Éjszakai ámokfutás a YouTube-on - avagy alapos szelektálás a feliratkozások között

Orbán Szilvi | május 22, 2017

Éjszakás műszak után néha előfordul, hogy nem sikerül az átállás és még szombat éjszaka is ébren ér a napfelkelte. Ilyenkor bármennyire is el szeretnék aludni, nem megy, a szemem már régen aludna, de az agyam nem hagyja, ő még dolgozni akar.

Egy ilyen "átmulatott" éjszaka alkamával jutottam arra a döntésre, hogy szelektálok egy kicsit a YT feliratkozásaim között. Twitteren már egyszer kiírtam, de úgy tűnik a lelkemnek nem volt elég a 140 karakter, több is kikívánkozott :D Így született meg ez a poszt, gyakorlatilag semmi értelme nincs, de jól esett kiírni magamból :) 

Meguntam, hogy mindig csak skippelem a videókat, követek egy csomó embert, de a videóikat mégsem nézem meg, mert: 

1. nem ragad meg a cím (és ez elég sűrűn előfordul nála, nem csak egyszeri alkalom)
2. egy újabb tömegvideó
3. egymás után a sokadik szponzorvideó (ha még bújtatott is, akkor pláne) 
4. elvesztette a hitelességét
5. aztsetudommiértiratkoztamfelrá. 

Az egészből az lett, hogy egy-két kivétellel az összes beauty vlogger csatorna ment a levesbe, úgy tűnik, kiöregedtem kiszerettem ebből a témából. Az ember előbb vagy utóbb beleun a sokadik haul videóba, amikor már nincs olyan tartalom, ami nem jelenik meg még másik 10 videósnál. Engem már a havi kedvencek, elfogyottas videók sem kötnek le, a sminkelés nem érdekel, már megvannak a kedvenc kozmetikumaim, egyszerűen elég volt az ilyenekből. 
Némely vloggernél nagyon sokat gondolkodtam, hogy megnyomjam-e a Leiratkozás gombot, hiszen a személyiségét szeretem, mert kedves, közvetlen, jól csinálja, amit csinál, de a téma maga már nem érdekel. 
Egészen idáig követtem olyanokat is, akiket nem szerettem, sőt egyenesen irritált a személyisége, felhúztam magam azon, ahogy beszél, hogy évekkel később sem képes a fejlődésre, azon, hogy milyen flegmán, lekezelően bánik a követőivel (annak ellenére, hogy nekik köszönheti azt, hogy eljutott addig, ameddig...), csomó időt elpazaroltam az ilyenekre, ha úgy tetszik, szándékosan mérgeztem magam. Persze sok csatornánál nem az én korosztályom volt a célközönség, vagy ha az is  lett volna, akkor sem mi voltunk többségben, hanem a 11-15 éves korosztály...

Rájöttem, hogy a YT videókra szánt időmet szeretném pozitívan eltölteni, olyan tartalmakat nézni, amik valóban hozzáadnak valamit az életemhez, akár a képi világukkal, akár egy-egy témával, vagy csak egyszerűen jó nézni, hallgatni az illetőt. Érdekes, hogy egyikük sem biztatja a közönségét, hogy lájkoljanak, egyikük sem várja el, hogy lájkokkal támogassák, ha egy-egy vlogos megmérettetésről van szó (itt szeretném megjegyezni, hogy nincs semmi baj azzal, ha valaki ezt teszi, de nekem nem szimpatikus, ha szeretek egy csatornát, természetes, hogy támogatom). Nekik nem a feliratkozók száma a lényeg, hanem az, hogy minőségi kapcsolat alakuljon ki köztük és a nézők között, amikor a néző nem egy szám, hanem egy érző, gondolkodó, valódi ember (biztos ezt szeretné mindenki, aki videózásra adja a fejét, de valahogy mégsem ugyanolyan, érezhető a különbség). 

Most odáig jutottam, hogy egy kezemen meg tudom számolni, hogy kik azok, akiknél alig várom, hogy új videót töltsenek fel, s amik után nem érzem azt, hogy ismét elpazaroltam X percet az életemből. Ha érdekel, hogy kik azok, írjátok meg és egy külön posztban bemutatom őket ;)

Érdekel a véleményetek, ti kiket követtek YT-on? Milyen preferenciák szerint válogattok a videósok között? Mi alapján lesz valaki kedvenc?
 

6 megjegyzés:

  1. A külföldi, sminkkel foglalkozó videósok közül nekem Lisa Eldridge a kedvencem. Hallgatni is nagyon jó, gyönyörűen beszél, és olyan megnyugtató a személyisége. Az, hogy sokszor használ high-end termékeket, nem zavar, mert sosem magát a terméket helyezi előtérbe (bár sokan írják, hogy egy-egy ikonikus darabot miatta vettek meg), hanem azt, hogy mit lehet kihozni belőle. Épp tegnap este néztem meg egy hét (!) évvel ezelőtti videóját a kontúrozásról, talán ma még aktuálisabb az üzenete, mint a megjelenéskor. (Valami olyasmit mond, hogy ne csak húzgáljuk oda-vissza az ecsetet az arccsontunk alatt, hacsak nem szeretnénk, hogy egy-egy Snickers-szelet legyen kétoldalt az arcunkon. :D )
    Tatit kb. egy éve követem, KM-en írták, hogy milyen üdítő jelenség, nem hadonászik, nem ordít, nem maníros stb. Ez valóban így is volt, de mostanában feltűnt, hogy megváltozott a videóinak a hangulata, már nem azt kapom, amiért feliratkoztam. Ráadásul említette is, hogy régebben azért beszélt olyan halkan és lassan, mert félt a videózástól. A tartalmai között továbbra is többségben van a saját pénzén vett termék bemutatása, de az előadásmód nekem már annyira nem tetszik, fontolgatom, hogy leiratkozom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lisa videói tényleg szuperek, sokáig én is fel voltam rá iratkozva, ha sminkelni tanulnék, tőle tanulnék. Nem kalimpál, nem afektál, érthetően és lazán magyaráz, nagyon szeretem a stílusát :)
      Tatit nem ismerem, még nem hallottam róla. Hát igen, a "hírnév" megtudja változtatni az embert és sajnos nem mindig a jó irányba, pont az ilyenek miatt iratkoztam le sok emberről. :/

      Törlés
  2. Nekem is volt sok olyan csatorna, amit csak azért néztem vagy voltam feliratkozva, mert irritált és felidegesített, de nemrég minden ilyenről leiratkoztam, és kategorikusan ki is ikszelem őket az ajánlott listából, ha feljönnek, mert így is pont elégszer jön szembe velem ilyesmi a neten, nincs szüksége erre az embernek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szörnyű, hogy mennyire meg tudjuk keseríteni a saját életünket :D Én még nem iktattam ki ennyire őket, a YT néha feldobálja őket és ha épp van kedvem egy kicsit bosszankodni (mert néha szükség van erre, de nem állandó jelleggel), akkor megnézek egyet-kettőt :D De sokkal jobb, hogy már nem foglalják feleslegesen a helyet a kedvencek között.

      Törlés
  3. Én Laura Leth-et szeretem még. Főleg a "csak zene" videóit. Igazából totál meditatíve kikapcsol, ahogy sminkel - nem a gyakorlati felhasználását keresem (bár a kontúrozást én meg tőle tanultam). Plusz emellett egy kedves dán lányt ismertem meg a személyében, akinek két cicája is van, ami nálam plusz pont.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Belenéztem egy-kéz videójába és tényleg nagyon kedves lány, nekem hasonlít egy kicsit Alexis Bledelre, de lehet, hogy csak én képzelem :D a cicái pedig annyira cukik! Ilyenkor nekem is megjön a kedvem a cicatartáshoz, de Beni nem hiszem, hogy nagyon díjazná, arra meg nincs elég időm és lehetőségem, hogy összeszoktassam őket. Majd egyszer lesz cicánk is :)

      Törlés