kört, de a pókokat utálom :S A tömegiszony nálam is megfigyelhető, ha pl. bevásárolni megyünk próbálom minél hamarabb letudni a dolgot, mert egy idő után szédülök és hányingerem lesz a sok ember között.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vásárlást mi is elég gyorsan szeretjük letudni, ebben nagy segítségünkre van a bevásárlólista, így mindig céltudatosan, csak arra figyelve közlekedünk a boltban, így hamarabb is végzünk, nem kell sokat kerülgetni az embereket, s a tömeg sem akar összenyomni :)

      Törlés