XMAS TAG 11. - Kedvenc hagyomány

Orbán Szilvi | december 11, 2015
 

Én is csatlakoztam Suz'n kezdeményezéséhez, miszerint karácsonyig minden nap egy adott témával kapcsolatban mindenki leírja a gondolatait, egy kicsit olyan, mint a VKP :) Kifejezetten a karácsonnyal kapcsolatosak a témák, szóba kerülnek a kedvenc dalok, filmek, csomagolás, sütés-főzés, mézeskalács, egyszóval minden, ami ebben a gyönyörű időszakban csak szóba kerülhet. Ha esetleg még nem hallottál róla - meg úgy az MBBK csoportról egyáltalán -, akkor ajánlom figyelmedbe EZT a linket, ahol megtalálod a csoportot, illetve ITT van Suz'n infós posztja is, amiben felsorolja az összes témakört.

Ő családjánál szép hagyomány, hogy Szentestén bakelitlemezről meghallgatják és együtt éneklik a Mennyből az angyalt. Nálunk ez kimaradt, de szerintem jobb is, hiszen anyán és hugomon kívül a család többi tagjának bár hangja van - bár ne énekelnénk inkább -, így valószínűleg a meghittség kezdeti pillanatait hatalmas röhögés váltaná fel, s ezt azért mégsem illik egy ilyen szép ünnepen :) 

Nálunk hagyomány volt, hogy Szentestén nálunk volt ebéd/vacsora, másnapján az egyik mamánál, 26-án pedig a másik mamánál gyűlt össze a család apraja-nagyja. Szerettem ezeket az összejöveteleket, mindig sokat nevettünk, jókat beszélgettünk. De amióta meghalt a nagypapám (illetve a mostoha nagypapám, mert mama ismét férjhez ment), már nem volt közös ebéd nála, már nem lett volna ugyanolyan, érzékenyen érintett mindenkit. :(

Szerintem azok a legjobb hagyományok, amik spontán alakulnak ki és nem pedig görcsösen próbáljuk őket megvalósítani, majd megtartani. A korábbi években összegyűjtöttem már sok olyan hagyományt, amiket nagyon szerettem volna megvalósítani, de mindig közbejött valami és mivel makacs, konok természet vagyok, hajlamos vagyok csak egy adott pillanatban, időszakban elképzelni egyes tevékenységeket. Aztán ha akkor nem jön össze, akkor az már később nem is jó, így inkább hagyom az egészet a fenébe. 

Mégis mik ezek a hagyományok, amiket nagyon szeretnék megvalósítani? Íme: 

❄ Tipikusan téli teákat venni és azokat iszogatni a hideg reggeleken - ez idén végre megvalósult, több dobozzal betáraztam, a kedvencem a Loyd mézes grog teája, ami egyszerűen mennyei! 
❄ Égősort venni és feltenni őket a lakás minden helyiségébe, valamint az ágy felé is - yepp, ez is pipa, most már van itthon annyi fényfüzér, hogy minden szobába jusson, csak fel kellene őket tenni végre :) Az ágy felett pedig már tavaly is fenn volt az égősor, amit december elejétől minden nap be is kapcsolunk.
❄ Csatangolás a karácsonyi vásárban, forralt bort iszogatva az ott vásárolt adventi fesztiválbögréből - na ez az, amire már 6 éve vágyom és most idén sem valósul meg, hiszen sérvvel műtöttek 2 hete és nem lenne szerencsés táppénz alatt ilyen helyen "szórakozni". Sebaj, majd jövőre...(megint) :D 
❄ Téli/karácsonyi mintás bögréket venni, amiket csak ebben az időszakban veszünk elő - ismét egy pipa, van belőle pár a konyhaszekrényben :D 
❄ Kürtőskalácsot venni és azt eszegetni, miközben az ünnepi fényjátékot nézzük a Széchenyi téren - ez idén sem fog összejönni, fentebb leírtam, hogy miért...
❄ Társasozni az ünnepek alatt - ez volt, hogy meg is valósult, idén még nem tudom, lesz-e rá idő/energia/hangulat :) 
❄ Karácsonyi pizsiben lenni az ünnepek alatt - még mindig nincs karácsonyi pizsim, egyszer akkor is lesz :D 
❄ Elmenni egy játéküzletbe és elképzelni, hogy ha most lennénk gyerekek, milyen ajándéknak örülnénk - még ez is várat magára, pedig szerintem jó kis hagyomány lenne :D 

Nektek mi a kedvenc hagyományotok?

12 megjegyzés:

  1. Budapesten azon belül Budán lakunk, és miden évben elmegyünk a belvárosba a Vörösmarty téren a karácsonyi vásárba. Egyúttal megnézzük a Bazilikánál is a vásárt, mert ott is van. Szeretem a kézműves boltokat is nézegetni, lévén, hogy én is több évtizeden át kézműveskedtem, zsűrizett munkáimmal ott voltam ilyen tájban sok rendezvényen. De ma már csak a családomnak készítek saját kezűleg ajándékokat, és ez korábban is mindig így volt, tőlem már nem is várnak mást, mert nagyon örülnek az egyedi dolgoknak. Régebben nálunk is hagyomány volt, hogy összejöttünk - hárman vagyunk testvérek, és már unokák is vannak - a szüleinknél. De ma már sajnos egyik sem él, az anyukám most halt meg októberben 91 éves korában. Így engem most nem nagyon érdekelnek az összejövetelek. A férjemmel kettecskén vagyunk, de mindig feldíszítem a fenyőfát, lakást az általam készített toboz, filc, papír, horgolt angyalkák, mézeskalács stb. díszeimmel, ami eklektikus, de én így szeretem. Volt egy díjazott Betlehemem is mézeskalácsból, sokáig volt látható kiállításon, de a blogomban most is látható. Tehát a mézes figurákat is mindig készítek. Aztán ha jó az idő, akkor majd sétálunk, itt nálunk a budai oldal jó kiránduló hely is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj a fővárosi karácsonyi várások olyan szépek, de eddig csak képeken láttam, élőben még sosem vettem részt egyiken sem :( A győri is szép, de úgy néz ki, idén kimarad :/
      Én is szeretek (illetve szeretnék) kézzel készített ajándékokat adni, de most egyszerűen nincs hozzá hangulatom, hogy velük bíbelődjek, nem is tudok sokáig ülni, ehhez még erősödni kell a derekamnak, így marad az ajándékvásárlás, jobbára internetről :)

      Törlés
  2. Off! Nem tervezel veletlenul letoltheto 2016-os nevnapos naptarat? Mintha nalad mar talaltam volna ilyesmit az elmult evekben. Ugye keszitesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névnapos naptár? Hm, nekem nem rémlik ilyesmi :D Nem terveztem, de nem is igazán tudom, hogy milyenre gondolsz :) Ha esetleg beugrik, hogy hol láttad, belinkelnéd nekem? :)

      Törlés
  3. Olyan 2016-os naptarat, amint szerepelnek a magyar nevnapok. Semmi extra.

    VálaszTörlés
  4. Mi a Szentestét mindig anyukáméknál töltjük (anyósomékkal, bátyámékal együtt). Két éve találtam rá a karácsonyi bingó ötletére. Egyből hagyomány lett, és mintha a felnőttek még jobban élveznék, mint a gyerekek :D akinek bingója van az kap egy szaloncukrot :) lehet csinálok majd húsvétit is, ott meg csoki tojás lesz a nyeremény

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bingót mi is szeretjük, az a jó benne, hogy mindennel kapcsolatosan lehet készíteni egyet :)

      Törlés
    2. A bingót mi is szeretjük, az a jó benne, hogy mindennel kapcsolatosan lehet készíteni egyet :)

      Törlés
  5. Szia! Én azt szeretném kérdezni, hogy azokat a táblázatokat, amik a letölthetők menüben vannak, hogy töltöd fel és teszed letölthetővé? Én is szeretnék ilyet a blogomra, de nem tudom, hogyan kell. Segítenél kérlek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A google drivera töltöttem fel, s a linkjét osztottam meg :) be lehet állítani, hogy csak megtekinthető vagy szerkeszthető legyen-e.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a választ! :)

      Törlés